Gátizom történet III. A lehetséges következmények

2024. febr. 11.

A Gátizom történet korábbi bejegyzéseiben átvettük deréktól lefelé a női és férfi anatómiát, valamint megvizsgáltuk, hogy mik azok a gyengítő szokások és körülmények amik már most, ebben a pillanatban is gyengítik a medencealapi izmainkat. Ez a bejegyzés a sorozat III., egyben befejező része, melyben a teljesség igénye nélkül szeretném bemutatni a folyamatosan gyengülő medencealapi izmok lehetséges következményeit. Ezzel a sorozattal nem az a célom, hogy bárkit is megijesszek, hanem az, hogy egyre több hölgyet és urat ébresszek rá arra, hogy nagyon fontos erre a területre is figyelmet fordítanunk. Rengeteg sztereotípia és tévedés övezi ezt a témakört is, viszont komolyan életminőség romboló hatása lehet annak, ha nem ismerjük fel időben a tüneteket, vagy megvárjuk egy probléma kialakulását. Egyes tünet olyan gyakori, hogy a WHO népbetegségnek nyilvánította. Azaz világszerte több százmillió ember szenved tőle és a számuk egyre nő, tehát nagyon is van miről beszélnünk.

A korábbi bejegyzésben már megtárgyaltuk, hogy miért nagyon fontos a jól működő, karbantartott medencealap, de inkább ismételjük át. 

A jól működő medencealap elasztikus, az izomzat kitartó összehúzódásra és ellazulásra egyaránt képes, megtámasztja és segíti a helyén tartani az alhasi szerveket. Segít a vizelet, széklet megtartásában és akaratlagos kiengedésében, fenntartja a hüvely tónusát, és szüléskor lehetővé teszi a baba előrehaladását.És ha elgyengülnek?

Az évek múlásával azonban ezek az izmok a hormonális változások, a gyengítő szokásaink és edzettég hiányában folyamatosan elgyengülnek.

Ha elkezdődik az izomgyengülés, a kezdetleges sorvadás először nem fog tüneteket okozni, de később a terhelő körülmények szaporodásával fokozatosan veszít az erejéből és attól függően hogy mely területet érinti, változatos problémákkal találhatjuk szembe magunkat. Az enyhétől, egészen a komolyan életminőség romboló hatásúig.


Az egyik legtöbb problémát a húgycső körüli záróizom gyengesége okozza, melynek következtében vizelet visszatartási nehézségek, az az inkontinencia alakulhatnak ki. 
Az inkontinencia népbetegségnek számít, hazánkban a felnőtt lakosság 10%-ka érintett, de ez a szám valószínűleg nem fedi a valóságot, hiszen máig tabunak számít, így sokan nem beszélnek róla még a saját orvosukkal sem.

A vizelet visszatartási nehézségek (inkontinencia) öt típusát különböztetjük meg. A késztetésest (hirtelen, nagyon intenzív vizelési inger jelentkezik, akár naponta 10-15 alkalommal is), a túlfolyásost (akaratlanul, kis mennyiségű vizelet szivárog), a funkcionálist (a beteg valamilyen okból kifolyólag nem képes időben elérni a wc-t) a kevert formát (a fentiek valamilyen kombinációja),  és a leggyakoribbat, az úgynevezett stressz inkontinenciát.

Stressz inkontinencia fennállása esetén köhögésre, tüsszentésre, orrfújásra, futásra, ugrálásra, nevetésre, nehéz súly megemelésekor a vizelet váratlanul elcsöppen vagy akár a teljes hólyag is kiürülhet akarattól függetlenül, amikor a hasi nyomás hirtelen megemelkedik. 
Ilyenkor a  hirtelen megemelkedő hasűri nyomás ellen a meggyengült izmok nem tudnak kellő erővel és gyorsasággal ellenállni, védekezni. 


Hatalmas tévhit, hogy a vizelet inkontinencia csak az idősebb korosztályt érinti. A fiatal és középkorú hölgyeknél a stressz inkontinencia a leggyakrabban előforduló vizelet inkontinencia típus. A várandósságok és szülések során is ez a leggyakrabban kialakuló probléma, ami minden második nőt érint.

A férfiak egy picit szerencsésebb helyzetben vannak, már anatómiailag is, épp ezért náluk a stressz inkontinencia leggyakrabban általában prosztataműtét után alakul ki, amikor a húgycső felső része vagy a húgyhólyagnyak megsérül.A fokozatait tekintve, I-es stádiumról beszélünk ha a fokozott hasűri nyomás esetén fordul elő az akaratlan vizeletcsepegés. II-es stádium esetén kisebb megterhelés esetén (pl. járáskor) is távozik akaratlanul vizelet; III-as stádiumban már nyugalomban is előfordul a vizelet akaratlan elengedése. Súlyos stressz inkontinencia esetén szinte folyamatosan ürül a vizelet.
És ez még csak a jéghegy csúcsa

Hiszen nem csak a húgycső, de a végbél záróizomzata és a környező gátizomzat is gyengülhet, mely a szelek és a széklet visszatartásában okozhat nehézségeket. Eleinte csak a szelek távoznak akaratlanul, majd a híg széklet, végül előfordulhat az is, hogy már a széklet rögöket sem képes megtartani az izomzat.

Hölgyeknél szintén gyakori, a hüvely és a hüvely körüli izmok elgyengülése.

A hüvelynek nem csak nemi szerepe, támasztó funkciója is van. Előről a húgyhólyagot, fent a méhet, hátul pedig a végbelet támasztja meg. Ha ezeknek a szerveknek meggyengülnek a tartó szalagjai és a hüvely is elgyengül, könnyen megereszkedhetnek és süllyedések is kialakulhatnak. 

A problémák itt is széleskörűek. Az egyik gyakori tünet a tág hüvely, mely azon kívül hogy szexuális problémákat okozhat, más kellemetlenségekkel is járhat. Például levegő kerül a hüvelybe fordított testhelyzetű tornagyakorlatok vagy szeretkezés közben, ami zavarba ejtő hang kíséretében távozik onnan. De gyakori az a probléma is, hogy fürdés vagy úszás közben víz kerül a hüvelybe ami aztán távozik onnan. A tág hüvelybe a vízzel, vagy a levegővel könnyebben bejuthatnak a kórokozók is, és akár fertőzések is kialakulhatnak. A tág hüvely a szexualitásban is problémát, gátlásokat, és önértékelési nehézségeket okozhat. A feszesebb hüvely viszont önbizalmat ad a nőnek és mindkét fél számára nagyobb örömforrás lehet.


Ennél egy fokkal komolyabb gond a hólyagsérv (hólyagsüllyedés), amikor a mellső hüvelyfal és az ezen elhelyezkedő húgyhólyag bedomborodik a hüvelybe. Tünetei körébe tartozik a hüvelybemenet előtt jelentkező idegentest érzés, futáskor, lépcsőzésnél egyre erősödő, kismedence felől sugárzó, húzó jellegű fájdalomérzet, deréktáji fájdalom, a megnehezített vizeletürítés és a gyakori vizelési inger, vizeletinkontinencia, valamint a hólyag teltségérzés. 

Végbélsérv (végbél süllyedés) esetén a végbél a hüvely hátsó falát boltosítja be. Ez szintén többféle kellemetlen tünettel jár együtt, például fájdalmas lehet a szeretkezés, teltség és nyomásérzést okoz a hasüregben, nem tud teljesen kiürülni a végbél, és sokan a kidudorodást is csak akkor nem érzékelik ha fekvő pozícióban vannak.

Szintén gyakori állapot a méh különböző fokozatú süllyedései, mely súlyos esetben a méh előre eséséhez, a hüvelyből történő kicsúszásához is vezethet. 

Az alábbi grafika azt illusztrálja ahogyan a méh normális helyzetből a különböző fokozatokba süllyed. 


Az első fokozatnál a méhnyak a vaginába esik.
A második fokozatnál a méhnyak a hüvelybemenetbe ragad, a harmadik fokozatnál a méhnyak már a hüvelyen kívül van.
A negyedik fokozatban a méh a hüvelyen kívül helyezkedik el, amit méh előreesésének is neveznek. 


Az életkorunk is számít

Egy húszas éveiben járó nő viszonylag ritkán szembesül a fenti problémákkal, hiszen ebben az életkorban még teljesen máshogy működik a testünk. Erősek vagyunk, rugalmasak, gyors az anyagcserénk és regenerációnk stb.
35 éves kor felett már csökken a nők kollagéntermelése - ami biztosítja a szervek és szövetek rugalmasságát - és már bizonyos hormonáis változások is elkezdődnek.
40 év körül a legtöbb nő már túl van egy-két várandósságon, vagy épp nagy erőkkel - és különböző hormonterápiák bevetésével - küzd azért, hogy kisbabája szülessen.
45 éves kortól pedig gyakorlatilag elkezdődik a premenopauza és egy év menstruáció nélküli év letelte után a menopazua.

Ezek egytől egyig olyan életszakaszok, melyek hatalmas hormonális változással járnak, és amik sajnos egytől egyig hatnak a kismedenci szervekre, szövetekre.


Mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében?


Azt gondolom sem a vizelet inkontinencia, sem a méh különböző süllyedésés állapotainak életmód romboló hatását nem kell különösebben részleteznünk. Ezek a problémák mentálisan is nagy terhet jelentenek, ráadásul a tabuk miatt sok esetben szégyenérzet is társul hozzá, így az érintettek sokszor nem mernek beszélni sem róla, vagy időben segítséget kérni. 

Fontos hogy tudatosítsuk magunkban: nincs semmi szégyelnivalónk azon, ha valamilyen egészségügyi problémánk alakault ki, viszont a megoldáshoz mi is kellünk. Erre a területre figyelmet kell fordítanunk már a legenyhébb tünetek jelentkezésekor, vagy azt megelőzően is. A legjobb ezeket a problémákat megelőzni, vagy legalábbis amennyire csak lehet, fékezni és lassítani a kialakulásukat. 


Ahhoz viszont az kell, hogy a kismedencei izmokat megerősítsük, és erejüket fenntartsuk. Számot kell vetnünk a szokásainkkal is, és felhagynunk azokkal, amik nem nélkülözhetetlenek, viszont károsak e területre nézve.

A vizelet inkontinencia hölgyeknél és uraknál is jó eséllyel megszüntethető gátizom erősítő gyakorlatokkal, viszont a süllyedéses állapotoknál a torna csak kiegészítő terápia lehet, ezekben az esetekben mindenképp szükséges szakorvossal is felvenni a kapcsolatot hogy a leghatékonyabb terápiát tudja javasolni. Bátran kérjünk segítséget.


Mikor forduljak orvoshoz? 

Véleményem szerint szakemberhez sosem lehet túl korán menni, ha felébred bennünk a gyanu, hiszen maximum informálódunk, és megnyugszunk hogy mégsem áll fenn nálunk egy nem kívánt állapot. Viszont ha az alábbi kérdésekre nyomán több tünetet is jelentkezett már, mindenképp érdemes szakorvos véleményét kikérni.

Általános tünetek
Idegentest érzet a hüvelyben
Rendszeres kismedencei fájdalmak
Rendszeres deréktáji fájdalmak amelyek hátterében nincs mozgásszervi probléma
Egy-egy testhelyzetben, torna vagy úszás közben levegő vagy víz kerül a hüvelybe
Tamponhasználat során fájdalmas felhelyezés
Fehérnemű kellemetlen, ammóniás illata
Gátizomzat, szeméremtest területén érzett fájdalom


Húgyúti tünetek
Önkéntelen vizeletvesztés köhögés, orrfújás, nevetés, felállás közben
Fokozott vizelési inger
Sürgető vizelési inger amit vizeletszivárgás kísér
Nehézségek a vizeletsugár elindításakor, megállításakor
Vizeletürítés után olyan érzés, hogy nem ürült ki megfelelően a hólyag
Rendszeres húgyuti fertőzések


Bélrendszeri tünetek

Nehezen szabályozható, visszatartható a gázok elengedése
Széklet visszatartási nehézségek
Székelés után olyan érzés, hogy nem teljesen ürült ki a bél
Aranyeres panaszok
Akadályozott székletürítés
Végbéltáji feszítő, éles fájdalom


Szexuális panaszok
Fájdalom szeretkezés közben
A korábbihoz képest nehezebb szeuxális izgalom, nehezebb orgazmus
Ok nélküi libidó csökkenés
A partner jelzése arra vonatkozóan, mintha lenne valami a hüvelyben
Behatoláskor olyan érzés, mintha tágabb lenne a hüvely
Szeretkezéskor levegő távozik a hüvelyből


Életmód és Aviva


Ha komolyabb orvosi beavatkozásra nincs szükséged, az Aviva Gátizom Erősítő Torna (Aviva GET) gyakorlatainak rendszeres végzésével megerősítheted a medencealapi izmokat, továbbá, megelőzheted az alhasi szervi süllyedést a gyakorlatok által. 

Ezen egyszerű és hatékony gyakorlatok rendszeres végzése segít megelőzni az akaratlan vizelet- és széklet vesztést, de  enyhíti a hüvelyszárazságot, javítva a szexuális élet minőségét, növeli a libidót. Várandósságra készülő hölgyeknek kimondottan ajánlott a torna elsajátítása, hogy megelőzzük a vizelet szivárgást és az erős izmoknak köszönhetően, könnyebbé tegyük kisbabánk születését. 

Változásokat már 12-14 héten keresztül rendszeres gyakorlás után tapasztalhatsz, amelyek hosszú távon javítják életminőséget. 

Az Aviva Gátizomtorna alaptanfolyama könnyen elvégezhető, függetlenül az Aviva Alaptanfolyamtól. Ha szeretnél jelentkezni az Aviva GET tanfolyamra, itt megteheted.

Szerettel várlak! :)

Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:
Gátizom történet I. Egy kis anatómia
Gátizom történet II. Gyengítő szokásaink

A korábbi bejegyzésben már megtárgyaltuk, hogy miért nagyon fontos a jól működő, karbantartott medencealap, de inkább ismételjük át. 

A jól működő medencealap elasztikus, az izomzat kitartó összehúzódásra és ellazulásra egyaránt képes, megtámasztja és segíti a helyén tartani az alhasi szerveket. Segít a vizelet, széklet megtartásában és akaratlagos kiengedésében, fenntartja a hüvely tónusát, és szüléskor lehetővé teszi a baba előrehaladását.És ha elgyengülnek?

Az évek múlásával azonban ezek az izmok a hormonális változások, a gyengítő szokásaink és edzettég hiányában folyamatosan elgyengülnek.

Ha elkezdődik az izomgyengülés, a kezdetleges sorvadás először nem fog tüneteket okozni, de később a terhelő körülmények szaporodásával fokozatosan veszít az erejéből és attól függően hogy mely területet érinti, változatos problémákkal találhatjuk szembe magunkat. Az enyhétől, egészen a komolyan életminőség romboló hatásúig.


Az egyik legtöbb problémát a húgycső körüli záróizom gyengesége okozza, melynek következtében vizelet visszatartási nehézségek, az az inkontinencia alakulhatnak ki. 
Az inkontinencia népbetegségnek számít, hazánkban a felnőtt lakosság 10%-ka érintett, de ez a szám valószínűleg nem fedi a valóságot, hiszen máig tabunak számít, így sokan nem beszélnek róla még a saját orvosukkal sem.

A vizelet visszatartási nehézségek (inkontinencia) öt típusát különböztetjük meg. A késztetésest (hirtelen, nagyon intenzív vizelési inger jelentkezik, akár naponta 10-15 alkalommal is), a túlfolyásost (akaratlanul, kis mennyiségű vizelet szivárog), a funkcionálist (a beteg valamilyen okból kifolyólag nem képes időben elérni a wc-t) a kevert formát (a fentiek valamilyen kombinációja),  és a leggyakoribbat, az úgynevezett stressz inkontinenciát.

Stressz inkontinencia fennállása esetén köhögésre, tüsszentésre, orrfújásra, futásra, ugrálásra, nevetésre, nehéz súly megemelésekor a vizelet váratlanul elcsöppen vagy akár a teljes hólyag is kiürülhet akarattól függetlenül, amikor a hasi nyomás hirtelen megemelkedik. 
Ilyenkor a  hirtelen megemelkedő hasűri nyomás ellen a meggyengült izmok nem tudnak kellő erővel és gyorsasággal ellenállni, védekezni. 


Hatalmas tévhit, hogy a vizelet inkontinencia csak az idősebb korosztályt érinti. A fiatal és középkorú hölgyeknél a stressz inkontinencia a leggyakrabban előforduló vizelet inkontinencia típus. A várandósságok és szülések során is ez a leggyakrabban kialakuló probléma, ami minden második nőt érint.

A férfiak egy picit szerencsésebb helyzetben vannak, már anatómiailag is, épp ezért náluk a stressz inkontinencia leggyakrabban általában prosztataműtét után alakul ki, amikor a húgycső felső része vagy a húgyhólyagnyak megsérül.A fokozatait tekintve, I-es stádiumról beszélünk ha a fokozott hasűri nyomás esetén fordul elő az akaratlan vizeletcsepegés. II-es stádium esetén kisebb megterhelés esetén (pl. járáskor) is távozik akaratlanul vizelet; III-as stádiumban már nyugalomban is előfordul a vizelet akaratlan elengedése. Súlyos stressz inkontinencia esetén szinte folyamatosan ürül a vizelet.
És ez még csak a jéghegy csúcsa

Hiszen nem csak a húgycső, de a végbél záróizomzata és a környező gátizomzat is gyengülhet, mely a szelek és a széklet visszatartásában okozhat nehézségeket. Eleinte csak a szelek távoznak akaratlanul, majd a híg széklet, végül előfordulhat az is, hogy már a széklet rögöket sem képes megtartani az izomzat.

Hölgyeknél szintén gyakori, a hüvely és a hüvely körüli izmok elgyengülése.

A hüvelynek nem csak nemi szerepe, támasztó funkciója is van. Előről a húgyhólyagot, fent a méhet, hátul pedig a végbelet támasztja meg. Ha ezeknek a szerveknek meggyengülnek a tartó szalagjai és a hüvely is elgyengül, könnyen megereszkedhetnek és süllyedések is kialakulhatnak. 

A problémák itt is széleskörűek. Az egyik gyakori tünet a tág hüvely, mely azon kívül hogy szexuális problémákat okozhat, más kellemetlenségekkel is járhat. Például levegő kerül a hüvelybe fordított testhelyzetű tornagyakorlatok vagy szeretkezés közben, ami zavarba ejtő hang kíséretében távozik onnan. De gyakori az a probléma is, hogy fürdés vagy úszás közben víz kerül a hüvelybe ami aztán távozik onnan. A tág hüvelybe a vízzel, vagy a levegővel könnyebben bejuthatnak a kórokozók is, és akár fertőzések is kialakulhatnak. A tág hüvely a szexualitásban is problémát, gátlásokat, és önértékelési nehézségeket okozhat. A feszesebb hüvely viszont önbizalmat ad a nőnek és mindkét fél számára nagyobb örömforrás lehet.


Ennél egy fokkal komolyabb gond a hólyagsérv (hólyagsüllyedés), amikor a mellső hüvelyfal és az ezen elhelyezkedő húgyhólyag bedomborodik a hüvelybe. Tünetei körébe tartozik a hüvelybemenet előtt jelentkező idegentest érzés, futáskor, lépcsőzésnél egyre erősödő, kismedence felől sugárzó, húzó jellegű fájdalomérzet, deréktáji fájdalom, a megnehezített vizeletürítés és a gyakori vizelési inger, vizeletinkontinencia, valamint a hólyag teltségérzés. 

Végbélsérv (végbél süllyedés) esetén a végbél a hüvely hátsó falát boltosítja be. Ez szintén többféle kellemetlen tünettel jár együtt, például fájdalmas lehet a szeretkezés, teltség és nyomásérzést okoz a hasüregben, nem tud teljesen kiürülni a végbél, és sokan a kidudorodást is csak akkor nem érzékelik ha fekvő pozícióban vannak.

Szintén gyakori állapot a méh különböző fokozatú süllyedései, mely súlyos esetben a méh előre eséséhez, a hüvelyből történő kicsúszásához is vezethet. 

Az alábbi grafika azt illusztrálja ahogyan a méh normális helyzetből a különböző fokozatokba süllyed. 


Az első fokozatnál a méhnyak a vaginába esik.
A második fokozatnál a méhnyak a hüvelybemenetbe ragad, a harmadik fokozatnál a méhnyak már a hüvelyen kívül van.
A negyedik fokozatban a méh a hüvelyen kívül helyezkedik el, amit méh előreesésének is neveznek. 


Az életkorunk is számít

Egy húszas éveiben járó nő viszonylag ritkán szembesül a fenti problémákkal, hiszen ebben az életkorban még teljesen máshogy működik a testünk. Erősek vagyunk, rugalmasak, gyors az anyagcserénk és regenerációnk stb.
35 éves kor felett már csökken a nők kollagéntermelése - ami biztosítja a szervek és szövetek rugalmasságát - és már bizonyos hormonáis változások is elkezdődnek.
40 év körül a legtöbb nő már túl van egy-két várandósságon, vagy épp nagy erőkkel - és különböző hormonterápiák bevetésével - küzd azért, hogy kisbabája szülessen.
45 éves kortól pedig gyakorlatilag elkezdődik a premenopauza és egy év menstruáció nélküli év letelte után a menopazua.

Ezek egytől egyig olyan életszakaszok, melyek hatalmas hormonális változással járnak, és amik sajnos egytől egyig hatnak a kismedenci szervekre, szövetekre.


Mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében?


Azt gondolom sem a vizelet inkontinencia, sem a méh különböző süllyedésés állapotainak életmód romboló hatását nem kell különösebben részleteznünk. Ezek a problémák mentálisan is nagy terhet jelentenek, ráadásul a tabuk miatt sok esetben szégyenérzet is társul hozzá, így az érintettek sokszor nem mernek beszélni sem róla, vagy időben segítséget kérni. 

Fontos hogy tudatosítsuk magunkban: nincs semmi szégyelnivalónk azon, ha valamilyen egészségügyi problémánk alakault ki, viszont a megoldáshoz mi is kellünk. Erre a területre figyelmet kell fordítanunk már a legenyhébb tünetek jelentkezésekor, vagy azt megelőzően is. A legjobb ezeket a problémákat megelőzni, vagy legalábbis amennyire csak lehet, fékezni és lassítani a kialakulásukat. 


Ahhoz viszont az kell, hogy a kismedencei izmokat megerősítsük, és erejüket fenntartsuk. Számot kell vetnünk a szokásainkkal is, és felhagynunk azokkal, amik nem nélkülözhetetlenek, viszont károsak e területre nézve.

A vizelet inkontinencia hölgyeknél és uraknál is jó eséllyel megszüntethető gátizom erősítő gyakorlatokkal, viszont a süllyedéses állapotoknál a torna csak kiegészítő terápia lehet, ezekben az esetekben mindenképp szükséges szakorvossal is felvenni a kapcsolatot hogy a leghatékonyabb terápiát tudja javasolni. Bátran kérjünk segítséget.


Mikor forduljak orvoshoz? 

Véleményem szerint szakemberhez sosem lehet túl korán menni, ha felébred bennünk a gyanu, hiszen maximum informálódunk, és megnyugszunk hogy mégsem áll fenn nálunk egy nem kívánt állapot. Viszont ha az alábbi kérdésekre nyomán több tünetet is jelentkezett már, mindenképp érdemes szakorvos véleményét kikérni.

Általános tünetek
Idegentest érzet a hüvelyben
Rendszeres kismedencei fájdalmak
Rendszeres deréktáji fájdalmak amelyek hátterében nincs mozgásszervi probléma
Egy-egy testhelyzetben, torna vagy úszás közben levegő vagy víz kerül a hüvelybe
Tamponhasználat során fájdalmas felhelyezés
Fehérnemű kellemetlen, ammóniás illata
Gátizomzat, szeméremtest területén érzett fájdalom


Húgyúti tünetek
Önkéntelen vizeletvesztés köhögés, orrfújás, nevetés, felállás közben
Fokozott vizelési inger
Sürgető vizelési inger amit vizeletszivárgás kísér
Nehézségek a vizeletsugár elindításakor, megállításakor
Vizeletürítés után olyan érzés, hogy nem ürült ki megfelelően a hólyag
Rendszeres húgyuti fertőzések


Bélrendszeri tünetek

Nehezen szabályozható, visszatartható a gázok elengedése
Széklet visszatartási nehézségek
Székelés után olyan érzés, hogy nem teljesen ürült ki a bél
Aranyeres panaszok
Akadályozott székletürítés
Végbéltáji feszítő, éles fájdalom


Szexuális panaszok
Fájdalom szeretkezés közben
A korábbihoz képest nehezebb szeuxális izgalom, nehezebb orgazmus
Ok nélküi libidó csökkenés
A partner jelzése arra vonatkozóan, mintha lenne valami a hüvelyben
Behatoláskor olyan érzés, mintha tágabb lenne a hüvely
Szeretkezéskor levegő távozik a hüvelyből


Életmód és Aviva


Ha komolyabb orvosi beavatkozásra nincs szükséged, az Aviva Gátizom Erősítő Torna (Aviva GET) gyakorlatainak rendszeres végzésével megerősítheted a medencealapi izmokat, továbbá, megelőzheted az alhasi szervi süllyedést a gyakorlatok által. 

Ezen egyszerű és hatékony gyakorlatok rendszeres végzése segít megelőzni az akaratlan vizelet- és széklet vesztést, de  enyhíti a hüvelyszárazságot, javítva a szexuális élet minőségét, növeli a libidót. Várandósságra készülő hölgyeknek kimondottan ajánlott a torna elsajátítása, hogy megelőzzük a vizelet szivárgást és az erős izmoknak köszönhetően, könnyebbé tegyük kisbabánk születését. 

Változásokat már 12-14 héten keresztül rendszeres gyakorlás után tapasztalhatsz, amelyek hosszú távon javítják életminőséget. 

Az Aviva Gátizomtorna alaptanfolyama könnyen elvégezhető, függetlenül az Aviva Alaptanfolyamtól. Ha szeretnél jelentkezni az Aviva GET tanfolyamra, itt megteheted.

Szerettel várlak! :)

Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:
Gátizom történet I. Egy kis anatómia
Gátizom történet II. Gyengítő szokásaink

A korábbi bejegyzésben már megtárgyaltuk, hogy miért nagyon fontos a jól működő, karbantartott medencealap, de inkább ismételjük át. 

A jól működő medencealap elasztikus, az izomzat kitartó összehúzódásra és ellazulásra egyaránt képes, megtámasztja és segíti a helyén tartani az alhasi szerveket. Segít a vizelet, széklet megtartásában és akaratlagos kiengedésében, fenntartja a hüvely tónusát, és szüléskor lehetővé teszi a baba előrehaladását.És ha elgyengülnek?

Az évek múlásával azonban ezek az izmok a hormonális változások, a gyengítő szokásaink és edzettég hiányában folyamatosan elgyengülnek.

Ha elkezdődik az izomgyengülés, a kezdetleges sorvadás először nem fog tüneteket okozni, de később a terhelő körülmények szaporodásával fokozatosan veszít az erejéből és attól függően hogy mely területet érinti, változatos problémákkal találhatjuk szembe magunkat. Az enyhétől, egészen a komolyan életminőség romboló hatásúig.


Az egyik legtöbb problémát a húgycső körüli záróizom gyengesége okozza, melynek következtében vizelet visszatartási nehézségek, az az inkontinencia alakulhatnak ki. 
Az inkontinencia népbetegségnek számít, hazánkban a felnőtt lakosság 10%-ka érintett, de ez a szám valószínűleg nem fedi a valóságot, hiszen máig tabunak számít, így sokan nem beszélnek róla még a saját orvosukkal sem.

A vizelet visszatartási nehézségek (inkontinencia) öt típusát különböztetjük meg. A késztetésest (hirtelen, nagyon intenzív vizelési inger jelentkezik, akár naponta 10-15 alkalommal is), a túlfolyásost (akaratlanul, kis mennyiségű vizelet szivárog), a funkcionálist (a beteg valamilyen okból kifolyólag nem képes időben elérni a wc-t) a kevert formát (a fentiek valamilyen kombinációja),  és a leggyakoribbat, az úgynevezett stressz inkontinenciát.

Stressz inkontinencia fennállása esetén köhögésre, tüsszentésre, orrfújásra, futásra, ugrálásra, nevetésre, nehéz súly megemelésekor a vizelet váratlanul elcsöppen vagy akár a teljes hólyag is kiürülhet akarattól függetlenül, amikor a hasi nyomás hirtelen megemelkedik. 
Ilyenkor a  hirtelen megemelkedő hasűri nyomás ellen a meggyengült izmok nem tudnak kellő erővel és gyorsasággal ellenállni, védekezni. 


Hatalmas tévhit, hogy a vizelet inkontinencia csak az idősebb korosztályt érinti. A fiatal és középkorú hölgyeknél a stressz inkontinencia a leggyakrabban előforduló vizelet inkontinencia típus. A várandósságok és szülések során is ez a leggyakrabban kialakuló probléma, ami minden második nőt érint.

A férfiak egy picit szerencsésebb helyzetben vannak, már anatómiailag is, épp ezért náluk a stressz inkontinencia leggyakrabban általában prosztataműtét után alakul ki, amikor a húgycső felső része vagy a húgyhólyagnyak megsérül.A fokozatait tekintve, I-es stádiumról beszélünk ha a fokozott hasűri nyomás esetén fordul elő az akaratlan vizeletcsepegés. II-es stádium esetén kisebb megterhelés esetén (pl. járáskor) is távozik akaratlanul vizelet; III-as stádiumban már nyugalomban is előfordul a vizelet akaratlan elengedése. Súlyos stressz inkontinencia esetén szinte folyamatosan ürül a vizelet.
És ez még csak a jéghegy csúcsa

Hiszen nem csak a húgycső, de a végbél záróizomzata és a környező gátizomzat is gyengülhet, mely a szelek és a széklet visszatartásában okozhat nehézségeket. Eleinte csak a szelek távoznak akaratlanul, majd a híg széklet, végül előfordulhat az is, hogy már a széklet rögöket sem képes megtartani az izomzat.

Hölgyeknél szintén gyakori, a hüvely és a hüvely körüli izmok elgyengülése.

A hüvelynek nem csak nemi szerepe, támasztó funkciója is van. Előről a húgyhólyagot, fent a méhet, hátul pedig a végbelet támasztja meg. Ha ezeknek a szerveknek meggyengülnek a tartó szalagjai és a hüvely is elgyengül, könnyen megereszkedhetnek és süllyedések is kialakulhatnak. 

A problémák itt is széleskörűek. Az egyik gyakori tünet a tág hüvely, mely azon kívül hogy szexuális problémákat okozhat, más kellemetlenségekkel is járhat. Például levegő kerül a hüvelybe fordított testhelyzetű tornagyakorlatok vagy szeretkezés közben, ami zavarba ejtő hang kíséretében távozik onnan. De gyakori az a probléma is, hogy fürdés vagy úszás közben víz kerül a hüvelybe ami aztán távozik onnan. A tág hüvelybe a vízzel, vagy a levegővel könnyebben bejuthatnak a kórokozók is, és akár fertőzések is kialakulhatnak. A tág hüvely a szexualitásban is problémát, gátlásokat, és önértékelési nehézségeket okozhat. A feszesebb hüvely viszont önbizalmat ad a nőnek és mindkét fél számára nagyobb örömforrás lehet.


Ennél egy fokkal komolyabb gond a hólyagsérv (hólyagsüllyedés), amikor a mellső hüvelyfal és az ezen elhelyezkedő húgyhólyag bedomborodik a hüvelybe. Tünetei körébe tartozik a hüvelybemenet előtt jelentkező idegentest érzés, futáskor, lépcsőzésnél egyre erősödő, kismedence felől sugárzó, húzó jellegű fájdalomérzet, deréktáji fájdalom, a megnehezített vizeletürítés és a gyakori vizelési inger, vizeletinkontinencia, valamint a hólyag teltségérzés. 

Végbélsérv (végbél süllyedés) esetén a végbél a hüvely hátsó falát boltosítja be. Ez szintén többféle kellemetlen tünettel jár együtt, például fájdalmas lehet a szeretkezés, teltség és nyomásérzést okoz a hasüregben, nem tud teljesen kiürülni a végbél, és sokan a kidudorodást is csak akkor nem érzékelik ha fekvő pozícióban vannak.

Szintén gyakori állapot a méh különböző fokozatú süllyedései, mely súlyos esetben a méh előre eséséhez, a hüvelyből történő kicsúszásához is vezethet. 

Az alábbi grafika azt illusztrálja ahogyan a méh normális helyzetből a különböző fokozatokba süllyed. 


Az első fokozatnál a méhnyak a vaginába esik.
A második fokozatnál a méhnyak a hüvelybemenetbe ragad, a harmadik fokozatnál a méhnyak már a hüvelyen kívül van.
A negyedik fokozatban a méh a hüvelyen kívül helyezkedik el, amit méh előreesésének is neveznek. 


Az életkorunk is számít

Egy húszas éveiben járó nő viszonylag ritkán szembesül a fenti problémákkal, hiszen ebben az életkorban még teljesen máshogy működik a testünk. Erősek vagyunk, rugalmasak, gyors az anyagcserénk és regenerációnk stb.
35 éves kor felett már csökken a nők kollagéntermelése - ami biztosítja a szervek és szövetek rugalmasságát - és már bizonyos hormonáis változások is elkezdődnek.
40 év körül a legtöbb nő már túl van egy-két várandósságon, vagy épp nagy erőkkel - és különböző hormonterápiák bevetésével - küzd azért, hogy kisbabája szülessen.
45 éves kortól pedig gyakorlatilag elkezdődik a premenopauza és egy év menstruáció nélküli év letelte után a menopazua.

Ezek egytől egyig olyan életszakaszok, melyek hatalmas hormonális változással járnak, és amik sajnos egytől egyig hatnak a kismedenci szervekre, szövetekre.


Mit tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében?


Azt gondolom sem a vizelet inkontinencia, sem a méh különböző süllyedésés állapotainak életmód romboló hatását nem kell különösebben részleteznünk. Ezek a problémák mentálisan is nagy terhet jelentenek, ráadásul a tabuk miatt sok esetben szégyenérzet is társul hozzá, így az érintettek sokszor nem mernek beszélni sem róla, vagy időben segítséget kérni. 

Fontos hogy tudatosítsuk magunkban: nincs semmi szégyelnivalónk azon, ha valamilyen egészségügyi problémánk alakault ki, viszont a megoldáshoz mi is kellünk. Erre a területre figyelmet kell fordítanunk már a legenyhébb tünetek jelentkezésekor, vagy azt megelőzően is. A legjobb ezeket a problémákat megelőzni, vagy legalábbis amennyire csak lehet, fékezni és lassítani a kialakulásukat. 


Ahhoz viszont az kell, hogy a kismedencei izmokat megerősítsük, és erejüket fenntartsuk. Számot kell vetnünk a szokásainkkal is, és felhagynunk azokkal, amik nem nélkülözhetetlenek, viszont károsak e területre nézve.

A vizelet inkontinencia hölgyeknél és uraknál is jó eséllyel megszüntethető gátizom erősítő gyakorlatokkal, viszont a süllyedéses állapotoknál a torna csak kiegészítő terápia lehet, ezekben az esetekben mindenképp szükséges szakorvossal is felvenni a kapcsolatot hogy a leghatékonyabb terápiát tudja javasolni. Bátran kérjünk segítséget.


Mikor forduljak orvoshoz? 

Véleményem szerint szakemberhez sosem lehet túl korán menni, ha felébred bennünk a gyanu, hiszen maximum informálódunk, és megnyugszunk hogy mégsem áll fenn nálunk egy nem kívánt állapot. Viszont ha az alábbi kérdésekre nyomán több tünetet is jelentkezett már, mindenképp érdemes szakorvos véleményét kikérni.

Általános tünetek
Idegentest érzet a hüvelyben
Rendszeres kismedencei fájdalmak
Rendszeres deréktáji fájdalmak amelyek hátterében nincs mozgásszervi probléma
Egy-egy testhelyzetben, torna vagy úszás közben levegő vagy víz kerül a hüvelybe
Tamponhasználat során fájdalmas felhelyezés
Fehérnemű kellemetlen, ammóniás illata
Gátizomzat, szeméremtest területén érzett fájdalom


Húgyúti tünetek
Önkéntelen vizeletvesztés köhögés, orrfújás, nevetés, felállás közben
Fokozott vizelési inger
Sürgető vizelési inger amit vizeletszivárgás kísér
Nehézségek a vizeletsugár elindításakor, megállításakor
Vizeletürítés után olyan érzés, hogy nem ürült ki megfelelően a hólyag
Rendszeres húgyuti fertőzések


Bélrendszeri tünetek

Nehezen szabályozható, visszatartható a gázok elengedése
Széklet visszatartási nehézségek
Székelés után olyan érzés, hogy nem teljesen ürült ki a bél
Aranyeres panaszok
Akadályozott székletürítés
Végbéltáji feszítő, éles fájdalom


Szexuális panaszok
Fájdalom szeretkezés közben
A korábbihoz képest nehezebb szeuxális izgalom, nehezebb orgazmus
Ok nélküi libidó csökkenés
A partner jelzése arra vonatkozóan, mintha lenne valami a hüvelyben
Behatoláskor olyan érzés, mintha tágabb lenne a hüvely
Szeretkezéskor levegő távozik a hüvelyből


Életmód és Aviva


Ha komolyabb orvosi beavatkozásra nincs szükséged, az Aviva Gátizom Erősítő Torna (Aviva GET) gyakorlatainak rendszeres végzésével megerősítheted a medencealapi izmokat, továbbá, megelőzheted az alhasi szervi süllyedést a gyakorlatok által. 

Ezen egyszerű és hatékony gyakorlatok rendszeres végzése segít megelőzni az akaratlan vizelet- és széklet vesztést, de  enyhíti a hüvelyszárazságot, javítva a szexuális élet minőségét, növeli a libidót. Várandósságra készülő hölgyeknek kimondottan ajánlott a torna elsajátítása, hogy megelőzzük a vizelet szivárgást és az erős izmoknak köszönhetően, könnyebbé tegyük kisbabánk születését. 

Változásokat már 12-14 héten keresztül rendszeres gyakorlás után tapasztalhatsz, amelyek hosszú távon javítják életminőséget. 

Az Aviva Gátizomtorna alaptanfolyama könnyen elvégezhető, függetlenül az Aviva Alaptanfolyamtól. Ha szeretnél jelentkezni az Aviva GET tanfolyamra, itt megteheted.

Szerettel várlak! :)

Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:
Gátizom történet I. Egy kis anatómia
Gátizom történet II. Gyengítő szokásaink

Egészség a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelemre a testi-lelki egyensúlyod támogatásáért- segíts önmagadnak kapcsolódni saját magadhoz.

Csak olyan levelet küldök neked, amit én is szívesen olvasnék.