Viva la Aviva - Voith Rita szakmai blogja

Viva la Aviva - Voith Rita szakmai blogja

A szindróma, ami minden termékeny korú nőt érint

Egy termékeny korú nő vagy menstruál, vagy hamarosan menstruál. Azt gondolhatnánk hogy ez egy ízléstelen vicc, de lássuk be, lesarkítva ugyan, de tényleg így működik a reproduktív korban levő nők teste. És ha te is ebbe a kategóriába tartozol, valószínűleg premenstruációs szindrómád, azaz PMS-ed is van, még ha nem is sok tünettel.

Olvass tovább —->

Aviva Módszer - gyakorlatsor és tanfolyamválasztó

Az Aviva Módszer négy órás alaptanfolyamát képező, 18 gyakorlatból álló sorozatát sokan ismerik vagy hallottak már róla, hiszen immáron 25. éve oktatjuk hazánkban. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy az Aviva Módszer az elmúlt évtizedek alatt további gyakorlatsorokkal bővült. Ebben a bejegyzésben bemutatásra kerülnek a különböző tanfolyamok és gyakorlatsorok, hogy könnyen el tudj igazodni, hogy mikor melyik tanfolyamon érdemes részt venned, vagy épp melyik gyakorlatsort javasolt alkalmaznod. Választ kapsz például arra, hogy mikor melyik gyakorlatsort alkalmazd ha kisbabát szeretnél, de a tinik, a változókorban lévő hölgyek, és még a férfiak számára is hasznos információkról olvashatsz.

Olvass tovább —->

Áldott állapotban, deréktól lefele és felfele egyaránt

Kevés olyan téma létezik egy nő életében amihez kapcsolódóan ne kapna akarva, akaratlan a környezetéből érkező (jó) tanácsokat. A várandósság és az anyaság bizonyosan ez a kategória. Amint egy nő pocakja elkezd gömbölyödni, máris mindenféle kérdéssel és tanáccsal találja szembe magát, sokszor kéretlenül is, ami aztán a baba megérkezését követően sem biztos, hogy másként lesz. :) Az én személyes kedvencem a “most aludj, mert később nem fogsz”volt. És ez nem feltétlenül rossz, hiszen miért ne beszélhetnénk nyíltan, tabuk nélkül bármiről? Én is a tabudöntögetésben hiszek, ettől függetlenül időnként meg tudott lepni a terhességem vagy fiss anyaságom elején, hogy sokszor mennyire direkt módon szólítottak meg, vagy meséltek a saját élményeikről - például a szülés vagy a szoptatás témájában -, számomra vadidegen nők is. Ami viszont már akkor is feltűnt - valószínűleg szakmai ártalomból is -, hogy egy téma soha de soha nem merült fel. Sem kérdés sem tanács, sem semmilyen formában még véletlenül sem. Ez pedig az inkontinencia és a gátvédelem volt.

Olvass tovább —->

Gátizom történet III. A lehetséges következmények

A Gátizom történet korábbi bejegyzéseiben átvettük deréktól lefelé a női és férfi anatómiát, valamint megvizsgáltuk, hogy mik azok a gyengítő szokások és körülmények amik már most, ebben a pillanatban is gyengítik a medencealapi izmainkat. Ez a bejegyzés a sorozat III., egyben befejező része, melyben a teljesség igénye nélkül szeretném bemutatni a folyamatosan gyengülő medencealapi izmok lehetséges következményeit. Ezzel a sorozattal nem az a célom, hogy bárkit is megijesszek, hanem az, hogy egyre több hölgyet és urat ébresszek rá arra, hogy nagyon fontos erre a területre is figyelmet fordítanunk. Rengeteg sztereotípia és tévedés övezi ezt a témakört is, viszont komolyan életminőség romboló hatása lehet annak, ha nem ismerjük fel időben a tüneteket, vagy megvárjuk egy probléma kialakulását. Egyes tünet olyan gyakori, hogy a WHO népbetegségnek nyilvánította. Azaz világszerte több százmillió ember szenved tőle és a számuk egyre nő, tehát nagyon is van miről beszélnünk.

Olvass tovább —->

Beszéljünk a férfiak termékenységéről is

Munkám során gyakran tapasztalom, hogy a köztudatban az „Aviva torna” kifejezés lassan teljesen összeolvad a női ciklus és termékenység problémák témakörével. Mintha ez a módszer kizárólag a nőknek szólna, csak nekik lenne rá szükségük, vagy csak náluk lenne hatékony, holott ez korántsem így van. A férfiakra éppúgy igaz, hogy károsan hat a szervezetükre, az endokrin rendszerükre az ülő életmód, a táplálkozás minősége, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a vegyszerek és így tovább. Miért lenne akkor esetükben épp a nemi hormontermelés a kivétel? Az a nagy helyzet, hogy nem kivétel, inkább csak háttérbe szorultak eddig. Viszont egy 2022-es kutatás olyan drasztikus eredményekről számolt be a férfiak termékenységében bekövetkezett változásokat tekintve, hogy most már nagyon is van miről beszélni. Ebben a bejegyzésben – amellett, hogy eloszlatnám az Aviva torna „nemi sztereotípiáit” – szeretném egy kicsit körbejárni a férfiak háza táját is.

Olvass tovább —->

Kivel és hogyan tanuld meg az Aviva Módszert

Szeretnéd megtanulni az Aviva módszert, de nem tudod, hol és hogyan keress oktatót? Van egy régi Aviva könyved, de nem boldogulsz vele? Facebook csoportokban is próbáltál tájékozódni, de csak mégjobban összezavarodtál? Ebben a bejegyzésben olyan tanácsokról olvashatsz, – amit, mint hivatalos Aviva módszer oktató és az Aviva Alapítvány Szakmai Bizottságának tagjaként írtam – és amiket érdemes lehet megfontolnod, mielőtt belevágsz az Avivázásba. :)

Olvass tovább —->

Az Aviva életmód, nem pedig újévi fogadalom

Még sosem beszéltem le senkit az Avivázásról. És most sem szeretnélek, de le foglak. Már abban az esetben, ha újévi fogadalomként tanulnád meg. Ezt a kettőt ugyanis nem érdemes szerintem összemosni.

Olvass tovább —->

Kulisszatitkok

Munkám során gyakran szegezik nekem a kérdést: mégis hogyan kell elképzelni egy Aviva Módszer alaptanfolyamot?? Mi zajlik ott? És miért tart négy óráig? És mit lehet közben enni? :) Ezek gyakran előforduló kérdések a különböző eseményeken, rendezvényeken, de rendszeresen merülnek fel érdeklődő telefonbeszélgetések során is. Ebben a bejegyzésben egy kis bepillantást szeretnék nektek adni, hogy hogyan is zajlik nálam egy Aviva módszer alaptanfolyam. Így ti is tudni fogjátok, hogy körülbelül mire számíthattok, ha csatlakoztok hozzám. Nem árulok zsákbamacskát! Lessünk a kulisszák mögé!! ;)

Olvass tovább —->

Gátizom történet II. Gyengítő szokásaink

Ebben a bejegyzésben olyan hétköznapi szokásokról olvashatsz, amelyek sajnos gyengítik a medencealapi izmainkat. Kivétel nélkül mindenkiét, még azokét is akik egyébként rendszeresen sportolnak, edzik testük egyéb területeit. Mivel a gyengülés sokáig észrevétlenül zajlik a háttérben és csak a későbbiekben válik érzékelhetővé, érdemes megfontolnunk, hogy ránk jellemzőek-e a felsorolt szokások, állapotok és van-e köztük olyan, amit fel tudnánk számolni az egészségünk védelme érdekében.

Olvass tovább —->

Gátizom történet I. Egy kis anatómia

A legtöbbünk fejében aktívan él az a sztereotípia miszerint a gátizomerősítés egy olyan valami, amire ráérünk majd valamikor a nyugdíjas éveink környékén. Persze akkor is csak és kizárólag abban az esetben, ha netán valami panaszunk adódna. De ugye miért is adódna?! Nekünk? Nem, nem. :) Azért, hogy egy picikét mégis elidőzzünk ezen a témán, szeretném bemutatni néhány bejegyzés erejéig, hogy mik azok a körülmények amik már most, ebben a pillanatban is indokolttá teszik a gátizmaink karbantartását. Kivétel nélkül mindenkiét. Ez a téma első bejegyzése, amivel felturbózzuk az anatómiai ismereteinket és rápillantunk a nők és a férfiak közötti alapvető – medencealapi – különbségekre.

Olvass tovább —->

Október, a mellrák elleni küzdelem hónapja

Mellrák. Egy pillanatra bennakad a lélegzetem már attól is, ha magamban mondom ki ezt a szót. Beszűkül a világom és egy pillanatra lefagyok én is, mint a tetszhalott levelibéka. Pedig fontos észnél lenni. Nem a tagadásba menekülni. Nem úgy gondolni rá, mint olyasmi, ami csak másokkal történhet meg, de velem, velünk soha. Mert igenis megtörténhet. Velem, veled és vele is.

Olvass tovább —->

Ciklus kvíz

A menstruáció azok közé a témák közé tartozik, amiről hajlamosak vagyunk azt gondolni – már csak a több évtizedes gyakorlati rutinunk miatt is – hogy szinte már szakértői vagyunk a folyamatnak. Bizonyos értelemben igen. Azonban ami a téma „lexikális” részét illeti, sok hölgy tud könnyen zavarba jönni, ha a nőgyógyásza egy egyszerű kérdést intéz hozzá, például, hogy hány napos a ciklusa. Ebben a blog bejegyzésben játékosan tesztelheted magad, hogy vajon Te mennyire találod fején a szöget?! 😊

Olvass tovább —->

Amikor valami nem működik jól a ciklusban

Az előző blogbejegyzésben olvashattál a menstruációról, és arról, hogy hogy hogyan zajlik egy tökéletes ciklus körforgása. Sokan azonban nem mondhatjuk ezt el magukról, mert számos okból kifolyólag sérülhet ez a nagyon érzékeny folyamat, ráadásul a legtöbbször a tudtunk kívül.

Olvass tovább —->

Hogy is van ez a menstruáció?

A menstruáció témaköre azok közé a klasszikusok közé tartozik, amiről szinte mindannyian meg vagyunk győződve, hogy tisztában vagyunk a jelentésével is és magával a folyamattal is. A valóságban azonban legtöbbünknél számos tévhit vagy információhiány kapcsolódik hozzá.

Olvass tovább —->

Tudtad, hogy létezik Disney mese a menstruációról?

Az egyik legmeglepőbb helyről érkezett az ötvenes években a felvilágosítás. Olvasd el a Disney sztoriját a menstruációt érintő edukációról a Viva la Aviva blogon!

Olvass tovább —->

Sikertörténetek

Olvasd el a pozitív tapasztalatokat első kézből, az Aviva tanfolyamokon résztvevő nők és férfiak tollából! A PCOS-től a teherbeesésen keresztül a potencianövelésig.

Olvass tovább —->

Minden a jó alapoknál kezdődik…

Legtöbben a szülés kapcsán hallunk róla, pedig ha nincs karbantartva, az életminőségünk bánja. Megelőzés és regenerálás minden korban Avivával - tabuk nélkül.

Olvass tovább —->