Beszéljünk a férfiak termékenységéről is

2024. febr. 1.

Munkám során gyakran tapasztalom, hogy a köztudatban az „Aviva torna” kifejezés lassan teljesen összeolvad a női ciklus és termékenység problémák témakörével. Mintha ez a módszer kizárólag a nőknek szólna, csak nekik lenne rá szükségük, vagy csak náluk lenne hatékony, holott ez korántsem így van. A férfiakra éppúgy igaz, hogy károsan hat a szervezetükre, az endokrin rendszerükre az ülő életmód, a táplálkozás minősége, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a vegyszerek és így tovább. Miért lenne akkor esetükben épp a nemi hormontermelés a kivétel? Az a nagy helyzet, hogy nem kivétel, inkább csak háttérbe szorultak eddig. Viszont egy 2022-es kutatás olyan drasztikus eredményekről számolt be a férfiak termékenységében bekövetkezett változásokat tekintve, hogy most már nagyon is van miről beszélni. Ebben a bejegyzésben – amellett, hogy eloszlatnám az Aviva torna „nemi sztereotípiáit” – szeretném egy kicsit körbejárni a férfiak háza táját is.


kép forrása: mafab.hu

Belénk égett, hogy a férfiak életük végéig nemzőképesek

Valószínűleg azért gondolunk így erre, mert e tekintetben alapvető különbség van a női és férfi működés között. A nők úgy jönnek a világra, hogy a petesejtjeik magzati korukban alakulnak ki és nagyjából 400.000 sejttel a petefészkeikben születnek meg. Ezekből a sejtekből aztán havonta általában egy indul érésnek, kizárólag a termékeny életszakaszban. Ha beáll a változókor – átlagosan 48- 52 éves kor között– egy sor hormonális változás következik be, majd kimerülnek a petefészkek, leáll a peteérés egyszóval, a nők már nem képesek megtermékenyülni. A valóságban sajnos azonban ennél sokkal korábban, akár már a 30-as éveik közepén, 40-es éveik elején problémássá válhat a nők termékenysége, de erről majd egy másik bejegyzésben ejtsünk szót.

Ezzel szemben a férfiak termékenysége nem fejeződik be ennyire hirtelen, hiszen a here folyamatosan képes tesztoszteront és hímivarsejtet termelni, ami lehetővé teszi, hogy egyes férfiak akár 80-90 éves korukig képesek legyenek gyermeket nemzeni. Persze a férfiaknál is bekövetkeznek hormonális változások – nagyjából 50 éves kor körül – de nem ennyire drasztikusak. Hajlamosak is vagyunk egy kis „kapuzárási pánikkal” illusztrálni a dolgot és legyinteni egyet.

Talán még emlékeztek rá, hogy 2023 tavaszán, úton útfélen arról lehetett olvasni, hogy a 82 éves Al Pacino és 29 éves barátnője gyermeket vár. És szinte minden cikkben – mintegy alátámasztva ezt az esetet – mindjárt megírták azt is, hogy bizony Robert De Niro is 79 évesen lett újra apa.

És itt most álljunk is meg egy pillanatra.

Pontosan az ilyen hírek erősítik ezt a sztereotípiát, és keltenek hamis illúziót a férfiakban és nőkben egyaránt. Mert azt már nem hangsúlyozzák ki, hogy 80 éves korban gyermeket nemzeni a férfiak tekintetében is extrémnek számít!

 Az átlag férfi, nem Al Pacino

Sajnos eddig még nem volt lehetőségem Al Pacinoval vagy Robert de Niroval elbeszélgetni, de így is lenne rá egy nagyobb tétem, hogy azt ő kortizol görbéjük valószínűleg nem hasonlít az átlag magyar férfiéra. De abban is biztos vagyok, hogy nem virsli és kakaós csiga közül választanak, ha reggeliről van szó. És egy számítógép mögé sem hajtogatják be magukat napi 10-12 órára…Valószínűleg a gyerekért se kell rohanniuk munka után, a porszívóról se igen tudják merre lehet a házban, és a Tescot is elkerülik. Most sarkítok, de sejtitek, hogy mire szeretnék kilyukadni. Arra, hogy az életmód hatással van a férfiak termékenységre pro és kontra, ami egyáltalán nem egy magától értetődő, konstans valami. Ha tetszik, ha nem, nekik is van biológiai órájuk, és bizony az is ketyeg. Még Al Pacinoé is, csak az övé ezek szerint lassabban.

Bár a hímivarsejtek termelődése folyamatos, a szabad tesztoszteron mennyisége a vérben harminc-harmincöt éves kortól évente körülbelül egy százalékot csökken, és ekkortól elkezdődnek, majd negyven év felett fokozódnak a spermiumok funkcionális változásai is.
Mind a koncentráció (spermiumok száma) mind a morfológia (spermiumok alakja) mind a motilitás (spermiumok mozgékonysága) csökken az életkor előrehaladtával, amit az életmód tovább tud gyengíteni.

 

kép forrása: academic.oup.com


Megrázó kutatás arról, hogy hol tartunk most 

Al Pacinoék történetéhez képest sajnos tized annyira sincs a köztudatban, hogy 2022-ben publikáltak egy igen nagy horderejű és megrázó eredményű kutatást, a férfiak nemzőképességének alakulásáról.
Hét kontinens, 53 országának 57 ezer férfijától származó, 223 kutatás adatainak összesítéséről van szó, 1973 és 2018 között.

A tanulmány szerint, az elmúlt kevesebb mint ötven év alatt, több mint 50 %-kal csökkent a spermiumok száma és megállapították az is, hogy nem csak hogy csökken, de gyorsuló ütemben csökken. Az átlagos spermakoncentráció 101,1 millió/milliliterről 49,0 millió/milliliterre csökkent 1973 és 2018 között, ami 51,6 százalékos esés. A teljes spermiumszámban pedig 62,3 százalékos csökkenést figyeltek meg.

A korábbi tanulmányok szerint, ha a spermiumok száma 40 millió alá csökken milliliterenként, veszélybe kerül a termékenység, és vele együtt az emberi faj reprodukciós kapacitása.


És a Covid sem használt

A koronavírus -járvány idején szintén vizsgálták a férfiak termékenységét. A konklúzió az lett, hogy a védőoltás nem, de sajnos maga a vírus képes volt a spermiumok számát és minőségét is negatív irányba befolyásolni, mint ahogyan számos nő ciklusában is problémát okozott.

Tehát a helyzet sajnos nem túl rózsás. ☹  Ha a családalapítás a cél, akkor nagyon fontos ezzel tisztában lenni, és időben elkezdeni feltérképezni az aktuális állapotot.  Mivel a termékenységi problémák legalább olyan gyakoriak a férfiak esetében is mint a nőknél, és mert az időfaktor kardinális jelentőségű, fontos, hogy mind a hölgy mind a férfitag mihamarabb átessen a szükséges vizsgálatokon, egymással párhuzamosan.

Valószínűleg naivitás lenne azt feltételezni, hogy nagy általánosságban ez a spermiumszám csökkenés megállítható lenne, viszont az még talán realitás, hogy életmódváltással az egyének sokat tudnak tenni azért, hogy a saját szintjükön fékezzék ezt a folyamatot.Lássuk, mi mindent tehetsz azért, hogy fokozd a termékenységed

 

Figyelem! Most valószínűleg egy sor olyan dolgot is fogsz olvasni, amivel részben vagy egészben tisztában vagy. Fontos, hogy tudd, nem azért írom le ezeket, hogy raboljam az időd, vagy hogy felbosszantsalak.
Hanem azért, mert Aviva oktatóként szakmai felelősségem felhívni rá a figyelmed, hogy ezeknek a dolgoknak a betartása egytől egyig, mind jótékonyan hat az egészségedre, viszont a helyzet sajnos fordítva is igaz! Ha a felsoroltak nagy része vagy mindegyike fennál az esetedben, akkor a negatív hatások összeadódnak, bizonyos esetekben hatványozódnak.

Tekints az alábbi listára úgy, mint egy checklist - ami egyáltalán nem baj, ha még foghíjas – és pipáld ki, amivel már megvagy és hétről hétre húzd be az összes pipát!


 • Csökkentsd a stresszt

Ahogy a női hormonrendszerre és termékenységre nagyon káros a krónikus stressz, úgy a férfiakéra is. Mivel csökkenti tesztoszteron hormon termelődést, így negatívan hat a spermaképződésre, a szexuális teljesítőképességre.

 • Csökkentsd a koffeint és a túlzott alkohol fogyasztást

A túl sok kávé, és koffein tartalmú ital nem csak önmagában egy stresszor a testnek, de vizsgálatok igazolták, hogy túlzott bevitel esetén csökken a spermium mennyisége és minősége is. Ha nem tudsz lemondani róla, érdemes napi két kávénál maximalizálnod a fogyasztást. Érdemes az alkohollal is csínján bánni, mert csökkentheti a tesztoszteront.

 • Aludj eleget

Nem lehet eleget hangsúlyozni a pihentető alvás jelentőségét, ami nem csak azért fontos, mert akkor regenerálódik a test, hanem mert krónikus alváshiány mellett a kortizol és vele együtt a hormonháztartás a feje tetejére áll. Sajnos ez is csökkentően hat a tesztoszteron mennyiségére.  Schwarzenegger profi testépítő korában kísérletezett a kevesebb de „gyorsabb alvással”, de te inkább aludj eleget.

 • Hagyj fel a dohányzással

A dohányzó férfiak spermiumai gyakran rendellenes alakúak és lassabban mozognak. A dohányzás emellett károsíthatja az ondósejtek DNS-ét és merevedési zavart is okozhat és csökkenti a tesztoszteront. 

 • Figyelj a hőmérsékletre

A spermiumokat termelő herék, nem véletlenül helyezkednek el a herezacskóban, a testen kívül. Pontosan abból az okból kifolyólag, mert a testhőmérséklet túlságosan magas a spermiumok számára, ezért jó néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten kell őket tartani. Ettől még elmehetsz néha szaunázni, de az autóban hosszú órákon át használt ülésfűtés vagy az ölben tartott, melegedő laptop használata nem ajánlott.  A hosszabb időn át magas hőmérsékletnek kitett spermiumoknál ugyanis sérülhet a bennük található DNS. Szintén megfontolandóm a túl szűk alsónemű és a skinny típusú farmernadrágok kerülése.

 • Ideális testsúly- testzsír elérése és fenntartása

A túl alacsony, túl magas testzsír százalék nem csak a nők estében okoz ciklus és termékenységi problémákat. A férfiaknál is hasonló gondokat okoz: csökken tesztoszteron, csökken a spermaszám, romlik a sperma minőség, csökken a libidóAz egészséges testsúly és testösszetétel messze nem csak esztétikai szempontból fontos.
Táplálkozz változatosan, gyümölcsben, zöldségben, gabonafélékben gazdag, rostdús étrenddel. 

A zöldségek és gyümölcsök magas antioxidáns tartalmuk miatt is fontosak - ezek számos káros folyamatot megelőznek és meggátolnak -, de erősítik az immunrendszert is és a hímivarsejtek DNS-ét is erősebbé teszik. Érdemes a férfiaknak is kerülni a tejtermékeket, viszont ajánlott az omega3 zsírsavat tartalmazó ételek fogyasztása, mert erős gyulladáscsökkentő hatással bír. A omega 3 zsírsav természetes formában fellelhető a halfélékben és a tökmagban, tökmagolajban, de kiváló antioxidáns tartalma van a zellernek ami javítja a spermaszámot és a motilitást, magas nitráttartalma miatt pedig – csak úgy mint a céklalé – segít fokozni a véráramlást, ezért ezek a zöldségeknek a fogyasztása erekciós problémák esetén is ajánlott.

 • Tápanyag, tápanyag, tápanyag

Kutatások szerint bizonyos vitaminok és ásványi anyagok kedvezően hatnak a spermiumok mennyiségére és minőségére. Aminek érdemes megnövelni a bevitelét: C-vitamin, folsav, cink, D-vitamin, E-vitamin, króm, szelén, omega-3 zsírsavak és B12-vitamin. A legfontosabb ezek közül a C-vitamin (min. napi 1-2000 mg), ami védi a spermiumokat az oxidatív stressztől és meggátolja a meddőség egyik fő okát, a spermiumok összetapadását, valamint a cink, ami növeli a tesztoszteron szintet, a spermaszámot és a spermák mozgékonyságát. Sokat segíthet a szelén is, de jótékony hatással van a férfiakra is a méhpempő, ami erősíti az immunrendszert és segít megszüntetni a gyulladásokat.

 • Törődj a lelkeddel és a mentális egészségeddel

Na, itt aztán végképp nem szeretném neked megmondani a tutit.
Tudom, hogy ti férfiak velünk nőkkel ellentétben nem szívesen beszéltek a nehézségeitekről, még a hozzátok közel állóknak sem…. (Pedig jó néha kiventilálni a gőzt…)

Viszont biokémiailag pontosan úgy hat rátok is a krónikus stressz, mint ránk nőkre, ebben nincs semmi különbség. Ahogyan abban sincs, hogy nektek is kell ellensúlyozni mindezt, tehát szükséged van endorfinra, dopaminra, szerotoninre és oxitocinra is! :) Gyakran csinálj olyasmit, ami feltölt, ellazít, megnevettet, kikapcsol.

 • Mozogj

Nem csak az ideális testsúly elérése és megtartása miatt fontos a mozgás, hanem azért, hogy ellensúlyozd az ülő életmód negatív következményeit. Hogy fokozd a vérkeringést, a nyirokkeringést, a hormontermelődést. Nem mellesleg a mozgás kiváló a vércukorszint stabilizálására, a „boldogság hormonok” felszabadítására a stressz ellensúlyozására. A brigázást tekintve megoszlanak a vélemények és a kutatások is. Ha szeretsz sokat ülni a nyeregben, mindenképp válassz olyan nyerget, ami here barát, és minden szempontból kényelmes. Ha bringázás közben zsibbadást, szúrást érzel a genitális területen, akkor az biztosan nem megfelelő nyereg.

 • Avivázz - Avivázzatok! :) 

Ha termékenységi problémáid vannak, vagy csak meg szeretnéd előzni őket, kiváló kiegészítője lehet az életmódváltásodnak az Aviva módszer.  Ahogy a hölgyek esetében néhány hónap Avivázás növeli az AMH-t, a férfiaknál is növeli a spermiumok számát, mozgékonyságát. Egy spermium nagyjából 2-3 hónap alatt termelődik, így néhány hónap kitartó gyakorlás a férfiak esetében is nagyon szép változásokat hozhat a spermiogram vizsgálat eredményében. De nem csak termékenységfokozás esetén, hanem pl. prosztata problémák megelőzése, megfékezése esetén is nagyon hasznos az Aviva torna.

És még tudod mikor lenne nagyon, nagyon jó, ha Aviváznál? :) 🙏 Ha a párodnak (is) vannak nehézségei és ő minden követ megmozgat azért, hogy megfoganjon a babátok. Hidd el, hihetetlenül sokat jelent, ha mindkét fél érzi, hogy nem egyedül van ebben a nagyon érzékeny és intim történetben, hanem a párjával együtt, és vállt vállnak vetve, együtt is oldják meg. 

Gyertek el együtt. Tanuljátok meg a módszert és támogassátok egymást a gyógyulásotokban.


Aviva tanfolyam férfi szemmel

Januárban volt szerencsém három párral is találkozni a tanfolyamokon. Azért mondom, hogy szerencsém volt, mert sajnos a legtöbb férfit nagyon nehezen tudjuk megszólítani. Persze ez valahol érthető, hiszen ez egy nagyon érzékeny téma. De sokszor találkozunk olyan esetekkel is, amikor a hölgy tag eljön és elmeséli, hogy igazából a párjának is nagy szüksége lenne rá ilyen-olyan okból kifolyólag, de ő nem hisz ebben, meg szerinte ez egy hülyeség, és ő nem fog lányok között ugrabugrálni….  (Itt szeretném megjegyezni, ha csak az utóbbi a gond, van lehetőséged online, egyéni tanfolyamon is részt venni! 😊)


És hogy ne csak a hölgyek visszajelzéseit lobogtassam folyton, álljon itt most e három úriember véleménye, és e bejegyzést is hadd zárjam az ő gondolataikkal. 

 

Nándor, 29

"Első körben egy picit sok lehet ennyi gyakorlatot megjegyezni, de a könyv segítségével és az órán tanultakkal megfelelő mennyiségű gyakorlással amíg friss az élmény jól lehet gyakorolni. Nagyon örülök, hogy kaptam egy kiegészítő könyvet, amibe kifejezetten férfiak számára ajánlatos feladatok is vannak. Összességében ajánlom mindenkinek, akár a rövidített verzió jó lehet egy edzés előtti komolyabb bemelegítéshez is. Minden felmerülő kérdésre, kérdés nélkül is választ kaptam."

Attila, 43

"Magamtól valószínűleg sosem találtam volna rá erre a módszerre, de örülök, hogy a feleségem rátalált és megmutatta, mert így lett egy újabb rendszeres közös programunk, amiben mind a ketten jól érezzük magunkat :) Az biztos, hogy csak a könyv kevés lett volna, de az élő bemutatás és magyarázat mindenhez elég volt.  Nagyon rendben volt, köszönöm."

Amikor a tanfolyamon lelkendeztem Attilának, hogy mennyire fantasztikus, hogy elkísérte a párját és hogy ő is Avivázni fog, ő csak kedvesen mosolygott, - egy picit úgy nézett rám, mintha elmentek volna nekem otthonról, mert nem teljesen értette az örömködésemet - majd így szólt:
" De hát ez csak természetes. Hiszen ketten vagyunk benne ebben."

 

Zsombor, 51

„Én, amit láttam, hogy szerintem nagyon alapos vagy, nagyon szépen pontosan mutatod be a gyakorlatokat, profi a mozgásod. Férfi viszonylatban sem vagyok egy merev alkat (nyújtott térdekkel leér a tenyerem), de elképesztően hajlékony vagy és erős. Az egyetlen észrevételem, hogy én kihagynám, hogy mit, hogy NE csináljunk, mert az zavaró lehet. Viszont az nagyon jó, hogy elmondod, hogy mit miért kell úgy végrehajtani ahogy, maximálisan lelkiismeretesnek éreztem az oktatást. Mindenkinek egyénileg is segítesz korrigálni és odafigyelsz az emberekre.
Amikor kerestük, hogy kihez menjünk, senkit nem ismertünk, találomra választottunk téged, én teljesen elégedett voltam, biztos vagyok benne, hogy valamelyikünk teherbe fog esni.”

Amikor elküldte nekem a tanfolyami értékelőt, megköszöntem az őszinte válaszait, észrevételeit és leírtam neki, hogy legalább 100 nőt oktatok az Avivára, mire egy férfit. Amire csak ennyit válaszolt. "100 nőre 1 férfi? Azt hittem a férfi meg a nő együtt csinálják a gyereket… "

 


Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek


kép forrása: mafab.hu

Belénk égett, hogy a férfiak életük végéig nemzőképesek

Valószínűleg azért gondolunk így erre, mert e tekintetben alapvető különbség van a női és férfi működés között. A nők úgy jönnek a világra, hogy a petesejtjeik magzati korukban alakulnak ki és nagyjából 400.000 sejttel a petefészkeikben születnek meg. Ezekből a sejtekből aztán havonta általában egy indul érésnek, kizárólag a termékeny életszakaszban. Ha beáll a változókor – átlagosan 48- 52 éves kor között– egy sor hormonális változás következik be, majd kimerülnek a petefészkek, leáll a peteérés egyszóval, a nők már nem képesek megtermékenyülni. A valóságban sajnos azonban ennél sokkal korábban, akár már a 30-as éveik közepén, 40-es éveik elején problémássá válhat a nők termékenysége, de erről majd egy másik bejegyzésben ejtsünk szót.

Ezzel szemben a férfiak termékenysége nem fejeződik be ennyire hirtelen, hiszen a here folyamatosan képes tesztoszteront és hímivarsejtet termelni, ami lehetővé teszi, hogy egyes férfiak akár 80-90 éves korukig képesek legyenek gyermeket nemzeni. Persze a férfiaknál is bekövetkeznek hormonális változások – nagyjából 50 éves kor körül – de nem ennyire drasztikusak. Hajlamosak is vagyunk egy kis „kapuzárási pánikkal” illusztrálni a dolgot és legyinteni egyet.

Talán még emlékeztek rá, hogy 2023 tavaszán, úton útfélen arról lehetett olvasni, hogy a 82 éves Al Pacino és 29 éves barátnője gyermeket vár. És szinte minden cikkben – mintegy alátámasztva ezt az esetet – mindjárt megírták azt is, hogy bizony Robert De Niro is 79 évesen lett újra apa.

És itt most álljunk is meg egy pillanatra.

Pontosan az ilyen hírek erősítik ezt a sztereotípiát, és keltenek hamis illúziót a férfiakban és nőkben egyaránt. Mert azt már nem hangsúlyozzák ki, hogy 80 éves korban gyermeket nemzeni a férfiak tekintetében is extrémnek számít!

 Az átlag férfi, nem Al Pacino

Sajnos eddig még nem volt lehetőségem Al Pacinoval vagy Robert de Niroval elbeszélgetni, de így is lenne rá egy nagyobb tétem, hogy azt ő kortizol görbéjük valószínűleg nem hasonlít az átlag magyar férfiéra. De abban is biztos vagyok, hogy nem virsli és kakaós csiga közül választanak, ha reggeliről van szó. És egy számítógép mögé sem hajtogatják be magukat napi 10-12 órára…Valószínűleg a gyerekért se kell rohanniuk munka után, a porszívóról se igen tudják merre lehet a házban, és a Tescot is elkerülik. Most sarkítok, de sejtitek, hogy mire szeretnék kilyukadni. Arra, hogy az életmód hatással van a férfiak termékenységre pro és kontra, ami egyáltalán nem egy magától értetődő, konstans valami. Ha tetszik, ha nem, nekik is van biológiai órájuk, és bizony az is ketyeg. Még Al Pacinoé is, csak az övé ezek szerint lassabban.

Bár a hímivarsejtek termelődése folyamatos, a szabad tesztoszteron mennyisége a vérben harminc-harmincöt éves kortól évente körülbelül egy százalékot csökken, és ekkortól elkezdődnek, majd negyven év felett fokozódnak a spermiumok funkcionális változásai is.
Mind a koncentráció (spermiumok száma) mind a morfológia (spermiumok alakja) mind a motilitás (spermiumok mozgékonysága) csökken az életkor előrehaladtával, amit az életmód tovább tud gyengíteni.

 

kép forrása: academic.oup.com


Megrázó kutatás arról, hogy hol tartunk most 

Al Pacinoék történetéhez képest sajnos tized annyira sincs a köztudatban, hogy 2022-ben publikáltak egy igen nagy horderejű és megrázó eredményű kutatást, a férfiak nemzőképességének alakulásáról.
Hét kontinens, 53 országának 57 ezer férfijától származó, 223 kutatás adatainak összesítéséről van szó, 1973 és 2018 között.

A tanulmány szerint, az elmúlt kevesebb mint ötven év alatt, több mint 50 %-kal csökkent a spermiumok száma és megállapították az is, hogy nem csak hogy csökken, de gyorsuló ütemben csökken. Az átlagos spermakoncentráció 101,1 millió/milliliterről 49,0 millió/milliliterre csökkent 1973 és 2018 között, ami 51,6 százalékos esés. A teljes spermiumszámban pedig 62,3 százalékos csökkenést figyeltek meg.

A korábbi tanulmányok szerint, ha a spermiumok száma 40 millió alá csökken milliliterenként, veszélybe kerül a termékenység, és vele együtt az emberi faj reprodukciós kapacitása.


És a Covid sem használt

A koronavírus -járvány idején szintén vizsgálták a férfiak termékenységét. A konklúzió az lett, hogy a védőoltás nem, de sajnos maga a vírus képes volt a spermiumok számát és minőségét is negatív irányba befolyásolni, mint ahogyan számos nő ciklusában is problémát okozott.

Tehát a helyzet sajnos nem túl rózsás. ☹  Ha a családalapítás a cél, akkor nagyon fontos ezzel tisztában lenni, és időben elkezdeni feltérképezni az aktuális állapotot.  Mivel a termékenységi problémák legalább olyan gyakoriak a férfiak esetében is mint a nőknél, és mert az időfaktor kardinális jelentőségű, fontos, hogy mind a hölgy mind a férfitag mihamarabb átessen a szükséges vizsgálatokon, egymással párhuzamosan.

Valószínűleg naivitás lenne azt feltételezni, hogy nagy általánosságban ez a spermiumszám csökkenés megállítható lenne, viszont az még talán realitás, hogy életmódváltással az egyének sokat tudnak tenni azért, hogy a saját szintjükön fékezzék ezt a folyamatot.Lássuk, mi mindent tehetsz azért, hogy fokozd a termékenységed

 

Figyelem! Most valószínűleg egy sor olyan dolgot is fogsz olvasni, amivel részben vagy egészben tisztában vagy. Fontos, hogy tudd, nem azért írom le ezeket, hogy raboljam az időd, vagy hogy felbosszantsalak.
Hanem azért, mert Aviva oktatóként szakmai felelősségem felhívni rá a figyelmed, hogy ezeknek a dolgoknak a betartása egytől egyig, mind jótékonyan hat az egészségedre, viszont a helyzet sajnos fordítva is igaz! Ha a felsoroltak nagy része vagy mindegyike fennál az esetedben, akkor a negatív hatások összeadódnak, bizonyos esetekben hatványozódnak.

Tekints az alábbi listára úgy, mint egy checklist - ami egyáltalán nem baj, ha még foghíjas – és pipáld ki, amivel már megvagy és hétről hétre húzd be az összes pipát!


 • Csökkentsd a stresszt

Ahogy a női hormonrendszerre és termékenységre nagyon káros a krónikus stressz, úgy a férfiakéra is. Mivel csökkenti tesztoszteron hormon termelődést, így negatívan hat a spermaképződésre, a szexuális teljesítőképességre.

 • Csökkentsd a koffeint és a túlzott alkohol fogyasztást

A túl sok kávé, és koffein tartalmú ital nem csak önmagában egy stresszor a testnek, de vizsgálatok igazolták, hogy túlzott bevitel esetén csökken a spermium mennyisége és minősége is. Ha nem tudsz lemondani róla, érdemes napi két kávénál maximalizálnod a fogyasztást. Érdemes az alkohollal is csínján bánni, mert csökkentheti a tesztoszteront.

 • Aludj eleget

Nem lehet eleget hangsúlyozni a pihentető alvás jelentőségét, ami nem csak azért fontos, mert akkor regenerálódik a test, hanem mert krónikus alváshiány mellett a kortizol és vele együtt a hormonháztartás a feje tetejére áll. Sajnos ez is csökkentően hat a tesztoszteron mennyiségére.  Schwarzenegger profi testépítő korában kísérletezett a kevesebb de „gyorsabb alvással”, de te inkább aludj eleget.

 • Hagyj fel a dohányzással

A dohányzó férfiak spermiumai gyakran rendellenes alakúak és lassabban mozognak. A dohányzás emellett károsíthatja az ondósejtek DNS-ét és merevedési zavart is okozhat és csökkenti a tesztoszteront. 

 • Figyelj a hőmérsékletre

A spermiumokat termelő herék, nem véletlenül helyezkednek el a herezacskóban, a testen kívül. Pontosan abból az okból kifolyólag, mert a testhőmérséklet túlságosan magas a spermiumok számára, ezért jó néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten kell őket tartani. Ettől még elmehetsz néha szaunázni, de az autóban hosszú órákon át használt ülésfűtés vagy az ölben tartott, melegedő laptop használata nem ajánlott.  A hosszabb időn át magas hőmérsékletnek kitett spermiumoknál ugyanis sérülhet a bennük található DNS. Szintén megfontolandóm a túl szűk alsónemű és a skinny típusú farmernadrágok kerülése.

 • Ideális testsúly- testzsír elérése és fenntartása

A túl alacsony, túl magas testzsír százalék nem csak a nők estében okoz ciklus és termékenységi problémákat. A férfiaknál is hasonló gondokat okoz: csökken tesztoszteron, csökken a spermaszám, romlik a sperma minőség, csökken a libidóAz egészséges testsúly és testösszetétel messze nem csak esztétikai szempontból fontos.
Táplálkozz változatosan, gyümölcsben, zöldségben, gabonafélékben gazdag, rostdús étrenddel. 

A zöldségek és gyümölcsök magas antioxidáns tartalmuk miatt is fontosak - ezek számos káros folyamatot megelőznek és meggátolnak -, de erősítik az immunrendszert is és a hímivarsejtek DNS-ét is erősebbé teszik. Érdemes a férfiaknak is kerülni a tejtermékeket, viszont ajánlott az omega3 zsírsavat tartalmazó ételek fogyasztása, mert erős gyulladáscsökkentő hatással bír. A omega 3 zsírsav természetes formában fellelhető a halfélékben és a tökmagban, tökmagolajban, de kiváló antioxidáns tartalma van a zellernek ami javítja a spermaszámot és a motilitást, magas nitráttartalma miatt pedig – csak úgy mint a céklalé – segít fokozni a véráramlást, ezért ezek a zöldségeknek a fogyasztása erekciós problémák esetén is ajánlott.

 • Tápanyag, tápanyag, tápanyag

Kutatások szerint bizonyos vitaminok és ásványi anyagok kedvezően hatnak a spermiumok mennyiségére és minőségére. Aminek érdemes megnövelni a bevitelét: C-vitamin, folsav, cink, D-vitamin, E-vitamin, króm, szelén, omega-3 zsírsavak és B12-vitamin. A legfontosabb ezek közül a C-vitamin (min. napi 1-2000 mg), ami védi a spermiumokat az oxidatív stressztől és meggátolja a meddőség egyik fő okát, a spermiumok összetapadását, valamint a cink, ami növeli a tesztoszteron szintet, a spermaszámot és a spermák mozgékonyságát. Sokat segíthet a szelén is, de jótékony hatással van a férfiakra is a méhpempő, ami erősíti az immunrendszert és segít megszüntetni a gyulladásokat.

 • Törődj a lelkeddel és a mentális egészségeddel

Na, itt aztán végképp nem szeretném neked megmondani a tutit.
Tudom, hogy ti férfiak velünk nőkkel ellentétben nem szívesen beszéltek a nehézségeitekről, még a hozzátok közel állóknak sem…. (Pedig jó néha kiventilálni a gőzt…)

Viszont biokémiailag pontosan úgy hat rátok is a krónikus stressz, mint ránk nőkre, ebben nincs semmi különbség. Ahogyan abban sincs, hogy nektek is kell ellensúlyozni mindezt, tehát szükséged van endorfinra, dopaminra, szerotoninre és oxitocinra is! :) Gyakran csinálj olyasmit, ami feltölt, ellazít, megnevettet, kikapcsol.

 • Mozogj

Nem csak az ideális testsúly elérése és megtartása miatt fontos a mozgás, hanem azért, hogy ellensúlyozd az ülő életmód negatív következményeit. Hogy fokozd a vérkeringést, a nyirokkeringést, a hormontermelődést. Nem mellesleg a mozgás kiváló a vércukorszint stabilizálására, a „boldogság hormonok” felszabadítására a stressz ellensúlyozására. A brigázást tekintve megoszlanak a vélemények és a kutatások is. Ha szeretsz sokat ülni a nyeregben, mindenképp válassz olyan nyerget, ami here barát, és minden szempontból kényelmes. Ha bringázás közben zsibbadást, szúrást érzel a genitális területen, akkor az biztosan nem megfelelő nyereg.

 • Avivázz - Avivázzatok! :) 

Ha termékenységi problémáid vannak, vagy csak meg szeretnéd előzni őket, kiváló kiegészítője lehet az életmódváltásodnak az Aviva módszer.  Ahogy a hölgyek esetében néhány hónap Avivázás növeli az AMH-t, a férfiaknál is növeli a spermiumok számát, mozgékonyságát. Egy spermium nagyjából 2-3 hónap alatt termelődik, így néhány hónap kitartó gyakorlás a férfiak esetében is nagyon szép változásokat hozhat a spermiogram vizsgálat eredményében. De nem csak termékenységfokozás esetén, hanem pl. prosztata problémák megelőzése, megfékezése esetén is nagyon hasznos az Aviva torna.

És még tudod mikor lenne nagyon, nagyon jó, ha Aviváznál? :) 🙏 Ha a párodnak (is) vannak nehézségei és ő minden követ megmozgat azért, hogy megfoganjon a babátok. Hidd el, hihetetlenül sokat jelent, ha mindkét fél érzi, hogy nem egyedül van ebben a nagyon érzékeny és intim történetben, hanem a párjával együtt, és vállt vállnak vetve, együtt is oldják meg. 

Gyertek el együtt. Tanuljátok meg a módszert és támogassátok egymást a gyógyulásotokban.


Aviva tanfolyam férfi szemmel

Januárban volt szerencsém három párral is találkozni a tanfolyamokon. Azért mondom, hogy szerencsém volt, mert sajnos a legtöbb férfit nagyon nehezen tudjuk megszólítani. Persze ez valahol érthető, hiszen ez egy nagyon érzékeny téma. De sokszor találkozunk olyan esetekkel is, amikor a hölgy tag eljön és elmeséli, hogy igazából a párjának is nagy szüksége lenne rá ilyen-olyan okból kifolyólag, de ő nem hisz ebben, meg szerinte ez egy hülyeség, és ő nem fog lányok között ugrabugrálni….  (Itt szeretném megjegyezni, ha csak az utóbbi a gond, van lehetőséged online, egyéni tanfolyamon is részt venni! 😊)


És hogy ne csak a hölgyek visszajelzéseit lobogtassam folyton, álljon itt most e három úriember véleménye, és e bejegyzést is hadd zárjam az ő gondolataikkal. 

 

Nándor, 29

"Első körben egy picit sok lehet ennyi gyakorlatot megjegyezni, de a könyv segítségével és az órán tanultakkal megfelelő mennyiségű gyakorlással amíg friss az élmény jól lehet gyakorolni. Nagyon örülök, hogy kaptam egy kiegészítő könyvet, amibe kifejezetten férfiak számára ajánlatos feladatok is vannak. Összességében ajánlom mindenkinek, akár a rövidített verzió jó lehet egy edzés előtti komolyabb bemelegítéshez is. Minden felmerülő kérdésre, kérdés nélkül is választ kaptam."

Attila, 43

"Magamtól valószínűleg sosem találtam volna rá erre a módszerre, de örülök, hogy a feleségem rátalált és megmutatta, mert így lett egy újabb rendszeres közös programunk, amiben mind a ketten jól érezzük magunkat :) Az biztos, hogy csak a könyv kevés lett volna, de az élő bemutatás és magyarázat mindenhez elég volt.  Nagyon rendben volt, köszönöm."

Amikor a tanfolyamon lelkendeztem Attilának, hogy mennyire fantasztikus, hogy elkísérte a párját és hogy ő is Avivázni fog, ő csak kedvesen mosolygott, - egy picit úgy nézett rám, mintha elmentek volna nekem otthonról, mert nem teljesen értette az örömködésemet - majd így szólt:
" De hát ez csak természetes. Hiszen ketten vagyunk benne ebben."

 

Zsombor, 51

„Én, amit láttam, hogy szerintem nagyon alapos vagy, nagyon szépen pontosan mutatod be a gyakorlatokat, profi a mozgásod. Férfi viszonylatban sem vagyok egy merev alkat (nyújtott térdekkel leér a tenyerem), de elképesztően hajlékony vagy és erős. Az egyetlen észrevételem, hogy én kihagynám, hogy mit, hogy NE csináljunk, mert az zavaró lehet. Viszont az nagyon jó, hogy elmondod, hogy mit miért kell úgy végrehajtani ahogy, maximálisan lelkiismeretesnek éreztem az oktatást. Mindenkinek egyénileg is segítesz korrigálni és odafigyelsz az emberekre.
Amikor kerestük, hogy kihez menjünk, senkit nem ismertünk, találomra választottunk téged, én teljesen elégedett voltam, biztos vagyok benne, hogy valamelyikünk teherbe fog esni.”

Amikor elküldte nekem a tanfolyami értékelőt, megköszöntem az őszinte válaszait, észrevételeit és leírtam neki, hogy legalább 100 nőt oktatok az Avivára, mire egy férfit. Amire csak ennyit válaszolt. "100 nőre 1 férfi? Azt hittem a férfi meg a nő együtt csinálják a gyereket… "

 


Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek


kép forrása: mafab.hu

Belénk égett, hogy a férfiak életük végéig nemzőképesek

Valószínűleg azért gondolunk így erre, mert e tekintetben alapvető különbség van a női és férfi működés között. A nők úgy jönnek a világra, hogy a petesejtjeik magzati korukban alakulnak ki és nagyjából 400.000 sejttel a petefészkeikben születnek meg. Ezekből a sejtekből aztán havonta általában egy indul érésnek, kizárólag a termékeny életszakaszban. Ha beáll a változókor – átlagosan 48- 52 éves kor között– egy sor hormonális változás következik be, majd kimerülnek a petefészkek, leáll a peteérés egyszóval, a nők már nem képesek megtermékenyülni. A valóságban sajnos azonban ennél sokkal korábban, akár már a 30-as éveik közepén, 40-es éveik elején problémássá válhat a nők termékenysége, de erről majd egy másik bejegyzésben ejtsünk szót.

Ezzel szemben a férfiak termékenysége nem fejeződik be ennyire hirtelen, hiszen a here folyamatosan képes tesztoszteront és hímivarsejtet termelni, ami lehetővé teszi, hogy egyes férfiak akár 80-90 éves korukig képesek legyenek gyermeket nemzeni. Persze a férfiaknál is bekövetkeznek hormonális változások – nagyjából 50 éves kor körül – de nem ennyire drasztikusak. Hajlamosak is vagyunk egy kis „kapuzárási pánikkal” illusztrálni a dolgot és legyinteni egyet.

Talán még emlékeztek rá, hogy 2023 tavaszán, úton útfélen arról lehetett olvasni, hogy a 82 éves Al Pacino és 29 éves barátnője gyermeket vár. És szinte minden cikkben – mintegy alátámasztva ezt az esetet – mindjárt megírták azt is, hogy bizony Robert De Niro is 79 évesen lett újra apa.

És itt most álljunk is meg egy pillanatra.

Pontosan az ilyen hírek erősítik ezt a sztereotípiát, és keltenek hamis illúziót a férfiakban és nőkben egyaránt. Mert azt már nem hangsúlyozzák ki, hogy 80 éves korban gyermeket nemzeni a férfiak tekintetében is extrémnek számít!

 Az átlag férfi, nem Al Pacino

Sajnos eddig még nem volt lehetőségem Al Pacinoval vagy Robert de Niroval elbeszélgetni, de így is lenne rá egy nagyobb tétem, hogy azt ő kortizol görbéjük valószínűleg nem hasonlít az átlag magyar férfiéra. De abban is biztos vagyok, hogy nem virsli és kakaós csiga közül választanak, ha reggeliről van szó. És egy számítógép mögé sem hajtogatják be magukat napi 10-12 órára…Valószínűleg a gyerekért se kell rohanniuk munka után, a porszívóról se igen tudják merre lehet a házban, és a Tescot is elkerülik. Most sarkítok, de sejtitek, hogy mire szeretnék kilyukadni. Arra, hogy az életmód hatással van a férfiak termékenységre pro és kontra, ami egyáltalán nem egy magától értetődő, konstans valami. Ha tetszik, ha nem, nekik is van biológiai órájuk, és bizony az is ketyeg. Még Al Pacinoé is, csak az övé ezek szerint lassabban.

Bár a hímivarsejtek termelődése folyamatos, a szabad tesztoszteron mennyisége a vérben harminc-harmincöt éves kortól évente körülbelül egy százalékot csökken, és ekkortól elkezdődnek, majd negyven év felett fokozódnak a spermiumok funkcionális változásai is.
Mind a koncentráció (spermiumok száma) mind a morfológia (spermiumok alakja) mind a motilitás (spermiumok mozgékonysága) csökken az életkor előrehaladtával, amit az életmód tovább tud gyengíteni.

 

kép forrása: academic.oup.com


Megrázó kutatás arról, hogy hol tartunk most 

Al Pacinoék történetéhez képest sajnos tized annyira sincs a köztudatban, hogy 2022-ben publikáltak egy igen nagy horderejű és megrázó eredményű kutatást, a férfiak nemzőképességének alakulásáról.
Hét kontinens, 53 országának 57 ezer férfijától származó, 223 kutatás adatainak összesítéséről van szó, 1973 és 2018 között.

A tanulmány szerint, az elmúlt kevesebb mint ötven év alatt, több mint 50 %-kal csökkent a spermiumok száma és megállapították az is, hogy nem csak hogy csökken, de gyorsuló ütemben csökken. Az átlagos spermakoncentráció 101,1 millió/milliliterről 49,0 millió/milliliterre csökkent 1973 és 2018 között, ami 51,6 százalékos esés. A teljes spermiumszámban pedig 62,3 százalékos csökkenést figyeltek meg.

A korábbi tanulmányok szerint, ha a spermiumok száma 40 millió alá csökken milliliterenként, veszélybe kerül a termékenység, és vele együtt az emberi faj reprodukciós kapacitása.


És a Covid sem használt

A koronavírus -járvány idején szintén vizsgálták a férfiak termékenységét. A konklúzió az lett, hogy a védőoltás nem, de sajnos maga a vírus képes volt a spermiumok számát és minőségét is negatív irányba befolyásolni, mint ahogyan számos nő ciklusában is problémát okozott.

Tehát a helyzet sajnos nem túl rózsás. ☹  Ha a családalapítás a cél, akkor nagyon fontos ezzel tisztában lenni, és időben elkezdeni feltérképezni az aktuális állapotot.  Mivel a termékenységi problémák legalább olyan gyakoriak a férfiak esetében is mint a nőknél, és mert az időfaktor kardinális jelentőségű, fontos, hogy mind a hölgy mind a férfitag mihamarabb átessen a szükséges vizsgálatokon, egymással párhuzamosan.

Valószínűleg naivitás lenne azt feltételezni, hogy nagy általánosságban ez a spermiumszám csökkenés megállítható lenne, viszont az még talán realitás, hogy életmódváltással az egyének sokat tudnak tenni azért, hogy a saját szintjükön fékezzék ezt a folyamatot.Lássuk, mi mindent tehetsz azért, hogy fokozd a termékenységed

 

Figyelem! Most valószínűleg egy sor olyan dolgot is fogsz olvasni, amivel részben vagy egészben tisztában vagy. Fontos, hogy tudd, nem azért írom le ezeket, hogy raboljam az időd, vagy hogy felbosszantsalak.
Hanem azért, mert Aviva oktatóként szakmai felelősségem felhívni rá a figyelmed, hogy ezeknek a dolgoknak a betartása egytől egyig, mind jótékonyan hat az egészségedre, viszont a helyzet sajnos fordítva is igaz! Ha a felsoroltak nagy része vagy mindegyike fennál az esetedben, akkor a negatív hatások összeadódnak, bizonyos esetekben hatványozódnak.

Tekints az alábbi listára úgy, mint egy checklist - ami egyáltalán nem baj, ha még foghíjas – és pipáld ki, amivel már megvagy és hétről hétre húzd be az összes pipát!


 • Csökkentsd a stresszt

Ahogy a női hormonrendszerre és termékenységre nagyon káros a krónikus stressz, úgy a férfiakéra is. Mivel csökkenti tesztoszteron hormon termelődést, így negatívan hat a spermaképződésre, a szexuális teljesítőképességre.

 • Csökkentsd a koffeint és a túlzott alkohol fogyasztást

A túl sok kávé, és koffein tartalmú ital nem csak önmagában egy stresszor a testnek, de vizsgálatok igazolták, hogy túlzott bevitel esetén csökken a spermium mennyisége és minősége is. Ha nem tudsz lemondani róla, érdemes napi két kávénál maximalizálnod a fogyasztást. Érdemes az alkohollal is csínján bánni, mert csökkentheti a tesztoszteront.

 • Aludj eleget

Nem lehet eleget hangsúlyozni a pihentető alvás jelentőségét, ami nem csak azért fontos, mert akkor regenerálódik a test, hanem mert krónikus alváshiány mellett a kortizol és vele együtt a hormonháztartás a feje tetejére áll. Sajnos ez is csökkentően hat a tesztoszteron mennyiségére.  Schwarzenegger profi testépítő korában kísérletezett a kevesebb de „gyorsabb alvással”, de te inkább aludj eleget.

 • Hagyj fel a dohányzással

A dohányzó férfiak spermiumai gyakran rendellenes alakúak és lassabban mozognak. A dohányzás emellett károsíthatja az ondósejtek DNS-ét és merevedési zavart is okozhat és csökkenti a tesztoszteront. 

 • Figyelj a hőmérsékletre

A spermiumokat termelő herék, nem véletlenül helyezkednek el a herezacskóban, a testen kívül. Pontosan abból az okból kifolyólag, mert a testhőmérséklet túlságosan magas a spermiumok számára, ezért jó néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékleten kell őket tartani. Ettől még elmehetsz néha szaunázni, de az autóban hosszú órákon át használt ülésfűtés vagy az ölben tartott, melegedő laptop használata nem ajánlott.  A hosszabb időn át magas hőmérsékletnek kitett spermiumoknál ugyanis sérülhet a bennük található DNS. Szintén megfontolandóm a túl szűk alsónemű és a skinny típusú farmernadrágok kerülése.

 • Ideális testsúly- testzsír elérése és fenntartása

A túl alacsony, túl magas testzsír százalék nem csak a nők estében okoz ciklus és termékenységi problémákat. A férfiaknál is hasonló gondokat okoz: csökken tesztoszteron, csökken a spermaszám, romlik a sperma minőség, csökken a libidóAz egészséges testsúly és testösszetétel messze nem csak esztétikai szempontból fontos.
Táplálkozz változatosan, gyümölcsben, zöldségben, gabonafélékben gazdag, rostdús étrenddel. 

A zöldségek és gyümölcsök magas antioxidáns tartalmuk miatt is fontosak - ezek számos káros folyamatot megelőznek és meggátolnak -, de erősítik az immunrendszert is és a hímivarsejtek DNS-ét is erősebbé teszik. Érdemes a férfiaknak is kerülni a tejtermékeket, viszont ajánlott az omega3 zsírsavat tartalmazó ételek fogyasztása, mert erős gyulladáscsökkentő hatással bír. A omega 3 zsírsav természetes formában fellelhető a halfélékben és a tökmagban, tökmagolajban, de kiváló antioxidáns tartalma van a zellernek ami javítja a spermaszámot és a motilitást, magas nitráttartalma miatt pedig – csak úgy mint a céklalé – segít fokozni a véráramlást, ezért ezek a zöldségeknek a fogyasztása erekciós problémák esetén is ajánlott.

 • Tápanyag, tápanyag, tápanyag

Kutatások szerint bizonyos vitaminok és ásványi anyagok kedvezően hatnak a spermiumok mennyiségére és minőségére. Aminek érdemes megnövelni a bevitelét: C-vitamin, folsav, cink, D-vitamin, E-vitamin, króm, szelén, omega-3 zsírsavak és B12-vitamin. A legfontosabb ezek közül a C-vitamin (min. napi 1-2000 mg), ami védi a spermiumokat az oxidatív stressztől és meggátolja a meddőség egyik fő okát, a spermiumok összetapadását, valamint a cink, ami növeli a tesztoszteron szintet, a spermaszámot és a spermák mozgékonyságát. Sokat segíthet a szelén is, de jótékony hatással van a férfiakra is a méhpempő, ami erősíti az immunrendszert és segít megszüntetni a gyulladásokat.

 • Törődj a lelkeddel és a mentális egészségeddel

Na, itt aztán végképp nem szeretném neked megmondani a tutit.
Tudom, hogy ti férfiak velünk nőkkel ellentétben nem szívesen beszéltek a nehézségeitekről, még a hozzátok közel állóknak sem…. (Pedig jó néha kiventilálni a gőzt…)

Viszont biokémiailag pontosan úgy hat rátok is a krónikus stressz, mint ránk nőkre, ebben nincs semmi különbség. Ahogyan abban sincs, hogy nektek is kell ellensúlyozni mindezt, tehát szükséged van endorfinra, dopaminra, szerotoninre és oxitocinra is! :) Gyakran csinálj olyasmit, ami feltölt, ellazít, megnevettet, kikapcsol.

 • Mozogj

Nem csak az ideális testsúly elérése és megtartása miatt fontos a mozgás, hanem azért, hogy ellensúlyozd az ülő életmód negatív következményeit. Hogy fokozd a vérkeringést, a nyirokkeringést, a hormontermelődést. Nem mellesleg a mozgás kiváló a vércukorszint stabilizálására, a „boldogság hormonok” felszabadítására a stressz ellensúlyozására. A brigázást tekintve megoszlanak a vélemények és a kutatások is. Ha szeretsz sokat ülni a nyeregben, mindenképp válassz olyan nyerget, ami here barát, és minden szempontból kényelmes. Ha bringázás közben zsibbadást, szúrást érzel a genitális területen, akkor az biztosan nem megfelelő nyereg.

 • Avivázz - Avivázzatok! :) 

Ha termékenységi problémáid vannak, vagy csak meg szeretnéd előzni őket, kiváló kiegészítője lehet az életmódváltásodnak az Aviva módszer.  Ahogy a hölgyek esetében néhány hónap Avivázás növeli az AMH-t, a férfiaknál is növeli a spermiumok számát, mozgékonyságát. Egy spermium nagyjából 2-3 hónap alatt termelődik, így néhány hónap kitartó gyakorlás a férfiak esetében is nagyon szép változásokat hozhat a spermiogram vizsgálat eredményében. De nem csak termékenységfokozás esetén, hanem pl. prosztata problémák megelőzése, megfékezése esetén is nagyon hasznos az Aviva torna.

És még tudod mikor lenne nagyon, nagyon jó, ha Aviváznál? :) 🙏 Ha a párodnak (is) vannak nehézségei és ő minden követ megmozgat azért, hogy megfoganjon a babátok. Hidd el, hihetetlenül sokat jelent, ha mindkét fél érzi, hogy nem egyedül van ebben a nagyon érzékeny és intim történetben, hanem a párjával együtt, és vállt vállnak vetve, együtt is oldják meg. 

Gyertek el együtt. Tanuljátok meg a módszert és támogassátok egymást a gyógyulásotokban.


Aviva tanfolyam férfi szemmel

Januárban volt szerencsém három párral is találkozni a tanfolyamokon. Azért mondom, hogy szerencsém volt, mert sajnos a legtöbb férfit nagyon nehezen tudjuk megszólítani. Persze ez valahol érthető, hiszen ez egy nagyon érzékeny téma. De sokszor találkozunk olyan esetekkel is, amikor a hölgy tag eljön és elmeséli, hogy igazából a párjának is nagy szüksége lenne rá ilyen-olyan okból kifolyólag, de ő nem hisz ebben, meg szerinte ez egy hülyeség, és ő nem fog lányok között ugrabugrálni….  (Itt szeretném megjegyezni, ha csak az utóbbi a gond, van lehetőséged online, egyéni tanfolyamon is részt venni! 😊)


És hogy ne csak a hölgyek visszajelzéseit lobogtassam folyton, álljon itt most e három úriember véleménye, és e bejegyzést is hadd zárjam az ő gondolataikkal. 

 

Nándor, 29

"Első körben egy picit sok lehet ennyi gyakorlatot megjegyezni, de a könyv segítségével és az órán tanultakkal megfelelő mennyiségű gyakorlással amíg friss az élmény jól lehet gyakorolni. Nagyon örülök, hogy kaptam egy kiegészítő könyvet, amibe kifejezetten férfiak számára ajánlatos feladatok is vannak. Összességében ajánlom mindenkinek, akár a rövidített verzió jó lehet egy edzés előtti komolyabb bemelegítéshez is. Minden felmerülő kérdésre, kérdés nélkül is választ kaptam."

Attila, 43

"Magamtól valószínűleg sosem találtam volna rá erre a módszerre, de örülök, hogy a feleségem rátalált és megmutatta, mert így lett egy újabb rendszeres közös programunk, amiben mind a ketten jól érezzük magunkat :) Az biztos, hogy csak a könyv kevés lett volna, de az élő bemutatás és magyarázat mindenhez elég volt.  Nagyon rendben volt, köszönöm."

Amikor a tanfolyamon lelkendeztem Attilának, hogy mennyire fantasztikus, hogy elkísérte a párját és hogy ő is Avivázni fog, ő csak kedvesen mosolygott, - egy picit úgy nézett rám, mintha elmentek volna nekem otthonról, mert nem teljesen értette az örömködésemet - majd így szólt:
" De hát ez csak természetes. Hiszen ketten vagyunk benne ebben."

 

Zsombor, 51

„Én, amit láttam, hogy szerintem nagyon alapos vagy, nagyon szépen pontosan mutatod be a gyakorlatokat, profi a mozgásod. Férfi viszonylatban sem vagyok egy merev alkat (nyújtott térdekkel leér a tenyerem), de elképesztően hajlékony vagy és erős. Az egyetlen észrevételem, hogy én kihagynám, hogy mit, hogy NE csináljunk, mert az zavaró lehet. Viszont az nagyon jó, hogy elmondod, hogy mit miért kell úgy végrehajtani ahogy, maximálisan lelkiismeretesnek éreztem az oktatást. Mindenkinek egyénileg is segítesz korrigálni és odafigyelsz az emberekre.
Amikor kerestük, hogy kihez menjünk, senkit nem ismertünk, találomra választottunk téged, én teljesen elégedett voltam, biztos vagyok benne, hogy valamelyikünk teherbe fog esni.”

Amikor elküldte nekem a tanfolyami értékelőt, megköszöntem az őszinte válaszait, észrevételeit és leírtam neki, hogy legalább 100 nőt oktatok az Avivára, mire egy férfit. Amire csak ennyit válaszolt. "100 nőre 1 férfi? Azt hittem a férfi meg a nő együtt csinálják a gyereket… "

 


Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek

Egészség a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelemre a testi-lelki egyensúlyod támogatásáért- segíts önmagadnak kapcsolódni saját magadhoz.

Csak olyan levelet küldök neked, amit én is szívesen olvasnék.