A szindróma, ami minden termékeny korú nőt érint

2024. márc. 12.

Egy termékeny korú nő vagy menstruál, vagy hamarosan menstruál. Azt gondolhatnánk hogy ez egy ízléstelen vicc, de lássuk be, lesarkítva ugyan, de tényleg így működik a reproduktív korban levő nők teste. És ha te is ebbe a kategóriába tartozol, valószínűleg premenstruációs szindrómád, azaz PMS-ed is van, még ha nem is sok tünettel.

Lehet hogy most azt gondolod, neked biztosan nincs ilyened, hiszen szinte soha nem tör rád a csokiéhség és a hasad sem görcsöl a menstruáció alatt.
Utóbbi miatt szerencse lánya vagy, viszont azt nehéz elhinni, hogy létezne olyan nő, akinél teljesen tünetmentesen zajlana le a ciklus alatti hormonális és a többi bonyolult biokémiai folyamat.

A premenstruációs szindrómának ugyanis, közel 150 különböző testi, lelki és viselkedésbeli tünetet tulajdonítanak.

Ráadásul nagyon sok nő számára okoz jóval nagyobb nehézséget átvészelni ezt az időszakot, mint magát a menstruáció napjait, görcsök ide vagy oda.


Mi az a PMS?


PMS-nek, vagyis premenstruációs szindrómának nevezi az orvosi szakirodalom azt a állapotot, amely egy a termékeny korú nőket érintő, különböző testi és lelki tünetekből álló tünetegyüttes, egyben a leggyakoribb probléma. Jellemző ezekre a tünetekre, hogy a menstruációt megelőző időszakban - akár már 10-14 nappal - jelentkeznek és a menstruáció kezdetével teljesen megszűnnek, vagy mérséklődnek. 

Azaz az első menstruáció kezdetétől egészen a változókor beálltáig, több évtizedet érintő problémáról beszélünk. 

Nyilván a rizikófaktoroktól, élethelyzettől és egyéb betegségektől is függ, hogy jelentkeznek-e ezek a tünetek és ha igen mikor, de általánosságban elmondható, hogy a pubertástól a menopauzáig bármikor - a leggyakrabban a 20-as évek végén, 30-as évek elején-, megjelenhetnek. A tünetek az életkorral és a stresszel fokozódhatnak, de a családi halmozódás is hajlamosító tényező.

A PMS kialakulása részben köthető csak a nőgyógyászati hormonokhoz, mert nagymértékben az agy működésétől is függ, hiszen az agyalapi mirigy a nemi karmester. Az agyalapi mirigyre és az általa kibocsátott hormonokra pedig jelentős mértékben hatnak a gondolataink, a stressz de más faktorok is. Tehát részben a petefészek hormontermelése, részben az agyban zajló rendkívül bonyolult biokémiai folyamatok összessége okozza a PMS szindrómát. 


Miért fontos, hogy ismerjük a ránk jellemző tüneteket?


Minél jobban tudatában vagy a tüneteidnek – például, hogy mikor kezdődnek és szűnnek meg, és mi a leghatékonyabb ezek enyhítésére –, annál jobb stratégiákat tudsz kidolgozni ezek felismerésére és kezelésére – bármilyenek legyenek is ezek.


Kevesen tudják például, hogy az igazán súlyos PMS szindróma esetekben még akár az öngyilkossági gondolatok is fokozódnak. Ilyenkor már a PMS szindróma egy speciális esetéről, a premenstruációs diszfóriás zavarról (PMDD) beszélünk ami a pszichiátriai megfogalmazása a betegségnek. Itt már nem elég csak egy nőgyógyászati vagy természetes gyógymóddal a kezelés, hanem pszichiátert is be kell vonni pszichoterápiára, vagy gyógyszer felírására. Ugyanis azt már nagyon régóta megfigyelték az orvoslásban, hogy a nők által elkövetett öngyilkosságok aránya, a menstruáció előtti időszakban a legnagyobb. Ahogy a menstruációt követően csökken a belső feszültség, enyhülnek a PMS tünetek és az öngyilkossági gondolatoknak a száma is csökken.

Nyilván ez a legextrémebb eset, de abban is egyetért az orvostársadalom, hogy ezek a testi és lelki tünetek bizony a mindennapi életre is hatást gyakorolnak. Például a párkapcsolatra, a család és társas kapcsolatokra, a munkahelyi teljesítményre, a sportteljesítményre, de kutatások szerint, még az autóbalesetek száma is több, a PMS-sel küzdő nőknél.


Nem világos, hogy egyes nőknél miért alakul ki PMS vagy PMDD, másoknál pedig miért nem, de a kutatók azt gyanítják, hogy egyes nők érzékenyebbek a hormonszint változásaira, mint mások. A szakirodalom szerint ha egy vagy két testi és egy vagy két lelki tünet megjelent, amelyekre igaz a fenti állítás, miszerint a mesntruáció előtt jelentkezett és a menstruációval csökkent akkor már PMS-ről beszélünk. 


Korholt már le a párod - vagy te saját magadat -  azzal a felkiáltással, hogy  “jajj, már megint a hormonjaid”? Nem túl fair megállapítás, de lényegében igaz. Igen, már megint a hormonjaid. Fontos, hogy fel tudd ismerni ezeket a tüneteket és ne bagatellizáld el őket. Nem, hisztis, nem túl érzékeny, nem nebáncsvirág vagy. Egyszerűen csak nő vagy és a női test úgy működik ahogy, amihez kapcsolódhatnak fizikai és lelki tünetek. Ó, és még valami. Nem te kérted ezeket a tüneteket.

Szóval üzenjünk hadat  önmagunk hibáztatásának és az önutálatnak,  - még a pár napig tartónak is -  és nézzük…


Mik ezek a tünetek? 


A PMS tünetek a menstruáció előtt 10-14 nappal jelentkezhetnek, azaz az ovulációt követő luteális szakaszban. A leggyakrabban a tünetek a menstruációt megelőző 5-7 napban jelentkeznek, és ahogy közeledik a menstruáció, ezek a tünetek erősödhetnek, fokozódhatnak, majd a menstruációt követően azonnal, vagy néhány napon belül javulnak Legalább két, három egymást követő cikluson keresztül jelen vannak. 


Bár a PMS-hez 150 fizikai és lelki,viselkedésbeli tünetet társítottak, szerencsére a legtöbb nő ennél lényegesen kevesebbet tapasztal magán. A leggyakoribb tünetek közé tartozik többek között az ingerlékenység, puffadás, hangulati ingadozások, szorongás, depressziós hangulat, fáradtság, étvágy változások, vízvisszatartás és mellérzékenység. A menstruációs görcsök vagy dysmenorrhoea nem tekinthető PMS-tünetnek, bár sok PMS-ben szenvedő nő menstruációs görcsöket is tapasztal. 


Érdemes az alábbi képet egy picit tüzetesebben átbogarászni, mert közel 150 különböző PMS tünet van. A legismertebbeket félkövérrel jeleztem.Ne betegségtudatod legyen, de legyél tájékozott.


A premenstruációs szindróma tehát egy tünetegyüttes, egy állapot aminek a tüneteit többféle módon lehet enyhíteni, kompenzálni. És kell is, mert a megfigyelések szerint az életkor előrehaladtával ezek a tünetek rosszabbodnak.


Fontos azt is megjegyezni, hogy sok olyan nőgyógyászati, endokrin és más típusú betegség van, aminek a PMS-hez hasonló tünetei vannak. Például a pajzsmirigy betegségek egy része is jelezhet hasonló tünettel, de ilyen lehet alacsony vércukorszint (hipoglikémia), a depresszió, vérszegénység, endometriózis, allergia, mióma, dysmenorrhoea, lupus, endokrin rendellenességek, neurológiai problémák, például agydaganatok és szívproblémák. 

Érdemes tehát a nőgyógyászati szűrővizsgálat alkalmával megbeszélni az orvossal a PMS-nek vélt tüneteket, hogy időben kiderüljön, ha további vizsgálatra van szükség, esetleges más betegség kapcsán.


Meddig tekinthető normálisnak egy tünet?


Először is, már magát a normális szót is nehéz definiálni, hogy egyáltalán kinél mi számít annak. Ezért inkább érdemes úgy megközelíteni a témát, hogy mindaddig, amíg a tünetek nem okoznak komolyabb gondot az érintett személy különböző életterületein, társas kapcsolataiban, azaz pl. tud teljesíteni az iskolában, a munkahelyén, a párja nem akarja napokig zárt ajtó mögül csokival dobálni miközben fehér zászlót lenget, stb addig mondjuk úgy, hogy rendben van az a tünet és elfogadható.  

Viszont ha ezeket az életterületeket komolyan terheli és az érintett hölgynek ebből kifolyólag nehézségei, konfliktusai keletkeznek, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy itt valamit tenni kellEgy másik példával élve, ha valakinek a menstruációja olyan súlyos görcsökkel jár, hogy haza kell mennie az iskolából, a munkahelyéről, vagy orvost kell hozzá hívni, akkor ez nyilvánvalóan egy olyan állapot, amibe nem kell beletörődni de beavatkozást igényel. Ugyanez a helyzet a PMS tünetekkel.


Én évekig éltem úgy a mindennapjaimat, hogy csak sodródtam ezekkel a tünetekkel. Ennek leginkább az volt az oka, hogy csak azzal a két dologgal nem voltam tisztában: 1) hogy milyen sokféle PMS tünet jelentkezhet, 2) hogy ezek a tünetek a luteális szakaszban bármikor jelentkezhetnek, és nem csak a menstruációt megelőző  egy-két napban. 

Őszintén szólva,  csak néhány tünetetet ismertem fel magamon (sós, még csak ételnek sem nevezhető üres kalóriák felzabálása, ingerlékenység, lobbanékonyság, sírhatnék, világvége hangulat) ráadásul csak akkor gondoltam arra, hogy “jaaaaa, biztos csak meg fog jönni”, ha ezeket a tüneteket, a menstruáció előtti 1-2 napban tapasztaltam. De ennél lényegesen több tünetem volt -  csak nem tudtam róla, hogy az - és nagyon sokszor utáltam magam azért, amikor még a kanyarban sem volt a menstruációm és nekem már megint indokolatlanul rossz volt a kedvem, semmivel sem lehetett felrázni és a szokásosnál is türelmetlenebbül viselkedtem magammal vagy másokkal. Persze ez a családi és párkapcsolatomban is nagyon sokszor konfliktushoz vezetett, amiért szintén utáltam magam.

Most, hogy már szerencsére nagyobb tudatosság jellemzi az életemet, másképp tekintek a női ciklusra és saját működésemre is. Önutálat helyett türelmesebb és elfogadóbb vagyok. Igyekszem a mindennapjaimban “felkészülni” ezekre a napokra (is), és ha valamilyen komolyabb konfliktusom van PMS időszakban, akkor duplán átgondolom, hogy nem volt-e esetleg túlzott a reakció a részemről. Persze hajlamos vagyok én is ilyenkor belecsúszni a védekezésbe is (ez is PMS tünet) szóval ilyenkor tényleg van min merengeni, és később elnézést kérni, ha valóban én voltam a ludas. :) 

Tanulj az én hibámból és ne vesztegess el éveket önutálatra és önmarcangolásra. Ismerd meg a tested jelzéseit, azután pedig ismered fel ezeket hónapról hónapra. 

Hidd el, sokkal könnyebb úgy békét kötnünk magunkkal, ha megértjük: időnként úgy táncoltatnak bennünket a testünkben zajló kémiai folyamatok, mintha csak marionett bábuk lennénk. És egyáltalán nem  nem kérdezik meg, hogy ezt mi szeretnénk-e. Viszont felelősséggel tartozunk önmagunkért és a társas kapcsolatainkért, ezért amit lehet el kell követnünk, hogy zökkenőmentesek legyenek ezek az időszakok. Naplózz!


Elsőre nem hangzik túl jól, tudom. De fogd fel úgy, hogy ez egy jó kis önismereti gyakorlat, miközben az éberséged is növeled. Hidd el, nagyon hamar rutint lehet benne szerezni, és számos előnye van.

Nincs más dolgod, mint néhány hónapon keresztül figyelni a tested működését és ciklus naplót vezetni a hangulatodban, fizikai és testi tüneteidben bekövetkező markánsabb változásokról. Segítségként nyugodtan használd a fenti PMS tünetekről készített képet. 

Fontos, hogy ne csak a várható menstruáció előtti egy két napban, hanem nagyjából már az ovulációt követően éberen figyelj. :) Az ovuláció általában a ciklus közepén történik, és elég markáns tünetekkel jár, tehát azt biztosan fel fogod ismerni. Az a ciklusunk legboldogabb időszaka.:)  Ezeket a tüneteket jegyezd fel egy naplóban. 
Majd néhány hónap elteltével nézd meg, hogy mik azok amik újra és újra megjelennek. 
Ha egy-egy tünet két, három ciklus alatt is jelen van, az nagy eséllyel PMS tünet. 

Nagyon sok applikációban lehet ezt követni, de ha régimódi vagy, itt van egy táblázatos példa is, ami bár  angolul van, de nem bonyolult. Valami hasonlót készíts saját magadra szabva. 


És hogy mit nyerhetsz általa?


Testtudatosság és gyors helyzetfelismerés 

Egyrészt nő a ciklus tudatosságod, de általánosságban is a tudatosságod, éberséged.
Megismered a tested működését, és már nem csak  az ovulációt fogod felismerni, hanem a rád jellemző luteális szakasszal is tisztában leszel. 

Ez azért is jó, mert ha megismered a rád jellemző teljes ciklus működését, nagyon hamar fel fog tűnni, ha ebben valamilyen változás áll be. Például egy új tünet jelentkezik, vagy épp ellenkezőleg, valamilyen korábban jellemző hirtelen megszűnik. Esetleg valamilyen más zavar keletkezik.
Ha ezeket a változásokat gyorsan felismered, minden esélyed meg lesz arra, hogy nagyon hamar el tudj indulni kideríteni a zavar okát. Ez azért is nagyon fontos, mert a nők endokrin rendszere nagyon érzékeny és ha valami felborul, az máshol is gondot okozhat. Másrészt ahogy fent is írtam, sok olyan betegség van, ami PMS tünettel megegyező tünetet produkál.


Béke és önelfogadás

Ha megérted, mi miért történik veled, az segít önmagaddal békét kötni és sokkal elfogadóbban viselkedni azokon a napokon is amikor egy picit ügyetlenebb, lassabb, kívánósabb, türelmetlenebb, (nyugodtan helyettesítsd be ezt a felsorolást a rád jellemző PMS tünettel) egy szóval,  “PMS-ebb” vagy, mint máskor. :) 

Nagyon rossz, végső soron azért bántani magunkat mert női testbe születtünk.
Amiről korábban azt gondoltad, hogy indokolatlan rosszkedv és hiszti, arról most már tudod, hogy ha a ciklusod második felére esik annak nagyon is van oka.


Tervezhetőség

Ha kiismered a tüneteket és azok időzítését, egy picit tervezhetőbbek lesznek a mindennapjaid.
Ez alatt azt értem, hogy ha például egyetemre jársz, és a ciklus monitoring alatt kiderül, hogy rád jellemző PMS tünet az, hogy ebben az időszakban nehezen jegyzed meg az információkat, nehézséget okoz a koncentráció, akkor a vizsgáidra való felkészülésnél  ezt az időszakot bele tudod kalkulálni a tanulási folyamataidba, időszükségletedbe.

Vagy ha azt ismered fel magadon, hogy nagyon komolyan sérül az önértékelésed ezeken a napokon, és épp álláskeresésben vagy, semmiképp ne erre az időszakra beszéld meg a fejvadásszal az interjút, hanem a ciklusod elejére.

Ha szenvedélyed a sport és versenyeken is szereted megmérettetni magad, vedd figyelembe az eredményed értékelésénél, ha PMS tünet nálad a csökkent teljesítőképesség.


Azt hiszem általánosságban minden hölgyre nézve megfontolandó lehet, hogy a fontos beszélgetéseket, döntéseket - legyen az bármely életterületen jelen - inkább a ciklusunk első felére időzítsük. Biztos, ami biztos! 😀 


Naplózásra és ciklus tudatosságra fel!A témához kapcsolódó következő bejegyzésben arról olvashatsz, hogy mi mindent tehetsz azért, hogy kompenzáld PMS tüneteidet.Lehet hogy most azt gondolod, neked biztosan nincs ilyened, hiszen szinte soha nem tör rád a csokiéhség és a hasad sem görcsöl a menstruáció alatt.
Utóbbi miatt szerencse lánya vagy, viszont azt nehéz elhinni, hogy létezne olyan nő, akinél teljesen tünetmentesen zajlana le a ciklus alatti hormonális és a többi bonyolult biokémiai folyamat.

A premenstruációs szindrómának ugyanis, közel 150 különböző testi, lelki és viselkedésbeli tünetet tulajdonítanak.

Ráadásul nagyon sok nő számára okoz jóval nagyobb nehézséget átvészelni ezt az időszakot, mint magát a menstruáció napjait, görcsök ide vagy oda.


Mi az a PMS?


PMS-nek, vagyis premenstruációs szindrómának nevezi az orvosi szakirodalom azt a állapotot, amely egy a termékeny korú nőket érintő, különböző testi és lelki tünetekből álló tünetegyüttes, egyben a leggyakoribb probléma. Jellemző ezekre a tünetekre, hogy a menstruációt megelőző időszakban - akár már 10-14 nappal - jelentkeznek és a menstruáció kezdetével teljesen megszűnnek, vagy mérséklődnek. 

Azaz az első menstruáció kezdetétől egészen a változókor beálltáig, több évtizedet érintő problémáról beszélünk. 

Nyilván a rizikófaktoroktól, élethelyzettől és egyéb betegségektől is függ, hogy jelentkeznek-e ezek a tünetek és ha igen mikor, de általánosságban elmondható, hogy a pubertástól a menopauzáig bármikor - a leggyakrabban a 20-as évek végén, 30-as évek elején-, megjelenhetnek. A tünetek az életkorral és a stresszel fokozódhatnak, de a családi halmozódás is hajlamosító tényező.

A PMS kialakulása részben köthető csak a nőgyógyászati hormonokhoz, mert nagymértékben az agy működésétől is függ, hiszen az agyalapi mirigy a nemi karmester. Az agyalapi mirigyre és az általa kibocsátott hormonokra pedig jelentős mértékben hatnak a gondolataink, a stressz de más faktorok is. Tehát részben a petefészek hormontermelése, részben az agyban zajló rendkívül bonyolult biokémiai folyamatok összessége okozza a PMS szindrómát. 


Miért fontos, hogy ismerjük a ránk jellemző tüneteket?


Minél jobban tudatában vagy a tüneteidnek – például, hogy mikor kezdődnek és szűnnek meg, és mi a leghatékonyabb ezek enyhítésére –, annál jobb stratégiákat tudsz kidolgozni ezek felismerésére és kezelésére – bármilyenek legyenek is ezek.


Kevesen tudják például, hogy az igazán súlyos PMS szindróma esetekben még akár az öngyilkossági gondolatok is fokozódnak. Ilyenkor már a PMS szindróma egy speciális esetéről, a premenstruációs diszfóriás zavarról (PMDD) beszélünk ami a pszichiátriai megfogalmazása a betegségnek. Itt már nem elég csak egy nőgyógyászati vagy természetes gyógymóddal a kezelés, hanem pszichiátert is be kell vonni pszichoterápiára, vagy gyógyszer felírására. Ugyanis azt már nagyon régóta megfigyelték az orvoslásban, hogy a nők által elkövetett öngyilkosságok aránya, a menstruáció előtti időszakban a legnagyobb. Ahogy a menstruációt követően csökken a belső feszültség, enyhülnek a PMS tünetek és az öngyilkossági gondolatoknak a száma is csökken.

Nyilván ez a legextrémebb eset, de abban is egyetért az orvostársadalom, hogy ezek a testi és lelki tünetek bizony a mindennapi életre is hatást gyakorolnak. Például a párkapcsolatra, a család és társas kapcsolatokra, a munkahelyi teljesítményre, a sportteljesítményre, de kutatások szerint, még az autóbalesetek száma is több, a PMS-sel küzdő nőknél.


Nem világos, hogy egyes nőknél miért alakul ki PMS vagy PMDD, másoknál pedig miért nem, de a kutatók azt gyanítják, hogy egyes nők érzékenyebbek a hormonszint változásaira, mint mások. A szakirodalom szerint ha egy vagy két testi és egy vagy két lelki tünet megjelent, amelyekre igaz a fenti állítás, miszerint a mesntruáció előtt jelentkezett és a menstruációval csökkent akkor már PMS-ről beszélünk. 


Korholt már le a párod - vagy te saját magadat -  azzal a felkiáltással, hogy  “jajj, már megint a hormonjaid”? Nem túl fair megállapítás, de lényegében igaz. Igen, már megint a hormonjaid. Fontos, hogy fel tudd ismerni ezeket a tüneteket és ne bagatellizáld el őket. Nem, hisztis, nem túl érzékeny, nem nebáncsvirág vagy. Egyszerűen csak nő vagy és a női test úgy működik ahogy, amihez kapcsolódhatnak fizikai és lelki tünetek. Ó, és még valami. Nem te kérted ezeket a tüneteket.

Szóval üzenjünk hadat  önmagunk hibáztatásának és az önutálatnak,  - még a pár napig tartónak is -  és nézzük…


Mik ezek a tünetek? 


A PMS tünetek a menstruáció előtt 10-14 nappal jelentkezhetnek, azaz az ovulációt követő luteális szakaszban. A leggyakrabban a tünetek a menstruációt megelőző 5-7 napban jelentkeznek, és ahogy közeledik a menstruáció, ezek a tünetek erősödhetnek, fokozódhatnak, majd a menstruációt követően azonnal, vagy néhány napon belül javulnak Legalább két, három egymást követő cikluson keresztül jelen vannak. 


Bár a PMS-hez 150 fizikai és lelki,viselkedésbeli tünetet társítottak, szerencsére a legtöbb nő ennél lényegesen kevesebbet tapasztal magán. A leggyakoribb tünetek közé tartozik többek között az ingerlékenység, puffadás, hangulati ingadozások, szorongás, depressziós hangulat, fáradtság, étvágy változások, vízvisszatartás és mellérzékenység. A menstruációs görcsök vagy dysmenorrhoea nem tekinthető PMS-tünetnek, bár sok PMS-ben szenvedő nő menstruációs görcsöket is tapasztal. 


Érdemes az alábbi képet egy picit tüzetesebben átbogarászni, mert közel 150 különböző PMS tünet van. A legismertebbeket félkövérrel jeleztem.Ne betegségtudatod legyen, de legyél tájékozott.


A premenstruációs szindróma tehát egy tünetegyüttes, egy állapot aminek a tüneteit többféle módon lehet enyhíteni, kompenzálni. És kell is, mert a megfigyelések szerint az életkor előrehaladtával ezek a tünetek rosszabbodnak.


Fontos azt is megjegyezni, hogy sok olyan nőgyógyászati, endokrin és más típusú betegség van, aminek a PMS-hez hasonló tünetei vannak. Például a pajzsmirigy betegségek egy része is jelezhet hasonló tünettel, de ilyen lehet alacsony vércukorszint (hipoglikémia), a depresszió, vérszegénység, endometriózis, allergia, mióma, dysmenorrhoea, lupus, endokrin rendellenességek, neurológiai problémák, például agydaganatok és szívproblémák. 

Érdemes tehát a nőgyógyászati szűrővizsgálat alkalmával megbeszélni az orvossal a PMS-nek vélt tüneteket, hogy időben kiderüljön, ha további vizsgálatra van szükség, esetleges más betegség kapcsán.


Meddig tekinthető normálisnak egy tünet?


Először is, már magát a normális szót is nehéz definiálni, hogy egyáltalán kinél mi számít annak. Ezért inkább érdemes úgy megközelíteni a témát, hogy mindaddig, amíg a tünetek nem okoznak komolyabb gondot az érintett személy különböző életterületein, társas kapcsolataiban, azaz pl. tud teljesíteni az iskolában, a munkahelyén, a párja nem akarja napokig zárt ajtó mögül csokival dobálni miközben fehér zászlót lenget, stb addig mondjuk úgy, hogy rendben van az a tünet és elfogadható.  

Viszont ha ezeket az életterületeket komolyan terheli és az érintett hölgynek ebből kifolyólag nehézségei, konfliktusai keletkeznek, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy itt valamit tenni kellEgy másik példával élve, ha valakinek a menstruációja olyan súlyos görcsökkel jár, hogy haza kell mennie az iskolából, a munkahelyéről, vagy orvost kell hozzá hívni, akkor ez nyilvánvalóan egy olyan állapot, amibe nem kell beletörődni de beavatkozást igényel. Ugyanez a helyzet a PMS tünetekkel.


Én évekig éltem úgy a mindennapjaimat, hogy csak sodródtam ezekkel a tünetekkel. Ennek leginkább az volt az oka, hogy csak azzal a két dologgal nem voltam tisztában: 1) hogy milyen sokféle PMS tünet jelentkezhet, 2) hogy ezek a tünetek a luteális szakaszban bármikor jelentkezhetnek, és nem csak a menstruációt megelőző  egy-két napban. 

Őszintén szólva,  csak néhány tünetetet ismertem fel magamon (sós, még csak ételnek sem nevezhető üres kalóriák felzabálása, ingerlékenység, lobbanékonyság, sírhatnék, világvége hangulat) ráadásul csak akkor gondoltam arra, hogy “jaaaaa, biztos csak meg fog jönni”, ha ezeket a tüneteket, a menstruáció előtti 1-2 napban tapasztaltam. De ennél lényegesen több tünetem volt -  csak nem tudtam róla, hogy az - és nagyon sokszor utáltam magam azért, amikor még a kanyarban sem volt a menstruációm és nekem már megint indokolatlanul rossz volt a kedvem, semmivel sem lehetett felrázni és a szokásosnál is türelmetlenebbül viselkedtem magammal vagy másokkal. Persze ez a családi és párkapcsolatomban is nagyon sokszor konfliktushoz vezetett, amiért szintén utáltam magam.

Most, hogy már szerencsére nagyobb tudatosság jellemzi az életemet, másképp tekintek a női ciklusra és saját működésemre is. Önutálat helyett türelmesebb és elfogadóbb vagyok. Igyekszem a mindennapjaimban “felkészülni” ezekre a napokra (is), és ha valamilyen komolyabb konfliktusom van PMS időszakban, akkor duplán átgondolom, hogy nem volt-e esetleg túlzott a reakció a részemről. Persze hajlamos vagyok én is ilyenkor belecsúszni a védekezésbe is (ez is PMS tünet) szóval ilyenkor tényleg van min merengeni, és később elnézést kérni, ha valóban én voltam a ludas. :) 

Tanulj az én hibámból és ne vesztegess el éveket önutálatra és önmarcangolásra. Ismerd meg a tested jelzéseit, azután pedig ismered fel ezeket hónapról hónapra. 

Hidd el, sokkal könnyebb úgy békét kötnünk magunkkal, ha megértjük: időnként úgy táncoltatnak bennünket a testünkben zajló kémiai folyamatok, mintha csak marionett bábuk lennénk. És egyáltalán nem  nem kérdezik meg, hogy ezt mi szeretnénk-e. Viszont felelősséggel tartozunk önmagunkért és a társas kapcsolatainkért, ezért amit lehet el kell követnünk, hogy zökkenőmentesek legyenek ezek az időszakok. Naplózz!


Elsőre nem hangzik túl jól, tudom. De fogd fel úgy, hogy ez egy jó kis önismereti gyakorlat, miközben az éberséged is növeled. Hidd el, nagyon hamar rutint lehet benne szerezni, és számos előnye van.

Nincs más dolgod, mint néhány hónapon keresztül figyelni a tested működését és ciklus naplót vezetni a hangulatodban, fizikai és testi tüneteidben bekövetkező markánsabb változásokról. Segítségként nyugodtan használd a fenti PMS tünetekről készített képet. 

Fontos, hogy ne csak a várható menstruáció előtti egy két napban, hanem nagyjából már az ovulációt követően éberen figyelj. :) Az ovuláció általában a ciklus közepén történik, és elég markáns tünetekkel jár, tehát azt biztosan fel fogod ismerni. Az a ciklusunk legboldogabb időszaka.:)  Ezeket a tüneteket jegyezd fel egy naplóban. 
Majd néhány hónap elteltével nézd meg, hogy mik azok amik újra és újra megjelennek. 
Ha egy-egy tünet két, három ciklus alatt is jelen van, az nagy eséllyel PMS tünet. 

Nagyon sok applikációban lehet ezt követni, de ha régimódi vagy, itt van egy táblázatos példa is, ami bár  angolul van, de nem bonyolult. Valami hasonlót készíts saját magadra szabva. 


És hogy mit nyerhetsz általa?


Testtudatosság és gyors helyzetfelismerés 

Egyrészt nő a ciklus tudatosságod, de általánosságban is a tudatosságod, éberséged.
Megismered a tested működését, és már nem csak  az ovulációt fogod felismerni, hanem a rád jellemző luteális szakasszal is tisztában leszel. 

Ez azért is jó, mert ha megismered a rád jellemző teljes ciklus működését, nagyon hamar fel fog tűnni, ha ebben valamilyen változás áll be. Például egy új tünet jelentkezik, vagy épp ellenkezőleg, valamilyen korábban jellemző hirtelen megszűnik. Esetleg valamilyen más zavar keletkezik.
Ha ezeket a változásokat gyorsan felismered, minden esélyed meg lesz arra, hogy nagyon hamar el tudj indulni kideríteni a zavar okát. Ez azért is nagyon fontos, mert a nők endokrin rendszere nagyon érzékeny és ha valami felborul, az máshol is gondot okozhat. Másrészt ahogy fent is írtam, sok olyan betegség van, ami PMS tünettel megegyező tünetet produkál.


Béke és önelfogadás

Ha megérted, mi miért történik veled, az segít önmagaddal békét kötni és sokkal elfogadóbban viselkedni azokon a napokon is amikor egy picit ügyetlenebb, lassabb, kívánósabb, türelmetlenebb, (nyugodtan helyettesítsd be ezt a felsorolást a rád jellemző PMS tünettel) egy szóval,  “PMS-ebb” vagy, mint máskor. :) 

Nagyon rossz, végső soron azért bántani magunkat mert női testbe születtünk.
Amiről korábban azt gondoltad, hogy indokolatlan rosszkedv és hiszti, arról most már tudod, hogy ha a ciklusod második felére esik annak nagyon is van oka.


Tervezhetőség

Ha kiismered a tüneteket és azok időzítését, egy picit tervezhetőbbek lesznek a mindennapjaid.
Ez alatt azt értem, hogy ha például egyetemre jársz, és a ciklus monitoring alatt kiderül, hogy rád jellemző PMS tünet az, hogy ebben az időszakban nehezen jegyzed meg az információkat, nehézséget okoz a koncentráció, akkor a vizsgáidra való felkészülésnél  ezt az időszakot bele tudod kalkulálni a tanulási folyamataidba, időszükségletedbe.

Vagy ha azt ismered fel magadon, hogy nagyon komolyan sérül az önértékelésed ezeken a napokon, és épp álláskeresésben vagy, semmiképp ne erre az időszakra beszéld meg a fejvadásszal az interjút, hanem a ciklusod elejére.

Ha szenvedélyed a sport és versenyeken is szereted megmérettetni magad, vedd figyelembe az eredményed értékelésénél, ha PMS tünet nálad a csökkent teljesítőképesség.


Azt hiszem általánosságban minden hölgyre nézve megfontolandó lehet, hogy a fontos beszélgetéseket, döntéseket - legyen az bármely életterületen jelen - inkább a ciklusunk első felére időzítsük. Biztos, ami biztos! 😀 


Naplózásra és ciklus tudatosságra fel!A témához kapcsolódó következő bejegyzésben arról olvashatsz, hogy mi mindent tehetsz azért, hogy kompenzáld PMS tüneteidet.Lehet hogy most azt gondolod, neked biztosan nincs ilyened, hiszen szinte soha nem tör rád a csokiéhség és a hasad sem görcsöl a menstruáció alatt.
Utóbbi miatt szerencse lánya vagy, viszont azt nehéz elhinni, hogy létezne olyan nő, akinél teljesen tünetmentesen zajlana le a ciklus alatti hormonális és a többi bonyolult biokémiai folyamat.

A premenstruációs szindrómának ugyanis, közel 150 különböző testi, lelki és viselkedésbeli tünetet tulajdonítanak.

Ráadásul nagyon sok nő számára okoz jóval nagyobb nehézséget átvészelni ezt az időszakot, mint magát a menstruáció napjait, görcsök ide vagy oda.


Mi az a PMS?


PMS-nek, vagyis premenstruációs szindrómának nevezi az orvosi szakirodalom azt a állapotot, amely egy a termékeny korú nőket érintő, különböző testi és lelki tünetekből álló tünetegyüttes, egyben a leggyakoribb probléma. Jellemző ezekre a tünetekre, hogy a menstruációt megelőző időszakban - akár már 10-14 nappal - jelentkeznek és a menstruáció kezdetével teljesen megszűnnek, vagy mérséklődnek. 

Azaz az első menstruáció kezdetétől egészen a változókor beálltáig, több évtizedet érintő problémáról beszélünk. 

Nyilván a rizikófaktoroktól, élethelyzettől és egyéb betegségektől is függ, hogy jelentkeznek-e ezek a tünetek és ha igen mikor, de általánosságban elmondható, hogy a pubertástól a menopauzáig bármikor - a leggyakrabban a 20-as évek végén, 30-as évek elején-, megjelenhetnek. A tünetek az életkorral és a stresszel fokozódhatnak, de a családi halmozódás is hajlamosító tényező.

A PMS kialakulása részben köthető csak a nőgyógyászati hormonokhoz, mert nagymértékben az agy működésétől is függ, hiszen az agyalapi mirigy a nemi karmester. Az agyalapi mirigyre és az általa kibocsátott hormonokra pedig jelentős mértékben hatnak a gondolataink, a stressz de más faktorok is. Tehát részben a petefészek hormontermelése, részben az agyban zajló rendkívül bonyolult biokémiai folyamatok összessége okozza a PMS szindrómát. 


Miért fontos, hogy ismerjük a ránk jellemző tüneteket?


Minél jobban tudatában vagy a tüneteidnek – például, hogy mikor kezdődnek és szűnnek meg, és mi a leghatékonyabb ezek enyhítésére –, annál jobb stratégiákat tudsz kidolgozni ezek felismerésére és kezelésére – bármilyenek legyenek is ezek.


Kevesen tudják például, hogy az igazán súlyos PMS szindróma esetekben még akár az öngyilkossági gondolatok is fokozódnak. Ilyenkor már a PMS szindróma egy speciális esetéről, a premenstruációs diszfóriás zavarról (PMDD) beszélünk ami a pszichiátriai megfogalmazása a betegségnek. Itt már nem elég csak egy nőgyógyászati vagy természetes gyógymóddal a kezelés, hanem pszichiátert is be kell vonni pszichoterápiára, vagy gyógyszer felírására. Ugyanis azt már nagyon régóta megfigyelték az orvoslásban, hogy a nők által elkövetett öngyilkosságok aránya, a menstruáció előtti időszakban a legnagyobb. Ahogy a menstruációt követően csökken a belső feszültség, enyhülnek a PMS tünetek és az öngyilkossági gondolatoknak a száma is csökken.

Nyilván ez a legextrémebb eset, de abban is egyetért az orvostársadalom, hogy ezek a testi és lelki tünetek bizony a mindennapi életre is hatást gyakorolnak. Például a párkapcsolatra, a család és társas kapcsolatokra, a munkahelyi teljesítményre, a sportteljesítményre, de kutatások szerint, még az autóbalesetek száma is több, a PMS-sel küzdő nőknél.


Nem világos, hogy egyes nőknél miért alakul ki PMS vagy PMDD, másoknál pedig miért nem, de a kutatók azt gyanítják, hogy egyes nők érzékenyebbek a hormonszint változásaira, mint mások. A szakirodalom szerint ha egy vagy két testi és egy vagy két lelki tünet megjelent, amelyekre igaz a fenti állítás, miszerint a mesntruáció előtt jelentkezett és a menstruációval csökkent akkor már PMS-ről beszélünk. 


Korholt már le a párod - vagy te saját magadat -  azzal a felkiáltással, hogy  “jajj, már megint a hormonjaid”? Nem túl fair megállapítás, de lényegében igaz. Igen, már megint a hormonjaid. Fontos, hogy fel tudd ismerni ezeket a tüneteket és ne bagatellizáld el őket. Nem, hisztis, nem túl érzékeny, nem nebáncsvirág vagy. Egyszerűen csak nő vagy és a női test úgy működik ahogy, amihez kapcsolódhatnak fizikai és lelki tünetek. Ó, és még valami. Nem te kérted ezeket a tüneteket.

Szóval üzenjünk hadat  önmagunk hibáztatásának és az önutálatnak,  - még a pár napig tartónak is -  és nézzük…


Mik ezek a tünetek? 


A PMS tünetek a menstruáció előtt 10-14 nappal jelentkezhetnek, azaz az ovulációt követő luteális szakaszban. A leggyakrabban a tünetek a menstruációt megelőző 5-7 napban jelentkeznek, és ahogy közeledik a menstruáció, ezek a tünetek erősödhetnek, fokozódhatnak, majd a menstruációt követően azonnal, vagy néhány napon belül javulnak Legalább két, három egymást követő cikluson keresztül jelen vannak. 


Bár a PMS-hez 150 fizikai és lelki,viselkedésbeli tünetet társítottak, szerencsére a legtöbb nő ennél lényegesen kevesebbet tapasztal magán. A leggyakoribb tünetek közé tartozik többek között az ingerlékenység, puffadás, hangulati ingadozások, szorongás, depressziós hangulat, fáradtság, étvágy változások, vízvisszatartás és mellérzékenység. A menstruációs görcsök vagy dysmenorrhoea nem tekinthető PMS-tünetnek, bár sok PMS-ben szenvedő nő menstruációs görcsöket is tapasztal. 


Érdemes az alábbi képet egy picit tüzetesebben átbogarászni, mert közel 150 különböző PMS tünet van. A legismertebbeket félkövérrel jeleztem.Ne betegségtudatod legyen, de legyél tájékozott.


A premenstruációs szindróma tehát egy tünetegyüttes, egy állapot aminek a tüneteit többféle módon lehet enyhíteni, kompenzálni. És kell is, mert a megfigyelések szerint az életkor előrehaladtával ezek a tünetek rosszabbodnak.


Fontos azt is megjegyezni, hogy sok olyan nőgyógyászati, endokrin és más típusú betegség van, aminek a PMS-hez hasonló tünetei vannak. Például a pajzsmirigy betegségek egy része is jelezhet hasonló tünettel, de ilyen lehet alacsony vércukorszint (hipoglikémia), a depresszió, vérszegénység, endometriózis, allergia, mióma, dysmenorrhoea, lupus, endokrin rendellenességek, neurológiai problémák, például agydaganatok és szívproblémák. 

Érdemes tehát a nőgyógyászati szűrővizsgálat alkalmával megbeszélni az orvossal a PMS-nek vélt tüneteket, hogy időben kiderüljön, ha további vizsgálatra van szükség, esetleges más betegség kapcsán.


Meddig tekinthető normálisnak egy tünet?


Először is, már magát a normális szót is nehéz definiálni, hogy egyáltalán kinél mi számít annak. Ezért inkább érdemes úgy megközelíteni a témát, hogy mindaddig, amíg a tünetek nem okoznak komolyabb gondot az érintett személy különböző életterületein, társas kapcsolataiban, azaz pl. tud teljesíteni az iskolában, a munkahelyén, a párja nem akarja napokig zárt ajtó mögül csokival dobálni miközben fehér zászlót lenget, stb addig mondjuk úgy, hogy rendben van az a tünet és elfogadható.  

Viszont ha ezeket az életterületeket komolyan terheli és az érintett hölgynek ebből kifolyólag nehézségei, konfliktusai keletkeznek, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy itt valamit tenni kellEgy másik példával élve, ha valakinek a menstruációja olyan súlyos görcsökkel jár, hogy haza kell mennie az iskolából, a munkahelyéről, vagy orvost kell hozzá hívni, akkor ez nyilvánvalóan egy olyan állapot, amibe nem kell beletörődni de beavatkozást igényel. Ugyanez a helyzet a PMS tünetekkel.


Én évekig éltem úgy a mindennapjaimat, hogy csak sodródtam ezekkel a tünetekkel. Ennek leginkább az volt az oka, hogy csak azzal a két dologgal nem voltam tisztában: 1) hogy milyen sokféle PMS tünet jelentkezhet, 2) hogy ezek a tünetek a luteális szakaszban bármikor jelentkezhetnek, és nem csak a menstruációt megelőző  egy-két napban. 

Őszintén szólva,  csak néhány tünetetet ismertem fel magamon (sós, még csak ételnek sem nevezhető üres kalóriák felzabálása, ingerlékenység, lobbanékonyság, sírhatnék, világvége hangulat) ráadásul csak akkor gondoltam arra, hogy “jaaaaa, biztos csak meg fog jönni”, ha ezeket a tüneteket, a menstruáció előtti 1-2 napban tapasztaltam. De ennél lényegesen több tünetem volt -  csak nem tudtam róla, hogy az - és nagyon sokszor utáltam magam azért, amikor még a kanyarban sem volt a menstruációm és nekem már megint indokolatlanul rossz volt a kedvem, semmivel sem lehetett felrázni és a szokásosnál is türelmetlenebbül viselkedtem magammal vagy másokkal. Persze ez a családi és párkapcsolatomban is nagyon sokszor konfliktushoz vezetett, amiért szintén utáltam magam.

Most, hogy már szerencsére nagyobb tudatosság jellemzi az életemet, másképp tekintek a női ciklusra és saját működésemre is. Önutálat helyett türelmesebb és elfogadóbb vagyok. Igyekszem a mindennapjaimban “felkészülni” ezekre a napokra (is), és ha valamilyen komolyabb konfliktusom van PMS időszakban, akkor duplán átgondolom, hogy nem volt-e esetleg túlzott a reakció a részemről. Persze hajlamos vagyok én is ilyenkor belecsúszni a védekezésbe is (ez is PMS tünet) szóval ilyenkor tényleg van min merengeni, és később elnézést kérni, ha valóban én voltam a ludas. :) 

Tanulj az én hibámból és ne vesztegess el éveket önutálatra és önmarcangolásra. Ismerd meg a tested jelzéseit, azután pedig ismered fel ezeket hónapról hónapra. 

Hidd el, sokkal könnyebb úgy békét kötnünk magunkkal, ha megértjük: időnként úgy táncoltatnak bennünket a testünkben zajló kémiai folyamatok, mintha csak marionett bábuk lennénk. És egyáltalán nem  nem kérdezik meg, hogy ezt mi szeretnénk-e. Viszont felelősséggel tartozunk önmagunkért és a társas kapcsolatainkért, ezért amit lehet el kell követnünk, hogy zökkenőmentesek legyenek ezek az időszakok. Naplózz!


Elsőre nem hangzik túl jól, tudom. De fogd fel úgy, hogy ez egy jó kis önismereti gyakorlat, miközben az éberséged is növeled. Hidd el, nagyon hamar rutint lehet benne szerezni, és számos előnye van.

Nincs más dolgod, mint néhány hónapon keresztül figyelni a tested működését és ciklus naplót vezetni a hangulatodban, fizikai és testi tüneteidben bekövetkező markánsabb változásokról. Segítségként nyugodtan használd a fenti PMS tünetekről készített képet. 

Fontos, hogy ne csak a várható menstruáció előtti egy két napban, hanem nagyjából már az ovulációt követően éberen figyelj. :) Az ovuláció általában a ciklus közepén történik, és elég markáns tünetekkel jár, tehát azt biztosan fel fogod ismerni. Az a ciklusunk legboldogabb időszaka.:)  Ezeket a tüneteket jegyezd fel egy naplóban. 
Majd néhány hónap elteltével nézd meg, hogy mik azok amik újra és újra megjelennek. 
Ha egy-egy tünet két, három ciklus alatt is jelen van, az nagy eséllyel PMS tünet. 

Nagyon sok applikációban lehet ezt követni, de ha régimódi vagy, itt van egy táblázatos példa is, ami bár  angolul van, de nem bonyolult. Valami hasonlót készíts saját magadra szabva. 


És hogy mit nyerhetsz általa?


Testtudatosság és gyors helyzetfelismerés 

Egyrészt nő a ciklus tudatosságod, de általánosságban is a tudatosságod, éberséged.
Megismered a tested működését, és már nem csak  az ovulációt fogod felismerni, hanem a rád jellemző luteális szakasszal is tisztában leszel. 

Ez azért is jó, mert ha megismered a rád jellemző teljes ciklus működését, nagyon hamar fel fog tűnni, ha ebben valamilyen változás áll be. Például egy új tünet jelentkezik, vagy épp ellenkezőleg, valamilyen korábban jellemző hirtelen megszűnik. Esetleg valamilyen más zavar keletkezik.
Ha ezeket a változásokat gyorsan felismered, minden esélyed meg lesz arra, hogy nagyon hamar el tudj indulni kideríteni a zavar okát. Ez azért is nagyon fontos, mert a nők endokrin rendszere nagyon érzékeny és ha valami felborul, az máshol is gondot okozhat. Másrészt ahogy fent is írtam, sok olyan betegség van, ami PMS tünettel megegyező tünetet produkál.


Béke és önelfogadás

Ha megérted, mi miért történik veled, az segít önmagaddal békét kötni és sokkal elfogadóbban viselkedni azokon a napokon is amikor egy picit ügyetlenebb, lassabb, kívánósabb, türelmetlenebb, (nyugodtan helyettesítsd be ezt a felsorolást a rád jellemző PMS tünettel) egy szóval,  “PMS-ebb” vagy, mint máskor. :) 

Nagyon rossz, végső soron azért bántani magunkat mert női testbe születtünk.
Amiről korábban azt gondoltad, hogy indokolatlan rosszkedv és hiszti, arról most már tudod, hogy ha a ciklusod második felére esik annak nagyon is van oka.


Tervezhetőség

Ha kiismered a tüneteket és azok időzítését, egy picit tervezhetőbbek lesznek a mindennapjaid.
Ez alatt azt értem, hogy ha például egyetemre jársz, és a ciklus monitoring alatt kiderül, hogy rád jellemző PMS tünet az, hogy ebben az időszakban nehezen jegyzed meg az információkat, nehézséget okoz a koncentráció, akkor a vizsgáidra való felkészülésnél  ezt az időszakot bele tudod kalkulálni a tanulási folyamataidba, időszükségletedbe.

Vagy ha azt ismered fel magadon, hogy nagyon komolyan sérül az önértékelésed ezeken a napokon, és épp álláskeresésben vagy, semmiképp ne erre az időszakra beszéld meg a fejvadásszal az interjút, hanem a ciklusod elejére.

Ha szenvedélyed a sport és versenyeken is szereted megmérettetni magad, vedd figyelembe az eredményed értékelésénél, ha PMS tünet nálad a csökkent teljesítőképesség.


Azt hiszem általánosságban minden hölgyre nézve megfontolandó lehet, hogy a fontos beszélgetéseket, döntéseket - legyen az bármely életterületen jelen - inkább a ciklusunk első felére időzítsük. Biztos, ami biztos! 😀 


Naplózásra és ciklus tudatosságra fel!A témához kapcsolódó következő bejegyzésben arról olvashatsz, hogy mi mindent tehetsz azért, hogy kompenzáld PMS tüneteidet.Egészség a postafiókodban

Iratkozz fel hírlevelemre a testi-lelki egyensúlyod támogatásáért- segíts önmagadnak kapcsolódni saját magadhoz.

Csak olyan levelet küldök neked, amit én is szívesen olvasnék.