Kivel és hogyan tanuld meg az Aviva Módszert

2024. jan. 18.

Szeretnéd megtanulni az Aviva módszert, de nem tudod, hol és hogyan keress oktatót? Van egy régi Aviva könyved, de nem boldogulsz vele? Facebook csoportokban is próbáltál tájékozódni, de csak mégjobban összezavarodtál? Ebben a bejegyzésben olyan tanácsokról olvashatsz, – amit, mint hivatalos Aviva módszer oktató és az Aviva Alapítvány Szakmai Bizottságának tagjaként írtam – és amiket érdemes lehet megfontolnod, mielőtt belevágsz az Avivázásba. :)

Az előző bejegyzésben írtam arról, hogy mi a különbség egy újévi fogadalom és az Aviva között.
Hogy min múlhat a siker a te oldaladról. De nem tértem ki arra, hogy milyen más buktatók is lehetnek már az Avivás utad legelején, amik egyáltalán nem a Te hozzáállásodon múlnak és kellemetlen meglepetéseket okozhatnak.
Ráadásul minden igyekezeted ellenére, ezeket az információkat csak akkor tudod elérni, ha valaki meg is osztja veled.
Ezért én most mind az oktatói, mind az alapítványi „sapkámat felvéve” :) szeretnék neked használható információkat adni arra vonatkozóan, hogy hogyan indulj el. 

Azt már valószínűleg tudod, hogy az Aviva Módszer egyik pillérét, egy speciális tornagyakorlatokból álló sorozat képezi, ami hatással van az endokrin rendszeredre és számos jótékony hatást tud kifejteni a hormonjaidon túl az egész ciklusodra, termékenységedre, egészségedre. De azt is fontos tudnod, hogy ha a gyakorlatokat nem jól végzed és fennállnak bizonyos egészségügyi problémák is, még károkat is okozhatsz vele magadnak. Nagyon, nagyon fontos, hogy az Aviva utadon végig biztonságban érzed magad, ezért tartom fontosnak a következőket kihangsúlyozni.


Miért ne egyedül tornázz a könyv alapján, vagy a barátnőtől tanuld meg?

Bár az Aviva módszer I-es kötete 2020-ban átdolgozára, kibővítésre került, maga az első, I-es és II-es kötet is - 1999 óta - forgalomban van és még fellelhető itt-ott. Az első verzióban sok pontatlanság volt a gyakorlatok leírásában és az azt illusztráló fotókban. Bár a 2020-as kiadás pontos és kibővített, ennek ellenére nem javaslom, hogy ez alapján egyedül állj neki a gyakorlásnak, ahogyan azt sem, hogy egy tanfolyamot végzett barátnőd magyarázati alapján tanuld meg a módszert, és mindjárt meg is érted, hogy miért.


Az oktatói jelenlét elengedhetetlen

Ha fáj valamink, orvoshoz megyünk. Ha elromlik az autónk, szervízbe visszük. Ha idegen nyelvet tanulnák, tanárt keresünk. Miért? Mert szakemberre van szükségünk, ráadásul jó szakemberre.  Az Aviva módszer elsajátításakor sincs ez másként. Az Aviva alaptanfolyam azért 4 óra, mert a gyakorlatokon kívül nagyon sok elméleti anyagot is át kell adnunk a résztvevőknek, amit nem tartalmaz a könyv. Ezen kívül egy jó oktató mindig a specifikumok alapján, azaz a jelentkező egyéni céljainak + mozgásbeli korlátozottságainak (gerinc, térd, problémák, szétnyílt hasizom stb) + nőgyógyászati problémáinak (pl endometriózis, Adenomiózis stb) + ciklusának ismeretében adja át az információkat.

Hogy egy kiragadott példával illusztráljam, miről is van szó: magukban a tornagyakorlatokban nincs különbség akkor sem, ha valaki babáért tornázik, vagy ha meg kell hozni a menstruációját. Mindenki ugyanazt a sorozatot csinálja. Viszont a gyakorlatok kivitelezésében lényeges különbségek vannak! Ahogyan az sem mindegy, hogy valaki a természetes fogantatását szeretné támogatni a módszerrel, vagy in-vitro beavatkozás előtt áll, mert itt is vannak különbségek a javasolt gyakorlásban. In-vitro beavatkozás esetén nem javasoljuk a tornát, csak maximum a beavatkozás napjáig, természetes fogantatás esetén nincs ilyen korlátozás. Ennek az egyik oka, hogy egy hormonstimulációs eljárás alatt egyszerre olyan nagy mennyiségű peteérés zajlik - 1 maximum 2 pete helyett, akár 6-8-10 is érhet egyszerre - hogy az fizikailag is igen megterhelő és diszkomfort tünetekkel járhat az alhasban. De ez csak egy ok, erről majd még részletesen írok a későbbiekben.

Fentieken túl, általánosságban is vannak olyan kontraindikációs helyzetek is, amikor egyáltalán nem javasolt az Aviva torna.

Ha csak könyv alapján tornázol, megismerheted a gyakorlatok vázát, de a rád vonatkozó egyéni javaslatokat nem. Viszont, ha elvégezed a tanfolyamot, a későbbiekben nagyon hasznos kiegészítője lehet a gyakorlásodnak. Én minden tanfolyamra viszek magammal új kiadású könyvet és azt is elmondom, hogyan érdemes azt használni.

Aviva módszer I-II-es régi kötetek, ezeket ne használd kérlek

Mindig nagy örömmel tölt el, ha valaki személyes ajánlás alapján jelentkezik egy tanfolyamra vagy ír érdeklődő levelet. Számomra az egyik leghitelesebb forrás mind a mai napig, ha egy barátom vagy családtagom ajánl valamit a figyelmembe.  Ezért, ha neked a barátod vagy barátnőd hívja fel a figyelmed az Aviva módszerre, az szuper, hiszen, ha te is megtanulod, a későbbiekben együtt is gyakorolhattok!! :) Viszont azt nem ajánlom, hogy kizárólag az ő elmondása és jegyzetei alapján tanulj. Mert bár a szándéka nagyon kedves és gondoskodó (becsüld meg ezt az embert, mert biztosan nagyon szeret téged!! :) ) de minden igyekezete ellenére sem fogja tudni rád szabva átadni a hallottakat, vagy válaszolni a benned felmerülő kérdésekre. Ehhez nekünk oktatóknak is sok- sok év tanulás és gyakorlás szükséges. 


Miért nincs Aviva videó

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy miért nincs az Aviva gyakorlatokról Aviva videó vagy Aviva 18 alapgyakorlat video, Aviva DVD, vagy bármilyen néven rögzített anyag. Az ok itt is részben az, hogy bár be lehet mutatni egy videón a tökéletes kivitelezést, de a fent felsorolt egyénekre szabott ajánlást már nem. És ami még ennél is fontosabb és sem a videó, sem a barátnő, sem a könyv, de még a három együtt sem tudja: nem tud téged javítani. Nem tud pontosítani, nem tud instruálni. Nem tudja menet közben például azt mondani, hogy „figyelj ezt így ne csináld, mert most nyomást gyakorolsz az alhasi szerveidre és lefele nyomod őket”, vagy hogy „a gerinc problémád miatt neked ezt a részt nem szabad csinálni”. Ezek és még számtalan kis apró részlet nagyon nagy jelentőséggel bírnak. Mint ahogyan az is, hogy ez eleve egy az endokrin rendszerre is ható gyógymód.
Oktatói jelenlét nélkül ez a rád irányuló fókusz és figyelem nem valósulhat meg.  

A teljes sorozatot bemutató videók tiltását egyébként még maga a módszer kidolgozója – Aviva Gabriella Steiner – fogalmazta meg, és a mai napig olyannyira komolyan van véve, hogy a hivatalos Aviva oktatók sosem készítenek és osztanak meg ilyen videót, de a védjegy jogosult Aviva Alapítvány is fellép minden ilyen tartalmat megosztó személlyel szemben. Pontosan azért, mert komoly kárt is okozhatnak vele. Tehát egy jó tanács és kérés a magam és az Aviva Alapítvány nevében: ha teljes Aviva gyakorlatsort bemutató videóba botlottál a neten, kérlek szépen a saját érdekedben ne tornázz rá , és küldj egy emailt nekem.


Némi fenntartással olvass a Facebook csoportokban

Szakmai okokból tagja vagyok számos olyan zárt Facebook csoportnak, ahol a tagok in-vitro beavatkozás alatt állnak, vagy tervezik azt. Ezekben a csoportokban gyakran merül fel témaként az Aviva módszer és bizony hideget, meleget, és sajnos nagyon sok dezinformációt is lehet olvasni a kommentek között. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy ezek a vélemények sokszor erősen szubjektívak és könnyen általánosítanak.

Azt is fontos látni, hogy ezekben a csoportokban nagyon sok olyan érintett van, akik hosszú, hosszú évek óta várnak a kisbabájukra. Szinte mindenen is túl vannak, mindent is kipróbáltak és mégsem fogant meg a babájuk. Ez egy szörnyen nehéz élethelyzet. De tényleg, pokoli. :( Teljesen át tudom érezni és el tudom fogadni, amikor valaki fájdalmában és csalódottságában kiábrándul mindenből és mindenkiből.
Magam is átéltem ezt az érzést. Tisztán emlékszem arra, amikor én is azt gondoltam, sőt ki is mondtam, hogy nekem semmi se használ, minden erőfeszítésem és próbálkozásom hasztalan, és biztosan bennem van valami hatalmas hiba, hogy az én testem-lelkem hónapról hónapra, évről évre alkalmatlannak bizonyul arra, hogy megfoganjon benne egy élet, vagy az is lehet, hogy egyszerűen csak „nem jár nekem az anyaság” … szerencsére utóbb kiderült hogy tévedtem. :)
De ezek akkor tényleg nagyon fájdalmas és kilátástalan gondolatok. Amikor az ember ennyire elfárad testben és lélekben, olyankor nagyon beszűkül a világa és közelít a nullához motivációja, és az objektivitása. Tényleg nagyon nehéz és nagyon emberi dolog ez.És hogyan találjak jó oktatót?


Íme a tanácsaim a leendő segítőd kiválasztásához. :)


Az oktató legyen kapcsolatban az Aviva Alapítvánnyal

Először is tudnod kell, hogy az Aviva oktatók mögött van egy szervezet, az Aviva Alapítvány, ami 2002 óta létezik. A Szakmai Bizottságában négyen dolgozunk önkéntes alapon. Munkánk nagy részét teszi ki az, hogy továbbképezzük a meglévő oktatóinkat, illetve új oktatókat, utánpótlást is képezzünk.  Az oktatóvá váláshoz sok feltételnek kell teljesülnie, és egy 8 hónapos képzésen + vizsgán kell sikeresen teljesíteniük a jelölteknek. Csak ezt követően kapnak oklevelet és jogosultságot a módszer oktatására, de a későbbiekben is kötelező számukra az éves továbbképzés. Aki ezeknek a feltételeknek eleget tesz, azok névsorát az Alapítvány, mint hivatalos Aviva oktató, megjeleníti a weboldalán.

0. lépésként tehát érdemes itt körül nézned, hogy kiket tartalmaz ez a lista. Vagy ha hirdetés alapján találsz rá egy oktatóra, érdemes az alapítványi felületen is leellenőrizned, hogy valóban ott van-e. Egyrészt mert vannak olyan oktatók, akik nagyon régen végeztek és sajnos a továbbképzéseket nem teljesítették, - így az ő ajánlói adatlapjukat az Alapítvány törli a weboldaláról -, de olyan eset is előfordul – épp a közelmúltban találkoztunk egy ilyennel –, ahol Aviva oktatói képzést nem, csak 4 órás tanfolyamot végzett hölgy tartott Aviva tanfolyamot…. Gondolom mondanom sem kell, hogy a tanfolyamon való részvétel nem jogosít fel senkit mások oktatásra.

 

Ismerjen meg téged az oktató, még a tanfolyam előtt

Mivel az Aviva módszer hatékonysága nagyban múlik azon, hogy a tanfolyami résztvevőre specifikusan rá van-e szabva a torna, egy jó szakember csak akkor fog tudni eleget tenni ennek, ha "felkészül belőled", még a tanfolyam előtt. Tehát kérdéseket fog neked feltenni a problémáidra, ciklusodra vonatkozóan, arra irányulóan hogy mi a motivációd, miért szeretnéd megtanulni a tornát. De olyan kérdése is lesz, ami esetleges mozgásbeli korlátozottságodra irányul,pl. hogy van-e bármilyen gerinc problmád, szétnyílt hasizmod stb., vagy hogy van-e bármilyen krónikus betegséged. Ezeket azért fontos tudnia, mert csak így tudja személyre szabottan átadni neked a javaslatait, illetve ezen kommunikáció alapján tud az is kiderülni, hogy fennál-e esetleg olyan állapot nálad ami kontraindikációs helyzet, azaz amikor nem javasolt a torna gyakorlása. Javaslom, hogy csak olyan tanfolyamon vegyél részt, amit megelőzött ez a lépés, mert ez a Te érdekedben is nagyon fontos.

 

Informálódj a tanfolyam típusáról

A Covid járványt megelőzően nem léteztek online Aviva tanfolyamok, csak kivételes esetben, nagy földrajzi távolságok esetén. Ez azóta megváltozott, és mint minden, így az Aviva tanfolyam is elérhető online keretek között. Én a magam részéről a személyes tanfolyamokban hiszek és azokért rajongok, így nálam csak nagyon indokolt esetben, vagy nagy földrajzi távolság esetén van online tanfolyam.  Érdemes végig gondolnod, hogy számodra mi a megfelelőbb és aszerint választani. Ha nincs például megfelelő technikai háttered és csak telefonról vagy tabletről követnéd az eseményeket, én átgondolnám a helyedben. A pontos megértéshez elengedhetetlen, hogy lásd, hogy mi történik
Hasonlóan elvetném az online tanfolyamon való részvételt, ha hajlamos vagy hosszabb online előadások alatt kifókuszálni, vagy csak szimplán fárasztóan hat rád órákon keresztül nézni egy képernyőt, még ha közben időnként át is mozgatod magad.

 

Fontos a gyakorló óra is

Ez különösen az alaptanfolyamra igaz, hiszen ott négy órányi, tömény információ cserél gazdát.
Érdemes olyan oktatót keresned, aki gyakorló órákat is tart – akár online, akár személyes keretek között – mert csak így biztosított, hogy mindaddig amíg szükségét érzed, kapj szakmai támogatást a gyakorlásod során ha szeretnéd. Mivel a gyakorló órák elég intenzívek és a levezetéssel együtt is csak 60 percesek, ha a technikai feltételeid adottak, bátran kipróbálhatod az online verziót is, mert itt nem lesz időd kifókuszálni. :)


Bátran kérdezz az oktatótól a tanfolyam előtt is

Kivétel nélkül minden nő és férfi, aki eddig az Aviva módszerrel megismerkedett, egy nagyon intim és érzékeny téma miatt kereste fel az oktatót. Sokszor olyan információkat is megosztanak velünk a tornázók, amit még az orvosuknak vagy a hozzájuk közel állóknak sem mondanak el. Ez egy hatalmas és bátor lépés a részükről ránk nézve pedig nagyon megtisztelő! Viszont teljesen érthető és természetes, ha valakinek a bizalomhoz nem elég egy weboldalt átböngészni, mert szüksége van egy kis pluszra. Én azt javaslom, ha bármilyen kérdésed felmerül a módszerről, vagy bármiről, például hogy az adott oktató hogyan tart tanfolyamot, mi jellemzi a szemléletét, tart-e gyakorlókat és ha igen hogyan, vagy csak egyszerűen hallani szeretnéd a hangját, hogy legyen egy 0. benyomásod, bátran írj neki vagy hívd fel telefonon. Sőt, akár több oktatót is megkereshetsz!
Ez egy fontos döntés a részedről, engedd meg magadnak, hogy megalapozottan és szabadon választhass.

Legyen csak magasan az a mérce! ;)

Mivel az Aviva módszer nem csak egy mozgás, hanem sokkal inkább gyógymód és felelősségvállalás, ezért igenis bátran támassz követelményeket azzal szemben, akire rábízod magad! Én magammal szemben, mint oktató is nagyon komolyan veszem ezeket a követelményeket, de mint alapítványi munkatárs a kollégáimmal is mindent megteszünk azért, hogy az Aviva oktatók közösségét magas szakmai nívó jellemezze. Viszont azt fontos látni, hogy alapítvány vagyunk, nem pedig hatóság. Tehát bármilyen ajánlást is fogalmazunk meg, vagy teszünk kötelezővé az oktatóink számára, végső soron mindenkit a saját munkájára való igényesség, és lelkiismeret fog végül meghatározni. 

Bízom benne, hogy ezzel a bejegyzéssel hozzá tudlak segíteni ahhoz, hogy olyan oktatót tudj választani, aki szakmailag is tud téged támogatni, és ami legalább ennyire fontos; aki biztonságot tud neked nyújtani azzal végetlenül szenzitív dologgal kapcsolatban, amiben Te most épp vagy! :)

Ha szeretnél az általam tartott Aviva alaptanfolyamról is bővebb információt kapni, itt olvashatsz róla.

Az előző bejegyzésben írtam arról, hogy mi a különbség egy újévi fogadalom és az Aviva között.
Hogy min múlhat a siker a te oldaladról. De nem tértem ki arra, hogy milyen más buktatók is lehetnek már az Avivás utad legelején, amik egyáltalán nem a Te hozzáállásodon múlnak és kellemetlen meglepetéseket okozhatnak.
Ráadásul minden igyekezeted ellenére, ezeket az információkat csak akkor tudod elérni, ha valaki meg is osztja veled.
Ezért én most mind az oktatói, mind az alapítványi „sapkámat felvéve” :) szeretnék neked használható információkat adni arra vonatkozóan, hogy hogyan indulj el. 

Azt már valószínűleg tudod, hogy az Aviva Módszer egyik pillérét, egy speciális tornagyakorlatokból álló sorozat képezi, ami hatással van az endokrin rendszeredre és számos jótékony hatást tud kifejteni a hormonjaidon túl az egész ciklusodra, termékenységedre, egészségedre. De azt is fontos tudnod, hogy ha a gyakorlatokat nem jól végzed és fennállnak bizonyos egészségügyi problémák is, még károkat is okozhatsz vele magadnak. Nagyon, nagyon fontos, hogy az Aviva utadon végig biztonságban érzed magad, ezért tartom fontosnak a következőket kihangsúlyozni.


Miért ne egyedül tornázz a könyv alapján, vagy a barátnőtől tanuld meg?

Bár az Aviva módszer I-es kötete 2020-ban átdolgozára, kibővítésre került, maga az első, I-es és II-es kötet is - 1999 óta - forgalomban van és még fellelhető itt-ott. Az első verzióban sok pontatlanság volt a gyakorlatok leírásában és az azt illusztráló fotókban. Bár a 2020-as kiadás pontos és kibővített, ennek ellenére nem javaslom, hogy ez alapján egyedül állj neki a gyakorlásnak, ahogyan azt sem, hogy egy tanfolyamot végzett barátnőd magyarázati alapján tanuld meg a módszert, és mindjárt meg is érted, hogy miért.


Az oktatói jelenlét elengedhetetlen

Ha fáj valamink, orvoshoz megyünk. Ha elromlik az autónk, szervízbe visszük. Ha idegen nyelvet tanulnák, tanárt keresünk. Miért? Mert szakemberre van szükségünk, ráadásul jó szakemberre.  Az Aviva módszer elsajátításakor sincs ez másként. Az Aviva alaptanfolyam azért 4 óra, mert a gyakorlatokon kívül nagyon sok elméleti anyagot is át kell adnunk a résztvevőknek, amit nem tartalmaz a könyv. Ezen kívül egy jó oktató mindig a specifikumok alapján, azaz a jelentkező egyéni céljainak + mozgásbeli korlátozottságainak (gerinc, térd, problémák, szétnyílt hasizom stb) + nőgyógyászati problémáinak (pl endometriózis, Adenomiózis stb) + ciklusának ismeretében adja át az információkat.

Hogy egy kiragadott példával illusztráljam, miről is van szó: magukban a tornagyakorlatokban nincs különbség akkor sem, ha valaki babáért tornázik, vagy ha meg kell hozni a menstruációját. Mindenki ugyanazt a sorozatot csinálja. Viszont a gyakorlatok kivitelezésében lényeges különbségek vannak! Ahogyan az sem mindegy, hogy valaki a természetes fogantatását szeretné támogatni a módszerrel, vagy in-vitro beavatkozás előtt áll, mert itt is vannak különbségek a javasolt gyakorlásban. In-vitro beavatkozás esetén nem javasoljuk a tornát, csak maximum a beavatkozás napjáig, természetes fogantatás esetén nincs ilyen korlátozás. Ennek az egyik oka, hogy egy hormonstimulációs eljárás alatt egyszerre olyan nagy mennyiségű peteérés zajlik - 1 maximum 2 pete helyett, akár 6-8-10 is érhet egyszerre - hogy az fizikailag is igen megterhelő és diszkomfort tünetekkel járhat az alhasban. De ez csak egy ok, erről majd még részletesen írok a későbbiekben.

Fentieken túl, általánosságban is vannak olyan kontraindikációs helyzetek is, amikor egyáltalán nem javasolt az Aviva torna.

Ha csak könyv alapján tornázol, megismerheted a gyakorlatok vázát, de a rád vonatkozó egyéni javaslatokat nem. Viszont, ha elvégezed a tanfolyamot, a későbbiekben nagyon hasznos kiegészítője lehet a gyakorlásodnak. Én minden tanfolyamra viszek magammal új kiadású könyvet és azt is elmondom, hogyan érdemes azt használni.

Aviva módszer I-II-es régi kötetek, ezeket ne használd kérlek

Mindig nagy örömmel tölt el, ha valaki személyes ajánlás alapján jelentkezik egy tanfolyamra vagy ír érdeklődő levelet. Számomra az egyik leghitelesebb forrás mind a mai napig, ha egy barátom vagy családtagom ajánl valamit a figyelmembe.  Ezért, ha neked a barátod vagy barátnőd hívja fel a figyelmed az Aviva módszerre, az szuper, hiszen, ha te is megtanulod, a későbbiekben együtt is gyakorolhattok!! :) Viszont azt nem ajánlom, hogy kizárólag az ő elmondása és jegyzetei alapján tanulj. Mert bár a szándéka nagyon kedves és gondoskodó (becsüld meg ezt az embert, mert biztosan nagyon szeret téged!! :) ) de minden igyekezete ellenére sem fogja tudni rád szabva átadni a hallottakat, vagy válaszolni a benned felmerülő kérdésekre. Ehhez nekünk oktatóknak is sok- sok év tanulás és gyakorlás szükséges. 


Miért nincs Aviva videó

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy miért nincs az Aviva gyakorlatokról Aviva videó vagy Aviva 18 alapgyakorlat video, Aviva DVD, vagy bármilyen néven rögzített anyag. Az ok itt is részben az, hogy bár be lehet mutatni egy videón a tökéletes kivitelezést, de a fent felsorolt egyénekre szabott ajánlást már nem. És ami még ennél is fontosabb és sem a videó, sem a barátnő, sem a könyv, de még a három együtt sem tudja: nem tud téged javítani. Nem tud pontosítani, nem tud instruálni. Nem tudja menet közben például azt mondani, hogy „figyelj ezt így ne csináld, mert most nyomást gyakorolsz az alhasi szerveidre és lefele nyomod őket”, vagy hogy „a gerinc problémád miatt neked ezt a részt nem szabad csinálni”. Ezek és még számtalan kis apró részlet nagyon nagy jelentőséggel bírnak. Mint ahogyan az is, hogy ez eleve egy az endokrin rendszerre is ható gyógymód.
Oktatói jelenlét nélkül ez a rád irányuló fókusz és figyelem nem valósulhat meg.  

A teljes sorozatot bemutató videók tiltását egyébként még maga a módszer kidolgozója – Aviva Gabriella Steiner – fogalmazta meg, és a mai napig olyannyira komolyan van véve, hogy a hivatalos Aviva oktatók sosem készítenek és osztanak meg ilyen videót, de a védjegy jogosult Aviva Alapítvány is fellép minden ilyen tartalmat megosztó személlyel szemben. Pontosan azért, mert komoly kárt is okozhatnak vele. Tehát egy jó tanács és kérés a magam és az Aviva Alapítvány nevében: ha teljes Aviva gyakorlatsort bemutató videóba botlottál a neten, kérlek szépen a saját érdekedben ne tornázz rá , és küldj egy emailt nekem.


Némi fenntartással olvass a Facebook csoportokban

Szakmai okokból tagja vagyok számos olyan zárt Facebook csoportnak, ahol a tagok in-vitro beavatkozás alatt állnak, vagy tervezik azt. Ezekben a csoportokban gyakran merül fel témaként az Aviva módszer és bizony hideget, meleget, és sajnos nagyon sok dezinformációt is lehet olvasni a kommentek között. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy ezek a vélemények sokszor erősen szubjektívak és könnyen általánosítanak.

Azt is fontos látni, hogy ezekben a csoportokban nagyon sok olyan érintett van, akik hosszú, hosszú évek óta várnak a kisbabájukra. Szinte mindenen is túl vannak, mindent is kipróbáltak és mégsem fogant meg a babájuk. Ez egy szörnyen nehéz élethelyzet. De tényleg, pokoli. :( Teljesen át tudom érezni és el tudom fogadni, amikor valaki fájdalmában és csalódottságában kiábrándul mindenből és mindenkiből.
Magam is átéltem ezt az érzést. Tisztán emlékszem arra, amikor én is azt gondoltam, sőt ki is mondtam, hogy nekem semmi se használ, minden erőfeszítésem és próbálkozásom hasztalan, és biztosan bennem van valami hatalmas hiba, hogy az én testem-lelkem hónapról hónapra, évről évre alkalmatlannak bizonyul arra, hogy megfoganjon benne egy élet, vagy az is lehet, hogy egyszerűen csak „nem jár nekem az anyaság” … szerencsére utóbb kiderült hogy tévedtem. :)
De ezek akkor tényleg nagyon fájdalmas és kilátástalan gondolatok. Amikor az ember ennyire elfárad testben és lélekben, olyankor nagyon beszűkül a világa és közelít a nullához motivációja, és az objektivitása. Tényleg nagyon nehéz és nagyon emberi dolog ez.És hogyan találjak jó oktatót?


Íme a tanácsaim a leendő segítőd kiválasztásához. :)


Az oktató legyen kapcsolatban az Aviva Alapítvánnyal

Először is tudnod kell, hogy az Aviva oktatók mögött van egy szervezet, az Aviva Alapítvány, ami 2002 óta létezik. A Szakmai Bizottságában négyen dolgozunk önkéntes alapon. Munkánk nagy részét teszi ki az, hogy továbbképezzük a meglévő oktatóinkat, illetve új oktatókat, utánpótlást is képezzünk.  Az oktatóvá váláshoz sok feltételnek kell teljesülnie, és egy 8 hónapos képzésen + vizsgán kell sikeresen teljesíteniük a jelölteknek. Csak ezt követően kapnak oklevelet és jogosultságot a módszer oktatására, de a későbbiekben is kötelező számukra az éves továbbképzés. Aki ezeknek a feltételeknek eleget tesz, azok névsorát az Alapítvány, mint hivatalos Aviva oktató, megjeleníti a weboldalán.

0. lépésként tehát érdemes itt körül nézned, hogy kiket tartalmaz ez a lista. Vagy ha hirdetés alapján találsz rá egy oktatóra, érdemes az alapítványi felületen is leellenőrizned, hogy valóban ott van-e. Egyrészt mert vannak olyan oktatók, akik nagyon régen végeztek és sajnos a továbbképzéseket nem teljesítették, - így az ő ajánlói adatlapjukat az Alapítvány törli a weboldaláról -, de olyan eset is előfordul – épp a közelmúltban találkoztunk egy ilyennel –, ahol Aviva oktatói képzést nem, csak 4 órás tanfolyamot végzett hölgy tartott Aviva tanfolyamot…. Gondolom mondanom sem kell, hogy a tanfolyamon való részvétel nem jogosít fel senkit mások oktatásra.

 

Ismerjen meg téged az oktató, még a tanfolyam előtt

Mivel az Aviva módszer hatékonysága nagyban múlik azon, hogy a tanfolyami résztvevőre specifikusan rá van-e szabva a torna, egy jó szakember csak akkor fog tudni eleget tenni ennek, ha "felkészül belőled", még a tanfolyam előtt. Tehát kérdéseket fog neked feltenni a problémáidra, ciklusodra vonatkozóan, arra irányulóan hogy mi a motivációd, miért szeretnéd megtanulni a tornát. De olyan kérdése is lesz, ami esetleges mozgásbeli korlátozottságodra irányul,pl. hogy van-e bármilyen gerinc problmád, szétnyílt hasizmod stb., vagy hogy van-e bármilyen krónikus betegséged. Ezeket azért fontos tudnia, mert csak így tudja személyre szabottan átadni neked a javaslatait, illetve ezen kommunikáció alapján tud az is kiderülni, hogy fennál-e esetleg olyan állapot nálad ami kontraindikációs helyzet, azaz amikor nem javasolt a torna gyakorlása. Javaslom, hogy csak olyan tanfolyamon vegyél részt, amit megelőzött ez a lépés, mert ez a Te érdekedben is nagyon fontos.

 

Informálódj a tanfolyam típusáról

A Covid járványt megelőzően nem léteztek online Aviva tanfolyamok, csak kivételes esetben, nagy földrajzi távolságok esetén. Ez azóta megváltozott, és mint minden, így az Aviva tanfolyam is elérhető online keretek között. Én a magam részéről a személyes tanfolyamokban hiszek és azokért rajongok, így nálam csak nagyon indokolt esetben, vagy nagy földrajzi távolság esetén van online tanfolyam.  Érdemes végig gondolnod, hogy számodra mi a megfelelőbb és aszerint választani. Ha nincs például megfelelő technikai háttered és csak telefonról vagy tabletről követnéd az eseményeket, én átgondolnám a helyedben. A pontos megértéshez elengedhetetlen, hogy lásd, hogy mi történik
Hasonlóan elvetném az online tanfolyamon való részvételt, ha hajlamos vagy hosszabb online előadások alatt kifókuszálni, vagy csak szimplán fárasztóan hat rád órákon keresztül nézni egy képernyőt, még ha közben időnként át is mozgatod magad.

 

Fontos a gyakorló óra is

Ez különösen az alaptanfolyamra igaz, hiszen ott négy órányi, tömény információ cserél gazdát.
Érdemes olyan oktatót keresned, aki gyakorló órákat is tart – akár online, akár személyes keretek között – mert csak így biztosított, hogy mindaddig amíg szükségét érzed, kapj szakmai támogatást a gyakorlásod során ha szeretnéd. Mivel a gyakorló órák elég intenzívek és a levezetéssel együtt is csak 60 percesek, ha a technikai feltételeid adottak, bátran kipróbálhatod az online verziót is, mert itt nem lesz időd kifókuszálni. :)


Bátran kérdezz az oktatótól a tanfolyam előtt is

Kivétel nélkül minden nő és férfi, aki eddig az Aviva módszerrel megismerkedett, egy nagyon intim és érzékeny téma miatt kereste fel az oktatót. Sokszor olyan információkat is megosztanak velünk a tornázók, amit még az orvosuknak vagy a hozzájuk közel állóknak sem mondanak el. Ez egy hatalmas és bátor lépés a részükről ránk nézve pedig nagyon megtisztelő! Viszont teljesen érthető és természetes, ha valakinek a bizalomhoz nem elég egy weboldalt átböngészni, mert szüksége van egy kis pluszra. Én azt javaslom, ha bármilyen kérdésed felmerül a módszerről, vagy bármiről, például hogy az adott oktató hogyan tart tanfolyamot, mi jellemzi a szemléletét, tart-e gyakorlókat és ha igen hogyan, vagy csak egyszerűen hallani szeretnéd a hangját, hogy legyen egy 0. benyomásod, bátran írj neki vagy hívd fel telefonon. Sőt, akár több oktatót is megkereshetsz!
Ez egy fontos döntés a részedről, engedd meg magadnak, hogy megalapozottan és szabadon választhass.

Legyen csak magasan az a mérce! ;)

Mivel az Aviva módszer nem csak egy mozgás, hanem sokkal inkább gyógymód és felelősségvállalás, ezért igenis bátran támassz követelményeket azzal szemben, akire rábízod magad! Én magammal szemben, mint oktató is nagyon komolyan veszem ezeket a követelményeket, de mint alapítványi munkatárs a kollégáimmal is mindent megteszünk azért, hogy az Aviva oktatók közösségét magas szakmai nívó jellemezze. Viszont azt fontos látni, hogy alapítvány vagyunk, nem pedig hatóság. Tehát bármilyen ajánlást is fogalmazunk meg, vagy teszünk kötelezővé az oktatóink számára, végső soron mindenkit a saját munkájára való igényesség, és lelkiismeret fog végül meghatározni. 

Bízom benne, hogy ezzel a bejegyzéssel hozzá tudlak segíteni ahhoz, hogy olyan oktatót tudj választani, aki szakmailag is tud téged támogatni, és ami legalább ennyire fontos; aki biztonságot tud neked nyújtani azzal végetlenül szenzitív dologgal kapcsolatban, amiben Te most épp vagy! :)

Ha szeretnél az általam tartott Aviva alaptanfolyamról is bővebb információt kapni, itt olvashatsz róla.

Az előző bejegyzésben írtam arról, hogy mi a különbség egy újévi fogadalom és az Aviva között.
Hogy min múlhat a siker a te oldaladról. De nem tértem ki arra, hogy milyen más buktatók is lehetnek már az Avivás utad legelején, amik egyáltalán nem a Te hozzáállásodon múlnak és kellemetlen meglepetéseket okozhatnak.
Ráadásul minden igyekezeted ellenére, ezeket az információkat csak akkor tudod elérni, ha valaki meg is osztja veled.
Ezért én most mind az oktatói, mind az alapítványi „sapkámat felvéve” :) szeretnék neked használható információkat adni arra vonatkozóan, hogy hogyan indulj el. 

Azt már valószínűleg tudod, hogy az Aviva Módszer egyik pillérét, egy speciális tornagyakorlatokból álló sorozat képezi, ami hatással van az endokrin rendszeredre és számos jótékony hatást tud kifejteni a hormonjaidon túl az egész ciklusodra, termékenységedre, egészségedre. De azt is fontos tudnod, hogy ha a gyakorlatokat nem jól végzed és fennállnak bizonyos egészségügyi problémák is, még károkat is okozhatsz vele magadnak. Nagyon, nagyon fontos, hogy az Aviva utadon végig biztonságban érzed magad, ezért tartom fontosnak a következőket kihangsúlyozni.


Miért ne egyedül tornázz a könyv alapján, vagy a barátnőtől tanuld meg?

Bár az Aviva módszer I-es kötete 2020-ban átdolgozára, kibővítésre került, maga az első, I-es és II-es kötet is - 1999 óta - forgalomban van és még fellelhető itt-ott. Az első verzióban sok pontatlanság volt a gyakorlatok leírásában és az azt illusztráló fotókban. Bár a 2020-as kiadás pontos és kibővített, ennek ellenére nem javaslom, hogy ez alapján egyedül állj neki a gyakorlásnak, ahogyan azt sem, hogy egy tanfolyamot végzett barátnőd magyarázati alapján tanuld meg a módszert, és mindjárt meg is érted, hogy miért.


Az oktatói jelenlét elengedhetetlen

Ha fáj valamink, orvoshoz megyünk. Ha elromlik az autónk, szervízbe visszük. Ha idegen nyelvet tanulnák, tanárt keresünk. Miért? Mert szakemberre van szükségünk, ráadásul jó szakemberre.  Az Aviva módszer elsajátításakor sincs ez másként. Az Aviva alaptanfolyam azért 4 óra, mert a gyakorlatokon kívül nagyon sok elméleti anyagot is át kell adnunk a résztvevőknek, amit nem tartalmaz a könyv. Ezen kívül egy jó oktató mindig a specifikumok alapján, azaz a jelentkező egyéni céljainak + mozgásbeli korlátozottságainak (gerinc, térd, problémák, szétnyílt hasizom stb) + nőgyógyászati problémáinak (pl endometriózis, Adenomiózis stb) + ciklusának ismeretében adja át az információkat.

Hogy egy kiragadott példával illusztráljam, miről is van szó: magukban a tornagyakorlatokban nincs különbség akkor sem, ha valaki babáért tornázik, vagy ha meg kell hozni a menstruációját. Mindenki ugyanazt a sorozatot csinálja. Viszont a gyakorlatok kivitelezésében lényeges különbségek vannak! Ahogyan az sem mindegy, hogy valaki a természetes fogantatását szeretné támogatni a módszerrel, vagy in-vitro beavatkozás előtt áll, mert itt is vannak különbségek a javasolt gyakorlásban. In-vitro beavatkozás esetén nem javasoljuk a tornát, csak maximum a beavatkozás napjáig, természetes fogantatás esetén nincs ilyen korlátozás. Ennek az egyik oka, hogy egy hormonstimulációs eljárás alatt egyszerre olyan nagy mennyiségű peteérés zajlik - 1 maximum 2 pete helyett, akár 6-8-10 is érhet egyszerre - hogy az fizikailag is igen megterhelő és diszkomfort tünetekkel járhat az alhasban. De ez csak egy ok, erről majd még részletesen írok a későbbiekben.

Fentieken túl, általánosságban is vannak olyan kontraindikációs helyzetek is, amikor egyáltalán nem javasolt az Aviva torna.

Ha csak könyv alapján tornázol, megismerheted a gyakorlatok vázát, de a rád vonatkozó egyéni javaslatokat nem. Viszont, ha elvégezed a tanfolyamot, a későbbiekben nagyon hasznos kiegészítője lehet a gyakorlásodnak. Én minden tanfolyamra viszek magammal új kiadású könyvet és azt is elmondom, hogyan érdemes azt használni.

Aviva módszer I-II-es régi kötetek, ezeket ne használd kérlek

Mindig nagy örömmel tölt el, ha valaki személyes ajánlás alapján jelentkezik egy tanfolyamra vagy ír érdeklődő levelet. Számomra az egyik leghitelesebb forrás mind a mai napig, ha egy barátom vagy családtagom ajánl valamit a figyelmembe.  Ezért, ha neked a barátod vagy barátnőd hívja fel a figyelmed az Aviva módszerre, az szuper, hiszen, ha te is megtanulod, a későbbiekben együtt is gyakorolhattok!! :) Viszont azt nem ajánlom, hogy kizárólag az ő elmondása és jegyzetei alapján tanulj. Mert bár a szándéka nagyon kedves és gondoskodó (becsüld meg ezt az embert, mert biztosan nagyon szeret téged!! :) ) de minden igyekezete ellenére sem fogja tudni rád szabva átadni a hallottakat, vagy válaszolni a benned felmerülő kérdésekre. Ehhez nekünk oktatóknak is sok- sok év tanulás és gyakorlás szükséges. 


Miért nincs Aviva videó

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy miért nincs az Aviva gyakorlatokról Aviva videó vagy Aviva 18 alapgyakorlat video, Aviva DVD, vagy bármilyen néven rögzített anyag. Az ok itt is részben az, hogy bár be lehet mutatni egy videón a tökéletes kivitelezést, de a fent felsorolt egyénekre szabott ajánlást már nem. És ami még ennél is fontosabb és sem a videó, sem a barátnő, sem a könyv, de még a három együtt sem tudja: nem tud téged javítani. Nem tud pontosítani, nem tud instruálni. Nem tudja menet közben például azt mondani, hogy „figyelj ezt így ne csináld, mert most nyomást gyakorolsz az alhasi szerveidre és lefele nyomod őket”, vagy hogy „a gerinc problémád miatt neked ezt a részt nem szabad csinálni”. Ezek és még számtalan kis apró részlet nagyon nagy jelentőséggel bírnak. Mint ahogyan az is, hogy ez eleve egy az endokrin rendszerre is ható gyógymód.
Oktatói jelenlét nélkül ez a rád irányuló fókusz és figyelem nem valósulhat meg.  

A teljes sorozatot bemutató videók tiltását egyébként még maga a módszer kidolgozója – Aviva Gabriella Steiner – fogalmazta meg, és a mai napig olyannyira komolyan van véve, hogy a hivatalos Aviva oktatók sosem készítenek és osztanak meg ilyen videót, de a védjegy jogosult Aviva Alapítvány is fellép minden ilyen tartalmat megosztó személlyel szemben. Pontosan azért, mert komoly kárt is okozhatnak vele. Tehát egy jó tanács és kérés a magam és az Aviva Alapítvány nevében: ha teljes Aviva gyakorlatsort bemutató videóba botlottál a neten, kérlek szépen a saját érdekedben ne tornázz rá , és küldj egy emailt nekem.


Némi fenntartással olvass a Facebook csoportokban

Szakmai okokból tagja vagyok számos olyan zárt Facebook csoportnak, ahol a tagok in-vitro beavatkozás alatt állnak, vagy tervezik azt. Ezekben a csoportokban gyakran merül fel témaként az Aviva módszer és bizony hideget, meleget, és sajnos nagyon sok dezinformációt is lehet olvasni a kommentek között. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy ezek a vélemények sokszor erősen szubjektívak és könnyen általánosítanak.

Azt is fontos látni, hogy ezekben a csoportokban nagyon sok olyan érintett van, akik hosszú, hosszú évek óta várnak a kisbabájukra. Szinte mindenen is túl vannak, mindent is kipróbáltak és mégsem fogant meg a babájuk. Ez egy szörnyen nehéz élethelyzet. De tényleg, pokoli. :( Teljesen át tudom érezni és el tudom fogadni, amikor valaki fájdalmában és csalódottságában kiábrándul mindenből és mindenkiből.
Magam is átéltem ezt az érzést. Tisztán emlékszem arra, amikor én is azt gondoltam, sőt ki is mondtam, hogy nekem semmi se használ, minden erőfeszítésem és próbálkozásom hasztalan, és biztosan bennem van valami hatalmas hiba, hogy az én testem-lelkem hónapról hónapra, évről évre alkalmatlannak bizonyul arra, hogy megfoganjon benne egy élet, vagy az is lehet, hogy egyszerűen csak „nem jár nekem az anyaság” … szerencsére utóbb kiderült hogy tévedtem. :)
De ezek akkor tényleg nagyon fájdalmas és kilátástalan gondolatok. Amikor az ember ennyire elfárad testben és lélekben, olyankor nagyon beszűkül a világa és közelít a nullához motivációja, és az objektivitása. Tényleg nagyon nehéz és nagyon emberi dolog ez.És hogyan találjak jó oktatót?


Íme a tanácsaim a leendő segítőd kiválasztásához. :)


Az oktató legyen kapcsolatban az Aviva Alapítvánnyal

Először is tudnod kell, hogy az Aviva oktatók mögött van egy szervezet, az Aviva Alapítvány, ami 2002 óta létezik. A Szakmai Bizottságában négyen dolgozunk önkéntes alapon. Munkánk nagy részét teszi ki az, hogy továbbképezzük a meglévő oktatóinkat, illetve új oktatókat, utánpótlást is képezzünk.  Az oktatóvá váláshoz sok feltételnek kell teljesülnie, és egy 8 hónapos képzésen + vizsgán kell sikeresen teljesíteniük a jelölteknek. Csak ezt követően kapnak oklevelet és jogosultságot a módszer oktatására, de a későbbiekben is kötelező számukra az éves továbbképzés. Aki ezeknek a feltételeknek eleget tesz, azok névsorát az Alapítvány, mint hivatalos Aviva oktató, megjeleníti a weboldalán.

0. lépésként tehát érdemes itt körül nézned, hogy kiket tartalmaz ez a lista. Vagy ha hirdetés alapján találsz rá egy oktatóra, érdemes az alapítványi felületen is leellenőrizned, hogy valóban ott van-e. Egyrészt mert vannak olyan oktatók, akik nagyon régen végeztek és sajnos a továbbképzéseket nem teljesítették, - így az ő ajánlói adatlapjukat az Alapítvány törli a weboldaláról -, de olyan eset is előfordul – épp a közelmúltban találkoztunk egy ilyennel –, ahol Aviva oktatói képzést nem, csak 4 órás tanfolyamot végzett hölgy tartott Aviva tanfolyamot…. Gondolom mondanom sem kell, hogy a tanfolyamon való részvétel nem jogosít fel senkit mások oktatásra.

 

Ismerjen meg téged az oktató, még a tanfolyam előtt

Mivel az Aviva módszer hatékonysága nagyban múlik azon, hogy a tanfolyami résztvevőre specifikusan rá van-e szabva a torna, egy jó szakember csak akkor fog tudni eleget tenni ennek, ha "felkészül belőled", még a tanfolyam előtt. Tehát kérdéseket fog neked feltenni a problémáidra, ciklusodra vonatkozóan, arra irányulóan hogy mi a motivációd, miért szeretnéd megtanulni a tornát. De olyan kérdése is lesz, ami esetleges mozgásbeli korlátozottságodra irányul,pl. hogy van-e bármilyen gerinc problmád, szétnyílt hasizmod stb., vagy hogy van-e bármilyen krónikus betegséged. Ezeket azért fontos tudnia, mert csak így tudja személyre szabottan átadni neked a javaslatait, illetve ezen kommunikáció alapján tud az is kiderülni, hogy fennál-e esetleg olyan állapot nálad ami kontraindikációs helyzet, azaz amikor nem javasolt a torna gyakorlása. Javaslom, hogy csak olyan tanfolyamon vegyél részt, amit megelőzött ez a lépés, mert ez a Te érdekedben is nagyon fontos.

 

Informálódj a tanfolyam típusáról

A Covid járványt megelőzően nem léteztek online Aviva tanfolyamok, csak kivételes esetben, nagy földrajzi távolságok esetén. Ez azóta megváltozott, és mint minden, így az Aviva tanfolyam is elérhető online keretek között. Én a magam részéről a személyes tanfolyamokban hiszek és azokért rajongok, így nálam csak nagyon indokolt esetben, vagy nagy földrajzi távolság esetén van online tanfolyam.  Érdemes végig gondolnod, hogy számodra mi a megfelelőbb és aszerint választani. Ha nincs például megfelelő technikai háttered és csak telefonról vagy tabletről követnéd az eseményeket, én átgondolnám a helyedben. A pontos megértéshez elengedhetetlen, hogy lásd, hogy mi történik
Hasonlóan elvetném az online tanfolyamon való részvételt, ha hajlamos vagy hosszabb online előadások alatt kifókuszálni, vagy csak szimplán fárasztóan hat rád órákon keresztül nézni egy képernyőt, még ha közben időnként át is mozgatod magad.

 

Fontos a gyakorló óra is

Ez különösen az alaptanfolyamra igaz, hiszen ott négy órányi, tömény információ cserél gazdát.
Érdemes olyan oktatót keresned, aki gyakorló órákat is tart – akár online, akár személyes keretek között – mert csak így biztosított, hogy mindaddig amíg szükségét érzed, kapj szakmai támogatást a gyakorlásod során ha szeretnéd. Mivel a gyakorló órák elég intenzívek és a levezetéssel együtt is csak 60 percesek, ha a technikai feltételeid adottak, bátran kipróbálhatod az online verziót is, mert itt nem lesz időd kifókuszálni. :)


Bátran kérdezz az oktatótól a tanfolyam előtt is

Kivétel nélkül minden nő és férfi, aki eddig az Aviva módszerrel megismerkedett, egy nagyon intim és érzékeny téma miatt kereste fel az oktatót. Sokszor olyan információkat is megosztanak velünk a tornázók, amit még az orvosuknak vagy a hozzájuk közel állóknak sem mondanak el. Ez egy hatalmas és bátor lépés a részükről ránk nézve pedig nagyon megtisztelő! Viszont teljesen érthető és természetes, ha valakinek a bizalomhoz nem elég egy weboldalt átböngészni, mert szüksége van egy kis pluszra. Én azt javaslom, ha bármilyen kérdésed felmerül a módszerről, vagy bármiről, például hogy az adott oktató hogyan tart tanfolyamot, mi jellemzi a szemléletét, tart-e gyakorlókat és ha igen hogyan, vagy csak egyszerűen hallani szeretnéd a hangját, hogy legyen egy 0. benyomásod, bátran írj neki vagy hívd fel telefonon. Sőt, akár több oktatót is megkereshetsz!
Ez egy fontos döntés a részedről, engedd meg magadnak, hogy megalapozottan és szabadon választhass.

Legyen csak magasan az a mérce! ;)

Mivel az Aviva módszer nem csak egy mozgás, hanem sokkal inkább gyógymód és felelősségvállalás, ezért igenis bátran támassz követelményeket azzal szemben, akire rábízod magad! Én magammal szemben, mint oktató is nagyon komolyan veszem ezeket a követelményeket, de mint alapítványi munkatárs a kollégáimmal is mindent megteszünk azért, hogy az Aviva oktatók közösségét magas szakmai nívó jellemezze. Viszont azt fontos látni, hogy alapítvány vagyunk, nem pedig hatóság. Tehát bármilyen ajánlást is fogalmazunk meg, vagy teszünk kötelezővé az oktatóink számára, végső soron mindenkit a saját munkájára való igényesség, és lelkiismeret fog végül meghatározni. 

Bízom benne, hogy ezzel a bejegyzéssel hozzá tudlak segíteni ahhoz, hogy olyan oktatót tudj választani, aki szakmailag is tud téged támogatni, és ami legalább ennyire fontos; aki biztonságot tud neked nyújtani azzal végetlenül szenzitív dologgal kapcsolatban, amiben Te most épp vagy! :)

Ha szeretnél az általam tartott Aviva alaptanfolyamról is bővebb információt kapni, itt olvashatsz róla.

Egészség a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelemre a testi-lelki egyensúlyod támogatásáért- segíts önmagadnak kapcsolódni saját magadhoz.

Csak olyan levelet küldök neked, amit én is szívesen olvasnék.