Táplálkozás és termékenység

2024. jún. 21.

Akik már jártak Aviva alaptanfolyamon, jól tudják: az Aviva Módszer sikerének egy nagyon fontos pillére - a rendszeresen és jól végzett gyakorlatokon kívül - maga a táplálkozás. Nem győzzük eleget hangsúlyozni: a ciklus problémák, nőgyógyászati zavarok, termékenységi nehézségek kontra táplálkozás között, nagyon komoly összefüggések vannak. Szinte minden tornázó esetében van valami a háttérben: tápanyaghiány, anyagcserezavar, inzulinrezisztencia, allergia és-vagy ételintolerancia, stb. ami zavart okoz. A baj, hogy nem feltétlenül vagyunk tisztában mindezzel. Ugyanis hajlamosak vagyunk leegyszerűsíteni ezeket az összefüggéseket: ha egy táplálék elfogyasztása után nem dagad duplájára a szánk, nem leszünk kiütésesek, nem futunk egyből a wc-re, de még a szelek sem bántanak, akkor annak az elfogyasztásával minden a lehető legnagyobb rendben van.  Nem feltétlen...  

Nézzük, miért is kardinális a termékenység szempontjából ha tápanyaghiányosan étkezünk, és járjuk körbe azt is, hogy mi a különbség az ételallergia és az intolerancia között.

Tápanyaghiány és terméketlenség


Sajnos az általunk is követett nyugati étrend nagymértékben hozzájárul az elhízáshoz, a gyulladásos folyamatokhoz, de a bélflórára nézve is elképesztően káros. Ez az étrend a finomított szénhidrátokban, állati eredetű fehérjében és zsírban gazdag, míg rostban, antioxidánsban és tápanyagban rendkívül szegény.

Az étrend számos módon befolyásolhatja a reproduktív egészséget mind a nőknél mind a férfiaknál. Következzenek a leggyakoribb tápanyaghiányok és  ezek hatása a termékenységre.

 • Folsav: A folsav létfontosságú a DNS-szintézishez és a sejtosztódáshoz. Hiánya összefüggésbe hozható a nők terméketlenségével és a férfiaknál a spermaképződés problémáival.

 • B-vitaminok: A B-vitaminok, különösen a B6 és B12, fontosak a hormonális egyensúly fenntartásában és az ovuláció támogatásában.

 • Vas: A vas hiánya anovulációhoz (ovuláció hiánya) és a menstruációs ciklus zavarához vezethet.

 • Cink: A cink alapvető a sperma minőségének és mozgékonyságának fenntartásában, de a női hormonális egyensúlyban is.

 • Antioxidánsok: A C- és E-vitamin, valamint a szelén és a béta-karotin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek védik a reproduktív sejteket az oxidatív stressztől.
  A túlságosan kevés szelén nemcsak a spermiumok számát, de azok mozgékonyságát is csökkentheti illete, a hibás morfológiájú, vagyis alakú spermiumok számát növeli. Hölgyek esetében is nagyon fontos, mert hozzájárul ahhoz, hogy megfelelő méretű tüszők alakuljanak ki, ami elengedhetetlen az egészséges petesejtekhez. 

 • D-vitamin: A D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható a női termékenységi problémákkal és a policisztás ovárium szindrómával (PCOS).

 • Króm: mely klinikai kutatások alapján bizonyítottan javítja az inzulinérzékenységet.
  Az Inzulinrezisztencia (IR) által okozott folyamatosan magas inzulinszint együtt jár a tesztoszteron fokozott termelésével, ami csökkentheti a termékenységet és teljesen leállíthatja a petefészkek működését.


Fentiek alapján jól látható, hogy messze nem elég étkezünk, táplálkoznunk kell, méghozzá tápanyagdús ételek fogyasztásával.

Lehetnek azonban ezek között is olyanok, amelyek kimerítik ezt a kategóriát, mégis ki kell őket teljesen zárnunk a táplálkozásunkból.
Ennek oka pedig az egyéni érzékenység és az ételintolerancia.


Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az ételallergia az immunrendszer túlműködése, bizonyos élelmiszerekkel szervezetünkbe juttatott fehérjékkel szemben, amely során gyulladásos immunreakciót figyelhetünk meg. Ez jelentkezhet viszkető bőrkiütés formájában, de érintheti akár a szívműködést és légzést is az immunválasz  súlyosságától függően. 

Az ételintolerancia pedig egy olyan állapot, amikor a szervezet nehezen tud megemészteni bizonyos ételeket, de a tünetei gyakran sokkal lassabban és kevésbé markánsan alakulnak ki mint az allergia esetében. A másik alapvető különbség, hogy az ételintolerancia nem az immunrendszer hibás működéséből ered, hanem a tápcsatorna, emésztőrendszer betegsége. Kapcsolódhat hozzá hibás immunválasz is, de a probléma eredete mindig az emésztőrendszerben gyökerezik.
Tünetei - már ha  felismerhető - szerteágazóak lehetnek: hasmenés, székrekedés, krónikus fejfájás, álmatlanság, bőrproblémák (pattanás, ekcéma), hasi görcs, hasi fájdalom, bél gyulladás. 

A tejfogyasztásról régóta tudjuk, hogy nem használ, sőt ...

és nem csak azon nők esetében, akiknél diagnosztizált laktóz intolerancia vagy tejfehérje allergia áll fenn. Laktóz Intolerancia esetén a szervezet nem tudja megemészteni a tejtermékben lévő laktózt ami hasfájáshoz, puffadáshoz, hasmenéshez, és egyéb emésztési problémákhoz vezet, míg a tejfehérje allergia esetén a kazein vagy tejsavó fehérje okoz allergiás reakciót. Sok esetben gyulladásos reakciót is kivált, ami súlyosbíthatja például az ízületi gyulladást.

De számos tornázónk - aki sem laktóz intoleranciától, sem tejfehérje allergiától nem szenvedett -, számolt be például arról, hogy amikor felhagyott a tejtermékek fogyasztásával, lényegesen kevesebb görccsel, mellfájdalommal járt a menstruációja.
Mi lehet a kapcsolat? Az egyéni érzékenység. 

Egyes kutatások szerint a tejtermékekben található hormonok, például a növekedési hormonok és az ösztrogén származékai, befolyásolhatják a női hormonális egyensúlyt. Ez különösen fontos lehet azoknál, akik termékenységi nehézségekkel, hormonális egyensúlyzavarokkal küzdenek, mint például a policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy az endometriózis.

De több tanulmány talált összefüggést  a tejtermékek fogyasztása és a bőrproblémák, például az akne kialakulása között is. Azaz a pattanásos, aknés bőr sem feltétlenül PMS tünet, lehet a tejfogyasztással is összefüggésben. És még számos ilyen kapcsolat lehet az elfogyasztott tápanyag és a szervezet által adott válasz között.


Az ételintolerancia különböző okok miatt alakulhat ki

többek között: 

 • Enzimhiány: Egyes ételintoleranciák az emésztőenzimek hiányából erednek. Például a már említett laktózintolerancia esetén a szervezet nem termel elegendő laktáz enzimet, amely szükséges a tejcukor (laktóz) lebontásához.

 • Élelmiszer-adalékanyagok: sokan érzékenyek lehetnek bizonyos élelmiszer-adalékanyagokra, például tartósítószerekre, színezékekre vagy ízfokozókra.

 • Kémiai összetevők: Egyes ételek természetes vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek intoleranciát okozhatnak. Például a tiramin, amely sajtokban és erjesztett ételekben található és fejfájást okozhat néhány embernél.

 • Egyéb tényezők: Stressz, emésztőrendszeri betegségek vagy fertőzések is hozzájárulhatnak az ételintolerancia kialakulásához. Az ételintolerancia és a terméketlenség közötti kapcsolat összetett és több tényezőből áll. Az alábbiakban részletezem a főbb összefüggéseket:

 1. Gyulladás és immunválasz: Az ételintolerancia gyulladást okozhat a szervezetben, ami befolyásolhatja a reproduktív egészséget. Például, a glutén intolerancia (cöliákia) gyulladásos reakciókat vált ki a bélrendszerben és a test más részein, ami negatívan hathat a termékenységre.

 2. Tápanyagfelszívódási zavarok: Az ételintolerancia miatt a bélrendszer károsodhat, ami tápanyagfelszívódási zavarokhoz vezethet. Bizonyos tápanyagok, mint például a folsav, a B-vitaminok, a vas és a cink, létfontosságúak a termékenység szempontjából. Hiányuk befolyásolhatja a menstruációs ciklust, a spermiumok minőségét és a hormonális egyensúlyt. 

 3. Hormonális egyensúly: Az ételintoleranciák által okozott krónikus gyulladás és tápanyaghiány hormonális egyensúlyzavart okozhat. Ez különösen fontos a női hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron szintjének szabályozásában, amelyek kulcsszerepet játszanak a termékenységben.

 4. Autoimmun betegségek:
  Az autoimmun betegségek 75%-ka nőknél fordul elő és a leggyakrabban épp a  reproduktív életkorban. Számos tanulmány mutatott már rá arra ,hogy a különböző autoimmun betegségek kapcsolatban állnak a reproduktív korú nők leggyakoribb meddőségi okaival, úgy mint policisztás ovárium szindróma (PCOS), endometriózis és idiopátiás (ismeretlen eredetű) meddőség
  Autoimmun betegség esetén az immunrendszer nem egy idegen betolakodó - pl gomba, vírus, baktérium - ellen lép fel, hanem a túlműködése révén saját maga ellen, azaz a saját sejtjei, szövetei vagy szervei ellen, amely alól nem képez kivételt sem a petefészek, sem a spermium sem más reproduktív szövet.


Egy gyakori autoimmun betegség: a cöliákia 

A cöliákia (lisztérzékenység) egy jól dokumentált példa az ételintolerancia és a terméketlenség közötti kapcsolatra.  A kezeletlen cöliákia ugyanis összefügghet a női és férfi terméketlenséggel, a spontán vetéléssel és a korai menopauzával. kiváltója a kalászos gabonafélékben (búza, árpa, rozs) lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Ez a vékonybél bolyhok károsodását okozhatja, klinikailag (tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok) felszívódási zavarokat és szisztémás klinikai tüneteket eredményezhet.

Azért mert korábban nem volt, nem jelenti azt hogy nem is lesz....
A cöliákia ugyanis bármely életkorban kialakulhat, ráadásul újonnan diagnosztizált betegek 70 százalékának enyhe vagy semmilyen tünetei nincsenek. 


Összességében, az ételintolerancia és a terméketlenség közötti kapcsolat egy komplex és sok tényezőt magában foglaló folyamat, amely mind az immunrendszer, mind a táplálkozási állapot és a hormonális egyensúly befolyásolása révén érvényesülhet. 

Épp ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy  van-e olyan általunk rendszeresen fogyasztott táplálék, ami kapcsán fennáll, függetlenül attól, hogy az elfogyasztásuk után 10-es skálán hányas erősségű diszkomfort tünettel álljunk is szemben.
És ha van ilyen, bármennyire is kötődünk érzelmileg az adott táplálékhoz, teljesen fel kell hagynunk fogyasztásával. 

Az ételintolerancia vizsgálat egy egyszerű vérvétel alapján elvégezhető, csak sajnos nem tartozik az olcsó vizsgálatok közé. Viszont az inzulinrezisztencia mellett ezt is érdemes kivizsgáltatni, főleg ha több éve küzdünk a kisbabank érkezéséért. Ha semmiképp nem engedhetjük meg magunknak, legalább tegyünk egy próbát: néhány hónapra - legalább három - hagyjunk fel a tejtermékek fogyasztásával, csökkentsük az állati eredetű zsírbevitelt, fogyasszunk sok-sok zöldleveles (és más) zöldséget és gyümölcsöt, sok rostot, és ha lehet, átmenetileg hagyjuk el a glutént.

A helyes táplálkozás, az Aviva Módszer egyik alappillére

Fentiek alapján már nem kell részleteznem: a termékenység támogatása, az egészséges ciklus fenntartása és a PMS tünetek minimializálása érdekében a helyes étrend kardinális jelentőséggel bír.
Az Aviva Módszer gyakorlatai nagyon sokat nyomnak a latba, de a legtöbb esetben sajnos önmagában nem elegendőek, mert a táplálkozással összefüggő problémákat is egyidejűleg orvosolni kell.Egy babáért tornázó - ételintoleranciás, alacsony AMH-s pajzsimirigy problémás - hölgy esete


Végezetül álljon itt egy, a témához kapcsolódó beszámoló, amit egy tornázómtól, Klaudiától kaptam.
Klau 4 év sikertelen próbálkozás után jött el hozzám Aviva Módszer alaptanfolyamra mert AMH és pajzsmirigyproblémái is voltak, és fél évvel később már a várandósságának hírét osztotta meg velem. :) Következzenek az ő szavai. :)


2024.01. 20.

"Szia Rita!
Boldog új évet kívánok! Remélem, sok Avivázni vágyó "hallgatód" lesz idén is. :)

Ami engem illet, rendszeresen csinálom a gyakorlatokat (novemberben vettem részt az általad tartott tanfolyamon), heti 3 alkalommal általában.

Pajzsmirigy alulműködésem van, mint diagnosztizált probléma, erre már lassan 2 éve gyógyszert szedek, 2-3 havonta járok ellenőriztetni a TSH szintemet. A decemberi vérvételnél azt tapasztaltam, hogy az eddig alkalmazott gyógyszermennyiség mellett már majdnem a túlműködés tartományába tolódott el ez az érték, csökkentenem kellett a napi gyógyszeradagomat. Emellett az AMH értékem (ami kicsit alacsony volt fél éve) 0.5-el emelkedett, aminek nagyon örültem. Ezek alapján úgy érzem (és a vérvételi eredmények is alátámasztják), hogy használ a torna, a hormonrendszerem kezd helyreállni :-) Nekem egyébként nem voltak menstruációs panaszaim, szóval ezen a téren nem tudok változásról beszámolni, de a babaprojekt szempontjából mindenképp pozitív változások történnek :-)

Bízom benne, hogy a többieknek is segít a torna és sok pozitív visszajelzést kapsz. Ha végre babatéren is lesz sikereredményem, azt is mindenképp meg fogom osztani Veled, hogy a többi, hasonló helyzetben lévő babára vágyónak adjon egy kis extra motivációt a tornázáshoz.

Üdv,
Klau"

 2024.05.25

"Szia Rita!

Ígértem, hogy jelentkezni fogok a fejleményekkel, és hát ennek most jött el az ideje. Spoiler: sikerült teherbe esnem, a 13. héten járunk. Szerdán volt a genetikai ultrahang és mindent rendben talált az orvos :-)

És ehhez a háttérsztori:
A novemberi tanfolyam óta szorgalmasan Aviváztam heti 2-3 alkalommal, egészen a pozitív terhességi tesztemig (március közepe). A hormonháztartásomnak nagyon jót tettek a gyakorlatok, ahogy már korábban is írtam, a TSH és AMH szintem egyaránt javult, a tornát élvezettel csináltam, jó volt tőle a közérzetem. Viszont ez önmagában sajnos nem volt elég.

Egy barátnőmtől hallottam, hogy az ő egyik ismerősének úgy sikerült teherbe esnie több sikertelen inszemináció után, hogy csináltatott egy táplálékintolerancia tesztet és az ott pozitívnak jelölt élelmiszereket elhagyta az étrendjéből. Mivel a tejtől néha szokott folyni az orrom, ez az információ hasznosnak tűnt és 4 évnyi sikertelen próbálkozás után úgy voltam vele, hogy semmit nem veszítek, ha megcsináltatom én is ezt a tesztet. Erre januárban került sor, közben már folyamatban volt az első inszeminációm, mert az orvosok semmi "rosszat" nem találtak és nem volt más ötletük, mint hogy inszemináció és lombik. Gondolom sejted, hogy az inszemináció sikertelen volt...

Viszont közben megkaptam a foodtest eredményét, amin kicsit ledöbbentem. A tej(fehérje) mellett (amire számítottam) a tojás, kukorica, kesudió, pisztácia is kiugróan magas értéket adott, pedig ezek semmiféle tünetet nem okoztak.

Elmorzsoltam néhány könnycseppet a tojásos nokedli, a túró rudi és a rántott sajt miatt, majd újult reményekkel belefogtam az étrendváltoztatásba. Hát, nem volt egyszerű, egy csomó mindenbe belecsempészik a tejport, úgyhogy résen kell lenni. Februárban került volna sor a második inszeminációra, ez azonban félbeszakadt, ugyanis túlserkentek a petefészkeim, nem végezték el a beavatkozást. Ezen egyrészt kiakadtam, mert feleslegesen szúrkodtam a hasamat egy héten keresztül hormoninjekciókkal, ugyanakkor megfordult a fejemben, hogy ez lehet, hogy valami pozitív dolog és használ a diéta....

Az inszeminációs hormonkezelésektől eléggé felborult az egyébként rendszeres ciklusom. Februárban volt egy egynapos vérzésem, amit nem tudtam mire vélni. Utólag jöttem rá, hogy az egy mini-menses volt, ugyanis akkor nem jött meg, amikor kellett volna, viszont negatív lett a terhességi tesztem. 

A harmadik inszeminációról viszont így lekéstem, mert a ciklus elején kellett volna a serkentés, és mire tudatosult bennem, hogy hányadán is állok a ciklusnak, már késő volt. Így a márciust elengedtük, a következő inszemináció áprilisban lett volna esedékes. Csakhogy erre már nem került sor, ugyanis márciusban mindenféle beavatkozás nélkül spontán terhes lettem. El sem akartam hinni :-) Gyakorlatilag a diéta kezdetétől számított második ciklusomban már be tudott ágyazódni az embrió.

Azóta ezt a történetet elmeséltem néhány ismerősömnek, akik szintén küszködnek a teherbeeséssel.

Ajánlottam nekik az Aviva módszert (konkrétan Téged :-D ) és az intoleranciateszt elvégzését is, mert nekem igazából ez a két dolog segített.

Sajnos a nőgyógyászok eléggé csőlátásúak ezzel kapcsolatban, velük nem sikerült megértetnem, hogy a nőgyógyászati dolgokon kívül más problémákat is vizsgálni kellene.

Szóval, egyrészt szeretném megköszönni, hogy a tanfolyamon megszerettetted velem ezeket a gyakorlatokat, mert sokat segítettek. Másrészt pedig arra kérnélek, hogy ezt a történetet oszd meg a tanfolyamodra ellátogató babára vágyókkal, mert sokaknak lehet, hogy ez megoldja a problémájukat és nem kell feleslegesen végigszenvedniük mindenféle meddőségi kivizsgálásokat/inszeminációkat/lombikprogramot.

Puszi:
Klau"
Nézzük, miért is kardinális a termékenység szempontjából ha tápanyaghiányosan étkezünk, és járjuk körbe azt is, hogy mi a különbség az ételallergia és az intolerancia között.

Tápanyaghiány és terméketlenség


Sajnos az általunk is követett nyugati étrend nagymértékben hozzájárul az elhízáshoz, a gyulladásos folyamatokhoz, de a bélflórára nézve is elképesztően káros. Ez az étrend a finomított szénhidrátokban, állati eredetű fehérjében és zsírban gazdag, míg rostban, antioxidánsban és tápanyagban rendkívül szegény.

Az étrend számos módon befolyásolhatja a reproduktív egészséget mind a nőknél mind a férfiaknál. Következzenek a leggyakoribb tápanyaghiányok és  ezek hatása a termékenységre.

 • Folsav: A folsav létfontosságú a DNS-szintézishez és a sejtosztódáshoz. Hiánya összefüggésbe hozható a nők terméketlenségével és a férfiaknál a spermaképződés problémáival.

 • B-vitaminok: A B-vitaminok, különösen a B6 és B12, fontosak a hormonális egyensúly fenntartásában és az ovuláció támogatásában.

 • Vas: A vas hiánya anovulációhoz (ovuláció hiánya) és a menstruációs ciklus zavarához vezethet.

 • Cink: A cink alapvető a sperma minőségének és mozgékonyságának fenntartásában, de a női hormonális egyensúlyban is.

 • Antioxidánsok: A C- és E-vitamin, valamint a szelén és a béta-karotin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek védik a reproduktív sejteket az oxidatív stressztől.
  A túlságosan kevés szelén nemcsak a spermiumok számát, de azok mozgékonyságát is csökkentheti illete, a hibás morfológiájú, vagyis alakú spermiumok számát növeli. Hölgyek esetében is nagyon fontos, mert hozzájárul ahhoz, hogy megfelelő méretű tüszők alakuljanak ki, ami elengedhetetlen az egészséges petesejtekhez. 

 • D-vitamin: A D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható a női termékenységi problémákkal és a policisztás ovárium szindrómával (PCOS).

 • Króm: mely klinikai kutatások alapján bizonyítottan javítja az inzulinérzékenységet.
  Az Inzulinrezisztencia (IR) által okozott folyamatosan magas inzulinszint együtt jár a tesztoszteron fokozott termelésével, ami csökkentheti a termékenységet és teljesen leállíthatja a petefészkek működését.


Fentiek alapján jól látható, hogy messze nem elég étkezünk, táplálkoznunk kell, méghozzá tápanyagdús ételek fogyasztásával.

Lehetnek azonban ezek között is olyanok, amelyek kimerítik ezt a kategóriát, mégis ki kell őket teljesen zárnunk a táplálkozásunkból.
Ennek oka pedig az egyéni érzékenység és az ételintolerancia.


Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az ételallergia az immunrendszer túlműködése, bizonyos élelmiszerekkel szervezetünkbe juttatott fehérjékkel szemben, amely során gyulladásos immunreakciót figyelhetünk meg. Ez jelentkezhet viszkető bőrkiütés formájában, de érintheti akár a szívműködést és légzést is az immunválasz  súlyosságától függően. 

Az ételintolerancia pedig egy olyan állapot, amikor a szervezet nehezen tud megemészteni bizonyos ételeket, de a tünetei gyakran sokkal lassabban és kevésbé markánsan alakulnak ki mint az allergia esetében. A másik alapvető különbség, hogy az ételintolerancia nem az immunrendszer hibás működéséből ered, hanem a tápcsatorna, emésztőrendszer betegsége. Kapcsolódhat hozzá hibás immunválasz is, de a probléma eredete mindig az emésztőrendszerben gyökerezik.
Tünetei - már ha  felismerhető - szerteágazóak lehetnek: hasmenés, székrekedés, krónikus fejfájás, álmatlanság, bőrproblémák (pattanás, ekcéma), hasi görcs, hasi fájdalom, bél gyulladás. 

A tejfogyasztásról régóta tudjuk, hogy nem használ, sőt ...

és nem csak azon nők esetében, akiknél diagnosztizált laktóz intolerancia vagy tejfehérje allergia áll fenn. Laktóz Intolerancia esetén a szervezet nem tudja megemészteni a tejtermékben lévő laktózt ami hasfájáshoz, puffadáshoz, hasmenéshez, és egyéb emésztési problémákhoz vezet, míg a tejfehérje allergia esetén a kazein vagy tejsavó fehérje okoz allergiás reakciót. Sok esetben gyulladásos reakciót is kivált, ami súlyosbíthatja például az ízületi gyulladást.

De számos tornázónk - aki sem laktóz intoleranciától, sem tejfehérje allergiától nem szenvedett -, számolt be például arról, hogy amikor felhagyott a tejtermékek fogyasztásával, lényegesen kevesebb görccsel, mellfájdalommal járt a menstruációja.
Mi lehet a kapcsolat? Az egyéni érzékenység. 

Egyes kutatások szerint a tejtermékekben található hormonok, például a növekedési hormonok és az ösztrogén származékai, befolyásolhatják a női hormonális egyensúlyt. Ez különösen fontos lehet azoknál, akik termékenységi nehézségekkel, hormonális egyensúlyzavarokkal küzdenek, mint például a policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy az endometriózis.

De több tanulmány talált összefüggést  a tejtermékek fogyasztása és a bőrproblémák, például az akne kialakulása között is. Azaz a pattanásos, aknés bőr sem feltétlenül PMS tünet, lehet a tejfogyasztással is összefüggésben. És még számos ilyen kapcsolat lehet az elfogyasztott tápanyag és a szervezet által adott válasz között.


Az ételintolerancia különböző okok miatt alakulhat ki

többek között: 

 • Enzimhiány: Egyes ételintoleranciák az emésztőenzimek hiányából erednek. Például a már említett laktózintolerancia esetén a szervezet nem termel elegendő laktáz enzimet, amely szükséges a tejcukor (laktóz) lebontásához.

 • Élelmiszer-adalékanyagok: sokan érzékenyek lehetnek bizonyos élelmiszer-adalékanyagokra, például tartósítószerekre, színezékekre vagy ízfokozókra.

 • Kémiai összetevők: Egyes ételek természetes vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek intoleranciát okozhatnak. Például a tiramin, amely sajtokban és erjesztett ételekben található és fejfájást okozhat néhány embernél.

 • Egyéb tényezők: Stressz, emésztőrendszeri betegségek vagy fertőzések is hozzájárulhatnak az ételintolerancia kialakulásához. Az ételintolerancia és a terméketlenség közötti kapcsolat összetett és több tényezőből áll. Az alábbiakban részletezem a főbb összefüggéseket:

 1. Gyulladás és immunválasz: Az ételintolerancia gyulladást okozhat a szervezetben, ami befolyásolhatja a reproduktív egészséget. Például, a glutén intolerancia (cöliákia) gyulladásos reakciókat vált ki a bélrendszerben és a test más részein, ami negatívan hathat a termékenységre.

 2. Tápanyagfelszívódási zavarok: Az ételintolerancia miatt a bélrendszer károsodhat, ami tápanyagfelszívódási zavarokhoz vezethet. Bizonyos tápanyagok, mint például a folsav, a B-vitaminok, a vas és a cink, létfontosságúak a termékenység szempontjából. Hiányuk befolyásolhatja a menstruációs ciklust, a spermiumok minőségét és a hormonális egyensúlyt. 

 3. Hormonális egyensúly: Az ételintoleranciák által okozott krónikus gyulladás és tápanyaghiány hormonális egyensúlyzavart okozhat. Ez különösen fontos a női hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron szintjének szabályozásában, amelyek kulcsszerepet játszanak a termékenységben.

 4. Autoimmun betegségek:
  Az autoimmun betegségek 75%-ka nőknél fordul elő és a leggyakrabban épp a  reproduktív életkorban. Számos tanulmány mutatott már rá arra ,hogy a különböző autoimmun betegségek kapcsolatban állnak a reproduktív korú nők leggyakoribb meddőségi okaival, úgy mint policisztás ovárium szindróma (PCOS), endometriózis és idiopátiás (ismeretlen eredetű) meddőség
  Autoimmun betegség esetén az immunrendszer nem egy idegen betolakodó - pl gomba, vírus, baktérium - ellen lép fel, hanem a túlműködése révén saját maga ellen, azaz a saját sejtjei, szövetei vagy szervei ellen, amely alól nem képez kivételt sem a petefészek, sem a spermium sem más reproduktív szövet.


Egy gyakori autoimmun betegség: a cöliákia 

A cöliákia (lisztérzékenység) egy jól dokumentált példa az ételintolerancia és a terméketlenség közötti kapcsolatra.  A kezeletlen cöliákia ugyanis összefügghet a női és férfi terméketlenséggel, a spontán vetéléssel és a korai menopauzával. kiváltója a kalászos gabonafélékben (búza, árpa, rozs) lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Ez a vékonybél bolyhok károsodását okozhatja, klinikailag (tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok) felszívódási zavarokat és szisztémás klinikai tüneteket eredményezhet.

Azért mert korábban nem volt, nem jelenti azt hogy nem is lesz....
A cöliákia ugyanis bármely életkorban kialakulhat, ráadásul újonnan diagnosztizált betegek 70 százalékának enyhe vagy semmilyen tünetei nincsenek. 


Összességében, az ételintolerancia és a terméketlenség közötti kapcsolat egy komplex és sok tényezőt magában foglaló folyamat, amely mind az immunrendszer, mind a táplálkozási állapot és a hormonális egyensúly befolyásolása révén érvényesülhet. 

Épp ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy  van-e olyan általunk rendszeresen fogyasztott táplálék, ami kapcsán fennáll, függetlenül attól, hogy az elfogyasztásuk után 10-es skálán hányas erősségű diszkomfort tünettel álljunk is szemben.
És ha van ilyen, bármennyire is kötődünk érzelmileg az adott táplálékhoz, teljesen fel kell hagynunk fogyasztásával. 

Az ételintolerancia vizsgálat egy egyszerű vérvétel alapján elvégezhető, csak sajnos nem tartozik az olcsó vizsgálatok közé. Viszont az inzulinrezisztencia mellett ezt is érdemes kivizsgáltatni, főleg ha több éve küzdünk a kisbabank érkezéséért. Ha semmiképp nem engedhetjük meg magunknak, legalább tegyünk egy próbát: néhány hónapra - legalább három - hagyjunk fel a tejtermékek fogyasztásával, csökkentsük az állati eredetű zsírbevitelt, fogyasszunk sok-sok zöldleveles (és más) zöldséget és gyümölcsöt, sok rostot, és ha lehet, átmenetileg hagyjuk el a glutént.

A helyes táplálkozás, az Aviva Módszer egyik alappillére

Fentiek alapján már nem kell részleteznem: a termékenység támogatása, az egészséges ciklus fenntartása és a PMS tünetek minimializálása érdekében a helyes étrend kardinális jelentőséggel bír.
Az Aviva Módszer gyakorlatai nagyon sokat nyomnak a latba, de a legtöbb esetben sajnos önmagában nem elegendőek, mert a táplálkozással összefüggő problémákat is egyidejűleg orvosolni kell.Egy babáért tornázó - ételintoleranciás, alacsony AMH-s pajzsimirigy problémás - hölgy esete


Végezetül álljon itt egy, a témához kapcsolódó beszámoló, amit egy tornázómtól, Klaudiától kaptam.
Klau 4 év sikertelen próbálkozás után jött el hozzám Aviva Módszer alaptanfolyamra mert AMH és pajzsmirigyproblémái is voltak, és fél évvel később már a várandósságának hírét osztotta meg velem. :) Következzenek az ő szavai. :)


2024.01. 20.

"Szia Rita!
Boldog új évet kívánok! Remélem, sok Avivázni vágyó "hallgatód" lesz idén is. :)

Ami engem illet, rendszeresen csinálom a gyakorlatokat (novemberben vettem részt az általad tartott tanfolyamon), heti 3 alkalommal általában.

Pajzsmirigy alulműködésem van, mint diagnosztizált probléma, erre már lassan 2 éve gyógyszert szedek, 2-3 havonta járok ellenőriztetni a TSH szintemet. A decemberi vérvételnél azt tapasztaltam, hogy az eddig alkalmazott gyógyszermennyiség mellett már majdnem a túlműködés tartományába tolódott el ez az érték, csökkentenem kellett a napi gyógyszeradagomat. Emellett az AMH értékem (ami kicsit alacsony volt fél éve) 0.5-el emelkedett, aminek nagyon örültem. Ezek alapján úgy érzem (és a vérvételi eredmények is alátámasztják), hogy használ a torna, a hormonrendszerem kezd helyreállni :-) Nekem egyébként nem voltak menstruációs panaszaim, szóval ezen a téren nem tudok változásról beszámolni, de a babaprojekt szempontjából mindenképp pozitív változások történnek :-)

Bízom benne, hogy a többieknek is segít a torna és sok pozitív visszajelzést kapsz. Ha végre babatéren is lesz sikereredményem, azt is mindenképp meg fogom osztani Veled, hogy a többi, hasonló helyzetben lévő babára vágyónak adjon egy kis extra motivációt a tornázáshoz.

Üdv,
Klau"

 2024.05.25

"Szia Rita!

Ígértem, hogy jelentkezni fogok a fejleményekkel, és hát ennek most jött el az ideje. Spoiler: sikerült teherbe esnem, a 13. héten járunk. Szerdán volt a genetikai ultrahang és mindent rendben talált az orvos :-)

És ehhez a háttérsztori:
A novemberi tanfolyam óta szorgalmasan Aviváztam heti 2-3 alkalommal, egészen a pozitív terhességi tesztemig (március közepe). A hormonháztartásomnak nagyon jót tettek a gyakorlatok, ahogy már korábban is írtam, a TSH és AMH szintem egyaránt javult, a tornát élvezettel csináltam, jó volt tőle a közérzetem. Viszont ez önmagában sajnos nem volt elég.

Egy barátnőmtől hallottam, hogy az ő egyik ismerősének úgy sikerült teherbe esnie több sikertelen inszemináció után, hogy csináltatott egy táplálékintolerancia tesztet és az ott pozitívnak jelölt élelmiszereket elhagyta az étrendjéből. Mivel a tejtől néha szokott folyni az orrom, ez az információ hasznosnak tűnt és 4 évnyi sikertelen próbálkozás után úgy voltam vele, hogy semmit nem veszítek, ha megcsináltatom én is ezt a tesztet. Erre januárban került sor, közben már folyamatban volt az első inszeminációm, mert az orvosok semmi "rosszat" nem találtak és nem volt más ötletük, mint hogy inszemináció és lombik. Gondolom sejted, hogy az inszemináció sikertelen volt...

Viszont közben megkaptam a foodtest eredményét, amin kicsit ledöbbentem. A tej(fehérje) mellett (amire számítottam) a tojás, kukorica, kesudió, pisztácia is kiugróan magas értéket adott, pedig ezek semmiféle tünetet nem okoztak.

Elmorzsoltam néhány könnycseppet a tojásos nokedli, a túró rudi és a rántott sajt miatt, majd újult reményekkel belefogtam az étrendváltoztatásba. Hát, nem volt egyszerű, egy csomó mindenbe belecsempészik a tejport, úgyhogy résen kell lenni. Februárban került volna sor a második inszeminációra, ez azonban félbeszakadt, ugyanis túlserkentek a petefészkeim, nem végezték el a beavatkozást. Ezen egyrészt kiakadtam, mert feleslegesen szúrkodtam a hasamat egy héten keresztül hormoninjekciókkal, ugyanakkor megfordult a fejemben, hogy ez lehet, hogy valami pozitív dolog és használ a diéta....

Az inszeminációs hormonkezelésektől eléggé felborult az egyébként rendszeres ciklusom. Februárban volt egy egynapos vérzésem, amit nem tudtam mire vélni. Utólag jöttem rá, hogy az egy mini-menses volt, ugyanis akkor nem jött meg, amikor kellett volna, viszont negatív lett a terhességi tesztem. 

A harmadik inszeminációról viszont így lekéstem, mert a ciklus elején kellett volna a serkentés, és mire tudatosult bennem, hogy hányadán is állok a ciklusnak, már késő volt. Így a márciust elengedtük, a következő inszemináció áprilisban lett volna esedékes. Csakhogy erre már nem került sor, ugyanis márciusban mindenféle beavatkozás nélkül spontán terhes lettem. El sem akartam hinni :-) Gyakorlatilag a diéta kezdetétől számított második ciklusomban már be tudott ágyazódni az embrió.

Azóta ezt a történetet elmeséltem néhány ismerősömnek, akik szintén küszködnek a teherbeeséssel.

Ajánlottam nekik az Aviva módszert (konkrétan Téged :-D ) és az intoleranciateszt elvégzését is, mert nekem igazából ez a két dolog segített.

Sajnos a nőgyógyászok eléggé csőlátásúak ezzel kapcsolatban, velük nem sikerült megértetnem, hogy a nőgyógyászati dolgokon kívül más problémákat is vizsgálni kellene.

Szóval, egyrészt szeretném megköszönni, hogy a tanfolyamon megszerettetted velem ezeket a gyakorlatokat, mert sokat segítettek. Másrészt pedig arra kérnélek, hogy ezt a történetet oszd meg a tanfolyamodra ellátogató babára vágyókkal, mert sokaknak lehet, hogy ez megoldja a problémájukat és nem kell feleslegesen végigszenvedniük mindenféle meddőségi kivizsgálásokat/inszeminációkat/lombikprogramot.

Puszi:
Klau"
Nézzük, miért is kardinális a termékenység szempontjából ha tápanyaghiányosan étkezünk, és járjuk körbe azt is, hogy mi a különbség az ételallergia és az intolerancia között.

Tápanyaghiány és terméketlenség


Sajnos az általunk is követett nyugati étrend nagymértékben hozzájárul az elhízáshoz, a gyulladásos folyamatokhoz, de a bélflórára nézve is elképesztően káros. Ez az étrend a finomított szénhidrátokban, állati eredetű fehérjében és zsírban gazdag, míg rostban, antioxidánsban és tápanyagban rendkívül szegény.

Az étrend számos módon befolyásolhatja a reproduktív egészséget mind a nőknél mind a férfiaknál. Következzenek a leggyakoribb tápanyaghiányok és  ezek hatása a termékenységre.

 • Folsav: A folsav létfontosságú a DNS-szintézishez és a sejtosztódáshoz. Hiánya összefüggésbe hozható a nők terméketlenségével és a férfiaknál a spermaképződés problémáival.

 • B-vitaminok: A B-vitaminok, különösen a B6 és B12, fontosak a hormonális egyensúly fenntartásában és az ovuláció támogatásában.

 • Vas: A vas hiánya anovulációhoz (ovuláció hiánya) és a menstruációs ciklus zavarához vezethet.

 • Cink: A cink alapvető a sperma minőségének és mozgékonyságának fenntartásában, de a női hormonális egyensúlyban is.

 • Antioxidánsok: A C- és E-vitamin, valamint a szelén és a béta-karotin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek védik a reproduktív sejteket az oxidatív stressztől.
  A túlságosan kevés szelén nemcsak a spermiumok számát, de azok mozgékonyságát is csökkentheti illete, a hibás morfológiájú, vagyis alakú spermiumok számát növeli. Hölgyek esetében is nagyon fontos, mert hozzájárul ahhoz, hogy megfelelő méretű tüszők alakuljanak ki, ami elengedhetetlen az egészséges petesejtekhez. 

 • D-vitamin: A D-vitamin-hiány összefüggésbe hozható a női termékenységi problémákkal és a policisztás ovárium szindrómával (PCOS).

 • Króm: mely klinikai kutatások alapján bizonyítottan javítja az inzulinérzékenységet.
  Az Inzulinrezisztencia (IR) által okozott folyamatosan magas inzulinszint együtt jár a tesztoszteron fokozott termelésével, ami csökkentheti a termékenységet és teljesen leállíthatja a petefészkek működését.


Fentiek alapján jól látható, hogy messze nem elég étkezünk, táplálkoznunk kell, méghozzá tápanyagdús ételek fogyasztásával.

Lehetnek azonban ezek között is olyanok, amelyek kimerítik ezt a kategóriát, mégis ki kell őket teljesen zárnunk a táplálkozásunkból.
Ennek oka pedig az egyéni érzékenység és az ételintolerancia.


Ételallergia vagy ételintolerancia?

Az ételallergia az immunrendszer túlműködése, bizonyos élelmiszerekkel szervezetünkbe juttatott fehérjékkel szemben, amely során gyulladásos immunreakciót figyelhetünk meg. Ez jelentkezhet viszkető bőrkiütés formájában, de érintheti akár a szívműködést és légzést is az immunválasz  súlyosságától függően. 

Az ételintolerancia pedig egy olyan állapot, amikor a szervezet nehezen tud megemészteni bizonyos ételeket, de a tünetei gyakran sokkal lassabban és kevésbé markánsan alakulnak ki mint az allergia esetében. A másik alapvető különbség, hogy az ételintolerancia nem az immunrendszer hibás működéséből ered, hanem a tápcsatorna, emésztőrendszer betegsége. Kapcsolódhat hozzá hibás immunválasz is, de a probléma eredete mindig az emésztőrendszerben gyökerezik.
Tünetei - már ha  felismerhető - szerteágazóak lehetnek: hasmenés, székrekedés, krónikus fejfájás, álmatlanság, bőrproblémák (pattanás, ekcéma), hasi görcs, hasi fájdalom, bél gyulladás. 

A tejfogyasztásról régóta tudjuk, hogy nem használ, sőt ...

és nem csak azon nők esetében, akiknél diagnosztizált laktóz intolerancia vagy tejfehérje allergia áll fenn. Laktóz Intolerancia esetén a szervezet nem tudja megemészteni a tejtermékben lévő laktózt ami hasfájáshoz, puffadáshoz, hasmenéshez, és egyéb emésztési problémákhoz vezet, míg a tejfehérje allergia esetén a kazein vagy tejsavó fehérje okoz allergiás reakciót. Sok esetben gyulladásos reakciót is kivált, ami súlyosbíthatja például az ízületi gyulladást.

De számos tornázónk - aki sem laktóz intoleranciától, sem tejfehérje allergiától nem szenvedett -, számolt be például arról, hogy amikor felhagyott a tejtermékek fogyasztásával, lényegesen kevesebb görccsel, mellfájdalommal járt a menstruációja.
Mi lehet a kapcsolat? Az egyéni érzékenység. 

Egyes kutatások szerint a tejtermékekben található hormonok, például a növekedési hormonok és az ösztrogén származékai, befolyásolhatják a női hormonális egyensúlyt. Ez különösen fontos lehet azoknál, akik termékenységi nehézségekkel, hormonális egyensúlyzavarokkal küzdenek, mint például a policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy az endometriózis.

De több tanulmány talált összefüggést  a tejtermékek fogyasztása és a bőrproblémák, például az akne kialakulása között is. Azaz a pattanásos, aknés bőr sem feltétlenül PMS tünet, lehet a tejfogyasztással is összefüggésben. És még számos ilyen kapcsolat lehet az elfogyasztott tápanyag és a szervezet által adott válasz között.


Az ételintolerancia különböző okok miatt alakulhat ki

többek között: 

 • Enzimhiány: Egyes ételintoleranciák az emésztőenzimek hiányából erednek. Például a már említett laktózintolerancia esetén a szervezet nem termel elegendő laktáz enzimet, amely szükséges a tejcukor (laktóz) lebontásához.

 • Élelmiszer-adalékanyagok: sokan érzékenyek lehetnek bizonyos élelmiszer-adalékanyagokra, például tartósítószerekre, színezékekre vagy ízfokozókra.

 • Kémiai összetevők: Egyes ételek természetes vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek intoleranciát okozhatnak. Például a tiramin, amely sajtokban és erjesztett ételekben található és fejfájást okozhat néhány embernél.

 • Egyéb tényezők: Stressz, emésztőrendszeri betegségek vagy fertőzések is hozzájárulhatnak az ételintolerancia kialakulásához. Az ételintolerancia és a terméketlenség közötti kapcsolat összetett és több tényezőből áll. Az alábbiakban részletezem a főbb összefüggéseket:

 1. Gyulladás és immunválasz: Az ételintolerancia gyulladást okozhat a szervezetben, ami befolyásolhatja a reproduktív egészséget. Például, a glutén intolerancia (cöliákia) gyulladásos reakciókat vált ki a bélrendszerben és a test más részein, ami negatívan hathat a termékenységre.

 2. Tápanyagfelszívódási zavarok: Az ételintolerancia miatt a bélrendszer károsodhat, ami tápanyagfelszívódási zavarokhoz vezethet. Bizonyos tápanyagok, mint például a folsav, a B-vitaminok, a vas és a cink, létfontosságúak a termékenység szempontjából. Hiányuk befolyásolhatja a menstruációs ciklust, a spermiumok minőségét és a hormonális egyensúlyt. 

 3. Hormonális egyensúly: Az ételintoleranciák által okozott krónikus gyulladás és tápanyaghiány hormonális egyensúlyzavart okozhat. Ez különösen fontos a női hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron szintjének szabályozásában, amelyek kulcsszerepet játszanak a termékenységben.

 4. Autoimmun betegségek:
  Az autoimmun betegségek 75%-ka nőknél fordul elő és a leggyakrabban épp a  reproduktív életkorban. Számos tanulmány mutatott már rá arra ,hogy a különböző autoimmun betegségek kapcsolatban állnak a reproduktív korú nők leggyakoribb meddőségi okaival, úgy mint policisztás ovárium szindróma (PCOS), endometriózis és idiopátiás (ismeretlen eredetű) meddőség
  Autoimmun betegség esetén az immunrendszer nem egy idegen betolakodó - pl gomba, vírus, baktérium - ellen lép fel, hanem a túlműködése révén saját maga ellen, azaz a saját sejtjei, szövetei vagy szervei ellen, amely alól nem képez kivételt sem a petefészek, sem a spermium sem más reproduktív szövet.


Egy gyakori autoimmun betegség: a cöliákia 

A cöliákia (lisztérzékenység) egy jól dokumentált példa az ételintolerancia és a terméketlenség közötti kapcsolatra.  A kezeletlen cöliákia ugyanis összefügghet a női és férfi terméketlenséggel, a spontán vetéléssel és a korai menopauzával. kiváltója a kalászos gabonafélékben (búza, árpa, rozs) lévő sikér (glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Ez a vékonybél bolyhok károsodását okozhatja, klinikailag (tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok) felszívódási zavarokat és szisztémás klinikai tüneteket eredményezhet.

Azért mert korábban nem volt, nem jelenti azt hogy nem is lesz....
A cöliákia ugyanis bármely életkorban kialakulhat, ráadásul újonnan diagnosztizált betegek 70 százalékának enyhe vagy semmilyen tünetei nincsenek. 


Összességében, az ételintolerancia és a terméketlenség közötti kapcsolat egy komplex és sok tényezőt magában foglaló folyamat, amely mind az immunrendszer, mind a táplálkozási állapot és a hormonális egyensúly befolyásolása révén érvényesülhet. 

Épp ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy  van-e olyan általunk rendszeresen fogyasztott táplálék, ami kapcsán fennáll, függetlenül attól, hogy az elfogyasztásuk után 10-es skálán hányas erősségű diszkomfort tünettel álljunk is szemben.
És ha van ilyen, bármennyire is kötődünk érzelmileg az adott táplálékhoz, teljesen fel kell hagynunk fogyasztásával. 

Az ételintolerancia vizsgálat egy egyszerű vérvétel alapján elvégezhető, csak sajnos nem tartozik az olcsó vizsgálatok közé. Viszont az inzulinrezisztencia mellett ezt is érdemes kivizsgáltatni, főleg ha több éve küzdünk a kisbabank érkezéséért. Ha semmiképp nem engedhetjük meg magunknak, legalább tegyünk egy próbát: néhány hónapra - legalább három - hagyjunk fel a tejtermékek fogyasztásával, csökkentsük az állati eredetű zsírbevitelt, fogyasszunk sok-sok zöldleveles (és más) zöldséget és gyümölcsöt, sok rostot, és ha lehet, átmenetileg hagyjuk el a glutént.

A helyes táplálkozás, az Aviva Módszer egyik alappillére

Fentiek alapján már nem kell részleteznem: a termékenység támogatása, az egészséges ciklus fenntartása és a PMS tünetek minimializálása érdekében a helyes étrend kardinális jelentőséggel bír.
Az Aviva Módszer gyakorlatai nagyon sokat nyomnak a latba, de a legtöbb esetben sajnos önmagában nem elegendőek, mert a táplálkozással összefüggő problémákat is egyidejűleg orvosolni kell.Egy babáért tornázó - ételintoleranciás, alacsony AMH-s pajzsimirigy problémás - hölgy esete


Végezetül álljon itt egy, a témához kapcsolódó beszámoló, amit egy tornázómtól, Klaudiától kaptam.
Klau 4 év sikertelen próbálkozás után jött el hozzám Aviva Módszer alaptanfolyamra mert AMH és pajzsmirigyproblémái is voltak, és fél évvel később már a várandósságának hírét osztotta meg velem. :) Következzenek az ő szavai. :)


2024.01. 20.

"Szia Rita!
Boldog új évet kívánok! Remélem, sok Avivázni vágyó "hallgatód" lesz idén is. :)

Ami engem illet, rendszeresen csinálom a gyakorlatokat (novemberben vettem részt az általad tartott tanfolyamon), heti 3 alkalommal általában.

Pajzsmirigy alulműködésem van, mint diagnosztizált probléma, erre már lassan 2 éve gyógyszert szedek, 2-3 havonta járok ellenőriztetni a TSH szintemet. A decemberi vérvételnél azt tapasztaltam, hogy az eddig alkalmazott gyógyszermennyiség mellett már majdnem a túlműködés tartományába tolódott el ez az érték, csökkentenem kellett a napi gyógyszeradagomat. Emellett az AMH értékem (ami kicsit alacsony volt fél éve) 0.5-el emelkedett, aminek nagyon örültem. Ezek alapján úgy érzem (és a vérvételi eredmények is alátámasztják), hogy használ a torna, a hormonrendszerem kezd helyreállni :-) Nekem egyébként nem voltak menstruációs panaszaim, szóval ezen a téren nem tudok változásról beszámolni, de a babaprojekt szempontjából mindenképp pozitív változások történnek :-)

Bízom benne, hogy a többieknek is segít a torna és sok pozitív visszajelzést kapsz. Ha végre babatéren is lesz sikereredményem, azt is mindenképp meg fogom osztani Veled, hogy a többi, hasonló helyzetben lévő babára vágyónak adjon egy kis extra motivációt a tornázáshoz.

Üdv,
Klau"

 2024.05.25

"Szia Rita!

Ígértem, hogy jelentkezni fogok a fejleményekkel, és hát ennek most jött el az ideje. Spoiler: sikerült teherbe esnem, a 13. héten járunk. Szerdán volt a genetikai ultrahang és mindent rendben talált az orvos :-)

És ehhez a háttérsztori:
A novemberi tanfolyam óta szorgalmasan Aviváztam heti 2-3 alkalommal, egészen a pozitív terhességi tesztemig (március közepe). A hormonháztartásomnak nagyon jót tettek a gyakorlatok, ahogy már korábban is írtam, a TSH és AMH szintem egyaránt javult, a tornát élvezettel csináltam, jó volt tőle a közérzetem. Viszont ez önmagában sajnos nem volt elég.

Egy barátnőmtől hallottam, hogy az ő egyik ismerősének úgy sikerült teherbe esnie több sikertelen inszemináció után, hogy csináltatott egy táplálékintolerancia tesztet és az ott pozitívnak jelölt élelmiszereket elhagyta az étrendjéből. Mivel a tejtől néha szokott folyni az orrom, ez az információ hasznosnak tűnt és 4 évnyi sikertelen próbálkozás után úgy voltam vele, hogy semmit nem veszítek, ha megcsináltatom én is ezt a tesztet. Erre januárban került sor, közben már folyamatban volt az első inszeminációm, mert az orvosok semmi "rosszat" nem találtak és nem volt más ötletük, mint hogy inszemináció és lombik. Gondolom sejted, hogy az inszemináció sikertelen volt...

Viszont közben megkaptam a foodtest eredményét, amin kicsit ledöbbentem. A tej(fehérje) mellett (amire számítottam) a tojás, kukorica, kesudió, pisztácia is kiugróan magas értéket adott, pedig ezek semmiféle tünetet nem okoztak.

Elmorzsoltam néhány könnycseppet a tojásos nokedli, a túró rudi és a rántott sajt miatt, majd újult reményekkel belefogtam az étrendváltoztatásba. Hát, nem volt egyszerű, egy csomó mindenbe belecsempészik a tejport, úgyhogy résen kell lenni. Februárban került volna sor a második inszeminációra, ez azonban félbeszakadt, ugyanis túlserkentek a petefészkeim, nem végezték el a beavatkozást. Ezen egyrészt kiakadtam, mert feleslegesen szúrkodtam a hasamat egy héten keresztül hormoninjekciókkal, ugyanakkor megfordult a fejemben, hogy ez lehet, hogy valami pozitív dolog és használ a diéta....

Az inszeminációs hormonkezelésektől eléggé felborult az egyébként rendszeres ciklusom. Februárban volt egy egynapos vérzésem, amit nem tudtam mire vélni. Utólag jöttem rá, hogy az egy mini-menses volt, ugyanis akkor nem jött meg, amikor kellett volna, viszont negatív lett a terhességi tesztem. 

A harmadik inszeminációról viszont így lekéstem, mert a ciklus elején kellett volna a serkentés, és mire tudatosult bennem, hogy hányadán is állok a ciklusnak, már késő volt. Így a márciust elengedtük, a következő inszemináció áprilisban lett volna esedékes. Csakhogy erre már nem került sor, ugyanis márciusban mindenféle beavatkozás nélkül spontán terhes lettem. El sem akartam hinni :-) Gyakorlatilag a diéta kezdetétől számított második ciklusomban már be tudott ágyazódni az embrió.

Azóta ezt a történetet elmeséltem néhány ismerősömnek, akik szintén küszködnek a teherbeeséssel.

Ajánlottam nekik az Aviva módszert (konkrétan Téged :-D ) és az intoleranciateszt elvégzését is, mert nekem igazából ez a két dolog segített.

Sajnos a nőgyógyászok eléggé csőlátásúak ezzel kapcsolatban, velük nem sikerült megértetnem, hogy a nőgyógyászati dolgokon kívül más problémákat is vizsgálni kellene.

Szóval, egyrészt szeretném megköszönni, hogy a tanfolyamon megszerettetted velem ezeket a gyakorlatokat, mert sokat segítettek. Másrészt pedig arra kérnélek, hogy ezt a történetet oszd meg a tanfolyamodra ellátogató babára vágyókkal, mert sokaknak lehet, hogy ez megoldja a problémájukat és nem kell feleslegesen végigszenvedniük mindenféle meddőségi kivizsgálásokat/inszeminációkat/lombikprogramot.

Puszi:
Klau"
Egészség a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelemre a testi-lelki egyensúlyod támogatásáért- segíts önmagadnak kapcsolódni saját magadhoz.

Csak olyan levelet küldök neked, amit én is szívesen olvasnék.