Aviva Módszer - gyakorlatsor és tanfolyamválasztó

2024. márc. 4.

Az Aviva Módszer négy órás alaptanfolyamát képező, 18 gyakorlatból álló sorozatát sokan ismerik vagy hallottak már róla, hiszen immáron 25. éve oktatjuk hazánkban. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy az Aviva Módszer az elmúlt évtizedek alatt további gyakorlatsorokkal bővült. Ebben a bejegyzésben bemutatásra kerülnek a különböző tanfolyamok és gyakorlatsorok, hogy könnyen el tudj igazodni, hogy mikor melyik tanfolyamon érdemes részt venned, vagy épp melyik gyakorlatsort javasolt alkalmaznod. Választ kapsz például arra, hogy mikor melyik gyakorlatsort alkalmazd ha kisbabát szeretnél, de a tinik, a változókorban lévő hölgyek, és még a férfiak számára is hasznos információkról olvashatsz.

Nem mindegy az sem, hogy kivel tanulsz

Mindenekelőtt szeretném itt is hangsúlyozni, hogy nem csak a “mit”, de a “kitől” is nagyon fontos az Aviva Módszer elsajátításakor. Bármely sorozatot is szeretnéd megtanulni, elengedhetetlen, hogy kizárólag hivatalos Aviva oktatótól sajátítsd el. Ha szeretnéd érteni hogy ez miért nagyon fontos, kérlek olvasd el ezt a bejegyzést, ahol többek között arról is írok, hogy hogyan tudsz olyan Aviva oktatót találni aki mellett biztonságban vagy. Hiszen az Avivázás jóval több mint egy torna gyakorlat. Ez egy gyógymód, ami hatással van az endokrin rendszerre és nagyon sok jótékony hatást tud kifejteni, de csak akkor, ha mind az oktató mind a tornázó kölcsönösen felelősséget vállalnak, illetve ha maga a tanfolyam és a segítő szakember is megüt egy bizonyos mércét.  


Akkor hát lássuk, hány féle sorozatból is áll,
a teljes Aviva MódszerAviva Módszer Alaptanfolyam

Aki már hallott az Aviva Módszerről, az nagy valószínűséggel erre a gyakorlatsorra gondol, ha azt a szót hallja, hogy Aviva. Ez az a gyakorlatsor, ami 18 gyakorlatból áll és egy négy órás tanfolyam keretein belül sajátítják el a résztvevők. Ez a legáltalánosabb gyakorlatsor, ami számos esetben nyújt hatékony megoldást akár menstruációs görcsökről, ciklus és különböző nőgyógyászati problémákról, termékenység fokozásáról vagy változókori tünetekről is legyen szó. 


A módszer nagyon jó prevenciós eszköz is egyben, tehát általánosan is alkalmazható a hormonális egyensúly támogatására. Fiatal koruaktól a szépkorúakig bátran ajánljuk mindenkinek. Ha szeretnél bővebben olvasni az Aviva Alaptanfolyamról, a módszer hatásmechanizmusáról, itt megteheted.


Kiknek, milyen esetekben ajánlom?

Ha ciklus problémáid vannak, azaz több hónapja nem jön meg a menstruáció, túl hosszú, vagy túl rövid a ciklus. Ha fájdalmas menstruciós görcseid, PMS tüneteid vannak.
Kisbabát szeretnél és támogatnád a peteérés, az ovuláció folyamatát.Ha alacsony az AMH szinted és fokoznád a termékenységed. Ha hormonális egyensúlytalanság áll fenn, vagy pajzsmirigy problémáid vannak. Ciszta, mióma, méhnyálkahártya vastagodás esetén. Endometriózis esetén, ha nincs orvosi ellenjavallat. Változókori tünetek esetén. 

Röviden: ha 18-99+ éves kor között vagy, és akad némi problémád a hormonális egyensúllyal, a ciklusoddal összefüggésben. De akkor is, ha nincs semmilyen problémád és szeretnéd, ha ez így is maradna. Ha férfi vagy, akkor 35 év felett és ha termékenységi, potencia vagy prosztata problémák merültek fel. 

Akkor is bátran próbáld ki ezt a sorozatot, ha csak ellensúlyoznád a mozgásszegény-ülő életmódot, esetleg szívesen leadnál néhány kilót. Ebben a gyakorlatsorban vannak elég intenzív gyakorlatok is, amik már ténylegesen sport értékűnek számítanak. :) Aviva Tini tanfolyam


A 2024-es év újdonsága, a Tini tanfolyam.
Már nagyon vártuk, hogy ez a kiadványuk elkészüljön és végre elkezdhessük oktatni az Aviva Módszert a fiatalabb korosztálynak is.

Egyrészt azért, hogy a viszonylag korán - 10-12 éves korban - menstruálni kezdő lányoknak is segíteni tudjunk a fájdalmaik megszűntetésében, és egy egészséges alternatívát tudjuk ajánlani a levél számra szedett fájdalomcsillapító, rosszabb esetben idejekorán felírt fogamzásgátlókkal szemben. 

Másrészt az Aviva Alapítvány munkatársainak és hivatalos oktatói közösségének nem titkolt szándéka az edukáció. Munkánkkal szeretnénk azt is támogatni, hogy olyan generációk nevelkedjenek, akik egészen fiatal felnőtt korukban megismerik az Aviva Módszert, és azokat a nagyon fontos helyzeteket, amikor ez a természetes módszer a segítségükre lehet invazív bevatakozások helyett. 

Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mert a policisztás ovárium szindróma, az inzulinrezisztencia, a különböző hormonális egyensúlytalanságok és anyagcserezavarok lassan népbetegségnek számítanak, és gyakran már a húszas éveik elején járó lányokat is érintik.
A PCOS-ből, inzulinrezisztenciából a tudomány jelen állása szerint sajnos nem lehet kigyógyulni, viszont sokat lehet tenni az állapot romlásának megállítása érdekében, ami szintén nagyon fontos, mert  a PCOS napjaink egyik vezető meddőségi oka. 


Persze a legjobb, ha egészséges életmóddal, és az Avivával mint prevenciós eszközzel el sem jutnának a lányok ezekhez az állapotokhoz. Épp ezért az Aviva Tini tanfolyamon is kiemelt hangsúlyt fektetünk a gyakorlatokon kívül, az egészséges életmód összefüggéseinek bemutatására. A nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód, testünk helytelen használata és a ciklus és hormonális problémák között ugyanis, szinte minden esetben van összefüggés. 


Kiknek, milyen esetekben ajánlom?

Életkori megkötés nincs és elég nehéz is élesen elkülöníteni azt, hogy hány éves korig vegyen részt valaki az Aviva Tini tanfolyamon és hány éves kortól az Aviva Alaptanfolyamon, hiszen minden fiatal hölgy más tempóban érik testben, fejben és lélekben.

Az Aviva Tini tanfolyamot elsősorban olyan fiatal - 10 - 15 éves -  lányoknak ajánlom, akiknek rendszeres a menstruációja és az panaszokat, fájdalmakat okoz.  Ezen a tanfolyamon a gyakorlatok bemutatásán túl az egészséges életmód feltételeit járjuk körbe, de értelemszerűen itt még nem esik szó a termékenység fokozásról, a különböző nőgyógyászati problémákról, endokrin zavarokról amelyeknél szintén hatékony támogatást tud nyújtani az Aviva Módszer.

Azoknak a fiatal hölgyeknek akik nem csak testben, de fejben is korán érnek, tehát befogadható és hasznos számukra már több információ, vagy már közelebb állnak a húszas évekihez, esetleg kialakult náluk egy PCOS vagy inzulinrezisztencia, inkább már az Aviva Módszer 4 órás alaptanfolyamot ajánlom.Aviva GET 


Az Aviva Gátizom erősítő tanfolyamán a résztvevők - némi anatómiai bevezetés után- megismerik, hogy miért nagyon fontos a medencefenék izmainak erősítése és hogy mik azok a mindennapos tevékenységek, amelyek gyengítik a gátizmok területét. Ezt követően megismerik azokat a gyakorlatokat, amelyek rendszeres gyakorlásával meg tudják erősíteni ezt a területet, megelőzve vagy megszüntetve olyan problémákat, mint például a népbetegségnek számító stressz inkontinencia.

Gyakori tévhit, hogy gátizom erősítésre csak idősebb, 50 éves kor felett van szükség, holott valójában ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres alkalmazására főleg hölgyek esetében, nagyjából 35 éves kortól kezdődően szükség lenne. 

Nagyon fontos, hogy ha kisbabát tervezel megismerd ezeket a gyakorlatokat. A megerősített izmok nem csak a szülés alatt támogatnak, de megelőzhető a stressz inkontinencia és szülést követő regeneráció is gyorsabb.Kiknek, milyen esetekben ajánlom?

Mindenkinek! :) Főleg, ha kisbabát szeretnél, vagy ha már tapasztaltál magadon olyan tüneteket - például tág hüvely, akaratlan vizeletvesztés stb - ami miatt a gátizmok erősítése nélkülözhetetlen. 

Ezek a gyakorlatok nem dinamikusak, tehát abban az esetben is kimondottan ajánlom, ha még nagyobb súlyfelesleggel küzdesz, így az intenzívebb gyakorlatok még túlságosan megeröltetőek lennének a számodra.

Túlsúly esetében egyébként is fontos ezt a területet erősíteni, mert a plusz kilók által lényegesen nagyobb nyomás alá kerülhetnek a medencefenék szervei, szöveti ezáltal növelve a stressz inkontinencia és szervi süllyedés kialakulásának kockázatát. Fontos tudni, hogy már +6 kg gyengítően hat a gáti területre.Aviva Ovulációs tanfolyam


Az Aviva Ovulációs tanfolyamon egy olyan gyakorlatsort tanulnak meg a résztvevők, amik kimondottan az ovulációs folyamatot támogatják, tehát ha kisbabát szeretnél érdemes ezeket a gyakorlatokat is bővíteni az Aviva gyakorlásodat. Mivel természetesen van összefüggés az ovuláció mögötti hormonális egyensúly és a petefészek működések között, olyan esetekben is hatékonyan alkalmazható ez a sorozat, amikor nem a termékenység fokozása a cél, hanem policisztás ovárium szindrómád van, vagy cisztákkal küzdesz. 


Kiknek, milyen esetekben ajánlom?

A fent felsorolt esetekben mindenképp, de akkor is érdemes lehet megismerned ezeket a gyakorlatokat, ha az Aviva gyakorlásodat szeretnéd színesíteni újabb gyakorlatokkal.

Fontos tudni, hogy ez egy ráépülő tanfolyam. Ez azt jelenti, hogy csak olyan hölgyek végezhetik el ezt a tanfolyamot, akik az Aviva 4 órás Alaptanfolyamán már részt vettek, és az ott megismert 18 alapgyakorlatot legalább  4-6 hónapja rendszeresen gyakorolják.


Aviva várandós és szülés utáni regenerációs gyakorlatok


Bár sok olyan tornázó van, aki az Aviva Módszer alaptanfolyamon megismert gyakorlatokat a várandóssága alatt is gyakorolja, én személy szerint ezt nem ajánlom. Nem azért, mert azok a gyakorlatok károsak lennénk a magzatra, dehogy. 

Hanem azért, mert a várandósság egy teljesen más állapot. Hatalmas fizikai és hormonális változások történnek, napról napra. Sokan jóval fáradékonyabbak, ráadásul a folyamatosan növő pocak sem könnyíti meg a mozgást. Az Aviva 18 alapgyakorlata között számos olyan gyakorlat van, amit a növekvő pocakkal igen kellemetlen végezni, sőt olyan is van, amit tilos.

Ezzel még véletlenül sem azt szeretném mondani hogy a kismamák 9 hónapig ne csináljanak semmit, sőt. A kismamák fittsége a várandósság alatt kiemelten fontos és elsősorban nem hiúságból, hanem a baba és mama egészségének támogatása érdekében. A várandósság alatti kiegyensúlyozott és stabil vércukorszint például minden kismamát tekintve fontos, de különösen fontos ha már a várandósság előtt inzulinrezisztencia állt fen, ez ugyanis hajlamosító tényező a terhességi cukorbetegség kialakulására nézve.  

Én jóval a várandósságom előtt kezdtem el Avivázni, de még ennek ellenére sem gyakoroltam az alapsorozatot a várandósságom alatt, helyette számos más gyakorlatsort csináltam.

Az Aviva várandós gyakorlatai például olyan mozdulatokból áll, amelyek kellően átmozgatják a testet, segítik a helyes légzést de nem okoznak a kismama számára extra terhet a gyakorlás során.  Emelett kimondottan javasolt a várandósság alatt az Aviva GET - gátizom erősítő gyakorlatainak rendszeres gyakorlása. A várandósság alatti, és szülést követő gátizom erősítés fontosságáról ebben a bejegyzésben olvashatsz.


A szülést követő regenerációs időszak is egy nagyon fontos időszak. Itt elsősorban a fokozatosság elvét kell szem előtt tartani, még akkor is, ha a kismama a várandóssága előtt versenyszerűen sportolt. A méh, a kismedencei terület, de még a has izmai is hatalmas változáson mennek keresztül a terhesség és a szülés alatt. Az izmok, kötőszövetek megnyúlnak, de még a testtartásban is változás állhat be. A szétnyílt hasizom, a gerinc, a bordák és a medence izületein kívül a hüvely rugalmasságát is vissza kell szerezni. Ez a regeneráció sokszor időigényes folyamat, de célzott gyakorlatokkal felgyorsítható. 


Az Aviva regenerációs gyakorlatai ebben a folyamtban támogatja a  tornázót, mely a gyermekágyi időszak (szülést követő 6 hét) letelte után alkalmazható, de mivel a regenerálódás egyénenként eltérő lehet, ha az orvos engedélyezi, már a gyermekágyi időszak alatt is alkalmazható. 


Az Aviva várandós és regenerációs gyakorlatait akkor is végezheted, ha a szülést megelőzően soha, semmilyen Aviva gyakorlatsort nem alkalmaztál. Ha szeretnéd megismerni ezeket a gyakorlatokat, vedd fel velem a kapcsolatot. 


Aviva Férfi gyakorlatok

Sajnos még nincs a köztudatban, de az Aviva Módszer korántsem csak a nők egészségét támogató módszer. A férfiak esetében is jótékonyan hat a mozgásszegény, ülő életmód ellensúlyozására, a termékenység fokozásra, a potencia és prosztata problémák megelőzésére, megszüntetésére.

Urak esetében is az Aviva Módszer 4 órás alap tanfolyamon való részvételt ajánljuk kezdő lépésnek. Ha ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres végzése legalább 4 hónapja fennáll, további gyakorlatokkal tudjuk támogatni a gyakorlásukat, csakúgy, mint a hölgyeket az ovulációs sorozattal.Mikor, mit és hol oktatok?


Mivel a legtöbben az Aviva Alaptanfolyamot szeretnék elsajáítatni, így ebből következik, hogy ezt a tanfolyamot tartom a leggyakrabban, havonta általában 3-4 alkalommal, személyesen, Budapesten. Ezeken a tanfolyamokon férfiak és nők egyaránt részt vesznek, a tanfolyamok időpontjai folyamatosan feltöltésre kerülnek a weboldalamon. Ha valamilyen okból kifolyólag - például túl nagy földrajzi távolság - nincs lehetőséged személyesen részt venni, online keretek között is van lehetőséged elvégezni a tanfolyamot


Aviva GET és Ovulációs tanfolyamot szintén személyesen tartok, de ezeket már ritkábban mivel az ovulációs tanfolyam például eleve egy ráépülő tanfolyam. Ha a weboldalon a foglalási naptárban nem találsz a közeljövőben időpontot rá, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Ezekre a tanfolyamokra is igaz, hogy ha nincs lehetőséged személyesen részt venni, vagy számodra túl sokára lenne a következő személyes időpont, van lehetőséged online, egyéni tanfolyam keretén belül is elsajátítani a gyakorlatokat. 


Az Aviva várandós és regenerációs gyakorlatait általában online, egyéni tanfolyam keretein belül adom át a kismamáknak.


Ha bármely tanfolyammal kapcsolatban további kérdésed merül fel, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot! Szeretettel várlak.🙂
Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:

Kulisszatitkok, avagy hogyan zajlik nálam egy Aviva tanfolyam.
Az Aviva életmód, nem pedig újévi fogadalom. Min múlhat a siker, a te oldaladról?

Nem mindegy az sem, hogy kivel tanulsz

Mindenekelőtt szeretném itt is hangsúlyozni, hogy nem csak a “mit”, de a “kitől” is nagyon fontos az Aviva Módszer elsajátításakor. Bármely sorozatot is szeretnéd megtanulni, elengedhetetlen, hogy kizárólag hivatalos Aviva oktatótól sajátítsd el. Ha szeretnéd érteni hogy ez miért nagyon fontos, kérlek olvasd el ezt a bejegyzést, ahol többek között arról is írok, hogy hogyan tudsz olyan Aviva oktatót találni aki mellett biztonságban vagy. Hiszen az Avivázás jóval több mint egy torna gyakorlat. Ez egy gyógymód, ami hatással van az endokrin rendszerre és nagyon sok jótékony hatást tud kifejteni, de csak akkor, ha mind az oktató mind a tornázó kölcsönösen felelősséget vállalnak, illetve ha maga a tanfolyam és a segítő szakember is megüt egy bizonyos mércét.  


Akkor hát lássuk, hány féle sorozatból is áll,
a teljes Aviva MódszerAviva Módszer Alaptanfolyam

Aki már hallott az Aviva Módszerről, az nagy valószínűséggel erre a gyakorlatsorra gondol, ha azt a szót hallja, hogy Aviva. Ez az a gyakorlatsor, ami 18 gyakorlatból áll és egy négy órás tanfolyam keretein belül sajátítják el a résztvevők. Ez a legáltalánosabb gyakorlatsor, ami számos esetben nyújt hatékony megoldást akár menstruációs görcsökről, ciklus és különböző nőgyógyászati problémákról, termékenység fokozásáról vagy változókori tünetekről is legyen szó. 


A módszer nagyon jó prevenciós eszköz is egyben, tehát általánosan is alkalmazható a hormonális egyensúly támogatására. Fiatal koruaktól a szépkorúakig bátran ajánljuk mindenkinek. Ha szeretnél bővebben olvasni az Aviva Alaptanfolyamról, a módszer hatásmechanizmusáról, itt megteheted.


Kiknek, milyen esetekben ajánlom?

Ha ciklus problémáid vannak, azaz több hónapja nem jön meg a menstruáció, túl hosszú, vagy túl rövid a ciklus. Ha fájdalmas menstruciós görcseid, PMS tüneteid vannak.
Kisbabát szeretnél és támogatnád a peteérés, az ovuláció folyamatát.Ha alacsony az AMH szinted és fokoznád a termékenységed. Ha hormonális egyensúlytalanság áll fenn, vagy pajzsmirigy problémáid vannak. Ciszta, mióma, méhnyálkahártya vastagodás esetén. Endometriózis esetén, ha nincs orvosi ellenjavallat. Változókori tünetek esetén. 

Röviden: ha 18-99+ éves kor között vagy, és akad némi problémád a hormonális egyensúllyal, a ciklusoddal összefüggésben. De akkor is, ha nincs semmilyen problémád és szeretnéd, ha ez így is maradna. Ha férfi vagy, akkor 35 év felett és ha termékenységi, potencia vagy prosztata problémák merültek fel. 

Akkor is bátran próbáld ki ezt a sorozatot, ha csak ellensúlyoznád a mozgásszegény-ülő életmódot, esetleg szívesen leadnál néhány kilót. Ebben a gyakorlatsorban vannak elég intenzív gyakorlatok is, amik már ténylegesen sport értékűnek számítanak. :) Aviva Tini tanfolyam


A 2024-es év újdonsága, a Tini tanfolyam.
Már nagyon vártuk, hogy ez a kiadványuk elkészüljön és végre elkezdhessük oktatni az Aviva Módszert a fiatalabb korosztálynak is.

Egyrészt azért, hogy a viszonylag korán - 10-12 éves korban - menstruálni kezdő lányoknak is segíteni tudjunk a fájdalmaik megszűntetésében, és egy egészséges alternatívát tudjuk ajánlani a levél számra szedett fájdalomcsillapító, rosszabb esetben idejekorán felírt fogamzásgátlókkal szemben. 

Másrészt az Aviva Alapítvány munkatársainak és hivatalos oktatói közösségének nem titkolt szándéka az edukáció. Munkánkkal szeretnénk azt is támogatni, hogy olyan generációk nevelkedjenek, akik egészen fiatal felnőtt korukban megismerik az Aviva Módszert, és azokat a nagyon fontos helyzeteket, amikor ez a természetes módszer a segítségükre lehet invazív bevatakozások helyett. 

Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mert a policisztás ovárium szindróma, az inzulinrezisztencia, a különböző hormonális egyensúlytalanságok és anyagcserezavarok lassan népbetegségnek számítanak, és gyakran már a húszas éveik elején járó lányokat is érintik.
A PCOS-ből, inzulinrezisztenciából a tudomány jelen állása szerint sajnos nem lehet kigyógyulni, viszont sokat lehet tenni az állapot romlásának megállítása érdekében, ami szintén nagyon fontos, mert  a PCOS napjaink egyik vezető meddőségi oka. 


Persze a legjobb, ha egészséges életmóddal, és az Avivával mint prevenciós eszközzel el sem jutnának a lányok ezekhez az állapotokhoz. Épp ezért az Aviva Tini tanfolyamon is kiemelt hangsúlyt fektetünk a gyakorlatokon kívül, az egészséges életmód összefüggéseinek bemutatására. A nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód, testünk helytelen használata és a ciklus és hormonális problémák között ugyanis, szinte minden esetben van összefüggés. 


Kiknek, milyen esetekben ajánlom?

Életkori megkötés nincs és elég nehéz is élesen elkülöníteni azt, hogy hány éves korig vegyen részt valaki az Aviva Tini tanfolyamon és hány éves kortól az Aviva Alaptanfolyamon, hiszen minden fiatal hölgy más tempóban érik testben, fejben és lélekben.

Az Aviva Tini tanfolyamot elsősorban olyan fiatal - 10 - 15 éves -  lányoknak ajánlom, akiknek rendszeres a menstruációja és az panaszokat, fájdalmakat okoz.  Ezen a tanfolyamon a gyakorlatok bemutatásán túl az egészséges életmód feltételeit járjuk körbe, de értelemszerűen itt még nem esik szó a termékenység fokozásról, a különböző nőgyógyászati problémákról, endokrin zavarokról amelyeknél szintén hatékony támogatást tud nyújtani az Aviva Módszer.

Azoknak a fiatal hölgyeknek akik nem csak testben, de fejben is korán érnek, tehát befogadható és hasznos számukra már több információ, vagy már közelebb állnak a húszas évekihez, esetleg kialakult náluk egy PCOS vagy inzulinrezisztencia, inkább már az Aviva Módszer 4 órás alaptanfolyamot ajánlom.Aviva GET 


Az Aviva Gátizom erősítő tanfolyamán a résztvevők - némi anatómiai bevezetés után- megismerik, hogy miért nagyon fontos a medencefenék izmainak erősítése és hogy mik azok a mindennapos tevékenységek, amelyek gyengítik a gátizmok területét. Ezt követően megismerik azokat a gyakorlatokat, amelyek rendszeres gyakorlásával meg tudják erősíteni ezt a területet, megelőzve vagy megszüntetve olyan problémákat, mint például a népbetegségnek számító stressz inkontinencia.

Gyakori tévhit, hogy gátizom erősítésre csak idősebb, 50 éves kor felett van szükség, holott valójában ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres alkalmazására főleg hölgyek esetében, nagyjából 35 éves kortól kezdődően szükség lenne. 

Nagyon fontos, hogy ha kisbabát tervezel megismerd ezeket a gyakorlatokat. A megerősített izmok nem csak a szülés alatt támogatnak, de megelőzhető a stressz inkontinencia és szülést követő regeneráció is gyorsabb.Kiknek, milyen esetekben ajánlom?

Mindenkinek! :) Főleg, ha kisbabát szeretnél, vagy ha már tapasztaltál magadon olyan tüneteket - például tág hüvely, akaratlan vizeletvesztés stb - ami miatt a gátizmok erősítése nélkülözhetetlen. 

Ezek a gyakorlatok nem dinamikusak, tehát abban az esetben is kimondottan ajánlom, ha még nagyobb súlyfelesleggel küzdesz, így az intenzívebb gyakorlatok még túlságosan megeröltetőek lennének a számodra.

Túlsúly esetében egyébként is fontos ezt a területet erősíteni, mert a plusz kilók által lényegesen nagyobb nyomás alá kerülhetnek a medencefenék szervei, szöveti ezáltal növelve a stressz inkontinencia és szervi süllyedés kialakulásának kockázatát. Fontos tudni, hogy már +6 kg gyengítően hat a gáti területre.Aviva Ovulációs tanfolyam


Az Aviva Ovulációs tanfolyamon egy olyan gyakorlatsort tanulnak meg a résztvevők, amik kimondottan az ovulációs folyamatot támogatják, tehát ha kisbabát szeretnél érdemes ezeket a gyakorlatokat is bővíteni az Aviva gyakorlásodat. Mivel természetesen van összefüggés az ovuláció mögötti hormonális egyensúly és a petefészek működések között, olyan esetekben is hatékonyan alkalmazható ez a sorozat, amikor nem a termékenység fokozása a cél, hanem policisztás ovárium szindrómád van, vagy cisztákkal küzdesz. 


Kiknek, milyen esetekben ajánlom?

A fent felsorolt esetekben mindenképp, de akkor is érdemes lehet megismerned ezeket a gyakorlatokat, ha az Aviva gyakorlásodat szeretnéd színesíteni újabb gyakorlatokkal.

Fontos tudni, hogy ez egy ráépülő tanfolyam. Ez azt jelenti, hogy csak olyan hölgyek végezhetik el ezt a tanfolyamot, akik az Aviva 4 órás Alaptanfolyamán már részt vettek, és az ott megismert 18 alapgyakorlatot legalább  4-6 hónapja rendszeresen gyakorolják.


Aviva várandós és szülés utáni regenerációs gyakorlatok


Bár sok olyan tornázó van, aki az Aviva Módszer alaptanfolyamon megismert gyakorlatokat a várandóssága alatt is gyakorolja, én személy szerint ezt nem ajánlom. Nem azért, mert azok a gyakorlatok károsak lennénk a magzatra, dehogy. 

Hanem azért, mert a várandósság egy teljesen más állapot. Hatalmas fizikai és hormonális változások történnek, napról napra. Sokan jóval fáradékonyabbak, ráadásul a folyamatosan növő pocak sem könnyíti meg a mozgást. Az Aviva 18 alapgyakorlata között számos olyan gyakorlat van, amit a növekvő pocakkal igen kellemetlen végezni, sőt olyan is van, amit tilos.

Ezzel még véletlenül sem azt szeretném mondani hogy a kismamák 9 hónapig ne csináljanak semmit, sőt. A kismamák fittsége a várandósság alatt kiemelten fontos és elsősorban nem hiúságból, hanem a baba és mama egészségének támogatása érdekében. A várandósság alatti kiegyensúlyozott és stabil vércukorszint például minden kismamát tekintve fontos, de különösen fontos ha már a várandósság előtt inzulinrezisztencia állt fen, ez ugyanis hajlamosító tényező a terhességi cukorbetegség kialakulására nézve.  

Én jóval a várandósságom előtt kezdtem el Avivázni, de még ennek ellenére sem gyakoroltam az alapsorozatot a várandósságom alatt, helyette számos más gyakorlatsort csináltam.

Az Aviva várandós gyakorlatai például olyan mozdulatokból áll, amelyek kellően átmozgatják a testet, segítik a helyes légzést de nem okoznak a kismama számára extra terhet a gyakorlás során.  Emelett kimondottan javasolt a várandósság alatt az Aviva GET - gátizom erősítő gyakorlatainak rendszeres gyakorlása. A várandósság alatti, és szülést követő gátizom erősítés fontosságáról ebben a bejegyzésben olvashatsz.


A szülést követő regenerációs időszak is egy nagyon fontos időszak. Itt elsősorban a fokozatosság elvét kell szem előtt tartani, még akkor is, ha a kismama a várandóssága előtt versenyszerűen sportolt. A méh, a kismedencei terület, de még a has izmai is hatalmas változáson mennek keresztül a terhesség és a szülés alatt. Az izmok, kötőszövetek megnyúlnak, de még a testtartásban is változás állhat be. A szétnyílt hasizom, a gerinc, a bordák és a medence izületein kívül a hüvely rugalmasságát is vissza kell szerezni. Ez a regeneráció sokszor időigényes folyamat, de célzott gyakorlatokkal felgyorsítható. 


Az Aviva regenerációs gyakorlatai ebben a folyamtban támogatja a  tornázót, mely a gyermekágyi időszak (szülést követő 6 hét) letelte után alkalmazható, de mivel a regenerálódás egyénenként eltérő lehet, ha az orvos engedélyezi, már a gyermekágyi időszak alatt is alkalmazható. 


Az Aviva várandós és regenerációs gyakorlatait akkor is végezheted, ha a szülést megelőzően soha, semmilyen Aviva gyakorlatsort nem alkalmaztál. Ha szeretnéd megismerni ezeket a gyakorlatokat, vedd fel velem a kapcsolatot. 


Aviva Férfi gyakorlatok

Sajnos még nincs a köztudatban, de az Aviva Módszer korántsem csak a nők egészségét támogató módszer. A férfiak esetében is jótékonyan hat a mozgásszegény, ülő életmód ellensúlyozására, a termékenység fokozásra, a potencia és prosztata problémák megelőzésére, megszüntetésére.

Urak esetében is az Aviva Módszer 4 órás alap tanfolyamon való részvételt ajánljuk kezdő lépésnek. Ha ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres végzése legalább 4 hónapja fennáll, további gyakorlatokkal tudjuk támogatni a gyakorlásukat, csakúgy, mint a hölgyeket az ovulációs sorozattal.Mikor, mit és hol oktatok?


Mivel a legtöbben az Aviva Alaptanfolyamot szeretnék elsajáítatni, így ebből következik, hogy ezt a tanfolyamot tartom a leggyakrabban, havonta általában 3-4 alkalommal, személyesen, Budapesten. Ezeken a tanfolyamokon férfiak és nők egyaránt részt vesznek, a tanfolyamok időpontjai folyamatosan feltöltésre kerülnek a weboldalamon. Ha valamilyen okból kifolyólag - például túl nagy földrajzi távolság - nincs lehetőséged személyesen részt venni, online keretek között is van lehetőséged elvégezni a tanfolyamot


Aviva GET és Ovulációs tanfolyamot szintén személyesen tartok, de ezeket már ritkábban mivel az ovulációs tanfolyam például eleve egy ráépülő tanfolyam. Ha a weboldalon a foglalási naptárban nem találsz a közeljövőben időpontot rá, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Ezekre a tanfolyamokra is igaz, hogy ha nincs lehetőséged személyesen részt venni, vagy számodra túl sokára lenne a következő személyes időpont, van lehetőséged online, egyéni tanfolyam keretén belül is elsajátítani a gyakorlatokat. 


Az Aviva várandós és regenerációs gyakorlatait általában online, egyéni tanfolyam keretein belül adom át a kismamáknak.


Ha bármely tanfolyammal kapcsolatban további kérdésed merül fel, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot! Szeretettel várlak.🙂
Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:

Kulisszatitkok, avagy hogyan zajlik nálam egy Aviva tanfolyam.
Az Aviva életmód, nem pedig újévi fogadalom. Min múlhat a siker, a te oldaladról?

Nem mindegy az sem, hogy kivel tanulsz

Mindenekelőtt szeretném itt is hangsúlyozni, hogy nem csak a “mit”, de a “kitől” is nagyon fontos az Aviva Módszer elsajátításakor. Bármely sorozatot is szeretnéd megtanulni, elengedhetetlen, hogy kizárólag hivatalos Aviva oktatótól sajátítsd el. Ha szeretnéd érteni hogy ez miért nagyon fontos, kérlek olvasd el ezt a bejegyzést, ahol többek között arról is írok, hogy hogyan tudsz olyan Aviva oktatót találni aki mellett biztonságban vagy. Hiszen az Avivázás jóval több mint egy torna gyakorlat. Ez egy gyógymód, ami hatással van az endokrin rendszerre és nagyon sok jótékony hatást tud kifejteni, de csak akkor, ha mind az oktató mind a tornázó kölcsönösen felelősséget vállalnak, illetve ha maga a tanfolyam és a segítő szakember is megüt egy bizonyos mércét.  


Akkor hát lássuk, hány féle sorozatból is áll,
a teljes Aviva MódszerAviva Módszer Alaptanfolyam

Aki már hallott az Aviva Módszerről, az nagy valószínűséggel erre a gyakorlatsorra gondol, ha azt a szót hallja, hogy Aviva. Ez az a gyakorlatsor, ami 18 gyakorlatból áll és egy négy órás tanfolyam keretein belül sajátítják el a résztvevők. Ez a legáltalánosabb gyakorlatsor, ami számos esetben nyújt hatékony megoldást akár menstruációs görcsökről, ciklus és különböző nőgyógyászati problémákról, termékenység fokozásáról vagy változókori tünetekről is legyen szó. 


A módszer nagyon jó prevenciós eszköz is egyben, tehát általánosan is alkalmazható a hormonális egyensúly támogatására. Fiatal koruaktól a szépkorúakig bátran ajánljuk mindenkinek. Ha szeretnél bővebben olvasni az Aviva Alaptanfolyamról, a módszer hatásmechanizmusáról, itt megteheted.


Kiknek, milyen esetekben ajánlom?

Ha ciklus problémáid vannak, azaz több hónapja nem jön meg a menstruáció, túl hosszú, vagy túl rövid a ciklus. Ha fájdalmas menstruciós görcseid, PMS tüneteid vannak.
Kisbabát szeretnél és támogatnád a peteérés, az ovuláció folyamatát.Ha alacsony az AMH szinted és fokoznád a termékenységed. Ha hormonális egyensúlytalanság áll fenn, vagy pajzsmirigy problémáid vannak. Ciszta, mióma, méhnyálkahártya vastagodás esetén. Endometriózis esetén, ha nincs orvosi ellenjavallat. Változókori tünetek esetén. 

Röviden: ha 18-99+ éves kor között vagy, és akad némi problémád a hormonális egyensúllyal, a ciklusoddal összefüggésben. De akkor is, ha nincs semmilyen problémád és szeretnéd, ha ez így is maradna. Ha férfi vagy, akkor 35 év felett és ha termékenységi, potencia vagy prosztata problémák merültek fel. 

Akkor is bátran próbáld ki ezt a sorozatot, ha csak ellensúlyoznád a mozgásszegény-ülő életmódot, esetleg szívesen leadnál néhány kilót. Ebben a gyakorlatsorban vannak elég intenzív gyakorlatok is, amik már ténylegesen sport értékűnek számítanak. :) Aviva Tini tanfolyam


A 2024-es év újdonsága, a Tini tanfolyam.
Már nagyon vártuk, hogy ez a kiadványuk elkészüljön és végre elkezdhessük oktatni az Aviva Módszert a fiatalabb korosztálynak is.

Egyrészt azért, hogy a viszonylag korán - 10-12 éves korban - menstruálni kezdő lányoknak is segíteni tudjunk a fájdalmaik megszűntetésében, és egy egészséges alternatívát tudjuk ajánlani a levél számra szedett fájdalomcsillapító, rosszabb esetben idejekorán felírt fogamzásgátlókkal szemben. 

Másrészt az Aviva Alapítvány munkatársainak és hivatalos oktatói közösségének nem titkolt szándéka az edukáció. Munkánkkal szeretnénk azt is támogatni, hogy olyan generációk nevelkedjenek, akik egészen fiatal felnőtt korukban megismerik az Aviva Módszert, és azokat a nagyon fontos helyzeteket, amikor ez a természetes módszer a segítségükre lehet invazív bevatakozások helyett. 

Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mert a policisztás ovárium szindróma, az inzulinrezisztencia, a különböző hormonális egyensúlytalanságok és anyagcserezavarok lassan népbetegségnek számítanak, és gyakran már a húszas éveik elején járó lányokat is érintik.
A PCOS-ből, inzulinrezisztenciából a tudomány jelen állása szerint sajnos nem lehet kigyógyulni, viszont sokat lehet tenni az állapot romlásának megállítása érdekében, ami szintén nagyon fontos, mert  a PCOS napjaink egyik vezető meddőségi oka. 


Persze a legjobb, ha egészséges életmóddal, és az Avivával mint prevenciós eszközzel el sem jutnának a lányok ezekhez az állapotokhoz. Épp ezért az Aviva Tini tanfolyamon is kiemelt hangsúlyt fektetünk a gyakorlatokon kívül, az egészséges életmód összefüggéseinek bemutatására. A nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód, testünk helytelen használata és a ciklus és hormonális problémák között ugyanis, szinte minden esetben van összefüggés. 


Kiknek, milyen esetekben ajánlom?

Életkori megkötés nincs és elég nehéz is élesen elkülöníteni azt, hogy hány éves korig vegyen részt valaki az Aviva Tini tanfolyamon és hány éves kortól az Aviva Alaptanfolyamon, hiszen minden fiatal hölgy más tempóban érik testben, fejben és lélekben.

Az Aviva Tini tanfolyamot elsősorban olyan fiatal - 10 - 15 éves -  lányoknak ajánlom, akiknek rendszeres a menstruációja és az panaszokat, fájdalmakat okoz.  Ezen a tanfolyamon a gyakorlatok bemutatásán túl az egészséges életmód feltételeit járjuk körbe, de értelemszerűen itt még nem esik szó a termékenység fokozásról, a különböző nőgyógyászati problémákról, endokrin zavarokról amelyeknél szintén hatékony támogatást tud nyújtani az Aviva Módszer.

Azoknak a fiatal hölgyeknek akik nem csak testben, de fejben is korán érnek, tehát befogadható és hasznos számukra már több információ, vagy már közelebb állnak a húszas évekihez, esetleg kialakult náluk egy PCOS vagy inzulinrezisztencia, inkább már az Aviva Módszer 4 órás alaptanfolyamot ajánlom.Aviva GET 


Az Aviva Gátizom erősítő tanfolyamán a résztvevők - némi anatómiai bevezetés után- megismerik, hogy miért nagyon fontos a medencefenék izmainak erősítése és hogy mik azok a mindennapos tevékenységek, amelyek gyengítik a gátizmok területét. Ezt követően megismerik azokat a gyakorlatokat, amelyek rendszeres gyakorlásával meg tudják erősíteni ezt a területet, megelőzve vagy megszüntetve olyan problémákat, mint például a népbetegségnek számító stressz inkontinencia.

Gyakori tévhit, hogy gátizom erősítésre csak idősebb, 50 éves kor felett van szükség, holott valójában ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres alkalmazására főleg hölgyek esetében, nagyjából 35 éves kortól kezdődően szükség lenne. 

Nagyon fontos, hogy ha kisbabát tervezel megismerd ezeket a gyakorlatokat. A megerősített izmok nem csak a szülés alatt támogatnak, de megelőzhető a stressz inkontinencia és szülést követő regeneráció is gyorsabb.Kiknek, milyen esetekben ajánlom?

Mindenkinek! :) Főleg, ha kisbabát szeretnél, vagy ha már tapasztaltál magadon olyan tüneteket - például tág hüvely, akaratlan vizeletvesztés stb - ami miatt a gátizmok erősítése nélkülözhetetlen. 

Ezek a gyakorlatok nem dinamikusak, tehát abban az esetben is kimondottan ajánlom, ha még nagyobb súlyfelesleggel küzdesz, így az intenzívebb gyakorlatok még túlságosan megeröltetőek lennének a számodra.

Túlsúly esetében egyébként is fontos ezt a területet erősíteni, mert a plusz kilók által lényegesen nagyobb nyomás alá kerülhetnek a medencefenék szervei, szöveti ezáltal növelve a stressz inkontinencia és szervi süllyedés kialakulásának kockázatát. Fontos tudni, hogy már +6 kg gyengítően hat a gáti területre.Aviva Ovulációs tanfolyam


Az Aviva Ovulációs tanfolyamon egy olyan gyakorlatsort tanulnak meg a résztvevők, amik kimondottan az ovulációs folyamatot támogatják, tehát ha kisbabát szeretnél érdemes ezeket a gyakorlatokat is bővíteni az Aviva gyakorlásodat. Mivel természetesen van összefüggés az ovuláció mögötti hormonális egyensúly és a petefészek működések között, olyan esetekben is hatékonyan alkalmazható ez a sorozat, amikor nem a termékenység fokozása a cél, hanem policisztás ovárium szindrómád van, vagy cisztákkal küzdesz. 


Kiknek, milyen esetekben ajánlom?

A fent felsorolt esetekben mindenképp, de akkor is érdemes lehet megismerned ezeket a gyakorlatokat, ha az Aviva gyakorlásodat szeretnéd színesíteni újabb gyakorlatokkal.

Fontos tudni, hogy ez egy ráépülő tanfolyam. Ez azt jelenti, hogy csak olyan hölgyek végezhetik el ezt a tanfolyamot, akik az Aviva 4 órás Alaptanfolyamán már részt vettek, és az ott megismert 18 alapgyakorlatot legalább  4-6 hónapja rendszeresen gyakorolják.


Aviva várandós és szülés utáni regenerációs gyakorlatok


Bár sok olyan tornázó van, aki az Aviva Módszer alaptanfolyamon megismert gyakorlatokat a várandóssága alatt is gyakorolja, én személy szerint ezt nem ajánlom. Nem azért, mert azok a gyakorlatok károsak lennénk a magzatra, dehogy. 

Hanem azért, mert a várandósság egy teljesen más állapot. Hatalmas fizikai és hormonális változások történnek, napról napra. Sokan jóval fáradékonyabbak, ráadásul a folyamatosan növő pocak sem könnyíti meg a mozgást. Az Aviva 18 alapgyakorlata között számos olyan gyakorlat van, amit a növekvő pocakkal igen kellemetlen végezni, sőt olyan is van, amit tilos.

Ezzel még véletlenül sem azt szeretném mondani hogy a kismamák 9 hónapig ne csináljanak semmit, sőt. A kismamák fittsége a várandósság alatt kiemelten fontos és elsősorban nem hiúságból, hanem a baba és mama egészségének támogatása érdekében. A várandósság alatti kiegyensúlyozott és stabil vércukorszint például minden kismamát tekintve fontos, de különösen fontos ha már a várandósság előtt inzulinrezisztencia állt fen, ez ugyanis hajlamosító tényező a terhességi cukorbetegség kialakulására nézve.  

Én jóval a várandósságom előtt kezdtem el Avivázni, de még ennek ellenére sem gyakoroltam az alapsorozatot a várandósságom alatt, helyette számos más gyakorlatsort csináltam.

Az Aviva várandós gyakorlatai például olyan mozdulatokból áll, amelyek kellően átmozgatják a testet, segítik a helyes légzést de nem okoznak a kismama számára extra terhet a gyakorlás során.  Emelett kimondottan javasolt a várandósság alatt az Aviva GET - gátizom erősítő gyakorlatainak rendszeres gyakorlása. A várandósság alatti, és szülést követő gátizom erősítés fontosságáról ebben a bejegyzésben olvashatsz.


A szülést követő regenerációs időszak is egy nagyon fontos időszak. Itt elsősorban a fokozatosság elvét kell szem előtt tartani, még akkor is, ha a kismama a várandóssága előtt versenyszerűen sportolt. A méh, a kismedencei terület, de még a has izmai is hatalmas változáson mennek keresztül a terhesség és a szülés alatt. Az izmok, kötőszövetek megnyúlnak, de még a testtartásban is változás állhat be. A szétnyílt hasizom, a gerinc, a bordák és a medence izületein kívül a hüvely rugalmasságát is vissza kell szerezni. Ez a regeneráció sokszor időigényes folyamat, de célzott gyakorlatokkal felgyorsítható. 


Az Aviva regenerációs gyakorlatai ebben a folyamtban támogatja a  tornázót, mely a gyermekágyi időszak (szülést követő 6 hét) letelte után alkalmazható, de mivel a regenerálódás egyénenként eltérő lehet, ha az orvos engedélyezi, már a gyermekágyi időszak alatt is alkalmazható. 


Az Aviva várandós és regenerációs gyakorlatait akkor is végezheted, ha a szülést megelőzően soha, semmilyen Aviva gyakorlatsort nem alkalmaztál. Ha szeretnéd megismerni ezeket a gyakorlatokat, vedd fel velem a kapcsolatot. 


Aviva Férfi gyakorlatok

Sajnos még nincs a köztudatban, de az Aviva Módszer korántsem csak a nők egészségét támogató módszer. A férfiak esetében is jótékonyan hat a mozgásszegény, ülő életmód ellensúlyozására, a termékenység fokozásra, a potencia és prosztata problémák megelőzésére, megszüntetésére.

Urak esetében is az Aviva Módszer 4 órás alap tanfolyamon való részvételt ajánljuk kezdő lépésnek. Ha ezeknek a gyakorlatoknak a rendszeres végzése legalább 4 hónapja fennáll, további gyakorlatokkal tudjuk támogatni a gyakorlásukat, csakúgy, mint a hölgyeket az ovulációs sorozattal.Mikor, mit és hol oktatok?


Mivel a legtöbben az Aviva Alaptanfolyamot szeretnék elsajáítatni, így ebből következik, hogy ezt a tanfolyamot tartom a leggyakrabban, havonta általában 3-4 alkalommal, személyesen, Budapesten. Ezeken a tanfolyamokon férfiak és nők egyaránt részt vesznek, a tanfolyamok időpontjai folyamatosan feltöltésre kerülnek a weboldalamon. Ha valamilyen okból kifolyólag - például túl nagy földrajzi távolság - nincs lehetőséged személyesen részt venni, online keretek között is van lehetőséged elvégezni a tanfolyamot


Aviva GET és Ovulációs tanfolyamot szintén személyesen tartok, de ezeket már ritkábban mivel az ovulációs tanfolyam például eleve egy ráépülő tanfolyam. Ha a weboldalon a foglalási naptárban nem találsz a közeljövőben időpontot rá, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot. Ezekre a tanfolyamokra is igaz, hogy ha nincs lehetőséged személyesen részt venni, vagy számodra túl sokára lenne a következő személyes időpont, van lehetőséged online, egyéni tanfolyam keretén belül is elsajátítani a gyakorlatokat. 


Az Aviva várandós és regenerációs gyakorlatait általában online, egyéni tanfolyam keretein belül adom át a kismamáknak.


Ha bármely tanfolyammal kapcsolatban további kérdésed merül fel, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot! Szeretettel várlak.🙂
Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:

Kulisszatitkok, avagy hogyan zajlik nálam egy Aviva tanfolyam.
Az Aviva életmód, nem pedig újévi fogadalom. Min múlhat a siker, a te oldaladról?

Egészség a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelemre a testi-lelki egyensúlyod támogatásáért- segíts önmagadnak kapcsolódni saját magadhoz.

Csak olyan levelet küldök neked, amit én is szívesen olvasnék.