Amikor valami nem működik jól a ciklusban

2023. szept. 25.

Az előző blogbejegyzésben olvashattál a menstruációról, és arról, hogy hogy hogyan zajlik egy tökéletes ciklus körforgása. Sokan azonban nem mondhatjuk ezt el magukról, mert számos okból kifolyólag sérülhet ez a nagyon érzékeny folyamat, ráadásul a legtöbbször a tudtunk kívül.

Persze előbb vagy utóbb azért mégis kiderül. Vagy azért, mert elmarad a várva várt fogantatás és ezt kutatja nőgyógyászunk, vagy azért, mert olyan  tüneteink vannak, például inzulinrezisztencia (IR), vagy policisztás ovárium (PCO) miatt, amit az endokrinológusunk fedez fel.  

A teljesség igénye nélkül, nézzünk néhány példát arra amikor a tökéletes körforgásba valami hiba csúszik.

FSH emelkedett értéke


Egy egészséges ciklusban az FSH értéke (agyalapi mirigy tüszőstimuláló hormonja)  a tüszőrepedés után lecsökken. Ha mégis emelkedett marad az értéke, akkor ez utalhat arra, hogy a petefészek nem tud megfelelően működni. E mögött állhat a korai petefészek-kimerülés, vagy akár a menopauza  is, mint ok. Valójában nem az FSH magasabb szintje gátolja a teherbeesést, hanem ez az egyik következménye annak, hogy a petefészek nem működik megfelelően és ezért nem csökken le az FSH.
Fontos azt megjegyezni, hogy a hormonszintek és azok változásai, mindig egymáshoz viszonyítva adnak információt és csak hozzáértő szakorvos számára. Tudom, hogy nagy a kísértés, hogy amint megérkezik a laborerdményünk a postaládánkba, azonnal megpróbáljuk azt mi magunk a Google segítségével értelmezni, de próbáljuk meg leküzdeni ezt az érzést, mert ha engedünk neki, előfordulhat, hogy csak felesleges pánikrohamot és egy adag stresszhormont (kortizol) szabadítunk magunkra. 

LH emelkedett értéke:


A korábbiakban megtárgyaltuk, hogy a luteinizáló hormon a tüszőrepedésért, tehát az ovulációért felel, és miután ez megtörténik, a szintje hamar lecsökken. Ha azonban emelkedett marad az értéke, az azt jelenti, hogy nem tudott a tüsző megrepedni, például policisztás ovárium szindróma (PCO) esetén, vagy más okból kifolyólag. Ilyenkor a ciklus 21. napján (feltételezve, hogy a teljes ciklus 28 napos) az LH értéke mellett a progeszteron szintben nem következik be változás, azaz nem emelkedik, hiszen a sárgatest nem alakult ki, vagy nem progeszteront termelt.  Itt is fontos megjegyezni, hogy a laboreredmény értelmezését bízzuk szakorvosunkra!

Alacsony progeszteron szint


Életkorból kifolyólag szerepet játszhat ebben az öregedési folyamat, hiszen a kor előrehaladtával minden hormonális működés csökkenni kezd a testünkben.
Ha azonban nem a  változókorról van szó, akkor okozhatja táplálkozási zavar, vitamin és ásványianyag hiány, (szelén, cink, magnézium hiány), de gyakran a mellékvese kifáradása és az ahhoz kapcsolódó pajzsmirigy alulműködés is. Akkor is kevesebb lesz a progeszteron, ha nem volt elegendő az LH hormon és nem repedt meg a tüsző, vagy ha meg is repedt, a sárgatest nem termelt elegendő mennyiséget. Ez utóbbi eset fordul elő akkor, ha a mellékvese kifáradás van jelen. 

Mivel a szervezetünk alapvetően úgy működik, hogy az elsődleges szempontja az, hogy minket, mint „gazdatest” életben és a lehető legegészségesebben tartson, bármennyire is vágyunk a  fogantatásra, a fajfenntartás háttérbe szorul.
Általában azt mindenki tudja, hogy vészhelyzetben (“üss vagy fuss”) a mellékvese adrenalint bocsát ki. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy  a másik stresszhormon a kortizol, amit a mellékvese  krónikus (visszatérő, állandó) stresszor hatására bocsát ki.

 Ha állandó stresszben élünk (vigyázat, a sok “kis pici” is összeadódik)  a mellékvese rákényszerül, hogy folyamatosan kortizolt termeljen, aminek a hatására előbb utóbb kifárad. Mivel a  mellékvese nem regenerálódó szerv, azaz, ha „fogytán van a készlete” bármennyire is szeretne, nem tud többet előállítani. A test ilyenkor is kompenzál, és megpróbál a mellékvesének segíteni.  Az fog történni, hogy mellékvese egyszerűen  ellop egy keveset mástól, amiből még képes kortizolt előállítani.
Sajnos a sárgatest fog áldozatául esni, azaz még ha volt is ovuláció, a tüszőrepedést követően a sárgatestből nem progeszteron lesz, hanem kortizol.  Azaz a mellékvese ellopja a progeszteront, aminek a következménye az  lesz, hogy kevés lesz a progeszteron, ebből kifolyólag  relatív magas lesz az ösztrogén. (Az ösztrogén magas arányát a progeszteronhoz képes hívják relatív ösztrogén dominanciának). Ebből pedig ugye az következik, hogy nem tud létrejönni egy várandósság, mert ahhoz nélkülözhetetlen a progeszteron megfelelő szintje.
Intő jel lehet erre, ha az egyébként 28-30 nap körüli ciklus hirtelen 24-25 napra rövidül.


Anovulációs ciklus


Anovulációs ciklusnak azt nevezzük, ha elmarad a peteérés a ciklus során.  Fontos megjegyezni, hogy ez egészséges szervezetben is időnként előfordulhat (pl egyetemistáknál vizsgaidőszakban, vagy nagyobb stressz miatt) illetve a kor előrehaladtával is változik a ciklus, már nem minden hónapban érik meg tökéletesen a pete. 

A peteérés egy nagyon érzékeny folyamat.  Ha rossz az emésztés, ha a pajzsmirigy nincs rendben, ha az inzulinnal gond van, ha a prolaktin nem jó, ha a testsúly nem optimális (túl magas vagy túl alacsony),ha  kórosan alacsony a testzsír (pl. élsportolók esetében, vagy, anorexia és bulimia nervosa betegségek esetében, 16-18%-os testzsír százalék  alatt) és így tovább, sajnos az egész folyamat felborulhat. 

Anovulációs ciklust eredményezhet a policisztás ovárium szindróma, ami a hormonok közötti együttműködés zavara, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a krónikus stressz, a változókor előszobája vagy annak túl korai megjelenése. 

Zavart okozhatnak a xenoösztrogének is, melyek a vegyipar termékei. Változatos termékpalettán keresztül (rovarírtók, kozmetikumok, körömlakkok, hajfestékek, aceton, klór származékok, festékek, higítók, ragasztók stb) a szervezetünkbe jutva ösztrogén hatást fejtenek ki, ezért érdemes ezeket amennyire csak lehet, csökkenteni. A xenoösztrogének ugyanúgy működnek, viszont több receptort tudnak aktiválni, így erősebb az ösztrogén hatásuk.

Ha elmarad a peteérés, annak lehetnek “árulkodó” tünetei, ilyen például a hőhullám, éjszakai izzadás, alvászavar, a ciklusban bekövetkezett zavar vagy annak teljes elmaradása. Szárazabbá válhat a hüvely és csökken a libidó. Előfordulhat súlygyarapodás, szőrösödés, hajhullás.  Ingadozóvá válhat a hangulat, sőt szorongás, ingerlékenység, koncentráció zavar is megjelenhet. A menstruáció kimaradása vagy elmaradása pedig egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Ez mindenképp kivizsgálásra szorul, különösen akkor, ha várandósság a cél.  De ha a várandósság nem cél, akkor is fontos utánajárni, mert a felsorolt tünetek egyike sem hiányzik nekünk, ugye? :(

Petefészek kimerülés


Amikor a menstruációs ciklus során a tüszők valamilyen zavar miatt nem tudnak megfelelően érni, az FSH szintje megemelkedik. Ez azért történik, mert az agyalapi mirigy még több tüszőstimuláló hormont (follikulus stimuláló hormon, FSH) választ ki, azért, hogy meg tudjon érni a tüsző.  Emellett, az anti müllerian hormon (AMH) szintje is alacsony. Általában az alacsony AMH érték mellett jellemző a D-vitamin hiány és az alacsony kortizol szint is (mellékvese kifáradás miatt), ezért érdemes lehet ezt is szakorvossal ellenőrizni, és a stresszből lefaragni annyit amennyit csak lehet.

NE ADD FEL!!

Természetesen az idő múlását nem tudja megállítani sem orvos, sem semmilyen módszer, de amíg nem áll be a menopauza, addig a fáradt petefészek támogatható! Aviva tornával, életmódváltással és kiegészítő terápia (pl nagy dózisú Q10 koenzim) néhány hónapnyi alkalmazásával, az AMH érték is mérhetően tud emelkedni! A Q10 koenzim alkalmazása csak abban az esetben javasolt, ha szakorvos megerősíti, hogy nincs semmilyen szív-és érrendszeri komplikáció vagy ellenjavallat.

Vajon van ovulációm?

Az alábbiakban arról olvashatsz, hogy milyen természetes módszerek támogathatnak téged a ciklusod megfigyelésében, és annak megállapításában, hogy vajon volt-e az adott hónapban ovuláció.

 • Hőmérőzés:

  minden reggel ugyanabban az időpontban kell a testhőmérsékletet megmérni és feljegyezni, mert az ovulációkor megemelkedik a testhő. Sajnos ez azonban eléggé bizonytalan, önmagában nem elég erre hagyatkozni, kiegészítésként viszont jó lehet.

 • Méhnyak váladék ellenőrzése:

  ovulációkor a méhnyak váladéka a korábbi sűrű, fehéres váladékból átalakul egy folyékony, áttetsző, nyúlós váladékká, ami hasonló a tojásfehérjéhez, ezt valószínűleg már sokan tapasztaltuk. Azonban léteznek ennél komplexebb módszerek is a ciklus megfigyelésére. Ilyen például, a
  - Billings módszer, mely során is a méhnyak által termelt nyákot kell folyamatosan motorozni, és a megfigyeléseket naponta kell feljegyezni egy táblázatban.
  -Creighton módszer: nyák és más egyéb biológiai jelek megfigyelésén alapuló módszer. Alkalmazható várandósság elérésére vagy a várandósság elkerülésére is. A NaProTechnológia alapja.
  Bővebben https://cikluskovetes.hu/ oldalon olvashatsz ezekről. 


 • Ovulációs, vagy más néven LH Teszt:

  A teszt a vizeletben található luteinizáló hormon szintjének vizsgálatán alapszik. A peteérés előtt 24-36 órával a luteinizáló hormon szintje rövid idő alatt jelentősen megemelkedik, és eléri a maximumát. Ezt a maximumot mutatja ki vizeletbe téve az LH  teszt. Ha ez az „hormon-csúcs” megjelenik, akkor és csakis akkor lesz pozitív a teszt, ezért nagyon fontos, hogy ne csak egy tesztet végezz!  A teszt használatát a peteérés valószínűsíthető ideje előtt már 4-5 nappal előbb  javasolt megkezdeni, és naponta ismételni. A teszt használatáról részletesen az adott teszt gyártója ad útmutatást, de a legtöbbször 5-7 tesztet kell végezni egy ciklus során. 

Az Aviva módszer támogatást nyújthat neked abban, hogy rendezt a hormonális egyensúlytalanságokat, és mindazokat a kellemetlen tüneteket, melyek ebből az egyensúlytalanságból fakadnak, például ciszták, miómák, TSH problémák, PCOS, változókori tünetek, hőhullámok, alvászavarok.

Jótékony hatást fejt ki a ciklusod során végbemenő folyamatokra és segítségedre lesz az egészséges ciklus felépítésében. Peteérést, ovulációt támogat, segítségével javítható az AMH szint, és a progeszteron-ösztrogén egyensúly.

Ugye milyen csodálatos??? Tornázásra fel!!! 😊

A következő blogbejegyzésben, ugyan a teljesség igénye nélkül, de Igaz-Hamis kérdések, állítások segítségével tudsz megbizonyosodni arról, hogy mennyire látod tisztán a menstruációs ciklust, és néhány összefüggést az endokrin rendszerünkkel kapcsolatban.  

Persze előbb vagy utóbb azért mégis kiderül. Vagy azért, mert elmarad a várva várt fogantatás és ezt kutatja nőgyógyászunk, vagy azért, mert olyan  tüneteink vannak, például inzulinrezisztencia (IR), vagy policisztás ovárium (PCO) miatt, amit az endokrinológusunk fedez fel.  

A teljesség igénye nélkül, nézzünk néhány példát arra amikor a tökéletes körforgásba valami hiba csúszik.

FSH emelkedett értéke


Egy egészséges ciklusban az FSH értéke (agyalapi mirigy tüszőstimuláló hormonja)  a tüszőrepedés után lecsökken. Ha mégis emelkedett marad az értéke, akkor ez utalhat arra, hogy a petefészek nem tud megfelelően működni. E mögött állhat a korai petefészek-kimerülés, vagy akár a menopauza  is, mint ok. Valójában nem az FSH magasabb szintje gátolja a teherbeesést, hanem ez az egyik következménye annak, hogy a petefészek nem működik megfelelően és ezért nem csökken le az FSH.
Fontos azt megjegyezni, hogy a hormonszintek és azok változásai, mindig egymáshoz viszonyítva adnak információt és csak hozzáértő szakorvos számára. Tudom, hogy nagy a kísértés, hogy amint megérkezik a laborerdményünk a postaládánkba, azonnal megpróbáljuk azt mi magunk a Google segítségével értelmezni, de próbáljuk meg leküzdeni ezt az érzést, mert ha engedünk neki, előfordulhat, hogy csak felesleges pánikrohamot és egy adag stresszhormont (kortizol) szabadítunk magunkra. 

LH emelkedett értéke:


A korábbiakban megtárgyaltuk, hogy a luteinizáló hormon a tüszőrepedésért, tehát az ovulációért felel, és miután ez megtörténik, a szintje hamar lecsökken. Ha azonban emelkedett marad az értéke, az azt jelenti, hogy nem tudott a tüsző megrepedni, például policisztás ovárium szindróma (PCO) esetén, vagy más okból kifolyólag. Ilyenkor a ciklus 21. napján (feltételezve, hogy a teljes ciklus 28 napos) az LH értéke mellett a progeszteron szintben nem következik be változás, azaz nem emelkedik, hiszen a sárgatest nem alakult ki, vagy nem progeszteront termelt.  Itt is fontos megjegyezni, hogy a laboreredmény értelmezését bízzuk szakorvosunkra!

Alacsony progeszteron szint


Életkorból kifolyólag szerepet játszhat ebben az öregedési folyamat, hiszen a kor előrehaladtával minden hormonális működés csökkenni kezd a testünkben.
Ha azonban nem a  változókorról van szó, akkor okozhatja táplálkozási zavar, vitamin és ásványianyag hiány, (szelén, cink, magnézium hiány), de gyakran a mellékvese kifáradása és az ahhoz kapcsolódó pajzsmirigy alulműködés is. Akkor is kevesebb lesz a progeszteron, ha nem volt elegendő az LH hormon és nem repedt meg a tüsző, vagy ha meg is repedt, a sárgatest nem termelt elegendő mennyiséget. Ez utóbbi eset fordul elő akkor, ha a mellékvese kifáradás van jelen. 

Mivel a szervezetünk alapvetően úgy működik, hogy az elsődleges szempontja az, hogy minket, mint „gazdatest” életben és a lehető legegészségesebben tartson, bármennyire is vágyunk a  fogantatásra, a fajfenntartás háttérbe szorul.
Általában azt mindenki tudja, hogy vészhelyzetben (“üss vagy fuss”) a mellékvese adrenalint bocsát ki. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy  a másik stresszhormon a kortizol, amit a mellékvese  krónikus (visszatérő, állandó) stresszor hatására bocsát ki.

 Ha állandó stresszben élünk (vigyázat, a sok “kis pici” is összeadódik)  a mellékvese rákényszerül, hogy folyamatosan kortizolt termeljen, aminek a hatására előbb utóbb kifárad. Mivel a  mellékvese nem regenerálódó szerv, azaz, ha „fogytán van a készlete” bármennyire is szeretne, nem tud többet előállítani. A test ilyenkor is kompenzál, és megpróbál a mellékvesének segíteni.  Az fog történni, hogy mellékvese egyszerűen  ellop egy keveset mástól, amiből még képes kortizolt előállítani.
Sajnos a sárgatest fog áldozatául esni, azaz még ha volt is ovuláció, a tüszőrepedést követően a sárgatestből nem progeszteron lesz, hanem kortizol.  Azaz a mellékvese ellopja a progeszteront, aminek a következménye az  lesz, hogy kevés lesz a progeszteron, ebből kifolyólag  relatív magas lesz az ösztrogén. (Az ösztrogén magas arányát a progeszteronhoz képes hívják relatív ösztrogén dominanciának). Ebből pedig ugye az következik, hogy nem tud létrejönni egy várandósság, mert ahhoz nélkülözhetetlen a progeszteron megfelelő szintje.
Intő jel lehet erre, ha az egyébként 28-30 nap körüli ciklus hirtelen 24-25 napra rövidül.


Anovulációs ciklus


Anovulációs ciklusnak azt nevezzük, ha elmarad a peteérés a ciklus során.  Fontos megjegyezni, hogy ez egészséges szervezetben is időnként előfordulhat (pl egyetemistáknál vizsgaidőszakban, vagy nagyobb stressz miatt) illetve a kor előrehaladtával is változik a ciklus, már nem minden hónapban érik meg tökéletesen a pete. 

A peteérés egy nagyon érzékeny folyamat.  Ha rossz az emésztés, ha a pajzsmirigy nincs rendben, ha az inzulinnal gond van, ha a prolaktin nem jó, ha a testsúly nem optimális (túl magas vagy túl alacsony),ha  kórosan alacsony a testzsír (pl. élsportolók esetében, vagy, anorexia és bulimia nervosa betegségek esetében, 16-18%-os testzsír százalék  alatt) és így tovább, sajnos az egész folyamat felborulhat. 

Anovulációs ciklust eredményezhet a policisztás ovárium szindróma, ami a hormonok közötti együttműködés zavara, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a krónikus stressz, a változókor előszobája vagy annak túl korai megjelenése. 

Zavart okozhatnak a xenoösztrogének is, melyek a vegyipar termékei. Változatos termékpalettán keresztül (rovarírtók, kozmetikumok, körömlakkok, hajfestékek, aceton, klór származékok, festékek, higítók, ragasztók stb) a szervezetünkbe jutva ösztrogén hatást fejtenek ki, ezért érdemes ezeket amennyire csak lehet, csökkenteni. A xenoösztrogének ugyanúgy működnek, viszont több receptort tudnak aktiválni, így erősebb az ösztrogén hatásuk.

Ha elmarad a peteérés, annak lehetnek “árulkodó” tünetei, ilyen például a hőhullám, éjszakai izzadás, alvászavar, a ciklusban bekövetkezett zavar vagy annak teljes elmaradása. Szárazabbá válhat a hüvely és csökken a libidó. Előfordulhat súlygyarapodás, szőrösödés, hajhullás.  Ingadozóvá válhat a hangulat, sőt szorongás, ingerlékenység, koncentráció zavar is megjelenhet. A menstruáció kimaradása vagy elmaradása pedig egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Ez mindenképp kivizsgálásra szorul, különösen akkor, ha várandósság a cél.  De ha a várandósság nem cél, akkor is fontos utánajárni, mert a felsorolt tünetek egyike sem hiányzik nekünk, ugye? :(

Petefészek kimerülés


Amikor a menstruációs ciklus során a tüszők valamilyen zavar miatt nem tudnak megfelelően érni, az FSH szintje megemelkedik. Ez azért történik, mert az agyalapi mirigy még több tüszőstimuláló hormont (follikulus stimuláló hormon, FSH) választ ki, azért, hogy meg tudjon érni a tüsző.  Emellett, az anti müllerian hormon (AMH) szintje is alacsony. Általában az alacsony AMH érték mellett jellemző a D-vitamin hiány és az alacsony kortizol szint is (mellékvese kifáradás miatt), ezért érdemes lehet ezt is szakorvossal ellenőrizni, és a stresszből lefaragni annyit amennyit csak lehet.

NE ADD FEL!!

Természetesen az idő múlását nem tudja megállítani sem orvos, sem semmilyen módszer, de amíg nem áll be a menopauza, addig a fáradt petefészek támogatható! Aviva tornával, életmódváltással és kiegészítő terápia (pl nagy dózisú Q10 koenzim) néhány hónapnyi alkalmazásával, az AMH érték is mérhetően tud emelkedni! A Q10 koenzim alkalmazása csak abban az esetben javasolt, ha szakorvos megerősíti, hogy nincs semmilyen szív-és érrendszeri komplikáció vagy ellenjavallat.

Vajon van ovulációm?

Az alábbiakban arról olvashatsz, hogy milyen természetes módszerek támogathatnak téged a ciklusod megfigyelésében, és annak megállapításában, hogy vajon volt-e az adott hónapban ovuláció.

 • Hőmérőzés:

  minden reggel ugyanabban az időpontban kell a testhőmérsékletet megmérni és feljegyezni, mert az ovulációkor megemelkedik a testhő. Sajnos ez azonban eléggé bizonytalan, önmagában nem elég erre hagyatkozni, kiegészítésként viszont jó lehet.

 • Méhnyak váladék ellenőrzése:

  ovulációkor a méhnyak váladéka a korábbi sűrű, fehéres váladékból átalakul egy folyékony, áttetsző, nyúlós váladékká, ami hasonló a tojásfehérjéhez, ezt valószínűleg már sokan tapasztaltuk. Azonban léteznek ennél komplexebb módszerek is a ciklus megfigyelésére. Ilyen például, a
  - Billings módszer, mely során is a méhnyak által termelt nyákot kell folyamatosan motorozni, és a megfigyeléseket naponta kell feljegyezni egy táblázatban.
  -Creighton módszer: nyák és más egyéb biológiai jelek megfigyelésén alapuló módszer. Alkalmazható várandósság elérésére vagy a várandósság elkerülésére is. A NaProTechnológia alapja.
  Bővebben https://cikluskovetes.hu/ oldalon olvashatsz ezekről. 


 • Ovulációs, vagy más néven LH Teszt:

  A teszt a vizeletben található luteinizáló hormon szintjének vizsgálatán alapszik. A peteérés előtt 24-36 órával a luteinizáló hormon szintje rövid idő alatt jelentősen megemelkedik, és eléri a maximumát. Ezt a maximumot mutatja ki vizeletbe téve az LH  teszt. Ha ez az „hormon-csúcs” megjelenik, akkor és csakis akkor lesz pozitív a teszt, ezért nagyon fontos, hogy ne csak egy tesztet végezz!  A teszt használatát a peteérés valószínűsíthető ideje előtt már 4-5 nappal előbb  javasolt megkezdeni, és naponta ismételni. A teszt használatáról részletesen az adott teszt gyártója ad útmutatást, de a legtöbbször 5-7 tesztet kell végezni egy ciklus során. 

Az Aviva módszer támogatást nyújthat neked abban, hogy rendezt a hormonális egyensúlytalanságokat, és mindazokat a kellemetlen tüneteket, melyek ebből az egyensúlytalanságból fakadnak, például ciszták, miómák, TSH problémák, PCOS, változókori tünetek, hőhullámok, alvászavarok.

Jótékony hatást fejt ki a ciklusod során végbemenő folyamatokra és segítségedre lesz az egészséges ciklus felépítésében. Peteérést, ovulációt támogat, segítségével javítható az AMH szint, és a progeszteron-ösztrogén egyensúly.

Ugye milyen csodálatos??? Tornázásra fel!!! 😊

A következő blogbejegyzésben, ugyan a teljesség igénye nélkül, de Igaz-Hamis kérdések, állítások segítségével tudsz megbizonyosodni arról, hogy mennyire látod tisztán a menstruációs ciklust, és néhány összefüggést az endokrin rendszerünkkel kapcsolatban.  

Persze előbb vagy utóbb azért mégis kiderül. Vagy azért, mert elmarad a várva várt fogantatás és ezt kutatja nőgyógyászunk, vagy azért, mert olyan  tüneteink vannak, például inzulinrezisztencia (IR), vagy policisztás ovárium (PCO) miatt, amit az endokrinológusunk fedez fel.  

A teljesség igénye nélkül, nézzünk néhány példát arra amikor a tökéletes körforgásba valami hiba csúszik.

FSH emelkedett értéke


Egy egészséges ciklusban az FSH értéke (agyalapi mirigy tüszőstimuláló hormonja)  a tüszőrepedés után lecsökken. Ha mégis emelkedett marad az értéke, akkor ez utalhat arra, hogy a petefészek nem tud megfelelően működni. E mögött állhat a korai petefészek-kimerülés, vagy akár a menopauza  is, mint ok. Valójában nem az FSH magasabb szintje gátolja a teherbeesést, hanem ez az egyik következménye annak, hogy a petefészek nem működik megfelelően és ezért nem csökken le az FSH.
Fontos azt megjegyezni, hogy a hormonszintek és azok változásai, mindig egymáshoz viszonyítva adnak információt és csak hozzáértő szakorvos számára. Tudom, hogy nagy a kísértés, hogy amint megérkezik a laborerdményünk a postaládánkba, azonnal megpróbáljuk azt mi magunk a Google segítségével értelmezni, de próbáljuk meg leküzdeni ezt az érzést, mert ha engedünk neki, előfordulhat, hogy csak felesleges pánikrohamot és egy adag stresszhormont (kortizol) szabadítunk magunkra. 

LH emelkedett értéke:


A korábbiakban megtárgyaltuk, hogy a luteinizáló hormon a tüszőrepedésért, tehát az ovulációért felel, és miután ez megtörténik, a szintje hamar lecsökken. Ha azonban emelkedett marad az értéke, az azt jelenti, hogy nem tudott a tüsző megrepedni, például policisztás ovárium szindróma (PCO) esetén, vagy más okból kifolyólag. Ilyenkor a ciklus 21. napján (feltételezve, hogy a teljes ciklus 28 napos) az LH értéke mellett a progeszteron szintben nem következik be változás, azaz nem emelkedik, hiszen a sárgatest nem alakult ki, vagy nem progeszteront termelt.  Itt is fontos megjegyezni, hogy a laboreredmény értelmezését bízzuk szakorvosunkra!

Alacsony progeszteron szint


Életkorból kifolyólag szerepet játszhat ebben az öregedési folyamat, hiszen a kor előrehaladtával minden hormonális működés csökkenni kezd a testünkben.
Ha azonban nem a  változókorról van szó, akkor okozhatja táplálkozási zavar, vitamin és ásványianyag hiány, (szelén, cink, magnézium hiány), de gyakran a mellékvese kifáradása és az ahhoz kapcsolódó pajzsmirigy alulműködés is. Akkor is kevesebb lesz a progeszteron, ha nem volt elegendő az LH hormon és nem repedt meg a tüsző, vagy ha meg is repedt, a sárgatest nem termelt elegendő mennyiséget. Ez utóbbi eset fordul elő akkor, ha a mellékvese kifáradás van jelen. 

Mivel a szervezetünk alapvetően úgy működik, hogy az elsődleges szempontja az, hogy minket, mint „gazdatest” életben és a lehető legegészségesebben tartson, bármennyire is vágyunk a  fogantatásra, a fajfenntartás háttérbe szorul.
Általában azt mindenki tudja, hogy vészhelyzetben (“üss vagy fuss”) a mellékvese adrenalint bocsát ki. Azt viszont nem mindenki tudja, hogy  a másik stresszhormon a kortizol, amit a mellékvese  krónikus (visszatérő, állandó) stresszor hatására bocsát ki.

 Ha állandó stresszben élünk (vigyázat, a sok “kis pici” is összeadódik)  a mellékvese rákényszerül, hogy folyamatosan kortizolt termeljen, aminek a hatására előbb utóbb kifárad. Mivel a  mellékvese nem regenerálódó szerv, azaz, ha „fogytán van a készlete” bármennyire is szeretne, nem tud többet előállítani. A test ilyenkor is kompenzál, és megpróbál a mellékvesének segíteni.  Az fog történni, hogy mellékvese egyszerűen  ellop egy keveset mástól, amiből még képes kortizolt előállítani.
Sajnos a sárgatest fog áldozatául esni, azaz még ha volt is ovuláció, a tüszőrepedést követően a sárgatestből nem progeszteron lesz, hanem kortizol.  Azaz a mellékvese ellopja a progeszteront, aminek a következménye az  lesz, hogy kevés lesz a progeszteron, ebből kifolyólag  relatív magas lesz az ösztrogén. (Az ösztrogén magas arányát a progeszteronhoz képes hívják relatív ösztrogén dominanciának). Ebből pedig ugye az következik, hogy nem tud létrejönni egy várandósság, mert ahhoz nélkülözhetetlen a progeszteron megfelelő szintje.
Intő jel lehet erre, ha az egyébként 28-30 nap körüli ciklus hirtelen 24-25 napra rövidül.


Anovulációs ciklus


Anovulációs ciklusnak azt nevezzük, ha elmarad a peteérés a ciklus során.  Fontos megjegyezni, hogy ez egészséges szervezetben is időnként előfordulhat (pl egyetemistáknál vizsgaidőszakban, vagy nagyobb stressz miatt) illetve a kor előrehaladtával is változik a ciklus, már nem minden hónapban érik meg tökéletesen a pete. 

A peteérés egy nagyon érzékeny folyamat.  Ha rossz az emésztés, ha a pajzsmirigy nincs rendben, ha az inzulinnal gond van, ha a prolaktin nem jó, ha a testsúly nem optimális (túl magas vagy túl alacsony),ha  kórosan alacsony a testzsír (pl. élsportolók esetében, vagy, anorexia és bulimia nervosa betegségek esetében, 16-18%-os testzsír százalék  alatt) és így tovább, sajnos az egész folyamat felborulhat. 

Anovulációs ciklust eredményezhet a policisztás ovárium szindróma, ami a hormonok közötti együttműködés zavara, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a krónikus stressz, a változókor előszobája vagy annak túl korai megjelenése. 

Zavart okozhatnak a xenoösztrogének is, melyek a vegyipar termékei. Változatos termékpalettán keresztül (rovarírtók, kozmetikumok, körömlakkok, hajfestékek, aceton, klór származékok, festékek, higítók, ragasztók stb) a szervezetünkbe jutva ösztrogén hatást fejtenek ki, ezért érdemes ezeket amennyire csak lehet, csökkenteni. A xenoösztrogének ugyanúgy működnek, viszont több receptort tudnak aktiválni, így erősebb az ösztrogén hatásuk.

Ha elmarad a peteérés, annak lehetnek “árulkodó” tünetei, ilyen például a hőhullám, éjszakai izzadás, alvászavar, a ciklusban bekövetkezett zavar vagy annak teljes elmaradása. Szárazabbá válhat a hüvely és csökken a libidó. Előfordulhat súlygyarapodás, szőrösödés, hajhullás.  Ingadozóvá válhat a hangulat, sőt szorongás, ingerlékenység, koncentráció zavar is megjelenhet. A menstruáció kimaradása vagy elmaradása pedig egyértelmű jele annak, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Ez mindenképp kivizsgálásra szorul, különösen akkor, ha várandósság a cél.  De ha a várandósság nem cél, akkor is fontos utánajárni, mert a felsorolt tünetek egyike sem hiányzik nekünk, ugye? :(

Petefészek kimerülés


Amikor a menstruációs ciklus során a tüszők valamilyen zavar miatt nem tudnak megfelelően érni, az FSH szintje megemelkedik. Ez azért történik, mert az agyalapi mirigy még több tüszőstimuláló hormont (follikulus stimuláló hormon, FSH) választ ki, azért, hogy meg tudjon érni a tüsző.  Emellett, az anti müllerian hormon (AMH) szintje is alacsony. Általában az alacsony AMH érték mellett jellemző a D-vitamin hiány és az alacsony kortizol szint is (mellékvese kifáradás miatt), ezért érdemes lehet ezt is szakorvossal ellenőrizni, és a stresszből lefaragni annyit amennyit csak lehet.

NE ADD FEL!!

Természetesen az idő múlását nem tudja megállítani sem orvos, sem semmilyen módszer, de amíg nem áll be a menopauza, addig a fáradt petefészek támogatható! Aviva tornával, életmódváltással és kiegészítő terápia (pl nagy dózisú Q10 koenzim) néhány hónapnyi alkalmazásával, az AMH érték is mérhetően tud emelkedni! A Q10 koenzim alkalmazása csak abban az esetben javasolt, ha szakorvos megerősíti, hogy nincs semmilyen szív-és érrendszeri komplikáció vagy ellenjavallat.

Vajon van ovulációm?

Az alábbiakban arról olvashatsz, hogy milyen természetes módszerek támogathatnak téged a ciklusod megfigyelésében, és annak megállapításában, hogy vajon volt-e az adott hónapban ovuláció.

 • Hőmérőzés:

  minden reggel ugyanabban az időpontban kell a testhőmérsékletet megmérni és feljegyezni, mert az ovulációkor megemelkedik a testhő. Sajnos ez azonban eléggé bizonytalan, önmagában nem elég erre hagyatkozni, kiegészítésként viszont jó lehet.

 • Méhnyak váladék ellenőrzése:

  ovulációkor a méhnyak váladéka a korábbi sűrű, fehéres váladékból átalakul egy folyékony, áttetsző, nyúlós váladékká, ami hasonló a tojásfehérjéhez, ezt valószínűleg már sokan tapasztaltuk. Azonban léteznek ennél komplexebb módszerek is a ciklus megfigyelésére. Ilyen például, a
  - Billings módszer, mely során is a méhnyak által termelt nyákot kell folyamatosan motorozni, és a megfigyeléseket naponta kell feljegyezni egy táblázatban.
  -Creighton módszer: nyák és más egyéb biológiai jelek megfigyelésén alapuló módszer. Alkalmazható várandósság elérésére vagy a várandósság elkerülésére is. A NaProTechnológia alapja.
  Bővebben https://cikluskovetes.hu/ oldalon olvashatsz ezekről. 


 • Ovulációs, vagy más néven LH Teszt:

  A teszt a vizeletben található luteinizáló hormon szintjének vizsgálatán alapszik. A peteérés előtt 24-36 órával a luteinizáló hormon szintje rövid idő alatt jelentősen megemelkedik, és eléri a maximumát. Ezt a maximumot mutatja ki vizeletbe téve az LH  teszt. Ha ez az „hormon-csúcs” megjelenik, akkor és csakis akkor lesz pozitív a teszt, ezért nagyon fontos, hogy ne csak egy tesztet végezz!  A teszt használatát a peteérés valószínűsíthető ideje előtt már 4-5 nappal előbb  javasolt megkezdeni, és naponta ismételni. A teszt használatáról részletesen az adott teszt gyártója ad útmutatást, de a legtöbbször 5-7 tesztet kell végezni egy ciklus során. 

Az Aviva módszer támogatást nyújthat neked abban, hogy rendezt a hormonális egyensúlytalanságokat, és mindazokat a kellemetlen tüneteket, melyek ebből az egyensúlytalanságból fakadnak, például ciszták, miómák, TSH problémák, PCOS, változókori tünetek, hőhullámok, alvászavarok.

Jótékony hatást fejt ki a ciklusod során végbemenő folyamatokra és segítségedre lesz az egészséges ciklus felépítésében. Peteérést, ovulációt támogat, segítségével javítható az AMH szint, és a progeszteron-ösztrogén egyensúly.

Ugye milyen csodálatos??? Tornázásra fel!!! 😊

A következő blogbejegyzésben, ugyan a teljesség igénye nélkül, de Igaz-Hamis kérdések, állítások segítségével tudsz megbizonyosodni arról, hogy mennyire látod tisztán a menstruációs ciklust, és néhány összefüggést az endokrin rendszerünkkel kapcsolatban.  

Egészség a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelemre a testi-lelki egyensúlyod támogatásáért- segíts önmagadnak kapcsolódni saját magadhoz.

Csak olyan levelet küldök neked, amit én is szívesen olvasnék.