Mi az Aviva-módszer, és hogyan segít neked?

Mi az Aviva-módszer, és hogyan segít neked?

Tudtad, hogy az Aviva-gyakorlatsor a hormonrendszereden keresztül segíti a tested harmóniáját? Ismerd meg kialakulásának történetét és fedezd fel, mit nyújthat számodra!

Az Aviva Módszer, röviden

Az Aviva Gabriella Steiner által kifejlesztett módszer lényege, hogy külső és belső izmaink megmozgatásával jelentősen megváltoztatható – egyensúlyba hozható – szervezetünk hormonális állapota.

Az AVIVA Módszer kifejlesztése a magyar származású, Izraelben élt Aviva Gabriella Steiner (1930-2020) fizikoterapeuta nevéhez köthető.  Munkáját és egész életét meghatározta abbéli meggyőződése, hogy mozgással minden betegség legyőzhető, sőt talán egy nem kívánt terhesség is elkerülhető. Rendkívüli módon foglalkoztatta női egészség, a női ciklus, ezek kapcsolata a mozgással és a tudatossággal. 28 éven át tanulmányozta az alhasi vérkeringést serkentő gyakorlatok mibenlétét és hatását, végül egy komplex rendszert állított össze.

Magyarországon való elterjedése Tóth Lívia (1941-2014) rádióműszerész és testneveléstan tanár nevéhez köthető, aki 1998-ban utazott el Avivához Tel Avivba, hogy elsajátítsa a módszert.
2002-ben hozta létre az Aviva Alapítványt a módszer népszerűsítésére, terjesztésének támogatására. 

Az Aviva Alapítvány 2007 óta végzi az Aviva Módszer oktatóinak képzését, biztosítja a módszer színvonalának megőrzését és a több mint két évtized munkája során összegyűjtött tapasztalatok átadását. E kitartó és lendületes munkának köszönhetően már Európa szerte egyre több országban (Németország, Ausztria, Románia) képviselteti magát, ezidáig 8 nyelven jelentek meg az Aviva Módszerről szóló kötetek.

Mitől működik?

Növeli a szervezet stresszel és fáradtsággal szembeni ellenállóképességét

Segít helyreállítani a hormonális egyensúlyt a menstruáció és a terhesség ideális lefolyásához

Javítja a test általános fizikai állapotát, a test-lélek kapcsolat erősítésével

A speciális beszorító és ellazító gyakorlatoknak köszönhetően a medence külső-belső izmainak használatával, valamint a has a hát izmainak és a végtagok mozgatásával erőteljes altesti vérbőség és cirkuláció jön létre. A torna hatására egyfelől fokozott mértékben jut el a kismedencei szervekhez a tápanyagban, hormonokban, vitaminban dús vér, másfelől aktiválják, helyreállítják, regenerálják és működésükben segítik ezeket a szerveket, mivel sok esetben a működésükhöz szükséges - előbb felsorolt – anyagokból hiány volt addig.

A torna funkcionális terhelést hoz létre, mely hatására az alhasban a vérkeringés jelentősen fokozódik, ugyanakkor ezzel párhuzamosan az alhasi és kismedencei izomzat, kötőszöveti rendszer struktúrája is erősödik. A rendszeres torna hatására az artériákat és a vénákat összekötő kapilláris erek száma növekszik, a fokozott vérkeringés hatására a kapilláris erek megnyílnak. Mivel a torna hatására fokozódik a vérkeringés a belek egy részénél is, az emésztés és a táplálék felszívódásának hatásfoka, a bélperisztaltika szintén javul. A gyakorlatok hatással vannak a belső elválasztású mirigyekre is, mivel a speciális mozdulatoknak köszönhetően megdolgoztatásra kerülnek a pajzsmirigy, a hipofízis, a méh és a prosztata, a hasnyálmirigy, mellékvese és petefészkek reflexpontjai is.

Az AVIVA módszer hatására (tornagyakorlatok végzése, pihenés, helyes étrend, helyes életmód) a stressz okozta hormonális és idegrendszeri folyamatok nagy mértékben kompenzálhatók és a test kibillent egyensúlya visszaállítható. Az endokrin rendszerre való jótékony hatása miatt szokás „hormontornának” is hívni.

Mára egyértelműen igazolják a tapasztalatok, hogy az Aviva Módszer rendszeresen végzett tornagyakorlatai az ülő életmódot folytató férfiak és nők számára egyaránt hasznos, és nem csak termékenységet fokozó, hanem általános regeneráló és gyógyító erejű hatása is van. A módszer oktatóinak visszajelzése alapján, a hozzájuk forduló tornázók jelentős része érkezik a tanfolyamokra endokrinológus vagy nőgyógyász szakorvos javaslatára.


A pubertástól a klimaxig - és tovább

Az Aviva Módszer egyedülállónak tekinthető abból a szempontból is, hogy a nők igen széles korcsoportjának – gyakorlatilag a menstruáló tiniktől egészen a változó korban lévő hölgyekig – nyújthat segítséget a ciklusukkal, hormonháztartásukkal összefüggő problémáik megléte és megelőzése kapcsán, valamint férfiak számára is segítségül hívható termékenységi, prosztata és számos egyéb probléma megléte vagy megelőzése okán.

Hogy miért is jó Avivázni?

Elősegíti a serdülőkori hormonális változások zavartalanságát.

Segítségével beállítható a rendszertelen ciklus, enyhíthetők vagy teljesen felszámolhatók a menstruáció kellemetlen tünetei

A torna hatékony támogatást nyújt a nőgyógyászati betegségekből (ciszta, mióma, endometriózis, PCOS, méhszájseb) való kilábaláshoz.

Segítségével javul az endokrin rendszer egyensúlya, támogatást nyújt a pajzsmirigy, az ösztrogén-progeszteron egyensúly felborulásának visszaállításában.

Javítja a termékenységet, ovulációt serkent, növeli a libidót, bizonyos esetekben segít újra átjárhatóvá tenni a letapadt petevezetéket. Hatékony előkészítője  lehet in vitro beavatkozásoknak

Enyhíti a változókori kellemetlen tüneteket (pl hőhullámok), erősíti a medencefenék izomzatát, ez által jótékony hatást fejt ki inkontinencia esetén.

Az Aviva-életmód

Avivázni először is a fejünkben kell elkezdenünk. Meg kell születnie annak a belső elhatározásnak, – sokszor idáig eljutni a legidőigényesebb – hogy saját kezünkbe szeretnénk venni testi és lelki folyamataink alakulását. Szilárd, belső indíttatásunk kell legyen az, hogy mi magunk kívánunk a testünkre hatni, és nem adjuk át ezt a feladatot és felelősséget 100%-ban valaki másnak. Innen csak egy pillanat megtanulni a tornát, a valódi munka ez után következik. Egyéni céljainknak megfelelően, rendszeresen kell gyakorolnunk a tornát (minimum heti kétszer), meg kell tanulnunk a testünket helyesen használni és a korábbiaknál lényegesen nagyobb hangsúlyt kell fektessünk a tápanyagban dús, tiszta táplálására és mentális egészségünk megőrzésére.

Az Aviva-körforgás

Az életünk folyamatosan változik, újabb és újabb helyzetek és kihívások elé állít mindannyiunkat. Így, ha nem is tudunk egy folyamatos, élethosszig tartó tornázás mellett elköteleződni, az sem baj. Tornázhatunk csak időszakosan is, egy-egy cél elérése érdekében, például egy ciszta megszüntetése miatt, vagy fogantatás támogatására. Csak azt jegyezzük meg, hogy bármikor elővehetjük a későbbiek során, ha szükségünk van rá.

Hozd el a párod is

Nem csak a nők, hanem a férfiak számára is áldásos hatással bír a módszer. Az anyagcsere folyamatok, a hormonharmónia és libidó növelése mellett segítséget nyújt potencia, termékenységi, prosztata és inkontinencia problémák esetén, de kialakulásuk megelőzése is fontos motiváció lehet. A rendszeres torna jótékony hatást fejt ki a spermiumok mozgékonyságára, számára és életképességükre. Támogatja a méregtelenítést és az anyagcsere folyamatokat, hatékonyabbá teszi az emésztőrendszert.