Áldott állapotban, deréktól lefele és felfele egyaránt

2024. febr. 13.

Kevés olyan téma létezik egy nő életében amihez kapcsolódóan ne kapna akarva, akaratlan a környezetéből érkező (jó) tanácsokat. A várandósság és az anyaság bizonyosan ez a kategória. Amint egy nő pocakja elkezd gömbölyödni, máris mindenféle kérdéssel és tanáccsal találja szembe magát, sokszor kéretlenül is, ami aztán a baba megérkezését követően sem biztos, hogy másként lesz. :) Az én személyes kedvencem a “most aludj, mert később nem fogsz”volt. És ez nem feltétlenül rossz, hiszen miért ne beszélhetnénk nyíltan, tabuk nélkül bármiről? Én is a tabudöntögetésben hiszek, ettől függetlenül időnként meg tudott lepni a terhességem vagy fiss anyaságom elején, hogy sokszor mennyire direkt módon szólítottak meg, vagy meséltek a saját élményeikről - például a szülés vagy a szoptatás témájában -, számomra vadidegen nők is. Ami viszont már akkor is feltűnt - valószínűleg szakmai ártalomból is -, hogy egy téma soha de soha nem merült fel. Sem kérdés sem tanács, sem semmilyen formában még véletlenül sem. Ez pedig az inkontinencia és a gátvédelem volt.

Pedig ha valamiről, hát az akaratlan vizeletvesztésről  igenis lenne értelme beszélnünk és felhívni rá nőtársaink figyelmét. És a legjobb, ha mindezt még a várandósságuk előtt tesszük, két okból is. Az első, hogy az egyik legnagyobb sztereotípia a témában, hogy ez csak egy idős korban jelentkező probléma. A szülésen átesett nők körülbelül felét érinti.
A második, amikor a kisbabánk érkezésével kapcsolatos változásokat próbáljuk meg előre látni, sokszor akaratlanul is alábecsüljük ezeket a változásokat és azt, hogy ezekhez fizikailag és lelkileg is hozzá kell szoknunk. Ezért amit csak lehet, érdemes előre kialkítanunk és nem "élesben" elkezdeniünk a gyakorlást.


Kezdjük egy nagyon egyszerű igazsággal


Az e témához kapcsolódó Gátizom történet I-es bejegyzésben igyekeztem egy kicsit bemutatni ezt a területetet anatómiailag, a II-es bejegyzésben gorcső alá vettünk egy sor olyan szokást, amivel már most, ebben a pillanatban is gyengítjük a gátizmainkat, a III. bejegyzésben a lehetséges következményeket és egészségügyi problémákat érintettük.

De mert nagyon fontos tény, és nem lehet eleget ismételni, ezért  itt is szeretném hangsúlyozni: nincs olyan izom az emberi testben, amit ha nem edzünk folyamatosan, az képes lenne megtartani az erejét, teherbíró képességét. 
Kérlek olvasd ezt el mégegyszer. Nincs olyan izom a testemben, ami edzés nélkül képes megtartani az erejét és teherbíró képességét. 
Pontosan! 

Ezzel csak azért nem vagyunk tisztában, mert a) bizonyos izmaink már az alapfunkciók elvégzése közben kapnak egy bizonyos terhelést, kvázi edzést (pl a láb izmai járáskor) anélkül, hogy mi különösebb figyelmet vagy gyakorlást fordítanánk a területre, b) bizony folyamatosan gyengülnek az edzettség hiányában, csak ez a folyamat lassú, és sokáig észrevétlenül, tünetmentesen zajlik, azaz nem vagyunk tudatában. Tipikus példa erre a gátizomzatunk.

Tehát nem önmagában a várandósság az, ami a gát izmainkat gyengíteni fogja. A medencefenék izmai edzettség hiányában mindenkinél  folyamatosan veszítenek az erejükből, viszont a várandósság egy olyan állapot ami eleve rátesz erre egy lapáttal, amit aztán a szülés tovább nehezíthet.


Mi az a stressz inkontinencia?


Stressz inkontinenciának hívjuk az akaratlan vizeletvesztés (inkontinencia)  egyik kategóriáját, mely a leggyakrabban előforduló vizelettartási nehézség. Ilyenkor bizonyos események - például köhögés, tüsszentés, orrfújás, ugrálás, nevetés, nehéz súly megemelése stb - hatására a vizelet elcsöppen, vagy akár a teljes hólyag is kiürülhet akarattól függetlenül. Tehát valaminek a hatására a hasi nyomás megemelkedik és a hólyag  ennek következtében automatikusan ürül. A várandós vagy szülésen átesett hölgyek esetében a leggyakrabban ez a fajta vizelettartási probléma alakul ki.


De én sportos vagyok, így biztosan nem lesz ilyen problémám


Természetesen a medencefenék izomzatának és az inkontinencia kialakulásának szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy egy kismama hány kilót szed fel a terhessége során. Ezért  a fittség és az általános kondíció megtartása a várandósság alatt is nagyon fontos, viszont ez önmagában sajnos nem jelent garanciát.

Egyrészt, mert a gátizmainkat semmilyen más testgyakorlat nem edzi, csak a gátizom gyakorlatok, másrészt a várandósság során olyan hormonok is termelődnek, amik gyengítik a medencefenék izmait és az itt lévő szövetek és izmok megnyúlnak, pontosan azért, hogy a szülés anyának és babának is könnyebb legyen. 


Narancsból görögdinnye


A várandósság, a szülés és a gyermekágy már ömagában egy hatalmas változással járó folyamat, mind hormonális mind fizikai szinten.

Induljunk ki abból, hogy a várandósság előtt egy egészséges nő méhe átlagosan 40 gramm, nagysága nagyjából egy narancs méretével azonos. A terhesség végéig a méh görögdinnye nagyságúra, hozzávetőlegesen 900 grammig is növekedhet. Teljes nagyságában ilyenkor a szeméremcsonttól a mellkasig terjed. 

Tömegéhez pedig még hozzáadódik a baba súlya is, ami átlagosan 3200-3500 gramm. Minden esetben amikor a kismama függőlegesen helyezkedik el, hatalmas súlytöbbletet ró a medencealap kicsiny kis izmaira, ezért sokan már a várandósságuk során szembesülnek az akaratlan vizeletvesztéssel, szivárgással. 

Ha in-vitro eljáráss előtt állsz, még fontosabb, hogy figylemet szentelj a gátizmaidra, hiszen ezeknél a beavatkozásoknál - különösen a lombik eljárásnál - gyakori az ikerterhesség.


A szülés és a vajúdás sem kímél


Ahogy a baba halad előre a szülőcsatornában, egyre inkább elnyomja a hüvely és a környező szövetek ereit, ami által a szövetek rugalmatlanabbá, sérülékenyebbé válnak. 

A hüvely záróizmának már önmagában is hatalmas változáson kell átesnie néhány óra leforgása alatt; gyakorlatilag 10-12 szeresére kell tágulnia ahhoz, hogy a kisbaba megszülethessen.
Ha a szülés ideje nagyon elhúzódik, vagy épp ellenkezőleg nagyon gyors, vagy ha ikerszülésről, esetleg vákumos, vagy fogóval történő megsegítésre is sor kerül, illetve, ha a baba mérete túl nagy (4000 gramm feletti) az további extra terhet ró a gát területére és még inkább növeli az inkontinencia kialakulásának kockázatát. 

Statisztikák szerint, minden második nő szenved kisebb-nagyobb mértékben a szülés utáni akaratlan vizeletvesztés problémátjától. A hüvelyi szülésen átesett nőknél pedig 50 %-kal nagyobb a kialakulás esélye, mint azoknál a nőknél akik császármetszéssel szültek.De utána elmúlik?


Azt feltételezhetnénk, hogy a szülést követően az inkontinenciához vezető körülmények egy csapásra megszűnnek és már azzal is a regeneráció útjára lépünk, hogy a kisbabákat nem a méhünkben, hanem a karunkban tartjuk. Sajnos ez sem feltétlenül igaz. 

A gyermekágyi időszak során a méh bár fokozatosan visszaalakul a várandósság előtti méretére és helyzetébe, és a hormonális változások is előbb utóbb elérik az új egyensúlyi helyzetet, viszont a hatalmas táguláson átesett izmok kevésbé tartanak és csak lassan regenerálódnak. 

Nagyon fontos lesz az is, hogy a kisbabádat milyen pozícióban, milyen testtartásban fogod szoptatni. Célszerű e témában is kérni szaktanácsadó segítségét, mert bizony a szoptatás sem magától értetődően könnyen működő dolog, ráadásul egy rossz testtartás nagyon komoly izomfájdalmat okozhat a hátban, derékban, amellett hogy a hasűri nyomást is akaratlanul, de továbbra is fenntartjuk vele.  

Ha a várandósság és a szülés során kialakult egy vizeletvesztési probléma, semmiképp nem javaslom, hogy arra várj, hogy ez majd magától megszűnik. Mindenképp fontos, hogy gátizom erősítő gyakorlatokat végezz, hogy minél előbb visszaszerezd a kontrollt és megszüntesd a problémát.


A legjobb a prevenció


Persze egy kialakult probléma megoldásánál mindig jobb a megelőzés, ami egy gyermekágyi időszaknál talán még inkább igaz, mint minden más helyzetben az életünkben. Már csak azért is, mert a szülést követően már nem csak magadra kell hogy fókuszál, az elsődleges prioritásod a kisbabádról való szeretetteljes gondoskodás és teendők ellátása lesz.


Ráadásul olyan sokminden fog történni a szülést követő időszakban, amire - bármennyit is olvasol vagy hallgatod mások történeteit -  maradéktalanul nem fogsz tudni felkészülni.
Érthető, hiszen e változásokra elsősorban nem felkészülnünk kell, hanem átélni, megélnünk őket.
Az egy nagyon enyhe kifejezés, hogy az életed addigi rutinja teljesen megszűnik és minden a feje tetejére áll. Akár az első, akár a sokadik várandósságra is készülsz, amikor megszületik a babád, egy hihetetlenül egy érzékeny, egyszerre csodálatos és kihívásokkal teli, új állapotban leszel. Mindeközben tovább száguld veled a hormonális hullámvasút. 

Sokszor nagyon nehéz és érzékeny témák is bekapcsolódhatnak a szülés után, olyanok is, amikre általában kevésbé számít az ember. Nekem például egy nagyon ritka, de nagyon komoly fájdalommal járó problémám volt a szoptatás alatt (úgynevezett érgörcs), de nagyon sok nő éli át a szülés utáni depresszió nehézségeit is. Ezek amellett hogy fizikai kihívásokkal is járnak, érzelmileg is nagyon megterhelő és kezelést, odafigyelést igénylő állapotok. Semmi szükségünk arra,  ha esetleg ilyen nehézségeink is adódnának, hogy még a gátizmaink is sorban álljanak a figyelmünkért.Mit tehetsz a könnyebb szülésért és gyermekágyi időszakért?


Arra ugyan nem tudsz előre felkészülni, hogy máshogyan fogsz aludni a kisbabád érkezést követően. De arra igen, hogy a kismedencei területen az izmaid erősebbek legyenek és jobban bírják a várandósság és a szülés során őket érő terhelést. A szülés előtti gátizom erősítés legalább olyan fontos, mint a szülés alatti támogató légzés alkalmazása. Edzett záróizommal, rugalmasabb szalagokkal nem csak a szülés könnyíthető meg, de  az inkontinencia problémák is megelőzhetők.
Ha a szülés lefolyása miatt mégis sérülne ez a terület - és kialakulna az inkontinencia -, az edzett izmok regenerálása sokkal egyszerűbb és gyorsabb folyamat lesz a gyermekágyi időszak alatt.

Általánosságban is fontos, hogy a gyermekágyas időszak során kimondottan nagy hangsúlyt fektessünk a hasi szerveket érő függőleges erőhatásokra. Tehát semmiképp ne kezdjünk bele rázkódással járó sportok gyakorlásába a szülést követő rövid időn belül, akkor se ha korábban ilyesmit űztünk. A gyermekágyas időszak alatt nagyon fontos hogy a testünknek adjunk időt a regenrációra. Nem csak a méhünknek, de a szétnyílt hasizmunknak is kell idő, hogy újra komolyabb terhelésnek is ki tudjuk tenni őket.
A helyes testtartásra viszont nagy hangsúlyt kell fektetnünk a szoptatások és kisbabánk hordozása során is. Ez azért nagyon fontos, mert a méh, a hólyag tartószalagjai csak mérsékelten rugalmasak és könnyen megnyúlhatnak, ami akaratlan vizelet vesztéssel, szervi süllyedéssel járhat.

Kérlek szépen, vedd komolyan ezt és tegyél meg magadért mindent amit csak lehet.


Hogyan támogathat téged ebben az Aviva Módszer?


Ha az  Aviva Módszer 18 alapgyakorlatát már rendszeresen gyakorlod, máris teszel valamit a gátizmaidért, hiszen ezen gyakorlatok között is vannak gátizmokat is erősítő gyakorlatok.
Viszont a várandósság alatt -főleg amikor már viszonylag nagy a pocak - én nem javaslom az Aviva Módszer 18 alapgyakorlatának gyakorlását sem. Ebben az esetben az Aviva Várandós gyakorlatait, és az Aviva GET gyakorlatait javaslom.

Az Aviva Gátizom Erősítő Torna (Aviva GET), gyakorlatainak rendszeres végzésével megerősítheted a medencealapi izmokat, hogy azok sem a várandósság sem a szülés alatt ne veszítsenek a tartó és záró funkciójukból. Továbbá, megelőzheted az alhasi szervi süllyedést a gyakorlatok által.

Ezen egyszerű és hatékony gyakorlatok rendszeres végzése segít megelőzni az akaratlan vizelet- és széklet vesztést, de enyhíti a hüvelyszárazságot, javítva a szexuális élet minőségét növelve a libidót, tehát nem csak szülésre való felkészülés esetén javallott.

Változásokat már 12-14 héten keresztül rendszeres gyakorlás után tapasztalhatsz, melyek hosszú távon javítják életminőséget. 

Az Aviva Gátizomtorna alaptanfolyama könnyen elvégezhető, függetlenül az Aviva Módszer alaptanfolyamtól. Ha szeretnél jelentkezni az Aviva GET tanfolyamra, itt egyszerűen megteheted.


Szerettel várlak! :)


Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:
Gátizom történet I. Egy kis anatómia
Gátizom történet II. Gyengítő szokásaink
Gátizom történet III. A lehetséges következmények

Pedig ha valamiről, hát az akaratlan vizeletvesztésről  igenis lenne értelme beszélnünk és felhívni rá nőtársaink figyelmét. És a legjobb, ha mindezt még a várandósságuk előtt tesszük, két okból is. Az első, hogy az egyik legnagyobb sztereotípia a témában, hogy ez csak egy idős korban jelentkező probléma. A szülésen átesett nők körülbelül felét érinti.
A második, amikor a kisbabánk érkezésével kapcsolatos változásokat próbáljuk meg előre látni, sokszor akaratlanul is alábecsüljük ezeket a változásokat és azt, hogy ezekhez fizikailag és lelkileg is hozzá kell szoknunk. Ezért amit csak lehet, érdemes előre kialkítanunk és nem "élesben" elkezdeniünk a gyakorlást.


Kezdjük egy nagyon egyszerű igazsággal


Az e témához kapcsolódó Gátizom történet I-es bejegyzésben igyekeztem egy kicsit bemutatni ezt a területetet anatómiailag, a II-es bejegyzésben gorcső alá vettünk egy sor olyan szokást, amivel már most, ebben a pillanatban is gyengítjük a gátizmainkat, a III. bejegyzésben a lehetséges következményeket és egészségügyi problémákat érintettük.

De mert nagyon fontos tény, és nem lehet eleget ismételni, ezért  itt is szeretném hangsúlyozni: nincs olyan izom az emberi testben, amit ha nem edzünk folyamatosan, az képes lenne megtartani az erejét, teherbíró képességét. 
Kérlek olvasd ezt el mégegyszer. Nincs olyan izom a testemben, ami edzés nélkül képes megtartani az erejét és teherbíró képességét. 
Pontosan! 

Ezzel csak azért nem vagyunk tisztában, mert a) bizonyos izmaink már az alapfunkciók elvégzése közben kapnak egy bizonyos terhelést, kvázi edzést (pl a láb izmai járáskor) anélkül, hogy mi különösebb figyelmet vagy gyakorlást fordítanánk a területre, b) bizony folyamatosan gyengülnek az edzettség hiányában, csak ez a folyamat lassú, és sokáig észrevétlenül, tünetmentesen zajlik, azaz nem vagyunk tudatában. Tipikus példa erre a gátizomzatunk.

Tehát nem önmagában a várandósság az, ami a gát izmainkat gyengíteni fogja. A medencefenék izmai edzettség hiányában mindenkinél  folyamatosan veszítenek az erejükből, viszont a várandósság egy olyan állapot ami eleve rátesz erre egy lapáttal, amit aztán a szülés tovább nehezíthet.


Mi az a stressz inkontinencia?


Stressz inkontinenciának hívjuk az akaratlan vizeletvesztés (inkontinencia)  egyik kategóriáját, mely a leggyakrabban előforduló vizelettartási nehézség. Ilyenkor bizonyos események - például köhögés, tüsszentés, orrfújás, ugrálás, nevetés, nehéz súly megemelése stb - hatására a vizelet elcsöppen, vagy akár a teljes hólyag is kiürülhet akarattól függetlenül. Tehát valaminek a hatására a hasi nyomás megemelkedik és a hólyag  ennek következtében automatikusan ürül. A várandós vagy szülésen átesett hölgyek esetében a leggyakrabban ez a fajta vizelettartási probléma alakul ki.


De én sportos vagyok, így biztosan nem lesz ilyen problémám


Természetesen a medencefenék izomzatának és az inkontinencia kialakulásának szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy egy kismama hány kilót szed fel a terhessége során. Ezért  a fittség és az általános kondíció megtartása a várandósság alatt is nagyon fontos, viszont ez önmagában sajnos nem jelent garanciát.

Egyrészt, mert a gátizmainkat semmilyen más testgyakorlat nem edzi, csak a gátizom gyakorlatok, másrészt a várandósság során olyan hormonok is termelődnek, amik gyengítik a medencefenék izmait és az itt lévő szövetek és izmok megnyúlnak, pontosan azért, hogy a szülés anyának és babának is könnyebb legyen. 


Narancsból görögdinnye


A várandósság, a szülés és a gyermekágy már ömagában egy hatalmas változással járó folyamat, mind hormonális mind fizikai szinten.

Induljunk ki abból, hogy a várandósság előtt egy egészséges nő méhe átlagosan 40 gramm, nagysága nagyjából egy narancs méretével azonos. A terhesség végéig a méh görögdinnye nagyságúra, hozzávetőlegesen 900 grammig is növekedhet. Teljes nagyságában ilyenkor a szeméremcsonttól a mellkasig terjed. 

Tömegéhez pedig még hozzáadódik a baba súlya is, ami átlagosan 3200-3500 gramm. Minden esetben amikor a kismama függőlegesen helyezkedik el, hatalmas súlytöbbletet ró a medencealap kicsiny kis izmaira, ezért sokan már a várandósságuk során szembesülnek az akaratlan vizeletvesztéssel, szivárgással. 

Ha in-vitro eljáráss előtt állsz, még fontosabb, hogy figylemet szentelj a gátizmaidra, hiszen ezeknél a beavatkozásoknál - különösen a lombik eljárásnál - gyakori az ikerterhesség.


A szülés és a vajúdás sem kímél


Ahogy a baba halad előre a szülőcsatornában, egyre inkább elnyomja a hüvely és a környező szövetek ereit, ami által a szövetek rugalmatlanabbá, sérülékenyebbé válnak. 

A hüvely záróizmának már önmagában is hatalmas változáson kell átesnie néhány óra leforgása alatt; gyakorlatilag 10-12 szeresére kell tágulnia ahhoz, hogy a kisbaba megszülethessen.
Ha a szülés ideje nagyon elhúzódik, vagy épp ellenkezőleg nagyon gyors, vagy ha ikerszülésről, esetleg vákumos, vagy fogóval történő megsegítésre is sor kerül, illetve, ha a baba mérete túl nagy (4000 gramm feletti) az további extra terhet ró a gát területére és még inkább növeli az inkontinencia kialakulásának kockázatát. 

Statisztikák szerint, minden második nő szenved kisebb-nagyobb mértékben a szülés utáni akaratlan vizeletvesztés problémátjától. A hüvelyi szülésen átesett nőknél pedig 50 %-kal nagyobb a kialakulás esélye, mint azoknál a nőknél akik császármetszéssel szültek.De utána elmúlik?


Azt feltételezhetnénk, hogy a szülést követően az inkontinenciához vezető körülmények egy csapásra megszűnnek és már azzal is a regeneráció útjára lépünk, hogy a kisbabákat nem a méhünkben, hanem a karunkban tartjuk. Sajnos ez sem feltétlenül igaz. 

A gyermekágyi időszak során a méh bár fokozatosan visszaalakul a várandósság előtti méretére és helyzetébe, és a hormonális változások is előbb utóbb elérik az új egyensúlyi helyzetet, viszont a hatalmas táguláson átesett izmok kevésbé tartanak és csak lassan regenerálódnak. 

Nagyon fontos lesz az is, hogy a kisbabádat milyen pozícióban, milyen testtartásban fogod szoptatni. Célszerű e témában is kérni szaktanácsadó segítségét, mert bizony a szoptatás sem magától értetődően könnyen működő dolog, ráadásul egy rossz testtartás nagyon komoly izomfájdalmat okozhat a hátban, derékban, amellett hogy a hasűri nyomást is akaratlanul, de továbbra is fenntartjuk vele.  

Ha a várandósság és a szülés során kialakult egy vizeletvesztési probléma, semmiképp nem javaslom, hogy arra várj, hogy ez majd magától megszűnik. Mindenképp fontos, hogy gátizom erősítő gyakorlatokat végezz, hogy minél előbb visszaszerezd a kontrollt és megszüntesd a problémát.


A legjobb a prevenció


Persze egy kialakult probléma megoldásánál mindig jobb a megelőzés, ami egy gyermekágyi időszaknál talán még inkább igaz, mint minden más helyzetben az életünkben. Már csak azért is, mert a szülést követően már nem csak magadra kell hogy fókuszál, az elsődleges prioritásod a kisbabádról való szeretetteljes gondoskodás és teendők ellátása lesz.


Ráadásul olyan sokminden fog történni a szülést követő időszakban, amire - bármennyit is olvasol vagy hallgatod mások történeteit -  maradéktalanul nem fogsz tudni felkészülni.
Érthető, hiszen e változásokra elsősorban nem felkészülnünk kell, hanem átélni, megélnünk őket.
Az egy nagyon enyhe kifejezés, hogy az életed addigi rutinja teljesen megszűnik és minden a feje tetejére áll. Akár az első, akár a sokadik várandósságra is készülsz, amikor megszületik a babád, egy hihetetlenül egy érzékeny, egyszerre csodálatos és kihívásokkal teli, új állapotban leszel. Mindeközben tovább száguld veled a hormonális hullámvasút. 

Sokszor nagyon nehéz és érzékeny témák is bekapcsolódhatnak a szülés után, olyanok is, amikre általában kevésbé számít az ember. Nekem például egy nagyon ritka, de nagyon komoly fájdalommal járó problémám volt a szoptatás alatt (úgynevezett érgörcs), de nagyon sok nő éli át a szülés utáni depresszió nehézségeit is. Ezek amellett hogy fizikai kihívásokkal is járnak, érzelmileg is nagyon megterhelő és kezelést, odafigyelést igénylő állapotok. Semmi szükségünk arra,  ha esetleg ilyen nehézségeink is adódnának, hogy még a gátizmaink is sorban álljanak a figyelmünkért.Mit tehetsz a könnyebb szülésért és gyermekágyi időszakért?


Arra ugyan nem tudsz előre felkészülni, hogy máshogyan fogsz aludni a kisbabád érkezést követően. De arra igen, hogy a kismedencei területen az izmaid erősebbek legyenek és jobban bírják a várandósság és a szülés során őket érő terhelést. A szülés előtti gátizom erősítés legalább olyan fontos, mint a szülés alatti támogató légzés alkalmazása. Edzett záróizommal, rugalmasabb szalagokkal nem csak a szülés könnyíthető meg, de  az inkontinencia problémák is megelőzhetők.
Ha a szülés lefolyása miatt mégis sérülne ez a terület - és kialakulna az inkontinencia -, az edzett izmok regenerálása sokkal egyszerűbb és gyorsabb folyamat lesz a gyermekágyi időszak alatt.

Általánosságban is fontos, hogy a gyermekágyas időszak során kimondottan nagy hangsúlyt fektessünk a hasi szerveket érő függőleges erőhatásokra. Tehát semmiképp ne kezdjünk bele rázkódással járó sportok gyakorlásába a szülést követő rövid időn belül, akkor se ha korábban ilyesmit űztünk. A gyermekágyas időszak alatt nagyon fontos hogy a testünknek adjunk időt a regenrációra. Nem csak a méhünknek, de a szétnyílt hasizmunknak is kell idő, hogy újra komolyabb terhelésnek is ki tudjuk tenni őket.
A helyes testtartásra viszont nagy hangsúlyt kell fektetnünk a szoptatások és kisbabánk hordozása során is. Ez azért nagyon fontos, mert a méh, a hólyag tartószalagjai csak mérsékelten rugalmasak és könnyen megnyúlhatnak, ami akaratlan vizelet vesztéssel, szervi süllyedéssel járhat.

Kérlek szépen, vedd komolyan ezt és tegyél meg magadért mindent amit csak lehet.


Hogyan támogathat téged ebben az Aviva Módszer?


Ha az  Aviva Módszer 18 alapgyakorlatát már rendszeresen gyakorlod, máris teszel valamit a gátizmaidért, hiszen ezen gyakorlatok között is vannak gátizmokat is erősítő gyakorlatok.
Viszont a várandósság alatt -főleg amikor már viszonylag nagy a pocak - én nem javaslom az Aviva Módszer 18 alapgyakorlatának gyakorlását sem. Ebben az esetben az Aviva Várandós gyakorlatait, és az Aviva GET gyakorlatait javaslom.

Az Aviva Gátizom Erősítő Torna (Aviva GET), gyakorlatainak rendszeres végzésével megerősítheted a medencealapi izmokat, hogy azok sem a várandósság sem a szülés alatt ne veszítsenek a tartó és záró funkciójukból. Továbbá, megelőzheted az alhasi szervi süllyedést a gyakorlatok által.

Ezen egyszerű és hatékony gyakorlatok rendszeres végzése segít megelőzni az akaratlan vizelet- és széklet vesztést, de enyhíti a hüvelyszárazságot, javítva a szexuális élet minőségét növelve a libidót, tehát nem csak szülésre való felkészülés esetén javallott.

Változásokat már 12-14 héten keresztül rendszeres gyakorlás után tapasztalhatsz, melyek hosszú távon javítják életminőséget. 

Az Aviva Gátizomtorna alaptanfolyama könnyen elvégezhető, függetlenül az Aviva Módszer alaptanfolyamtól. Ha szeretnél jelentkezni az Aviva GET tanfolyamra, itt egyszerűen megteheted.


Szerettel várlak! :)


Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:
Gátizom történet I. Egy kis anatómia
Gátizom történet II. Gyengítő szokásaink
Gátizom történet III. A lehetséges következmények

Pedig ha valamiről, hát az akaratlan vizeletvesztésről  igenis lenne értelme beszélnünk és felhívni rá nőtársaink figyelmét. És a legjobb, ha mindezt még a várandósságuk előtt tesszük, két okból is. Az első, hogy az egyik legnagyobb sztereotípia a témában, hogy ez csak egy idős korban jelentkező probléma. A szülésen átesett nők körülbelül felét érinti.
A második, amikor a kisbabánk érkezésével kapcsolatos változásokat próbáljuk meg előre látni, sokszor akaratlanul is alábecsüljük ezeket a változásokat és azt, hogy ezekhez fizikailag és lelkileg is hozzá kell szoknunk. Ezért amit csak lehet, érdemes előre kialkítanunk és nem "élesben" elkezdeniünk a gyakorlást.


Kezdjük egy nagyon egyszerű igazsággal


Az e témához kapcsolódó Gátizom történet I-es bejegyzésben igyekeztem egy kicsit bemutatni ezt a területetet anatómiailag, a II-es bejegyzésben gorcső alá vettünk egy sor olyan szokást, amivel már most, ebben a pillanatban is gyengítjük a gátizmainkat, a III. bejegyzésben a lehetséges következményeket és egészségügyi problémákat érintettük.

De mert nagyon fontos tény, és nem lehet eleget ismételni, ezért  itt is szeretném hangsúlyozni: nincs olyan izom az emberi testben, amit ha nem edzünk folyamatosan, az képes lenne megtartani az erejét, teherbíró képességét. 
Kérlek olvasd ezt el mégegyszer. Nincs olyan izom a testemben, ami edzés nélkül képes megtartani az erejét és teherbíró képességét. 
Pontosan! 

Ezzel csak azért nem vagyunk tisztában, mert a) bizonyos izmaink már az alapfunkciók elvégzése közben kapnak egy bizonyos terhelést, kvázi edzést (pl a láb izmai járáskor) anélkül, hogy mi különösebb figyelmet vagy gyakorlást fordítanánk a területre, b) bizony folyamatosan gyengülnek az edzettség hiányában, csak ez a folyamat lassú, és sokáig észrevétlenül, tünetmentesen zajlik, azaz nem vagyunk tudatában. Tipikus példa erre a gátizomzatunk.

Tehát nem önmagában a várandósság az, ami a gát izmainkat gyengíteni fogja. A medencefenék izmai edzettség hiányában mindenkinél  folyamatosan veszítenek az erejükből, viszont a várandósság egy olyan állapot ami eleve rátesz erre egy lapáttal, amit aztán a szülés tovább nehezíthet.


Mi az a stressz inkontinencia?


Stressz inkontinenciának hívjuk az akaratlan vizeletvesztés (inkontinencia)  egyik kategóriáját, mely a leggyakrabban előforduló vizelettartási nehézség. Ilyenkor bizonyos események - például köhögés, tüsszentés, orrfújás, ugrálás, nevetés, nehéz súly megemelése stb - hatására a vizelet elcsöppen, vagy akár a teljes hólyag is kiürülhet akarattól függetlenül. Tehát valaminek a hatására a hasi nyomás megemelkedik és a hólyag  ennek következtében automatikusan ürül. A várandós vagy szülésen átesett hölgyek esetében a leggyakrabban ez a fajta vizelettartási probléma alakul ki.


De én sportos vagyok, így biztosan nem lesz ilyen problémám


Természetesen a medencefenék izomzatának és az inkontinencia kialakulásának szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy egy kismama hány kilót szed fel a terhessége során. Ezért  a fittség és az általános kondíció megtartása a várandósság alatt is nagyon fontos, viszont ez önmagában sajnos nem jelent garanciát.

Egyrészt, mert a gátizmainkat semmilyen más testgyakorlat nem edzi, csak a gátizom gyakorlatok, másrészt a várandósság során olyan hormonok is termelődnek, amik gyengítik a medencefenék izmait és az itt lévő szövetek és izmok megnyúlnak, pontosan azért, hogy a szülés anyának és babának is könnyebb legyen. 


Narancsból görögdinnye


A várandósság, a szülés és a gyermekágy már ömagában egy hatalmas változással járó folyamat, mind hormonális mind fizikai szinten.

Induljunk ki abból, hogy a várandósság előtt egy egészséges nő méhe átlagosan 40 gramm, nagysága nagyjából egy narancs méretével azonos. A terhesség végéig a méh görögdinnye nagyságúra, hozzávetőlegesen 900 grammig is növekedhet. Teljes nagyságában ilyenkor a szeméremcsonttól a mellkasig terjed. 

Tömegéhez pedig még hozzáadódik a baba súlya is, ami átlagosan 3200-3500 gramm. Minden esetben amikor a kismama függőlegesen helyezkedik el, hatalmas súlytöbbletet ró a medencealap kicsiny kis izmaira, ezért sokan már a várandósságuk során szembesülnek az akaratlan vizeletvesztéssel, szivárgással. 

Ha in-vitro eljáráss előtt állsz, még fontosabb, hogy figylemet szentelj a gátizmaidra, hiszen ezeknél a beavatkozásoknál - különösen a lombik eljárásnál - gyakori az ikerterhesség.


A szülés és a vajúdás sem kímél


Ahogy a baba halad előre a szülőcsatornában, egyre inkább elnyomja a hüvely és a környező szövetek ereit, ami által a szövetek rugalmatlanabbá, sérülékenyebbé válnak. 

A hüvely záróizmának már önmagában is hatalmas változáson kell átesnie néhány óra leforgása alatt; gyakorlatilag 10-12 szeresére kell tágulnia ahhoz, hogy a kisbaba megszülethessen.
Ha a szülés ideje nagyon elhúzódik, vagy épp ellenkezőleg nagyon gyors, vagy ha ikerszülésről, esetleg vákumos, vagy fogóval történő megsegítésre is sor kerül, illetve, ha a baba mérete túl nagy (4000 gramm feletti) az további extra terhet ró a gát területére és még inkább növeli az inkontinencia kialakulásának kockázatát. 

Statisztikák szerint, minden második nő szenved kisebb-nagyobb mértékben a szülés utáni akaratlan vizeletvesztés problémátjától. A hüvelyi szülésen átesett nőknél pedig 50 %-kal nagyobb a kialakulás esélye, mint azoknál a nőknél akik császármetszéssel szültek.De utána elmúlik?


Azt feltételezhetnénk, hogy a szülést követően az inkontinenciához vezető körülmények egy csapásra megszűnnek és már azzal is a regeneráció útjára lépünk, hogy a kisbabákat nem a méhünkben, hanem a karunkban tartjuk. Sajnos ez sem feltétlenül igaz. 

A gyermekágyi időszak során a méh bár fokozatosan visszaalakul a várandósság előtti méretére és helyzetébe, és a hormonális változások is előbb utóbb elérik az új egyensúlyi helyzetet, viszont a hatalmas táguláson átesett izmok kevésbé tartanak és csak lassan regenerálódnak. 

Nagyon fontos lesz az is, hogy a kisbabádat milyen pozícióban, milyen testtartásban fogod szoptatni. Célszerű e témában is kérni szaktanácsadó segítségét, mert bizony a szoptatás sem magától értetődően könnyen működő dolog, ráadásul egy rossz testtartás nagyon komoly izomfájdalmat okozhat a hátban, derékban, amellett hogy a hasűri nyomást is akaratlanul, de továbbra is fenntartjuk vele.  

Ha a várandósság és a szülés során kialakult egy vizeletvesztési probléma, semmiképp nem javaslom, hogy arra várj, hogy ez majd magától megszűnik. Mindenképp fontos, hogy gátizom erősítő gyakorlatokat végezz, hogy minél előbb visszaszerezd a kontrollt és megszüntesd a problémát.


A legjobb a prevenció


Persze egy kialakult probléma megoldásánál mindig jobb a megelőzés, ami egy gyermekágyi időszaknál talán még inkább igaz, mint minden más helyzetben az életünkben. Már csak azért is, mert a szülést követően már nem csak magadra kell hogy fókuszál, az elsődleges prioritásod a kisbabádról való szeretetteljes gondoskodás és teendők ellátása lesz.


Ráadásul olyan sokminden fog történni a szülést követő időszakban, amire - bármennyit is olvasol vagy hallgatod mások történeteit -  maradéktalanul nem fogsz tudni felkészülni.
Érthető, hiszen e változásokra elsősorban nem felkészülnünk kell, hanem átélni, megélnünk őket.
Az egy nagyon enyhe kifejezés, hogy az életed addigi rutinja teljesen megszűnik és minden a feje tetejére áll. Akár az első, akár a sokadik várandósságra is készülsz, amikor megszületik a babád, egy hihetetlenül egy érzékeny, egyszerre csodálatos és kihívásokkal teli, új állapotban leszel. Mindeközben tovább száguld veled a hormonális hullámvasút. 

Sokszor nagyon nehéz és érzékeny témák is bekapcsolódhatnak a szülés után, olyanok is, amikre általában kevésbé számít az ember. Nekem például egy nagyon ritka, de nagyon komoly fájdalommal járó problémám volt a szoptatás alatt (úgynevezett érgörcs), de nagyon sok nő éli át a szülés utáni depresszió nehézségeit is. Ezek amellett hogy fizikai kihívásokkal is járnak, érzelmileg is nagyon megterhelő és kezelést, odafigyelést igénylő állapotok. Semmi szükségünk arra,  ha esetleg ilyen nehézségeink is adódnának, hogy még a gátizmaink is sorban álljanak a figyelmünkért.Mit tehetsz a könnyebb szülésért és gyermekágyi időszakért?


Arra ugyan nem tudsz előre felkészülni, hogy máshogyan fogsz aludni a kisbabád érkezést követően. De arra igen, hogy a kismedencei területen az izmaid erősebbek legyenek és jobban bírják a várandósság és a szülés során őket érő terhelést. A szülés előtti gátizom erősítés legalább olyan fontos, mint a szülés alatti támogató légzés alkalmazása. Edzett záróizommal, rugalmasabb szalagokkal nem csak a szülés könnyíthető meg, de  az inkontinencia problémák is megelőzhetők.
Ha a szülés lefolyása miatt mégis sérülne ez a terület - és kialakulna az inkontinencia -, az edzett izmok regenerálása sokkal egyszerűbb és gyorsabb folyamat lesz a gyermekágyi időszak alatt.

Általánosságban is fontos, hogy a gyermekágyas időszak során kimondottan nagy hangsúlyt fektessünk a hasi szerveket érő függőleges erőhatásokra. Tehát semmiképp ne kezdjünk bele rázkódással járó sportok gyakorlásába a szülést követő rövid időn belül, akkor se ha korábban ilyesmit űztünk. A gyermekágyas időszak alatt nagyon fontos hogy a testünknek adjunk időt a regenrációra. Nem csak a méhünknek, de a szétnyílt hasizmunknak is kell idő, hogy újra komolyabb terhelésnek is ki tudjuk tenni őket.
A helyes testtartásra viszont nagy hangsúlyt kell fektetnünk a szoptatások és kisbabánk hordozása során is. Ez azért nagyon fontos, mert a méh, a hólyag tartószalagjai csak mérsékelten rugalmasak és könnyen megnyúlhatnak, ami akaratlan vizelet vesztéssel, szervi süllyedéssel járhat.

Kérlek szépen, vedd komolyan ezt és tegyél meg magadért mindent amit csak lehet.


Hogyan támogathat téged ebben az Aviva Módszer?


Ha az  Aviva Módszer 18 alapgyakorlatát már rendszeresen gyakorlod, máris teszel valamit a gátizmaidért, hiszen ezen gyakorlatok között is vannak gátizmokat is erősítő gyakorlatok.
Viszont a várandósság alatt -főleg amikor már viszonylag nagy a pocak - én nem javaslom az Aviva Módszer 18 alapgyakorlatának gyakorlását sem. Ebben az esetben az Aviva Várandós gyakorlatait, és az Aviva GET gyakorlatait javaslom.

Az Aviva Gátizom Erősítő Torna (Aviva GET), gyakorlatainak rendszeres végzésével megerősítheted a medencealapi izmokat, hogy azok sem a várandósság sem a szülés alatt ne veszítsenek a tartó és záró funkciójukból. Továbbá, megelőzheted az alhasi szervi süllyedést a gyakorlatok által.

Ezen egyszerű és hatékony gyakorlatok rendszeres végzése segít megelőzni az akaratlan vizelet- és széklet vesztést, de enyhíti a hüvelyszárazságot, javítva a szexuális élet minőségét növelve a libidót, tehát nem csak szülésre való felkészülés esetén javallott.

Változásokat már 12-14 héten keresztül rendszeres gyakorlás után tapasztalhatsz, melyek hosszú távon javítják életminőséget. 

Az Aviva Gátizomtorna alaptanfolyama könnyen elvégezhető, függetlenül az Aviva Módszer alaptanfolyamtól. Ha szeretnél jelentkezni az Aviva GET tanfolyamra, itt egyszerűen megteheted.


Szerettel várlak! :)


Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:
Gátizom történet I. Egy kis anatómia
Gátizom történet II. Gyengítő szokásaink
Gátizom történet III. A lehetséges következmények

Egészség a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelemre a testi-lelki egyensúlyod támogatásáért- segíts önmagadnak kapcsolódni saját magadhoz.

Csak olyan levelet küldök neked, amit én is szívesen olvasnék.