Kulisszatitkok

2023. nov. 23.

Munkám során gyakran szegezik nekem a kérdést: mégis hogyan kell elképzelni egy Aviva Módszer alaptanfolyamot?? Mi zajlik ott? És miért tart négy óráig? És mit lehet közben enni? :) Ezek gyakran előforduló kérdések a különböző eseményeken, rendezvényeken, de rendszeresen merülnek fel érdeklődő telefonbeszélgetések során is. Ebben a bejegyzésben egy kis bepillantást szeretnék nektek adni, hogy hogyan is zajlik nálam egy Aviva módszer alaptanfolyam. Így ti is tudni fogjátok, hogy körülbelül mire számíthattok, ha csatlakoztok hozzám. Nem árulok zsákbamacskát! Lessünk a kulisszák mögé!! ;)

Tabu nincs, de a diszkréció természetes!

Egy Aviva Módszer Alaptanfolyam bizony tényleg 4 óra. És ez a 4 óra bár fárasztó, általában ripsz-ropsz eltelik.

Alaptanfolyamot szinte mindig személyesen tartok. Hogy pontosan miért, arról itt is olvashatsz bővebben. Ez alól általában az a kivétel, ha valaki nagy földrajzi távolság miatt nem tud eljönni a személyes tanfolyamra, olyankor az egyéni tanfolyamot online tartom.

A tanfolyam kezdete előtt körülbelül fél órával én már ott vagyok a teremeben, hogy a résztvevők is időben meg tudjanak érkezni, át tudjanak öltözni, illetve fel tudják tenni azokat a kérdéseiket, amiket esetleg nem szeretnének mások előtt megvitatni. 

A négy óra alatt nagyon sok információ cserél gazdát. Mesélek a módszer eredetéről, a hatásmechanizmusáról, arról, hogy miért nagyon fontos a testünk helyes használata általánosságban is, a mindennapok során. Beszélek arról, hogy mitől módszer a módszer. Hogy mik azok a pillérek, amik a cél elérése szempontjából komoly jelentőséggel bírnak és ahol elképzelhető, hogy változtatásra lesz szükség.

Részletesen bemutatom a módszer gyakorlatait, de itt már a résztvevők is kipróbálják magukat. :) Hiszen nagyon fontos, hogy minden résztvevő tudja, hogy az adott gyakorlatot pontosan hogyan kell jól kiviteleznie.

Mivel speciális területet és izmokat dolgoztatunk, kell egy kis idő mire a tornázók ráéreznek az alapmozdulatra, amire aztán a legtöbb gyakorlat épül. Éppen ezért, amíg nem csípi nyakon mindenki, hogy pontosan mi is ez a mozdulat, addig nem haladunk tovább. Szerencsére sokféle módon tudom bemutatni és szavakkal körülírni, hogy miről is van szó :), ezért viszonylag hamar rá szoktak érezni a hölgyek és urak. Még azok is, akik sosem végeztek még csak hasonló mozdulatot sem.
Ha valakinek van valamilyen mozgásbeli korlátozottsága – pl térd vagy gerinc probléma, szétnyílt hasizom, esetleg túlsúlyból kifolyólag okoz valami átmeneti nehézséget – a gyakorlatokat ennek megfelelően mindig módosítjuk.  


Elejétől a végéig a résztvevőkre szabva

Nagyon fontos az is, hogy a tornázónak mi az egyéni célja. Csak két példát kiragadva: azért szeretné megismerni a módszert, hogy támogassa a fogantatását, vagy azért, hogy meghozza a menstruációját? Mert a gyakorlatok kivitelezése szempontjából ez egyáltalán nem mindegy. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az Aviva Módszert mindig hivatalos oktató jelenlétében tanulják meg a tornázók, és ne egymástól vagy csak a könyvből, mert csak így lehet az egyéni céljaikra és esetleges mozgásbeli korlátozottságukra szabva megismerni a gyakorlatok pontos kivitelezését.  

A résztvevők mozdulatainak korrigálását többféle módon teszem. Egyrészt bemutatom a mozdulataim által, hogy mire gondolok, de közben szavakkal is instruálok, képi hasonlatokkal élek, hogy segítsem a megértést.
Ha nincs ellenére a résztvevőnek és engedélyt ad rá, akkor érintéssel is korrigálok körülbelül úgy, ahogy egy jóga órán szokták. Fontosnak tartom tiszteletben tartani mások határait, ezért ez utóbbira mindig, minden esetben rákérdezek, és semmi baj nincs azzal, ha valaki nem szeretne élni vele.

Menet közben is kérdezz, felelek!

Meggyőződésem, hogy nincs rossz kérdés, csak olyan, amit nem teszünk fel. Ezért mindig mindenkit arra bíztatok, hogy bátran kérdezzen. Még akkor is, ha furának érzi, vagy úgy gondolja, hogy az biztosan mindenki számára egyértelmű csak neki nem. Az a tapasztalat, hogy a valóságban nagyon sok félreértés és információhiány kapcsolódik ehhez a témához is. Előfordul, hogy azt is tisztáznunk kell, hogy mit értünk a ciklus hossza alatt. De ezzel az égvilágon semmi baj nincsen, ezért is vagyunk ott.

Strukturáltan, de mégis szabadon

Bár a tanfolyam anyaga maga strukturált, szeretem ha a résztvevők - a lehetőségekhez képest - szabadon élik meg ezt a négy órát. Ezért két, elejétől a végéig tökéletesen egyforma tanfolyam még nem volt. :)

Mindezt, jó hangulatban

Ahogy az életben szinte mindennel, úgy az Avivával is nagyon fontos az első benyomás.
Hogy miért? Mert könnyen lehet, hogy ez az élmény meghatározó jelentőséggel bír majd a későbbi gyakorlásra nézve. Ráadásul egy sor olyan téma kapcsolódik hozzá, ahol egyébként is sok a tabu, a belénk nevelt szégyenérzet, gátlásosság. Előfordul, hogy a tornázók egy-egy gyakorlat közben - végtére is mégiscsak a kis medencénkén van a hangsúly - picit furán érzik magukat, kissé mintha zavarba jönnének. :) Ilyenkor mindig bíztatom őket, hogy mi akik ott vagyunk, mind hasonlóan furán érezzük magunkat, szóval csak bátran engedjék el a zavarukat. Meggyőződésem, hogy ezeket a pillanatokat is sokkal könnyebb nevetve átélni, mintsem feszengve.

Fogom a kezed, ha szeretnéd

A 4 órás tanfolyam nagyon hamar eltelik. Mivel nagyon sok információ cserél gazdát, előfordul, hogy bizonyos kérdések a tanfolyamon nem, csak egy kicsit később, -miután leülepedett ez a sokminden -jut a résztvevők eszébe. De ilyenkor sincs semmi gond, hiszen a Viva La Aviva Facebook oldalon, illetve a Facebook zárt csoporton keresztül kapcsolatban maradunk.  És nem csak beszélgetni, tornázni is tudunk együtt a későbbiekben is, ameddig csak igénylik a hölgyek és urak a támogatásomat. :)

 

Jó, de akkor most nem árulod el, hogy mit lehet enni közben?

:D  Bármit, ami hamar felszívódik, tehát nem terheli a testedet hosszas emésztéssel. Menet közben is könnyen elfogyasztható és segít stabilizálni a vércukorszintet. Ez nagyon fontos!!!! :)


Mások szemszögéből

Végül, hogy ne csak az én, de a résztvevők szemszögéből is bepillantást nyerjetek, hoztam nektek néhány tanfolyami visszajelzést. :)
 

"Nagyon örülök, hogy az utolsó pillanatban Rád találtam! Nagyon elégedett voltam Veled, a tanfolyam felépítésével, helyszínnel, mindennel. :) Nagyon köszönök mindent! Bevallom picit félek, hogy az otthoni gyakorlás mennyire fog menni.. De a cél érdekében mindent! :)" K. Bernadett

"Teljesen elégedett voltam mindennel,mind a tanfolyam tartalmával,mind a menetével,a helyszínnel,és természetesen Veled,mint oktatóval." V. Katalin

"Tudtam, hogy az Aviva egyfajta mozgásforma. És az eddigi, bármilyen mozgással kapcsolatos ismeretem alapján arra készültem, hogy majd itt ott szorít, emel stb ligthos csacsogás lesz. Hát ööö..... Most majd jön a tanulás része. :) Tegnap rengeteget ittam, a tanfolyam után is. Úgyhogy most kíváncsi vagyok mi fog történni, milyen változás lesz mondjuk 2-3 hónap múlva. Köszönöm a tegnapot." Sz. Brigi

"Nekem nagyon tetszett hogy jol kovetheto es strukturalt volt az egesz es a hossza ellenere nem volt annyira faraszto. varom hogy elkezdjem egyedul is:)" F. Eszter

"Én nagyon jól éreztem magam, főleg az tetszett, hogy egyénileg is külön figyelmet fordítottál ránk, az egyéni céljaink alapján mutattad meg a gyakorlatok variációit. Nagyon köszönöm!" Ú. Nikolett

"Először nem tudtam pontosan, hogy mit várjak a tanfolyamtól, próbáltam utánaolvasni, de az pl meglepetésként ért, hogy zenére vannak a gyakorlatok, mondjuk ennek és főleg annak, hogy ezek milyen számok nagyon örülök. kicsit kaotikus az életem, nagyon sok program van össze-vissza időpontokban, de igyekszem a tornát rendszeresen beiktatni a mindennapokban. nagyon nagy, de kellemes meglepetés volt, hogy a pcos miatt már régóta kimaradt a menstruációm és szerintem a torna hatására az első gyakorlóóra után megérkezett. nagyon köszönöm:))" Zs. Athina

"Nagyon jól éreztem magam.Szuper oktató vagy. Különösen tetszett, hogy saját egészségügyi tapasztalatokat is megosztottál velünk. " B. Kitti

"Nagyon jól éreztem magam a tanfolyamon. Meglepően fárasztó volt, nem számítottam ilyen intenzív érzésre. Szerintem különösen hasznos, hogy két leendő oktató is ott volt, így mindig szem előtt voltunk és valaki ránk szólt, ha helytelenül végeztük a gyakorlatokat. Nagyon jó volt a légkör, örülök, hogy ott lehettem :-) Engem személy szerint felpörgetett, úgyhogy miután sikerült megfelelően begyakorolni a mozdulatokat (hogy tényleg csak fél órát vegyen igénybe), át fogok állni a reggeli "edzésekre". Köszönöm még egyszer, nagyon lelkiismeretes és felkészült oktató vagy, csak így tovább :-)" F. Klaudia

"Nagyon pozitív volt az egész tanfolyam, egy nagyon közvetlen, barátságos, segítőkész embernek ismertelek meg. Tényleg kicsit kemény volt ez a 4 óra, másnap volt is izomlázam, mégis felszabadultan, jó kedvvel indultam haza utána. Másnap is éreztem a torna hatását, itt-ott jelezte időnként a petefészkem, hogy át lett mozgatva, de ahogy azt jelezted is a tanfolyam elején, teljesen normális volt. Nagyon sok pozitív energiát kaptunk szerintem mindannyian tőled szombaton, örömmel tornáztam végig azt a 4 órát, és azóta lelkesen gyakorlom itthon, és bízom benne, hogy segít majd a nehéz napokat megkönnyíteni, valamint, hogy később a babával kapcsolatban is a segítségemre lesz." F.Zsuzsanna

"Minden korosztálynak ajánlom Ritát.Miatta mentem el erre a tanfolyamra és nem más oktatóéra.Nagyon fontos hogy egy ilyen tanfolyamon bízzunk az oktatóban és bármit is :) megkérdezhessünk tőle.Rita ilyen . Kedves 40-túli korosztály figyelmébe főleg.:) Aki fejében csak az van .hogy babavárásnál,segítség (én sokáig ezt hittem mert többségben ezzel kötötték össze az ismerőseim.) DE nem csak erre jó .pl.ízületi merevség legyőzésére,pl derékfájás :) ,és segít a változókori tünetek enyhítésében is (hasi görcs). Szóval lányok.asszonyok hölgyeim ,Avivára fel. Tanulj és gyakorolj Ritával.mert nőnek lenni jó minden korosztályban .:)" H.Gyöngyi

"Nagyon kellemes légkör, jól szemléltetett, érthetően elmagyarázott gyakorlatok, folyamatos segítség a gyakorlatok kivitelezésében a tanfolyam során. Ami meglepett, azt gondoltam, jobban fogok emlékezni a kivitelezésre, de a gyakroló óra során bebizonyosodott, hogy nem így van, és az egy alkalmas ismétlés kevés ehhez. Most, hogy már néhány gyakorlón túl vagyok, kezdem biztosabbnak érezni a megszerzett tudást. Nekem nagyon tetszik, igyekszem beiktatni a napi gyakorlatomba." R. Anikó

 

 

 

 

 

 

Tabu nincs, de a diszkréció természetes!

Egy Aviva Módszer Alaptanfolyam bizony tényleg 4 óra. És ez a 4 óra bár fárasztó, általában ripsz-ropsz eltelik.

Alaptanfolyamot szinte mindig személyesen tartok. Hogy pontosan miért, arról itt is olvashatsz bővebben. Ez alól általában az a kivétel, ha valaki nagy földrajzi távolság miatt nem tud eljönni a személyes tanfolyamra, olyankor az egyéni tanfolyamot online tartom.

A tanfolyam kezdete előtt körülbelül fél órával én már ott vagyok a teremeben, hogy a résztvevők is időben meg tudjanak érkezni, át tudjanak öltözni, illetve fel tudják tenni azokat a kérdéseiket, amiket esetleg nem szeretnének mások előtt megvitatni. 

A négy óra alatt nagyon sok információ cserél gazdát. Mesélek a módszer eredetéről, a hatásmechanizmusáról, arról, hogy miért nagyon fontos a testünk helyes használata általánosságban is, a mindennapok során. Beszélek arról, hogy mitől módszer a módszer. Hogy mik azok a pillérek, amik a cél elérése szempontjából komoly jelentőséggel bírnak és ahol elképzelhető, hogy változtatásra lesz szükség.

Részletesen bemutatom a módszer gyakorlatait, de itt már a résztvevők is kipróbálják magukat. :) Hiszen nagyon fontos, hogy minden résztvevő tudja, hogy az adott gyakorlatot pontosan hogyan kell jól kiviteleznie.

Mivel speciális területet és izmokat dolgoztatunk, kell egy kis idő mire a tornázók ráéreznek az alapmozdulatra, amire aztán a legtöbb gyakorlat épül. Éppen ezért, amíg nem csípi nyakon mindenki, hogy pontosan mi is ez a mozdulat, addig nem haladunk tovább. Szerencsére sokféle módon tudom bemutatni és szavakkal körülírni, hogy miről is van szó :), ezért viszonylag hamar rá szoktak érezni a hölgyek és urak. Még azok is, akik sosem végeztek még csak hasonló mozdulatot sem.
Ha valakinek van valamilyen mozgásbeli korlátozottsága – pl térd vagy gerinc probléma, szétnyílt hasizom, esetleg túlsúlyból kifolyólag okoz valami átmeneti nehézséget – a gyakorlatokat ennek megfelelően mindig módosítjuk.  


Elejétől a végéig a résztvevőkre szabva

Nagyon fontos az is, hogy a tornázónak mi az egyéni célja. Csak két példát kiragadva: azért szeretné megismerni a módszert, hogy támogassa a fogantatását, vagy azért, hogy meghozza a menstruációját? Mert a gyakorlatok kivitelezése szempontjából ez egyáltalán nem mindegy. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az Aviva Módszert mindig hivatalos oktató jelenlétében tanulják meg a tornázók, és ne egymástól vagy csak a könyvből, mert csak így lehet az egyéni céljaikra és esetleges mozgásbeli korlátozottságukra szabva megismerni a gyakorlatok pontos kivitelezését.  

A résztvevők mozdulatainak korrigálását többféle módon teszem. Egyrészt bemutatom a mozdulataim által, hogy mire gondolok, de közben szavakkal is instruálok, képi hasonlatokkal élek, hogy segítsem a megértést.
Ha nincs ellenére a résztvevőnek és engedélyt ad rá, akkor érintéssel is korrigálok körülbelül úgy, ahogy egy jóga órán szokták. Fontosnak tartom tiszteletben tartani mások határait, ezért ez utóbbira mindig, minden esetben rákérdezek, és semmi baj nincs azzal, ha valaki nem szeretne élni vele.

Menet közben is kérdezz, felelek!

Meggyőződésem, hogy nincs rossz kérdés, csak olyan, amit nem teszünk fel. Ezért mindig mindenkit arra bíztatok, hogy bátran kérdezzen. Még akkor is, ha furának érzi, vagy úgy gondolja, hogy az biztosan mindenki számára egyértelmű csak neki nem. Az a tapasztalat, hogy a valóságban nagyon sok félreértés és információhiány kapcsolódik ehhez a témához is. Előfordul, hogy azt is tisztáznunk kell, hogy mit értünk a ciklus hossza alatt. De ezzel az égvilágon semmi baj nincsen, ezért is vagyunk ott.

Strukturáltan, de mégis szabadon

Bár a tanfolyam anyaga maga strukturált, szeretem ha a résztvevők - a lehetőségekhez képest - szabadon élik meg ezt a négy órát. Ezért két, elejétől a végéig tökéletesen egyforma tanfolyam még nem volt. :)

Mindezt, jó hangulatban

Ahogy az életben szinte mindennel, úgy az Avivával is nagyon fontos az első benyomás.
Hogy miért? Mert könnyen lehet, hogy ez az élmény meghatározó jelentőséggel bír majd a későbbi gyakorlásra nézve. Ráadásul egy sor olyan téma kapcsolódik hozzá, ahol egyébként is sok a tabu, a belénk nevelt szégyenérzet, gátlásosság. Előfordul, hogy a tornázók egy-egy gyakorlat közben - végtére is mégiscsak a kis medencénkén van a hangsúly - picit furán érzik magukat, kissé mintha zavarba jönnének. :) Ilyenkor mindig bíztatom őket, hogy mi akik ott vagyunk, mind hasonlóan furán érezzük magunkat, szóval csak bátran engedjék el a zavarukat. Meggyőződésem, hogy ezeket a pillanatokat is sokkal könnyebb nevetve átélni, mintsem feszengve.

Fogom a kezed, ha szeretnéd

A 4 órás tanfolyam nagyon hamar eltelik. Mivel nagyon sok információ cserél gazdát, előfordul, hogy bizonyos kérdések a tanfolyamon nem, csak egy kicsit később, -miután leülepedett ez a sokminden -jut a résztvevők eszébe. De ilyenkor sincs semmi gond, hiszen a Viva La Aviva Facebook oldalon, illetve a Facebook zárt csoporton keresztül kapcsolatban maradunk.  És nem csak beszélgetni, tornázni is tudunk együtt a későbbiekben is, ameddig csak igénylik a hölgyek és urak a támogatásomat. :)

 

Jó, de akkor most nem árulod el, hogy mit lehet enni közben?

:D  Bármit, ami hamar felszívódik, tehát nem terheli a testedet hosszas emésztéssel. Menet közben is könnyen elfogyasztható és segít stabilizálni a vércukorszintet. Ez nagyon fontos!!!! :)


Mások szemszögéből

Végül, hogy ne csak az én, de a résztvevők szemszögéből is bepillantást nyerjetek, hoztam nektek néhány tanfolyami visszajelzést. :)
 

"Nagyon örülök, hogy az utolsó pillanatban Rád találtam! Nagyon elégedett voltam Veled, a tanfolyam felépítésével, helyszínnel, mindennel. :) Nagyon köszönök mindent! Bevallom picit félek, hogy az otthoni gyakorlás mennyire fog menni.. De a cél érdekében mindent! :)" K. Bernadett

"Teljesen elégedett voltam mindennel,mind a tanfolyam tartalmával,mind a menetével,a helyszínnel,és természetesen Veled,mint oktatóval." V. Katalin

"Tudtam, hogy az Aviva egyfajta mozgásforma. És az eddigi, bármilyen mozgással kapcsolatos ismeretem alapján arra készültem, hogy majd itt ott szorít, emel stb ligthos csacsogás lesz. Hát ööö..... Most majd jön a tanulás része. :) Tegnap rengeteget ittam, a tanfolyam után is. Úgyhogy most kíváncsi vagyok mi fog történni, milyen változás lesz mondjuk 2-3 hónap múlva. Köszönöm a tegnapot." Sz. Brigi

"Nekem nagyon tetszett hogy jol kovetheto es strukturalt volt az egesz es a hossza ellenere nem volt annyira faraszto. varom hogy elkezdjem egyedul is:)" F. Eszter

"Én nagyon jól éreztem magam, főleg az tetszett, hogy egyénileg is külön figyelmet fordítottál ránk, az egyéni céljaink alapján mutattad meg a gyakorlatok variációit. Nagyon köszönöm!" Ú. Nikolett

"Először nem tudtam pontosan, hogy mit várjak a tanfolyamtól, próbáltam utánaolvasni, de az pl meglepetésként ért, hogy zenére vannak a gyakorlatok, mondjuk ennek és főleg annak, hogy ezek milyen számok nagyon örülök. kicsit kaotikus az életem, nagyon sok program van össze-vissza időpontokban, de igyekszem a tornát rendszeresen beiktatni a mindennapokban. nagyon nagy, de kellemes meglepetés volt, hogy a pcos miatt már régóta kimaradt a menstruációm és szerintem a torna hatására az első gyakorlóóra után megérkezett. nagyon köszönöm:))" Zs. Athina

"Nagyon jól éreztem magam.Szuper oktató vagy. Különösen tetszett, hogy saját egészségügyi tapasztalatokat is megosztottál velünk. " B. Kitti

"Nagyon jól éreztem magam a tanfolyamon. Meglepően fárasztó volt, nem számítottam ilyen intenzív érzésre. Szerintem különösen hasznos, hogy két leendő oktató is ott volt, így mindig szem előtt voltunk és valaki ránk szólt, ha helytelenül végeztük a gyakorlatokat. Nagyon jó volt a légkör, örülök, hogy ott lehettem :-) Engem személy szerint felpörgetett, úgyhogy miután sikerült megfelelően begyakorolni a mozdulatokat (hogy tényleg csak fél órát vegyen igénybe), át fogok állni a reggeli "edzésekre". Köszönöm még egyszer, nagyon lelkiismeretes és felkészült oktató vagy, csak így tovább :-)" F. Klaudia

"Nagyon pozitív volt az egész tanfolyam, egy nagyon közvetlen, barátságos, segítőkész embernek ismertelek meg. Tényleg kicsit kemény volt ez a 4 óra, másnap volt is izomlázam, mégis felszabadultan, jó kedvvel indultam haza utána. Másnap is éreztem a torna hatását, itt-ott jelezte időnként a petefészkem, hogy át lett mozgatva, de ahogy azt jelezted is a tanfolyam elején, teljesen normális volt. Nagyon sok pozitív energiát kaptunk szerintem mindannyian tőled szombaton, örömmel tornáztam végig azt a 4 órát, és azóta lelkesen gyakorlom itthon, és bízom benne, hogy segít majd a nehéz napokat megkönnyíteni, valamint, hogy később a babával kapcsolatban is a segítségemre lesz." F.Zsuzsanna

"Minden korosztálynak ajánlom Ritát.Miatta mentem el erre a tanfolyamra és nem más oktatóéra.Nagyon fontos hogy egy ilyen tanfolyamon bízzunk az oktatóban és bármit is :) megkérdezhessünk tőle.Rita ilyen . Kedves 40-túli korosztály figyelmébe főleg.:) Aki fejében csak az van .hogy babavárásnál,segítség (én sokáig ezt hittem mert többségben ezzel kötötték össze az ismerőseim.) DE nem csak erre jó .pl.ízületi merevség legyőzésére,pl derékfájás :) ,és segít a változókori tünetek enyhítésében is (hasi görcs). Szóval lányok.asszonyok hölgyeim ,Avivára fel. Tanulj és gyakorolj Ritával.mert nőnek lenni jó minden korosztályban .:)" H.Gyöngyi

"Nagyon kellemes légkör, jól szemléltetett, érthetően elmagyarázott gyakorlatok, folyamatos segítség a gyakorlatok kivitelezésében a tanfolyam során. Ami meglepett, azt gondoltam, jobban fogok emlékezni a kivitelezésre, de a gyakroló óra során bebizonyosodott, hogy nem így van, és az egy alkalmas ismétlés kevés ehhez. Most, hogy már néhány gyakorlón túl vagyok, kezdem biztosabbnak érezni a megszerzett tudást. Nekem nagyon tetszik, igyekszem beiktatni a napi gyakorlatomba." R. Anikó

 

 

 

 

 

 

Tabu nincs, de a diszkréció természetes!

Egy Aviva Módszer Alaptanfolyam bizony tényleg 4 óra. És ez a 4 óra bár fárasztó, általában ripsz-ropsz eltelik.

Alaptanfolyamot szinte mindig személyesen tartok. Hogy pontosan miért, arról itt is olvashatsz bővebben. Ez alól általában az a kivétel, ha valaki nagy földrajzi távolság miatt nem tud eljönni a személyes tanfolyamra, olyankor az egyéni tanfolyamot online tartom.

A tanfolyam kezdete előtt körülbelül fél órával én már ott vagyok a teremeben, hogy a résztvevők is időben meg tudjanak érkezni, át tudjanak öltözni, illetve fel tudják tenni azokat a kérdéseiket, amiket esetleg nem szeretnének mások előtt megvitatni. 

A négy óra alatt nagyon sok információ cserél gazdát. Mesélek a módszer eredetéről, a hatásmechanizmusáról, arról, hogy miért nagyon fontos a testünk helyes használata általánosságban is, a mindennapok során. Beszélek arról, hogy mitől módszer a módszer. Hogy mik azok a pillérek, amik a cél elérése szempontjából komoly jelentőséggel bírnak és ahol elképzelhető, hogy változtatásra lesz szükség.

Részletesen bemutatom a módszer gyakorlatait, de itt már a résztvevők is kipróbálják magukat. :) Hiszen nagyon fontos, hogy minden résztvevő tudja, hogy az adott gyakorlatot pontosan hogyan kell jól kiviteleznie.

Mivel speciális területet és izmokat dolgoztatunk, kell egy kis idő mire a tornázók ráéreznek az alapmozdulatra, amire aztán a legtöbb gyakorlat épül. Éppen ezért, amíg nem csípi nyakon mindenki, hogy pontosan mi is ez a mozdulat, addig nem haladunk tovább. Szerencsére sokféle módon tudom bemutatni és szavakkal körülírni, hogy miről is van szó :), ezért viszonylag hamar rá szoktak érezni a hölgyek és urak. Még azok is, akik sosem végeztek még csak hasonló mozdulatot sem.
Ha valakinek van valamilyen mozgásbeli korlátozottsága – pl térd vagy gerinc probléma, szétnyílt hasizom, esetleg túlsúlyból kifolyólag okoz valami átmeneti nehézséget – a gyakorlatokat ennek megfelelően mindig módosítjuk.  


Elejétől a végéig a résztvevőkre szabva

Nagyon fontos az is, hogy a tornázónak mi az egyéni célja. Csak két példát kiragadva: azért szeretné megismerni a módszert, hogy támogassa a fogantatását, vagy azért, hogy meghozza a menstruációját? Mert a gyakorlatok kivitelezése szempontjából ez egyáltalán nem mindegy. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az Aviva Módszert mindig hivatalos oktató jelenlétében tanulják meg a tornázók, és ne egymástól vagy csak a könyvből, mert csak így lehet az egyéni céljaikra és esetleges mozgásbeli korlátozottságukra szabva megismerni a gyakorlatok pontos kivitelezését.  

A résztvevők mozdulatainak korrigálását többféle módon teszem. Egyrészt bemutatom a mozdulataim által, hogy mire gondolok, de közben szavakkal is instruálok, képi hasonlatokkal élek, hogy segítsem a megértést.
Ha nincs ellenére a résztvevőnek és engedélyt ad rá, akkor érintéssel is korrigálok körülbelül úgy, ahogy egy jóga órán szokták. Fontosnak tartom tiszteletben tartani mások határait, ezért ez utóbbira mindig, minden esetben rákérdezek, és semmi baj nincs azzal, ha valaki nem szeretne élni vele.

Menet közben is kérdezz, felelek!

Meggyőződésem, hogy nincs rossz kérdés, csak olyan, amit nem teszünk fel. Ezért mindig mindenkit arra bíztatok, hogy bátran kérdezzen. Még akkor is, ha furának érzi, vagy úgy gondolja, hogy az biztosan mindenki számára egyértelmű csak neki nem. Az a tapasztalat, hogy a valóságban nagyon sok félreértés és információhiány kapcsolódik ehhez a témához is. Előfordul, hogy azt is tisztáznunk kell, hogy mit értünk a ciklus hossza alatt. De ezzel az égvilágon semmi baj nincsen, ezért is vagyunk ott.

Strukturáltan, de mégis szabadon

Bár a tanfolyam anyaga maga strukturált, szeretem ha a résztvevők - a lehetőségekhez képest - szabadon élik meg ezt a négy órát. Ezért két, elejétől a végéig tökéletesen egyforma tanfolyam még nem volt. :)

Mindezt, jó hangulatban

Ahogy az életben szinte mindennel, úgy az Avivával is nagyon fontos az első benyomás.
Hogy miért? Mert könnyen lehet, hogy ez az élmény meghatározó jelentőséggel bír majd a későbbi gyakorlásra nézve. Ráadásul egy sor olyan téma kapcsolódik hozzá, ahol egyébként is sok a tabu, a belénk nevelt szégyenérzet, gátlásosság. Előfordul, hogy a tornázók egy-egy gyakorlat közben - végtére is mégiscsak a kis medencénkén van a hangsúly - picit furán érzik magukat, kissé mintha zavarba jönnének. :) Ilyenkor mindig bíztatom őket, hogy mi akik ott vagyunk, mind hasonlóan furán érezzük magunkat, szóval csak bátran engedjék el a zavarukat. Meggyőződésem, hogy ezeket a pillanatokat is sokkal könnyebb nevetve átélni, mintsem feszengve.

Fogom a kezed, ha szeretnéd

A 4 órás tanfolyam nagyon hamar eltelik. Mivel nagyon sok információ cserél gazdát, előfordul, hogy bizonyos kérdések a tanfolyamon nem, csak egy kicsit később, -miután leülepedett ez a sokminden -jut a résztvevők eszébe. De ilyenkor sincs semmi gond, hiszen a Viva La Aviva Facebook oldalon, illetve a Facebook zárt csoporton keresztül kapcsolatban maradunk.  És nem csak beszélgetni, tornázni is tudunk együtt a későbbiekben is, ameddig csak igénylik a hölgyek és urak a támogatásomat. :)

 

Jó, de akkor most nem árulod el, hogy mit lehet enni közben?

:D  Bármit, ami hamar felszívódik, tehát nem terheli a testedet hosszas emésztéssel. Menet közben is könnyen elfogyasztható és segít stabilizálni a vércukorszintet. Ez nagyon fontos!!!! :)


Mások szemszögéből

Végül, hogy ne csak az én, de a résztvevők szemszögéből is bepillantást nyerjetek, hoztam nektek néhány tanfolyami visszajelzést. :)
 

"Nagyon örülök, hogy az utolsó pillanatban Rád találtam! Nagyon elégedett voltam Veled, a tanfolyam felépítésével, helyszínnel, mindennel. :) Nagyon köszönök mindent! Bevallom picit félek, hogy az otthoni gyakorlás mennyire fog menni.. De a cél érdekében mindent! :)" K. Bernadett

"Teljesen elégedett voltam mindennel,mind a tanfolyam tartalmával,mind a menetével,a helyszínnel,és természetesen Veled,mint oktatóval." V. Katalin

"Tudtam, hogy az Aviva egyfajta mozgásforma. És az eddigi, bármilyen mozgással kapcsolatos ismeretem alapján arra készültem, hogy majd itt ott szorít, emel stb ligthos csacsogás lesz. Hát ööö..... Most majd jön a tanulás része. :) Tegnap rengeteget ittam, a tanfolyam után is. Úgyhogy most kíváncsi vagyok mi fog történni, milyen változás lesz mondjuk 2-3 hónap múlva. Köszönöm a tegnapot." Sz. Brigi

"Nekem nagyon tetszett hogy jol kovetheto es strukturalt volt az egesz es a hossza ellenere nem volt annyira faraszto. varom hogy elkezdjem egyedul is:)" F. Eszter

"Én nagyon jól éreztem magam, főleg az tetszett, hogy egyénileg is külön figyelmet fordítottál ránk, az egyéni céljaink alapján mutattad meg a gyakorlatok variációit. Nagyon köszönöm!" Ú. Nikolett

"Először nem tudtam pontosan, hogy mit várjak a tanfolyamtól, próbáltam utánaolvasni, de az pl meglepetésként ért, hogy zenére vannak a gyakorlatok, mondjuk ennek és főleg annak, hogy ezek milyen számok nagyon örülök. kicsit kaotikus az életem, nagyon sok program van össze-vissza időpontokban, de igyekszem a tornát rendszeresen beiktatni a mindennapokban. nagyon nagy, de kellemes meglepetés volt, hogy a pcos miatt már régóta kimaradt a menstruációm és szerintem a torna hatására az első gyakorlóóra után megérkezett. nagyon köszönöm:))" Zs. Athina

"Nagyon jól éreztem magam.Szuper oktató vagy. Különösen tetszett, hogy saját egészségügyi tapasztalatokat is megosztottál velünk. " B. Kitti

"Nagyon jól éreztem magam a tanfolyamon. Meglepően fárasztó volt, nem számítottam ilyen intenzív érzésre. Szerintem különösen hasznos, hogy két leendő oktató is ott volt, így mindig szem előtt voltunk és valaki ránk szólt, ha helytelenül végeztük a gyakorlatokat. Nagyon jó volt a légkör, örülök, hogy ott lehettem :-) Engem személy szerint felpörgetett, úgyhogy miután sikerült megfelelően begyakorolni a mozdulatokat (hogy tényleg csak fél órát vegyen igénybe), át fogok állni a reggeli "edzésekre". Köszönöm még egyszer, nagyon lelkiismeretes és felkészült oktató vagy, csak így tovább :-)" F. Klaudia

"Nagyon pozitív volt az egész tanfolyam, egy nagyon közvetlen, barátságos, segítőkész embernek ismertelek meg. Tényleg kicsit kemény volt ez a 4 óra, másnap volt is izomlázam, mégis felszabadultan, jó kedvvel indultam haza utána. Másnap is éreztem a torna hatását, itt-ott jelezte időnként a petefészkem, hogy át lett mozgatva, de ahogy azt jelezted is a tanfolyam elején, teljesen normális volt. Nagyon sok pozitív energiát kaptunk szerintem mindannyian tőled szombaton, örömmel tornáztam végig azt a 4 órát, és azóta lelkesen gyakorlom itthon, és bízom benne, hogy segít majd a nehéz napokat megkönnyíteni, valamint, hogy később a babával kapcsolatban is a segítségemre lesz." F.Zsuzsanna

"Minden korosztálynak ajánlom Ritát.Miatta mentem el erre a tanfolyamra és nem más oktatóéra.Nagyon fontos hogy egy ilyen tanfolyamon bízzunk az oktatóban és bármit is :) megkérdezhessünk tőle.Rita ilyen . Kedves 40-túli korosztály figyelmébe főleg.:) Aki fejében csak az van .hogy babavárásnál,segítség (én sokáig ezt hittem mert többségben ezzel kötötték össze az ismerőseim.) DE nem csak erre jó .pl.ízületi merevség legyőzésére,pl derékfájás :) ,és segít a változókori tünetek enyhítésében is (hasi görcs). Szóval lányok.asszonyok hölgyeim ,Avivára fel. Tanulj és gyakorolj Ritával.mert nőnek lenni jó minden korosztályban .:)" H.Gyöngyi

"Nagyon kellemes légkör, jól szemléltetett, érthetően elmagyarázott gyakorlatok, folyamatos segítség a gyakorlatok kivitelezésében a tanfolyam során. Ami meglepett, azt gondoltam, jobban fogok emlékezni a kivitelezésre, de a gyakroló óra során bebizonyosodott, hogy nem így van, és az egy alkalmas ismétlés kevés ehhez. Most, hogy már néhány gyakorlón túl vagyok, kezdem biztosabbnak érezni a megszerzett tudást. Nekem nagyon tetszik, igyekszem beiktatni a napi gyakorlatomba." R. Anikó

 

 

 

 

 

 

Egészség a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelemre a testi-lelki egyensúlyod támogatásáért- segíts önmagadnak kapcsolódni saját magadhoz.

Csak olyan levelet küldök neked, amit én is szívesen olvasnék.